Hirdetés

Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

Hirdetés

TACNI 0,5 mg kemény kapszula

Hatóanyag:
tacrolimus

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
50x


Tájékoztató ár: 7790 Ft

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
tacrolimus

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
30x


Tájékoztató ár: 4786 Ft

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: IMMUNSUPPRESSANSOK Törzskönyvi szám: OGYI-T-21569/02
Gyógyszeralkategória: Calcineurin-gátlók Gyártó: Teva Gyógyszergyár

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tacni kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Tacni az immunrendszer működését elnyomó (immunszuppresszív) gyógyszerek csoportjába tartozik. Szervátültetés (például máj-, vese-, szívtranszplantáció) után az immunrendszer megpróbálja kilökni az új szervet.
A Tacni-t arra használják, hogy szabályozza az immunrendszert, és segítse szervezetét abban, hogy elfogadja az átültetett szervet.
A Tacni-t gyakran más olyan gyógyszerekkel együtt alkalmazzák, amelyek ugyancsak csökkentik az immunrendszer működését.
A Tacni akkor is alkalmazható, ha a beültetett máj, vese, szív vagy más szerv kilökődése megindult, illetve, ha az immunrendszer befolyásolására eddig alkalmazott gyógyszerek hatástalannak bizonyultak az immunrendszer átültetést követő szabályozásában.
2. Tudnivalók a Tacni kemény kapszula szedése előtt
Ne szedje a Tacni kemény kapszulát:
- ha allergiás a takrolimuszra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás a szirolimuszra vagy más makrolid antibiotikumra (pl. eritromicinre, klaritromicinre, jozamicinre).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tacni kemény kapszula szedése előtt beszéljen kezelőorvosával:
- ha olyan gyógyszert szed, amely megtalálható az "Egyéb gyógyszerek és a Tacni kemény kapszula" című részben;
- ha májproblémái vannak vagy voltak;
- ha több mint egy napja van hasmenése;
- ha védőoltást kell kapnia.
Lehet, hogy kezelőorvosának módosítania kell Önnél a Tacni kemény kapszula adagját.
Tartsa rendszeresen a kapcsolatot a kezelőorvosával. A Tacni kemény kapszula helyes adagjának meghatározása érdekében lehet, hogy kezelőorvosának időről időre vér-, vizelet-, a szív működését ellenőrző vizsgálatot és látásvizsgálatot kell végeztetnie.
A Tacni kemény kapszula szedése alatt korlátoznia kell a bőrét érő napfényt és UV (ultraibolya) sugárzást. Ennek oka, hogy az immunrendszert elnyomó gyógyszerek fokozhatják a bőrrák kockázatát. Viseljen megfelelő védőöltözéket, és használjon magas faktorszámú naptejet.
Egyéb gyógyszerek és a Tacni kemény kapszula
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Tacni kemény kapszulát tilos ciklosporinnal együtt szedni.
Más gyógyszerek szedése befolyásolhatja a Tacni vérszintjét, és a Tacni is befolyásolhatja más gyógyszerek vérszintjét, ami miatt a Tacni adagját esetleg növelni vagy csökkenteni kell. Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha jelenleg vagy nemrégiben olyan gyógyszereket szed vagy szedett, mint:
- különböző fertőzések kezelésére használt gombaellenes gyógyszerek és antibiotikumok, különösen az ún. makrolid antibiotikumok, úgymint ketokonazol, flukonazol, itrakonazol, vorikonazol, klotrimazol, eritromicin, klaritromicin, jozamicin és rifampicin;
- HIV-fertőzés kezelésére használt HIV-gyógyszerek (például a ritonavir);
- gyomorfekélyre és a savas reflux kezelésére szolgáló gyógyszerek (például omeprazol, lanzoprazol vagy cimetidin);
- hányáscsillapítók, melyek a hányinger és hányás kezelésére szolgálnak (például metoklopramid);
- a gyomorégés kezelésére szolgáló ciszaprid vagy a savlekötő (antacid) magnézium-alumínium-hidroxid;
- etinilösztradiolt tartalmazó fogamzásgátló tabletta vagy hormonkezelés, vagy danazollal végzett hormonkezelés;
- magas vérnyomás vagy szívproblémák kezelésére használt gyógyszerek (például nifedipin, nikardipin, diltiazem és verapamil);
- "sztatinok"-ként ismert gyógyszerek, melyeket a megemelkedett koleszterin- és trigliceridszint kezelésére használnak;
- epilepszia kezelésére alkalmazott fenitoin vagy fenobarbitál;
- kortikoszteroidok közé tartozó prednizolon és metilprednizolon, melyek a kortikoszteroidok azon csoportjába tartoznak, melyeket gyulladások kezelésére vagy az immunrendszer gátlására alkalmaznak (például az átültetett szerv kilökődése esetén);
- a depresszió kezelésére szolgáló nefazodon;
- orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövény-készítmények, vagy más gyógynövény-készítmények.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha ibuprofént, amfotericin B-t vagy vírusellenes szereket (például aciklovirt) szed, vagy kell szednie. Ezek súlyosbíthatják a vese- vagy idegrendszeri problémákat, ha Tacni-val együtt szedik őket.
Kezelőorvosának azt is tudnia kell, ha a Tacni kemény kapszulával egy időben káliumpótló szereket, vagy bizonyos, a szívelégtelenség, a magas vérnyomás és a vesebetegség kezelésére alkalmazott vízhajtókat (például amiloridot, triamterent vagy spironolaktont), a láz csillapítására, gyulladáscsökkentésre és fájdalomcsillapításra nemszteroid gyulladáscsökkentő szereket (NSAID-okat, például ibuprofént), véralvadásgátlókat (antikoagulánsokat) vagy a cukorbetegség kezelésére szájon át bevehető gyógyszereket szed.
Ha bármilyen védőoltást kell kapnia, kérjük, előtte tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy Ön ezt a gyógyszert szedi.
A Tacni kemény kapszula egyidejű bevétele étellel és itallal
A Tacni kemény kapszulát éhgyomorra vagy étkezés után 2-3 órával vegye be. A következő étkezésig várjon legalább 1 órát. Kerülje a grépfrút (illetve a grépfrútlé) fogyasztását, amíg Tacni kemény kapszulával végzett kezelés alatt áll, mivel az befolyásolhatja a gyógyszerszintet.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A takrolimusz kiválasztódik az anyatejbe. Ezért amíg a Tacni-t szedi, nem szabad szoptatnia.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A takrolimusz kismértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ne vezessen gépjárművet vagy használjon bármiféle szerszámot vagy kezeljen gépet, ha a Tacni kemény kapszula bevétele után szédül vagy álmosnak érzi magát, vagy nem lát tisztán. Ezek a hatások gyakoribbak, ha Ön alkoholt is fogyaszt.
A Tacni kemény kapszula laktózt tartalmaz
A Tacni kemény kapszula tejcukrot (laktózt) is tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel a kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Tacni kemény kapszulát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Győződjön meg róla, hogy receptjére Ön minden alkalommal azt a takrolimusz készítményt kapta meg, amit szokott! Kivéve, ha az Ön kezelőorvosa (aki transzplantációban jártas szakorvos) hozzájárult ahhoz, hogy gyógyszerét egy másik takrolimusz-tartalmú gyógyszerre cseréljék.
Ezt a készítményt naponta kétszer kell bevenni. Amennyiben ennek a gyógyszernek a külleme nem olyan, mint amilyen lenni szokott, vagy ha az adagolási utasítások megváltoztak, minél hamarabb beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, hogy biztosak legyenek abban, hogy Ön a megfelelő gyógyszert kapja.
Az átültetett szerv kilökődésének megakadályozásához a kezdő adagot kezelőorvosa az Ön testtömege alapján fogja kiszámítani. A közvetlenül a transzplantáció után alkalmazott kezdő adagok az átültetett szervtől függően általában a napi 0,075-0,30 mg/testtömeg-kilogramm tartományban lesznek.
Az Ön adagja függ az Ön általános egészségi állapotától, és attól, hogy milyen egyéb immunszuppresszív gyógyszert szed. Kezelőorvosa rendszeresen fogja Önt vérvételre küldeni, hogy meghatározza a helyes adagot, és hogy időről időre beállítsa az adag nagyságát. Kezelőorvosa általában csökkenteni fogja Önnél a takrolimusz kapszula adagját, amint állapota stabilizálódik. Kezelőorvosa pontosan meg fogja mondani, hány kapszulát kell bevennie, és milyen gyakran.
A Tacni kemény kapszulákat naponta kétszer, általában reggel és este kell szájon át bevenni. A takrolimusz kapszulákat általában üres gyomorra, vagy az étkezés előtt legalább egy órával, vagy azt követően 2-3 órával kell bevegye. A kapszulákat egészben, egy pohár vízzel kell lenyelni. A Tacni kemény kapszulák szedése során kerülje a grépfrút és a grépfrútlé fogyasztását. Ne nyelje le a fóliacsomagolásban lévő nedvességmegkötő anyagot.
Ha az előírtnál több Tacni kemény kapszulát vett be
Ha véletlenül túl sok Tacni kemény kapszulát vett be, azonnal forduljon orvoshoz, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
Ha elfelejtette bevenni a Tacni kemény kapszulát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha elfelejtette reggel bevenni a Tacni kemény kapszulákat, várjon a következő esedékes adag időpontjáig, majd folytassa a megszokott rend szerint.
Ha idő előtt abbahagyja a Tacni kemény kapszula szedését
A kezelés abbahagyása fokozhatja az átültetett szerv kilökődésének a veszélyét. Ne hagyja abba a kezelést, csak akkor, ha ez a kezelőorvos utasítása.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Tacni kemény kapszula gyengíti a szervezet saját védekező rendszerét, hogy megakadályozza az átültetett szerv kilökődését. Ennek következében szervezete nem tud olyan jól védekezni a fertőzésekkel szemben, mint ahogy szokott. Ezért, ha Tacni kemény kapszulát szed, a szokásosnál több fertőzést, például bőr-, száj-, gyomor-, bél-, tüdő- és húgyúti fertőzést kaphat meg.
Súlyos hatások alakulhatnak ki, beleértve a túlérzékenységi és anafilaxiás reakciókat (a következő tüneteket tapasztalhatja: hirtelen jelentkező viszkető bőrkiütés (csalánkiütés), a kezek, lábak, bokák, arc, ajkak, a szájüreg vagy a torok duzzanata (amely nyelési vagy légzési nehézséget okozhat) és ájulásérzés). Ezek halálosak is lehetnek. Nem gyakori mellékhatás a hemolitikus urémiás szindróma, melynek jellemző tünetei a hirtelen jelentkező veseelégtelenség (kis mennyiségben vagy egyáltalán nem képződik vizelet), a mikroangiopátiás hemolitikus anémia (csökkent vörösvértestszám, amely súlyos fáradtsággal, a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződésével (sárgaság) jár) és alacsony vérlemezkeszám, kóros véraláfutási vagy vérzékenységi hajlammal és fertőzésre utaló tünetekkel jár. Ez halálos is lehet. Ritkán előforduló mellékhatás a trombotikus trombocitopéniás purpura (TTP), amely lázzal és a bőrben vörös, pontszerű bevérzések formájában jelentkező véraláfutásokkal, valamint tisztázatlan eredetű súlyos fáradtsággal, zavartsággal, a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződésével (sárgaság) és a hirtelen jelentkező veseelégtelenség (kis mennyiségben vagy egyáltalán nem képződik vizelet) tüneteivel jár. Ez halálos is lehet. A kezelést követően az immunrendszer gátlásának következtében jó- és rosszindulatú daganatok kialakulásáról számoltak be.
A lehetséges mellékhatások a következő kategóriák szerint kerülnek felsorolásra:
Nagyon gyakori mellékhatások: 10-ből több mint 1 beteget érinthetnek.
Gyakori mellékhatások: 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek.
Nem gyakori mellékhatások: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek.
Ritka mellékhatások: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek.
Nagyon ritka mellékhatások: 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek.
Nagyon gyakori mellékhatások: 10 betegből több mint 1-et érinthetnek
- vércukorszint-emelkedés, cukorbetegség, a vér káliumszintjének emelkedése
- alvászavar
- reszketés, fejfájás
- magas vérnyomás
- hasmenés, hányinger
- veseproblémák.
Gyakori mellékhatások: 10 betegből legfeljebb 1-et érinthetnek
- a vérsejtek (vérlemezkék, vörösvértestek vagy fehérvérsejtek) számának csökkenése, a fehérvérsejtszám emelkedése, a vörösvértestszám változása
- a vérben a magnézium-, a foszfát-, a kálium-, a kalcium- vagy a nátriumszint csökkenése, folyadék-túlterhelés, a vér húgysav- vagy lipidszintjének emelkedése, csökkent étvágy, a vér savasságának növekedése, vagy más változások a vér sótartalmában (vérvizsgálattal kimutatható)
- szorongásos tünetek, zavartság és dezorientáció, depresszió, hangulatváltozások, rémálmok, hallucináció, mentális zavarok
- görcsrohamok, tudatzavarok, a kezek és a lábak (időnként fájdalmas) bizsergése és zsibbadása, szédülés, íráskészség romlása, idegrendszeri zavarok
- homályos látás, fokozott fényérzékenység, szembetegségek
- fülcsengés
- csökkent véráramlás a szív koszorúereiben, gyorsabb szívverés
- vérzés, részleges vagy teljes érelzáródás, csökkent vérnyomás
- légszomj, a tüdőszövetek elváltozásai, folyadékgyülem a tüdő körül, torokgyulladás, köhögés, influenzaszerű tünetek
- hasi fájdalmat vagy hasmenést okozó gyulladások vagy fekélyek, gyomorvérzés, gyulladás vagy fekélyek a szájüregben, folyadékgyülem a hasban, hányás, hasi fájdalmak, emésztési zavar, székrekedés, szélgörcs, haspuffadás, laza széklet, gyomorproblémák
- májenzim-értékek és a májműködés megváltozása, májműködési zavar okozta sárgaság, a máj szöveteinek károsodása és májgyulladás
- viszketés, bőrkiütés, hajhullás, akné, fokozott verítékezés
- ízületi, végtag- vagy hátfájás, izomgörcsök
- elégtelen veseműködés, csökkent vizelettermelés, csökkent vagy fájdalmas vizeletürítés
- általános gyengeség, láz, folyadékgyülem a testben, fájdalom és rossz közérzet, a vérben az alkalikus foszfatáz enzim szintjének növekedése, testsúlynövekedés, lázas érzés
- az átültetett szerv működési zavara.
Nem gyakori mellékhatások: 100 betegből legfeljebb 1-et érinthetnek
- véralvadási zavarok, az összes vérsejttípus számának a csökkenése
- kiszáradás, a vérben a fehérje vagy cukor mennyiségének csökkenése, emelkedett foszfátszint a vérben
- kóma, agyvérzés, sztrók, bénulás, agyi történések, beszéd és nyelvi zavarok, memóriazavarok
- szemlencsehomály
- halláscsökkenés
- szabálytalan szívverés, szívmegállás, a szív teljesítményének csökkenése, a szívizomzat megbetegedése, szívizom-megnagyobbodás, erősebb szívverés, kóros EKG, kóros pulzusszám és pulzus
- vérrög kialakulása egy végtagi vénában, sokk
- légzési nehézség, légúti betegségek, asztma
- bélelzáródás, a vér amiláz enzim szintjének emelkedése, a gyomortartalom visszaáramlása a torokba (reflux), késleltetett gyomorürülés
- bőrgyulladás, napfény okozta égető érzés
- ízületi betegségek
- vizeletürítési képtelenség, fájdalmas menstruáció és rendellenes menstruációs vérzések
- egyes szervek elégtelen működése, influenzaszerű betegség, fokozott érzékenység a meleggel és a hideggel szemben, mellkasi nyomásérzés, idegesség vagy nyugtalanság, a laktát-dehidrogenáz enzim szintjének emelkedése a vérben, fogyás.
Ritka mellékhatások: 1000 betegből legfeljebb 1-et érinthetnek
- fokozott izommerevség
- vakság
- süketség
- folyadékgyülem kialakulása a szív körül
- heveny légszomj
- cisztaképződés a hasnyálmirigyben
- problémák a májban a vérkeringéssel
- a bőr, a száj, a szemek és a nemi szervek felhólyagosodásával járó súlyos betegség, fokozott szőrösödés
- szomjúság, elesés, mellkasi szorító érzés, csökkent mozgásképesség, fekély.
Nagyon ritka mellékhatások: 10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthetnek
- izomgyengeség
- szívvizsgálat kóros eredménye
- májelégtelenség, az epeút szűkülete
- véres vizelettel járó fájdalmas vizeletürítés
- a zsírszövet mennyiségének növekedése.
Tiszta vörösvérsejt-aplázia (a vörösvértestszám nagyon súlyos csökkenése), agranulocitózis (a fehérvérsejtszám vészes csökkenése) és hemolítikus anémia (rendellenes szétesés miatt csökkent vörösvértestszám) eseteit jelentették.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tacni kemény kapszulát tárolni?
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
- A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban (az alumíniumcsomagolásban) tárolandó.
- A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. Az alumíniumcsomagolás felnyitását követően a készítményt 1 éven belül fel kell használni.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Tacni kemény kapszula?
Tacni 0,5 mg kemény kapszula:
- A készítmény hatóanyaga a takrolimusz. Egy kemény kapszula 0,5 mg takrolimuszt tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
kapszulatartalom: povidon K-30, kroszkarmellóz-nátrium (E468), vízmentes laktóz, magnézium-sztearát.
kapszulahéj: titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172), zselatin.
Tacni 1 mg kemény kapszula:
- A készítmény hatóanyaga a takrolimusz. Egy kemény kapszula 1 mg takrolimuszt tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
kapszulatartalom: povidon K-30, kroszkarmellóz-nátrium (E468), vízmentes laktóz, magnézium-sztearát.
kapszulahéj: titán-dioxid (E171), zselatin.
Tacni 5 mg kemény kapszula:
- A készítmény hatóanyaga a takrolimusz. Egy kemény kapszula 5 mg takrolimuszt tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
kapszulatartalom: povidon K-30, kroszkarmellóz-nátrium (E468), vízmentes laktóz, magnézium-sztearát.
kapszulahéj: titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172), zselatin.
Milyen a Tacni kemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tacni 0,5 mg kemény kapszula:
Fehér port tartalmazó, elefántcsont színű felső és alsó részből álló kapszula.
A Tacni 0,5 mg kemény kapszulák 10 db kapszulát tartalmazó buborékcsomagolásban, és egy nedvességmegkötő szilikabetétet tartalmazó alumíniumtasakban kerülnek forgalomba.
A nedvességmegkötőt nem szabad lenyelni.
Tacni 1 mg kemény kapszula:
Fehér port tartalmazó, fehér színű felső és alsó részből álló kapszula.
A Tacni 1 mg kemény kapszulák 10 db kapszulát tartalmazó buborékcsomagolásban, és egy nedvességmegkötő szilikabetétet tartalmazó alumíniumtasakban kerülnek forgalomba.
A nedvességmegkötőt nem szabad lenyelni.
Tacni 5 mg kemény kapszula:
Fehér port tartalmazó, piros színű felső és alsó részből álló kapszula.
A Tacni 5 mg kemény kapszulák 10 db kapszulát tartalmazó buborékcsomagolásban, és egy nedvességmegkötő szilikabetétet tartalmazó alumíniumtasakban kerülnek forgalomba.
A nedvességmegkötőt nem szabad lenyelni.
A Tacni kemény kapszulák egyenként 10 db kapszulát tartalmazó buborékcsomagolásban kaphatóak.
Kiszerelések: 20, 30, 50, 50×1, 60, 90 és 100 db kapszula.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2019.