Gyógyszerkereső

MUCOANGIN 20 mg szopogató tabletta

Hatóanyag:

ambroxol

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:

18x buborékcsomagolásban (pp//al pp réteggel bevonva)

Tájékoztató ár:

1485 Ft

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

ambroxol

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:

20x (Al fólia (LDPE réteggel bevonva) szalagcsomagolásban)

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

ambroxol

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:

20x (PP//Al (PP réteggel bevonva) buborékcsomagolásban)

Tájékoztató ár:

1073 Ft

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  EXPECTORANSOK, KIVÉVE KOMBINÁCIÓK KÖHÖGÉSCSILLAPÍTÓKKAL

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-9384/05

 • Gyógyszeralkategória:

  Mucolyticumok

 • Gyártó:

  sanofi-aventis

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Heveny garatgyulladás okozta torokfájdalom enyhítésére alkalmazható 12 év feletti serdülők és felnőttek esetén.
A Mucoangin 20 mg szopogató tabletta fájdalomcsillapító hatású.
A készítmény hatóanyaga az ambroxol-hidroklorid. A szopogató tabletta aktív hatóanyaga felel a terápiás hatásért.
A Mucoangin 20 mg szopogató tabletta fájdalomcsillapító hatása gyorsan kialakul és legalább 3 órán keresztül meg is marad.

2. Tudnivalók a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Mucoangin 20 mg szopogató tablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) az ambroxol-hidrokloridra vagy a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta (6. pontban felsorolt - További információk) egyéb összetevőjére.
- ha egy ritka örökletes betegségben, fruktóz-intoleranciában szenved.
- 12 éves kor alatt a Mucoangin nem alkalmazható.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az ambroxol alkalmazása kapcsán súlyos bőrreakciók előfordulásáról számoltak be. Amennyiben Önnél bőrkiütés (köztük a nyálkahártyákon, például a szájban, torokban, orrban, szemben, nemi szerveken kialakuló elváltozások) lép fel, hagyja abba a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta alkalmazását, és azonnal forduljon kezelőorvosához.
Ne alkalmazza a Mucoangin 20 mg szopogató tablettát 3 napnál hosszabb ideig. Ha tünetei továbbra is fennállnak, vagy magas lázat tapasztal, forduljon kezelőorvosához.
- Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert (lásd még: "A Mucoangin 20 mg szopogató tabletta szorbitot és laktózt tartalmaz" részt).
- Csökkent vesefunkciójú betegek és súlyos májbetegségben szenvedők csak orvossal történt egyeztetés után alkalmazhatják a Mucoangin 20 mg szopogató tablettát.
- A Mucoangin 20 mg szopogató tabletta nem alkalmazható fájdalmas szájsérülések (pl. szájfekély, vagy seb) kezelésére. Ha szájfekélye van, forduljon orvosához.
- Más, a háttérben meghúzódó betegség révén (pl. duzzadt torok) nehézlégzés jelentkezhet. A torok összeszorulásának érzését a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta helyi érzéstelenítő hatása is okozhatja. Továbbá allergiás reakció is eredményezheti a száj és a torok duzzadását.
- A száj és a torok érzékenysége csökkenhet (érzéketlenség).
- Ha nagyobb kiterjedésű bőr- vagy nyálkahártya-elváltozást észlel, kérjük, elővigyázatosságból azonnal hagyja abba a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta alkalmazását és értesítse kezelőorvosát. Nagyon kevés esetben olyan súlyos bőrelváltozásokról érkezett jelentés, mint a Stevens-Johnson szindróma (a bőrt érintő súlyos, a bőr felső rétegének elhalásával és leválásával járó állapot) vagy a toxikus epidermális nekrolízis (egy ritka és életveszélyes gyógyszerreakció, melynek következtében a bőr felső rétegének nagy része leválhat a mélyebb rétegekről), melyek időbeli összefüggést mutattak a nyákoldó hatású szerek, pl. ambroxol alkalmazásával. Az ambroxol a Mucoangin 20 mg szopogató tablettának is hatóanyaga. Ezek az állapotok az esetek többségében az alapbetegség (pl. különböző fertőzések) súlyosságával és a kezelésükre alkalmazott gyógyszerek hatásával, vagy más társult betegségekkel, esetleg egy korábban kialakult, súlyos bőrelváltozással magyarázhatók, melynek korai szakaszában nem-specifikus, influenzaszerű tünetek jelentkeznek.
- Mind a Stevens-Johnson szindróma, mind a toxikus epidermális nekrolízis korai szakaszában olyan nem-specifikus, influenzaszerű előjeleket tapasztalhat, mint pl. a láz, az egész testre kiterjedő fájdalom, rinitisz (nátha), köhögés és torokfájás.
- Ezért új bőr- vagy nyálkahártya-elváltozás megjelenése esetén azonnali orvosi segítséget kell kérni, és elővigyázatosságból fel kell függeszteni az ambroxol-kezelést.

- Egyéb gyógyszerek és a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg, vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

- Terhesség, szoptatás és termékenység
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Az ambroxol átjut a magzat szervezetébe. A terhesség alatt, különösen az első három hónapban a Mucoangin szopogató tabletta alkalmazása nem ajánlott.

- Az ambroxol kiválasztódik az anyatejbe. Ha szoptat, ne alkalmazza a Mucoangin 20 mg szopogató tablettát.

- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A készítménynek nincs ismert hatása a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre.
- A Mucoangin 20 mg szopogató tabletta szorbitot és laktózt tartalmaz
- Egy szopogató tabletta 1,37 g szorbitot tartalmaz (a napi maximális adag 8,2 g-ot), ami fruktóz-forrás. Ha fruktóz-intoleranciában szenved, ne szedje a készítményt.
- Egy szopogató tabletta kevesebb, mint 1 mg laktózt tartalmaz. Általában ez a mennyiség nem okoz problémát laktóz-intoleranciában szenvedő betegeknek.
- A Mucoangin 20 mg szopogató tabletta gyakorlatilag cukormentes.

- 3. Hogyan kell alkalmazni a Mucoangin 20 mg szopogató tablettát?

- A Mucoangin 20 mg szopogató tablettát mindig a kezelőorvos vagy gyógyszerész által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- A készítmény ajánlott adagja felnőttek és 12 évesnél idősebb serdülők számára: 1 darab tablettát kell elszopogatni a fájdalom enyhítésére, naponta maximum 6 alkalommal.
- A Mucoangin 20 mg szopogató tablettát nem szabad 3 napnál hosszabb ideig alkalmazni. Magas láz és 3 napnál hosszabb ideig tartó panaszok esetén keresse fel kezelőorvosát.
- A Mucoangin 20 mg szopogató tabletta nem javasolt 12 év alatti gyermekek számára a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok hiánya miatt.
- A klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta fájdalomcsillapító hatása 20 percen belül kialakul és legalább 3 órán keresztül meg is marad.

- Ha a szopogató tabletta alkalmazása során a készítmény hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

- Ha elfelejtette alkalmazni a Mucoangin 20 mg szopogató tablettát
- Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kihagyott mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.

- Ha az előírtnál több Mucoangin 20 mg szopogató tablettát vett be
- Nem számoltak be jellegzetes túladagolási tünetekről. Ha Ön véletlenül több tablettát vett be, és tüneteket észlel, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

- Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét.


- 4. Lehetséges mellékhatások
- Mint minden gyógyszer, így a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta is okozhat mellékhatásokat, melyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Ha a következő mellékhatásokat tapasztalja, hagyja abba a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta alkalmazását és azonnal keresse fel kezelőorvosát:
- allergiás reakció az arc, az ajkak, a száj, a nyelv feldagadásával és/vagy a torok duzzanatával (angioödéma), mely nyelési/légzési nehézséget illetve a torok beszűkülését okozhatja.
- hirtelen kialakuló, az egész szervezetre kiterjedő allergiás reakció (anafilaxiás reakció, beleértve az anafilaxiás sokk lehetőségét is).
Az allergiás reakciók súlyosbodhatnak, ha a készítményt újból használja, vagy ha olyan egyéb gyógyszert alkalmaz, melynek ambroxol a hatóanyaga (lásd 2. pont - "Tudnivalók a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta alkalmazása előtt").
A következő további mellékhatások fordulhatnak elő:
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- émelygés, a száj, a nyelv és a garat csökkent érzékenysége,
- az ízérzékelés megváltozása
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- hasmenés, emésztési panaszok (diszpepszia), a has felső részére kiterjedő fájdalom, szájszárazság
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- túlérzékenységi reakciók,
- bőrkiütés, csalánkiütés

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

- túlérzékenységi (ún.anafilaxiás) reakciók, beleértve az anafilaxiás sokkot, angioödémát (a bőr, a bőr alatti szövetek, a nyálkahártya vagy a nyálkahártya alatti szövetek gyorsan kialakuló duzzanata) és viszketés.
- a bőrt érintő súlyos mellékhatások (köztük eritéma multiforme, Stevens-Johnson szindróma/toxikus epidermális nekrolízis és akut generalizált exantematózus pusztulózis).
- hányás, torokszárazság.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Mucoangin 20 mg szopogató tablettát tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Mucoangin 20 mg szopogató tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a már nem használt gyógyszereit miként dobja el. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta?
- A készítmény hatóanyaga 20 mg ambroxol-hidroklorid szopogató tablettánként.
- Egyéb összetevők: borsmentaolaj aroma (laktóz, maltodextrin, arabmézga), szacharin-nátrium, makrogol 6000, talkum, szorbit.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, kerek, mindkét oldalán sima és enyhén fényes felületű, metszett élű szopogató tabletták borsmentaolaj illattal és ízzel.
18 db (2×9 db) szopogató tabletta PP//Al (PP réteggel bevonva) buborékcsomagolásban és dobozban.
20 db szopogató tabletta buborékcsomagolásban és dobozban, vagy Al fólia (LDPE réteggel bevonva) szalagcsomagolásban és dobozban.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.