Gyógyszerkereső

NIQUITIN 4 mg mentolos szopogató tabletta

Hatóanyag:

nicotine

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:

72x (tartályban)

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  ADDICTIV KÓRKÉPEKBEN HASZNÁLT GYÓGYSZEREK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-8174/22

 • Gyógyszeralkategória:

  Nikotinfüggőségben használt gyógyszerek

 • Gyártó:

  Omega Pharma Hungary

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a NiQuitin szopogató tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A NiQuitin szopogató tabletta segítséget nyújt a dohányzás abbahagyásához. A kezelésnek ezt a típusát nikotinhelyettesítő kezelésnek hívják.
A cigarettában található nikotin az, amely a fizikai függőséget okozza.
- A NiQuitin szopogató tabletta segít Önnek leszokni a dohányzásról azáltal, hogy helyettesíti a cigarettából a szervezetébe jutó nikotin egy részét.
- Ez a nikotin enyhíti a leszokni vágyók által megtapasztalt kellemetlen tünetek egy részét. Többek között, hogy betegnek érzik magukat vagy ingerlékenyek.
- A nikotin segít enyhíteni a cigaretta iránti sóvárgást és segít Önnek ellenállni a dohányzási késztetésnek.
A NiQuitin szopogató tabletta alkalmazása nem jár együtt a dohányzás egészségügyi veszélyeivel. Ennek az az oka, hogy nem tartalmaz kátrányt, szén-monoxidot illetve a cigarettafüstben található egyéb mérgező anyagokat. Néhányan aggódnak amiatt, hogy miután leszoknak a dohányzásról, a nikotin tartalmú szopogató tablettával válhatnak függővé. Ez nagyon ritkán fordul elő, de ha meg is történne, kevésbé káros mint a dohányzás, és leszokni is könnyebb róla.
Növekednek a leszokási esélyei ha részt vesz egy támogató programban. Ezek a dohányzásról leszoktató programok viselkedési támogatásként ismertek. További információkért a leszoktató programokról kérdezzen meg egy egészségügyi szakembert.

A dohányzás nem tesz jót az egészségnek. Mindig jobb leszokni a dohányzásról. A nikotinhelyettesítő kezelések, mint amilyen a NiQuitin szopogató tabletta is, segíthetnek. Általában a nikotinhelyettesítő kezelés lehetséges mellékhatásait messze felülmúlják a dohányzás folytatásának jól ismert veszélyei.
2. Tudnivalók a NiQuitin szopogató tabletta alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a NiQuitin szopogató tablettát
- ha allergiás a nikotinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás a mogyoróra vagy a szójára
- ha nem dohányzik vagy 12 évnél fiatalabb.

- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A NiQuitin szopogató tabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával
- Ha a közelmúltban szívrohama vagy sztrókja (szélütés) volt, ha súlyos szívritmus problémái vannak, instabil vagy rosszabbodó koszorúér betegség (angina, mellkasi fájdalom) illetve nyugalmi angina esetén próbáljon meg nikotinhelyettesítő kezelés alkalmazása nélkül leszokni a dohányzásról, kivéve ha orvosa javasolta a készítmény alkalmazását.
- Ha Ön cukorbeteg, akkor ellenőrizze a szokásosnál gyakrabban a vércukorszintjét amikor elkezdi alkalmazni a NiQuitin szopogató tablettát. Megváltozhat a gyógyszer- vagy inzulinszükséglete.
- Ha Önnek volt már allergiás reakciója amely az ajkai, az arca és a torka (angioödéma) feldagadását okozta vagy viszkető kiütések jelentkeztek (csalánkiütés). A nikotinhelyettesítő kezelés időnként kiválthat ilyen típusú reakciókat.
- Ha 12 évnél fiatalabb gyermekei vannak, mivel a nikotinhelyettesítő kezelés nikotintartalma nem megfelelő 12 éves kor alatti gyermekek számára. A leszokási kísérlet során ne cserélje fel a NiQuitin szopogató tablettát nikotinos rágógumival.
- Ha terhes vagy szoptat akkor az a legjobb ha nikotinhelyettesítő kezelés nélkül szokik le a dohányzásról. Mindazonáltal jobb nikotinhelyettesítő kezeléssel leszokni, mint folytatni a dohányzást. (További információkat talál az alábbiakban a "Terhesség és szoptatás" című részben.)
- Kérjen segítséget illetve tanácsot egy egészségügyi szakembertől az alábbi esetekben:
- Ha súlyos máj- vagy veseproblémái vannak, mivel ekkor nagyobb a valószínűsége a mellékhatások előfordulásának.
- Ha kontrollálatlan pajzsmirigy túlműködése vagy feokromocitómája (a mellékvese daganatos betegsége, amely befolyásolhatja a vérnyomást) van - az orvosa beszélni fog Önnek erről - mert a nikotin miatt rosszabbodhatnak a tünetei.
- Ha gyomor- vagy nyombélfekélye illetve ha nyelőcső gyulladása van (a száj és a gyomor közötti összeköttetés), mivel a nikotin lenyelése miatt rosszabbodhatnak a tünetei. A szájnyálkahártya fekélyesedését is okozhatja. Ha valóban rosszabbodnak a tünetei, akkor beszéljen orvosával. Használhat nem szájon át szedhető nikotinhelyettesítő kezelést is inkább, pl. nikotinos tapaszokat.
- Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny.
- Gyermekek (12 évnél fiatalabb)
- A nikotin hatásai erősebben érvényesülnek gyermekek esetében, mint felnőttek esetében. Gyermekeknél súlyos mérgezést okozhat, amely halálos is lehet.
- Egyéb gyógyszerek és a NiQuitin szopogató tabletta
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- A dohányzás abbahagyása befolyásolhatja az esetlegesen alkalmazott gyógyszerei hatásait. Beszéljen kezelőorvosával, ha bármilyen kérdése van, vagy ha szükségét érzi.
- A NiQuitin szopogató tabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
- A tabletta szopogatása közben az evés, ivás kerülendő.
- Terhesség és szoptatás
- Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A terhesség alatti dohányzás veszélyekkel jár a babára nézve. Ilyen veszélyek többek között a születés előtti fejlődés visszamaradása, a koraszülés vagy a halvaszületés. A dohányzás abbahagyása a legjobb módja annak, hogy mind a saját, mind a babája egészségét javítsa. Minél előbb hagyja abba a dohányzást annál jobb.
- Ha Ön terhes, akkor az az ideális, ha nikotinhelyettesítő kezelés nélkül szokik le. Ha már megpróbált leszokni, de nem sikerült, akkor egészségügyi szakember javasolhatja a nikotinhelyettesítő kezelést, hogy segítsen Önnek a dohányzást abbahagyni. Ez azért van, mert a leszokás nikotinhelyettesítő kezeléssel jobb a fejlődő magzat számára, mint hogyha folytatná a dohányzást. A nikotinhelyettesítő kezelés alkalmazásáról a terhesség lehető legkorábbi szakaszában kell dönteni. A cél, hogy mindössze 2-3 hónapig kelljen használnia. Emlékezzen arra, hogy a legfontosabb az, hogy leszokjon a dohányzásról. Az olyan készítények mint a szopogató tabletták előnyösebbek lehetnek a nikotinos tapaszoknál. Ennek az az oka, hogy a szopogató tablettával nem folyamatosan jut a nikotin a szervezetébe. Mindazonáltal, émelygés illetve rosszulét esetén megfelelőbb lehet a tapasz.
- Ha Ön szoptat, a dohányfüst légzési nehézségeket és egyéb problémákat okozhat a babáknál és a gyermekeknél. Az az ideális, ha nikotinhelyettesítő kezelés nélkül szokik le. Ha már megpróbált leszokni, de nem sikerült, akkor egészségügyi szakember javasolhatja a nikotinhelyettesítő kezelést, hogy segítsen Önnek a dohányzást abbahagyni. Ha nikotinhelyettesítő kezelés segítségével próbál leszokni, az anyatejjel a babába átjutó nikotin csak kis mennyiségű. A belélegzett cigarettafüstnél sokkal kevésbé káros. A legjobb ha olyan nikotinhelyettesítő készítményeket használ, amelyek a nap bizonyos szakaszaiban szedhetők (például inkább szopogató tablettákat, rágógumikat mint tapaszokat). Az is előnyösebb ha közvetlenül a készítmény bevétele előtt szoptat. Ezzel segít, hogy gyermeke a lehető legkisebb nikotinmennyiséget kapja.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A NiQuitin szopogató tablettáknak nincs ismert hatása a gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képességekre. Azzal azonban tisztában kell lennie, hogy a dohányzás abbahagyása olyan viselkedési változásokat okozhat, amelyek befolyásolhatják ezen képességeit.
- A NiQuitin szopogató tabletta nátriumot és aszpartámot tartalmaz
- Nátrium: Minden szopogató tabletta 17 mg nátriumot tartalmaz, amit kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.
- Aszpartám: A NiQuitin szopogató tabletták aszpartámot tartalmaznak, ami egy fenilalanin forrás. A készítmény lebomlásakor fenilalanin képződik, ezért alkalmazása fenilketonuriában szenvedő betegek esetében ártalmas lehet.
- Szójafehérje-tartalom: a készítmény szójafehérjét tartalmaz. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van.
- Mannit: enyhe hasmenést okozhat.
- Laktóz (tejcukor) Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell alkalmazni a NiQuitin szopogató tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos valamiben, kérdezze meg kezelőorvosát.
Fontos, hogy a NiQuitin mentolos szopogató tabletta segítségével történő leszokási kísérlet során, a készítményt használó személynek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy teljesen abbahagyja a dohányzást. Ha mégis rágyújtana mialatt nikotinhelyettesítő kezelést használ, segíthet ha beszél gyógyszerészével, orvosával vagy egy leszokási tanácsadóval. A viselkedési tanácsadás, támogatás illetve tanácsok (például egy leszokással kapcsolatos viselkedési támogató program) általában növeli a siker esélyét.
Vegyen egy NiQuitin szopogató tablettát a szájába és időnként egyik oldalról a másikra helyezze át egészen addig, amíg a tabletta teljesen feloldódik. Ez kb. 20-30 percig tart. A szopogató tablettát ne rágja szét és ne nyelje le egyben. A tabletta szopogatása közben ne egyen vagy igyon, mert ez csökkentheti a tablettában lévő nikotin felszívódását. Naponta legfeljebb 15 tablettát szopogasson el.
Ha úgy érzi, hogy a NiQuitin szopogató tabletta alkalmazására összesen 9 hónapnál hosszabb ideig van szüksége, akkor forduljon egészségügyi szakemberhez tanácsért.
Felnőttek számára (18 éves kortól)
- Az első 6 hétben naponta legalább 9 tablettát szopogasson el.
- Az ezt követő 12 hétben segít fenntartani a dohányzásmentességet, ha azokban az esetekben, amikor nagy vágyat érez a dohányzásra, elszopogat egy tablettát.
- Amikor naponta már csak 1-2 szopogató tablettát használ, teljesen hagyja abba az alkalmazását.
- Miután már leszokott, időnként hirtelen sóvárgást érezhet egy cigaretta iránt. Ezekben az esetekben bevehet egy szopogató tablettát.
-

- Ne lépje túl az előírt adagot!
- Alkalmazása felnőtteknél és serdülőknél

- Serdülők (12-17 évesek)
- A fenti adagolási sémát kell követni, a dohányzásról való azonnali leszokás érdekében, de a szopogató tabletták összesen legfeljebb 12 hétig alkalmazhatók. Ha úgy érzi, hogy a NiQuitin szopogató tabletták alkalmazására 12 hétnél hosszabb ideig van szüksége, vagy nem tudja azonnal abbahagyni a dohányzást, akkor forduljon egészségügyi szakemberhez tanácsért.
- Ne lépje túl az előírt adagot. Gondosan kövesse az alkalmazásra vonatkozó utasításokat és ne vegyen be naponta (24 óra alatt) 15-nél több szopogató tablettát.

- Alkalmazása 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél

- 12 évesnél fiatalabb gyermekek nem alkalmazhatják a NiQuitin szopogató tablettát.
- Ezt a készítményt a szájnyálkahártyán kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a szopogató tablettákban található nikotin lassan felszabadul a szájban, ahonnan felszívódik a szervezetbe.
- Beszéljen kezelőorvosával amennyiben:

- aggódik amiatt, hogy újra dohányozni kezd
- nehéznek találja, hogy teljesen elhagyja a szopogató tablettákat
- Ha újra dohányozni kezdene, ők tanácsot tudnak adni, hogy hogyan érheti el a legjobb eredményeket egy újabb nikotinhelyettesítő kezelés alkalmazásával.
- Ha az előírtnál több NiQuitin szopogató tablettát alkalmazott
- Ha túl sok NiQuitin szopogató tablettát alkalmaz, akkor émelygés, szédülés, rosszullét fordulhat elő. Hagyja abba a szopogató tabletta alkalmazását és azonnal kérjen orvosi segítséget vagy keresse fel egy kórház sürgősségi osztályát. Ha lehetséges, mutassa meg nekik a készítmény csomagolását vagy ezt a betegtájékoztatót.
- A szopogató tabletták nem alkalmasak 12 éven aluli gyermekek illetve nemdohányzók részére. Ha a készítményt gyermekek vagy nemdohányzók alkalmazzák, akkor nikotin túladagolási tünetek jelentkezhetnek. Ilyen tünetek a fejfájás, hányinger, gyomorfájdalom és hasmenés. Ha egy gyermek használta vagy evett a szopogató tablettákból, azonnal menjen el kezelőorvosához vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát. Ha lehetséges, mutassa meg nekik a készítmény csomagolását vagy ezt a betegtájékoztatót.
- Ha elfelejtette bevenni a NiQuitin szopogató tablettát
- Amikor szükségét érzi (néhány óránként) vegye be a szopogató tablettát.

- Ha idő előtt abbahagyja a NiQuitin szopogató tabletta alkalmazását
- A dohányzásról való leszokás érdekében kövesse a fenti adagolási sémát.
- Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Úgy találták, hogy az ajánlott adagolás mellett a NiQuitin szopogató tabletta nem okoz súlyos mellékhatásokat.
- A dohányzás abbahagyása önmagában is okozhat olyan tüneteket mint fejfájás, szédülés, fokozott köhögés és megfázás. Az olyan tünetek mint a depresszió, ingerlékenység, szorongás és álmatlanság szintén összefügghetnek a dohányzás abbahagyásával járó megvonási tünetekkel.
- Az egyéb mellékhatások az alábbiakban vannak felsorolva - az előfordulási valószínűségük szerint csoportokba foglalva:
- Nagyon gyakori (10 ember közül több mint 1-et érinthet):
- hányinger
- csuklás
- bélgázosság.
- Gyakori (10 ember közül legfeljebb 1-et és 100 ember közül legalább 1-et érinthet):
- torokfájás, a száj/nyelv irritációja vagy fekélye
- szájszárazság, nyelési nehézség
- hányás, böfögés, székrekedés, puffadás
- hasmenés, emésztési zavar, gyomorégés
- álmatlanság
- szédülés, fejfájás
- köhögés, torokgyulladás, torokfájdalom.
- A fenti mellékhatások egyike sem súlyos és gyakran a kezelés megkezdése után néhány napon belül elmúlnak.
- Nem gyakori (100 ember közül legfeljebb 1-et érinthet):
- légzési problémák, orrdugulás, légzési elégtelenség, nehézlégzés, fokozott köhögés, alsó légúti infekció, fokott tüsszögés
- gyomorgörcs (gyomorhurut), reflux, fokozott nyelőcsői reflux, émelygés, öklendezés, fokozott nyálképződés, ajak fekélyesedés, gyomor-bélrendszeri megbetegedés, hascsikarás, ajakfájdalom, torokszárazság
- rémálmok, fokozott nyugtalanság, szorongás, szorongási rohamok, szorongási reakciók, csökkent étvágy, étvágytalanság, levertség
- torokduzzanat, rosszullét, mellkasi fájdalom vagy szorítás, túladagolási tünetek; elvonási tünetek, rossz közérzet, hőhullámok, rossz lehelet
- migrén, nyálkahártya égő érzése, égő érzés, száj zsibbadása, érzékelési zavar, túlzott éberség, ízérzészavar, fogínyvérzés
- szomjúság, kifejezett szomjúság
- kiütés, viszketés, bőrpirosság.
- Nagyon ritka (10 000 ember közül legfeljebb 1-et érinthet):
- Súlyos allergiás reakció, melynek jellemző tünetei többek között a hirtelen zihálás vagy szorító érzés a mellkasban, kiütés és gyengeség érzése.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

- Mellékhatások bejelentése

- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa
- kezelőorvosát vagy , gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- 5. Hogyan kell a NiQuitin szopogató tablettát tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A buborékcsomagoláson/PP tartályon vagy dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze megy gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a NiQuitin szopogató tabletta
-A készítmény hatóanyaga 4 mg nikotin (nikotin-rezinát formájában).
-Egyéb összetevők a kálium-hidrogén-karbonát (E501), aszpartám (E951) (6 mg), magnézium-sztearát (E470b), xantán gumi (E415), vízmentes nátrium-karbonát (E500i), kalcium-karbofil, menta aroma (amely laktózt és szójafehérjét tartalmaz), nátrium-alginát (E401), mannit (E421) (1027 mg).
A NiQuitin 4 mg mentolos szopogató tabletta 17 mg nátriumot tartalmaz szopogató tablettánként.
Milyen a NiQuitin szopogató tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér vagy csaknem fehér, kerek, domború felületű tabletta, egyik oldalán NL 4S jelzéssel ellátva.
A NiQuitin mentolos szopogató tabletta 24 db, 36 db és 72 db szopogató tablettát tartalmazó fehér, átlátszatlan vagy átlátszó PVC/PE/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban; illetve 24 db, 36 db és 72 db szopogató tablettát tartalmazó kupakkal lezárt, nedvességmegkötő réteggel ellátott PP tartályban és dobozban kapható.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.