Gyógyszerkereső

MOTILIUM 10 mg filmtabletta

Hatóanyag:

domperidone

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

30x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

106

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

domperidone

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

50x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

106

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  PROPULSIV SZEREK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-2223/01

 • Gyógyszeralkategória:

  Propulsiv szerek

 • Gyártó:

  Janssen-Cilag

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Motilium és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Ezt a gyógyszert felnőtteknél és 12 éves, vagy annál idősebb és 35 kg-osnál nagyobb testtömegű serdülőknél a hányinger és a hányás kezelésére alkalmazzák.
2. Tudnivalók a Motilium szedése előtt
Ne szedje a Motiliumot
- ha allergiás a domperidonra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- a tejelválasztást serkentő hormon fokozott termelődése, agyfüggelék-mirigy megbetegedése (prolaktinóma) esetén;
- hasi görcsök, illetve gyomor-bélrendszeri vérzés (fekete széklet), elzáródás vagy perforáció (a tápcsatorna falának kilyukadása) jelentkezése esetén;
- ha Ön bizonyos enzimet gátló hatóanyagú gyógyszert szed, ilyen például a ketokonazol, flukonazol és vorikonazol (gomba elleni gyógyszerek hatóanyaga); eritromicin, klaritromicin és telitromicin (ún. makrolid vagy ketolid-típusú antibiotikumok) vagy amiodaron (szívgyógyszer hatóanyaga);
- ha Önnek közepesen súlyos vagy súlyos májbetegsége van;
- ha az Ön EKG-ja (elektrokardiogram) "megnyúlt korrigált QT-távolság"-nak nevezett szívbetegséget mutat;
- ha Önnek olyan betegsége van vagy volt, amikor a szíve nem tud annyi vért pumpálni az Ön szervezetébe, mint amennyit kellene (szívelégtelenségnek nevezett állapot);
- ha Önnek olyan betegsége van vagy volt, amitől a vérében alacsony a kálium- vagy a magnézium szintje, vagy magas a kálium szintje;
- ha Ön bizonyos gyógyszereket szed (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Motilium" részt).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Motilium szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha Ön:
- májbetegségben szenved (károsodott májműködés vagy májelégtelenség) (lásd a"Ne szedje a Motiliumot" részt);
- vesebetegségben szenved (károsodott veseműködés vagy veseelégtelenség). Javasolt, hogy tartós kezelés esetén kérjen kezelőorvosától tanácsot, mivel lehet, hogy alacsonyabb adagot kell szednie, vagy ritkábban kell szednie ezt a gyógyszert, és lehet, hogy kezelőorvosa rendszeresen meg akarja vizsgálni Önt.
A domperidon a szívritmuszavar és a szívleállás emelkedett kockázatával társulhat. Ez a kockázat valószínűbb lehet a 60 évesnél idősebbeknél vagy a napi 30 mg-nál nagyobb adagot szedőknél. A kockázat szintén növekszik akkor, amikor a domperidont bizonyos gyógyszerekkel adják együtt. Mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha Ön fertőzések (gombás fertőzések vagy baktériumok okozta fertőzések) kezelésére szolgáló gyógyszereket szed, és/vagy ha Önnek szívbetegsége van vagy AIDS-ben/HIV-fertőzésben szenved (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Motilium" részt).
A domperidont a felnőtteknél és a gyermekeknél a legalacsonyabb hatásos dózisban kell alkalmazni.
A domperidon szedése alatt forduljon kezelőorvosához, ha szívritmuszavart észlel, például szívdobogásérzést, légzészavart, eszméletvesztést. A domperidon-kezelést abba kell hagyni.
Egyéb gyógyszerek és a Motilium
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ne szedje a Motiliumot, ha gyógyszert szed az alábbiak kezelésére:
- gombás fertőzésekre, mint például az azol-típusú gombaellenes szerek, különösen a szájon át alkalmazott ketokonazol, flukonazol vagy vorikonazol,
- baktériumok okozta fertőzésekre, különösen az eritromicin, klaritromicin, telitromicin, moxifloxacin, pentamidin (ezek antibiotikumok).
- szívbetegségekre vagy magas vérnyomásra (pl. amiodaron, dronedaron, kinidin, dizopiramid, dofetilid, szotalol, diltiazem, verapamil).
- pszichózisokra (pl. haloperidol, pimozid, szertindol).
- depresszióra (pl. citaloprám, eszcitaloprám).
- a tápcsatornát érintő betegségekre (pl. ciszaprid, dolaszetron, prukaloprid).
- allergiára (pl. mekvitazin, mizolasztin).
- maláriára (különösen a halofantrin).
- AIDS-re/HIV-re (proteáz inhibitorok).
- Hepatitis C-re (pl. telaprevir).
- daganatra (pl. toremifen, vandetanib, vinkamin).
Mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha Ön fertőzések, szívbetegségek, AIDS/HIV vagy Parkinson-kór kezelésére szed gyógyszereket.
Motilium és apomorfin
A Motilium és az apomorfin alkalmazása előtt orvosa meggyőződik arról, hogy a két gyógyszer együttes szedése nem okoz Önnél problémát. Forduljon orvosához vagy szakorvoshoz személyre szabott tanácsért. Lásd az apomorfin betegtájékoztatóját.
Fontos, hogy megkérdezze kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, hogy a Motilium biztonságos-e az Ön számára, ha valamilyen más gyógyszert szed, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Gyomorsav termelődését befolyásoló szerek szedhetők a Motiliummal együtt, de szedésük esetén tájékoztassa kezelőorvosát. A kétfajta gyógyszert ne egy időben szedje, mert így hatásuk csökkenhet. A Motiliumot étkezés előtt, a gyomorsav termelődést befolyásoló vagy savlekötő gyógyszereket étkezés után kell bevenni.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség:
Emberben a potenciális veszély nem ismert, ezért a Motiliumot terhesség alatt nem szabad alkalmazni, illetve csak akkor, ha erre egyértelműen szükség van. Ha terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes, közölje kezelőorvosával, aki eldönti, hogy szedheti-e a Motiliumot vagy sem.
Szoptatás:
Kis mennyiségű domperidont kimutattak az anyatejben. A domperidon olyan nemkívánt mellékhatásokat okozhat, amelyek a szoptatott gyermek szívét érinthetik.
A domperidon csak akkor alkalmazható a szoptatás alatt, ha a kezelőorvosa úgy gondolja, hogy arra egyértelműen szükség van. Mielőtt ezt a gyógyszert elkezdené szedni, beszélje meg kezelőorvosával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Néhány beteg szédülésről vagy álmosságról számolt be a Motilium bevételét követően. Ne vezessen gépjárművet, illetve ne kezeljen gépeket Motilium szedés alatt, amíg nem ismeri hogyan hat Önre a Motilium.
A Motilium laktóz-monohidrátot tartalmaz
A gyógyszer 54,2 mg laktóz-monohidrátot (tejcukrot) tartalmaz filmtablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Motiliumot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Pontosan kövesse ezeket az utasításokat, hacsak kezelőorvosa másként nem tanácsolta.
A kezelés időtartama:
A tünetek a gyógyszer 3-4 napos szedésével rendszerint megszűnnek. Ne szedje a Motiliumot 7 napnál tovább anélkül, hogy beszélt volna kezelőorvosával.
Felnőttek és 12 éves és idősebb serdülők, akiknek a testtömege 35 kg vagy annál nehezebb
A szokásos adag naponta legfeljebb háromszor egy tabletta, lehetőség szerint étkezések előtt bevéve.
Naponta legfeljebb három tabletta szedhető!
A filmtabletta 12 évesnél fiatalabb vagy 35 kilogrammnál kisebb testtömegű gyermekek kezelésére nem alkalmazható. Ha a Motiliumot gyermeknek adja, kérdezze meg a kezelőorvost a gyermekeknek adható gyógyszerformákról.
Ha az előírtnál több Motiliumot vett be
Ha Ön túl sok Motiliumot vett be, forduljon azonnal kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy menjen a toxikológiai osztályra, különösen akkor, ha gyermek vett be túl sokat. Túladagolás esetén tüneti kezelést lehet adni. A megnyúlt QT-távolságnak nevezett szívbetegség lehetősége miatt EKG-monitorozás végezhető.
Ha elfelejtette bevenni a Motiliumot
Vegye be a gyógyszert, amint eszébe jut. Ha már majdnem itt az ideje a következő adagnak, várjon, amíg az elérkezik, majd a megszokottak szerint folytassa a gyógyszer szedését. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- szájszárazság
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- a szexuális érdeklődés (libidó) megszűnése, szorongás
- aluszékonyság, fejfájás
- hasmenés
- bőrkiütés, viszketés
- tejcsorgás az emlőből, emlőfájdalom, az emlő nyomásérzékenysége
- általános gyengeségérzet
- szédülés
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):
- súlyos allergiás reakciók
- nyugtalanság, idegesség
- görcsroham, az arc, a karok vagy lábak akaratlan mozgásával, fokozott izommerevséggel, izomfeszüléssel vagy görcsökkel jelentkező ún. extrapiramidális tünetegyüttes
- a szemeket mozgató izmok görcse (okulogíriás roham)
- szív- és érrendszeri betegségek: szívritmuszavarokról (gyors vagy szabálytalan szívverésről) számoltak be. Ha ez bekövetkezik, azonnal abba kell hagynia a kezelést. A domperidon a szívritmuszavar és a szívleállás emelkedett kockázatával társulhat. Ez a kockázat valószínűbb lehet a 60 évesnél idősebbeknél vagy a napi 30 mg-nál nagyobb adagot szedőknél. A domperidont a felnőtteknél és a gyermekeknél a legalacsonyabb hatásos dózisban kell alkalmazni.
- csalánkiütés, kifejezett bőr- vagy nyálkahártya-duzzanat (angioödéma)
- a húgyhólyag teljes kiürítésének zavara (vizeletretenció)
- férfiakban az emlők megnagyobbodása (ginekomasztia)
- a menstruációs vérzés csökkenése vagy kimaradása (amenorrea)
- kóros májfunkciós vizsgálati értékek
- a tejelválasztást befolyásoló hormon (prolaktin) szintjének növekedése
- nyugtalan láb szindróma (kellemetlen érzés leküzdhetetlen késztetéssel, hogy megmozgassa lábait, valamint néha karjait és más testrészeit).
Ha túlérzékenységi reakciót, extrapiramidális tüneteket, görcsrohamot, vizenyőt vagy szívritmus-zavart tapasztal, azonnal hagyja abba a Motilium szedését és haladéktalanul forduljon orvoshoz.
A domperidon használata szívritmuszavar és szívmegállás fokozott kockázatával társulhat. Ez a kockázat magasabb lehet a 60 évesnél idősebb betegeknél vagy napi 30 mg-ot meghaladó adagok esetén. A domperidont a legalacsonyabb hatásos adagban kell alkalmazni felnőtteknél és gyermekeknél.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Motiliumot tárolni?
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Motilium?
- A készítmény hatóanyaga 10 mg domperidon filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, mikrokristályos-cellulóz, hidegen
duzzadó burgonyakeményítő, povidon, magnézium-sztearát, hidrogénezett gyapotmagolaj,
filmbevonat: nátrium-lauril-szulfát, hipromellóz (F42).
Milyen a Motilium külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy halvány krémszínű, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, egyik oldalán mélynyomású "M/10" jelzéssel, a másikon "JANSSEN" felirattal.
30 db filmtabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2017. 10. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2022.