Gyógyszerkereső

MINIPRESS 1 mg retard kemény kapszula

Hatóanyag:

prazosin

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

30x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

370

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  PERIPHERIÁS HATÁSÚ ANTIADRENERG ANYAGOK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-5944/03

 • Gyógyszeralkategória:

  Alfa-adrenerg receptorblockolók

 • Gyártó:

  Pfizer

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Minipress retard kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A készítmény hatóanyaga, a prazozin-hidroklorid az alfa-receptor blokkoló gyógyszerek csoportjába tartozik.
Értágító hatása révén alkalmas a magasvérnyomás-betegség, a közepesen súlyos és súlyos szívelégtelenség, és az ujjak érszűkületével járó úgynevezett Raynaud-szindróma illetve betegség kezelésére.
A készítmény a húgyhólyag és a dülmirigy (prosztata) izomzatát ellazítja, ezáltal alkalmas a jóindulatú prosztata megnagyobbodás által okozott húgyúti panaszok (gyenge vizeletsugarú vagy gyakori vizeletürítés) kezelésére.
2. Tudnivalók a Minipress retard kemény kapszula szedése előtt

Ne szedje a Minipress retard kemény kapszulát
- ha allergiás (túlérzékeny) a prazozinra, egyéb kinazolin származékokra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Önnél a fennálló szívelégtelenség oka szívbillentyű-szűkület, vérrög-beékelődés (tüdőembolia), a szívburok bizonyos megbetegedései vagy a közelmúltban lezajlott szívroham (szívinfarktus).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Minipress retard kemény kapszula szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével:
- ha Önnek szívelégtelensége van. Amennyiben pár hónapos kezelés után testsúlygyarapodást, bokaduzzanatot, vagy szemkörnyéki duzzanatot észlel, értesítse kezelőorvosát,
- ha Ön szívelégtelenség kezelésére erőteljes vízhajtó vagy értágító kezelésben részesül,
- ha Ön egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszert is szed.
A Minipress-kezelés során - elsősorban a kezelés kezdetén és az adag növelésekor - a vérnyomás rendszeres ellenőrzése javasolt, azokban az esetekben is, amikor a Minipresst a Raynaud betegség és a jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésére, és nem a magas vérnyomás csökkentése céljából alkalmazzák.
Egyéb gyógyszerek és a Minipress retard kemény kapszula
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Tájékoztassa kezelőorvosát, mielőtt elkezdené szedni a Minipresst, ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:
- egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek,
- vízhajtó gyógyszerek,
- merevedési zavarok kezelésére használt, szildenafil, tadalafil, vardenafil hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek.
Egyidejű alkalmazásuk esetén ugyanis fokozódhat a kapszula vérnyomáscsökkentő hatása, ami miatt szükség lehet az adagolás módosítására.
A kezelés ideje alatt egyes laboratóriumi tesztek álpozitív eredményt adhatnak.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Amennyiben Ön terhes vagy szoptat, erről feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, aki gondos mérlegelés alapján egyedileg dönt a készítmény alkalmazhatóságáról.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer alkalmazásának kezdeti szakaszában - egyénenként meghatározandó ideig - gépjárművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos. A továbbiakban kezelőorvosa egyedileg határozza meg a korlátozás vagy tilalom mértékét.
A Minipress retard kemény kapszula laktózt és szacharózt tartalmaz
A Minipress 1 mg retard kemény kapszula 19,22 mg laktóz mono-hidrátot és 56,2125 mg szacharózt, a Minipress 2 mg retard kemény kapszula 38,43 mg laktóz mono-hidrátot és 112,431 mg szacharózt, a Minipress 4 mg retard kemény kapszula 13,31 mg laktóz mono-hidrátot és 44,985 mg
szacharózt, a Minipress 6 mg retard kemény kapszula 19,97 mg laktóz mon-hidrátot és 67,485 mg szacharózt tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Minipress retard kemény kapszulát?
A Minipress retard kemény kapszulát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Ne változtasson a napi adagon anélkül, hogy ezt kezelőorvosával megbeszélné! Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A kapszulát naponta egyszer, egészben vegye be.
A kapszulát mindig azonos napszakban vegye be, ez előnyös a vérnyomáscsökkentő hatás szempontjából.
A kezelést kezelőorvosa kisebb napi adagokkal fogja kezdeni. A napi adag ezt követően fokozatosan emelhető a megfelelő hatás eléréséig, ami rendszerint 1-14 napon belül alakul ki.
A készítmény ajánlott adagja felnőtteknél:

Magas vérnyomás kezelésére:
Az ajánlott kezdő adag naponta egyszer 1 mg retard kapszula, este, lefekvéskor bevéve. Kezelőorvosa fokozatosan emelheti a gyógyszer adagját a kívánt vérnyomáscsökkentő hatás eléréséig. A kapszula szokásos fenntartó adagja napi 1-6 mg. A napi adag a 20 mg-ot nem haladhatja meg.

Szívelégtelenség kezelésére:
Az ajánlott kezdő adag naponta egyszer 1 mg retard kapszula. Kezelőorvosa szigorú orvosi ellenőrzés mellett fokozatosan emelheti a gyógyszer adagját a kívánt hatás eléréséig. A kapszula szokásos fenntartó adagja 4-6 mg. A napi adag a 20 mg-ot nem haladhatja meg.

Raynaud-szindróma, ill. -betegség kezelésére:
A javasolt kezdő adag naponta egyszer 1 mg retard kapszula. Kezelőorvosa fokozatosan emelheti a gyógyszer adagját a kívánt hatás eléréséig. A kapszula szokásos fenntartó adagja naponta 2-4 mg. A napi adag a 6 mg-ot nem haladhatja meg.

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésére:
A tünetek csökkentésére ajánlott kezdő adag naponta egyszer 1 mg retard kapszula. Kezelőorvosa fokozatosan emelheti a gyógyszer adagját a kívánt hatás eléréséig, de a napi adag a 4 mg-ot nem haladhatja meg.
Alkalmazása gyermekeknél:
A Minipress retard kapszula alkalmazása nem javasolt 12 év alatti gyermekek számára a biztonságosságra vonatkozó adatok hiánya miatt.
A Minipress szedhető egyidejűleg egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel is, azonban a túlzott vérnyomás-csökkenés elkerülése céljából azok adagjának módosítására lehet szükség.
Ha a kapszula alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Mindig győződjön meg arról, hogy elegendő mennyiségű gyógyszerrel rendelkezik, így elkerülhető a kezelés megszakítása.
Ha az előírtnál több Minipress retard kemény kapszulát vett be:
Értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
A túladagolás tünetei lehetnek: alacsony vérnyomás, gyors szívverés, keringési elégtelenség (sokk).
Ha elfelejtette bevenni a Minipress retard kemény kapszulát:
A vérnyomás-kiugrás elkerülése érdekében fontos, hogy ne hagyjon ki egyetlen kapszulát sem. Ha mégis elfelejtette volna a kapszulát bevenni, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő esedékes gyógyszeradagot az előírt időben.
Ha idő előtt abbahagyja a Minipress retard kemény kapszula szedését:
Gyakran a terápiát hosszú ideig kell folytatni (hónapokig, évekig), hogy a vérnyomáscsökkentő hatás folyamatos legyen. Kezelőorvosa tájékoztatása nélkül ne hagyja abba a gyógyszer szedését, még abban az esetben sem, ha jól érzi magát, vérnyomása rendeződött, mert magas vérnyomás betegsége visszatérhet.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Minipress kapszula is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Hirtelen vérnyomásesés
Minipress-kezelés kezdetén, az első adag bevételét követően ritkán szédülés, gyengeség, erőteljes izzadás, néhány percig tartó eszméletvesztés jelentkezhet. Ha ezen tüneteket észleli, feküdjön hanyatt, lábait emelje fel, amíg a tünetek megszűnnek. A tünetek jelentkezéséről feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát. A tünetek jelentkezése az egyéni gyógyszer iránti érzékenységtől függ.
Az eddigi tapasztalatok alapján a kezdeti tünetek gyakorisága és súlyossága kis kezdő dózisok adásával és az adagok óvatos emelésével, valamint a kapszula lefekvés előtti alkalmazásával csökkenthetők.
Leggyakrabban előforduló mellékhatások:
- erőtlenség, gyengeség,
- szédülés, fejfájás,
- hányinger,
- szívdobogásérzés,
- álmosság.
A kezelés során ezek a mellékhatások rendszerint megszűnnek, vagy olyan kismértékűek, hogy a gyógyszer adagjának csökkentését nem teszik szükségessé.
A Minipress kezelés során a következő mellékhatásokat írták le:
- izzadás, kipirulás, ájulásérzés, a tapintási érzékelés zavara (bizsergésszerű rendellenes érzések), forgó jellegű szédülés,
- allergiás reakciók,
- gyengeség, láz, rossz közérzet, fájdalom,
- mellkasi fájdalom (angina pektorisz), vizenyő (ödéma), alacsony vérnyomás, felálláskor jelentkező hirtelen vérnyomásesés, eszméletvesztés, lassú szívverés, szapora szívverés,
- hasi diszkomfort érzés (bizonytalan hasi érzékenység, puffadás) és/vagy hasi fájdalom, székrekedés, hasmenés, hasnyálmirigy-gyulladás, hányás, szájszárazság,
- fülcsengés,
- májműködés zavarai,
- izületi fájdalom, autoimmun kötőszöveti betegségre utaló laboratóriumi eredmények (pozitív ANA-titer)
- depresszió, hallucinációk, alvászavar, idegesség,
- nehézlégzés, orrvérzés, orrdugulás,
- kopaszság, viszketés, bőrkiütés, apró, lapos, viszkető kiütések a bőrön (lihen planusz), csalánkiütés,
- vizelettartási rendellenességek, gyakori vizeletürítés,
- érgyulladás,
- homályos látás, a szemfehérje pirossága, szemfájdalom,
- fájdalmas, hosszan tartó merevedés, impotencia, az emlőszövet megnagyobbodása.
Ezen mellékhatások előfordulása ritka, és sok esetben összefüggésük a gyógyszer szedésével nem volt megállapítható.
Prazozin terápiával kapcsolatos szakirodalmi jelentések a már fennálló alvási rohamokkal járó aluszékonyságban szenvedő betegek állapotának romlásáról számoltak be, azonban bizonyított ok-okozati összefüggést nem állapítottak meg.
Balkamra elégtelenség esetén szívglikozidok és vízhajtók prazozinnal történő egyidejű alkalmazásakor a következőket figyelték meg:
- vizenyő (ödéma), felálláskor jelentkező hirtelen vérnyomásesés,
- szédülés, fejfájás,
- hasmenés, hányinger, szájszárazság,
- szívdobogásérzés,
- álmosság,
- orrdugulás,
- homályos látás,
- impotencia.
Ezen mellékhatások rendszerint enyhék, vagy közepesen súlyosak voltak, és a kezelés során megszűntek, illetve a gyógyszeradag csökkentése nélkül tolerálhatóak maradtak.
A Raynaud-szindróma, ill. -betegség kezelése során a leggyakrabban, bár nem sűrűn jelentett mellékhatások:
- szédülés.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Minipress retard kemény kapszulát tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on, nedvességtől védve tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Minipress retard kemény kapszula
- A készítmény hatóanyaga 1 mg, 2 mg, 4 mg, illetve 6 mg prazozin-hidroklorid retard kemény kapszulánként.
- Egyéb összetevők: talkum, közepes szénláncú zsírsavak trigliceridjei, Eudragit RS 100, laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, szacharóz. Kapszulahéj: eritrozin (E 127), sárga vas-oxid (E 172), indigókármin (E 132), titán-dioxid (E 171), zselatin, fekete vas-oxid (E 172), a 6 mg-os retard kemény kapszula vörös vas-oxidot (E 172) is tartalmaz.
Milyen a Minipress retard kemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Minipress 1 mg retard kemény kapszula: felső részén sötétkék színű, alsó részén világosszürke színű, átlátszatlan, 3-as méretű, kemény zselatin kapszulába töltött 104,3 mg tömegű, fehér vagy sárgásfehér színű, kb. 1 mm átmérőjű pelletek. A kapszula alsó és felső részén "MR 1 MG" jelzés látható.
Minipress 2 mg retard kemény kapszula: felső részén sötétkék színű, alsó részén sötétszürke színű, átlátszatlan, 3-as méretű, kemény zselatin kapszulába töltött 208,6 mg tömegű, fehér vagy sárgásfehér színű, kb. 1 mm átmérőjű pelletek. A kapszula alsó és felső részén "MR 2 MG" jelzés látható.
Minipress 4 mg retard kemény kapszula: felső részén sötétkék színű, alsó részén mályvaszínű, átlátszatlan, 3-as méretű, kemény zselatin kapszulába töltött 83,6 mg tömegű, fehér vagy sárgásfehér színű, kb. 1 mm átmérőjű pelletek. A kapszula alsó és felső részén "MR 4 MG" jelzés látható.
Minipress 6 mg retard kemény kapszula: felső részén sötétkék színű, alsó részén rózsaszín, átlátszatlan, 3-as méretű, kemény zselatin kapszulába töltött 125 mg tömegű, fehér vagy sárgásfehér színű, kb. 1 mm átmérőjű pelletek. A kapszula alsó és felső részén "MR 6 MG" jelzés látható.
30 darab retard kemény kapszula buborékfóliában és dobozban.

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2014. 03. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2022.