Gyógyszerkereső

THIOCTACID 600 mg filmtabletta

Hatóanyag:

thioctic acid

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

30x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

thioctic acid

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

60x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE EGYÉB GYÓGYSZEREI

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-6164/01

 • Gyógyszeralkategória:

  Tápcsatorna és anyagcsere egyéb gyógyszerei

 • Gyártó:

  Mylan EPD

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Thioctacid 600 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Thioctacid 600 mg filmtabletta hatóanyag, az alfa-liponsav, a szervezetben képződő anyag, ami a szervezet bizonyos anyagcsere folyamatait befolyásolja. Az alfa-liponsav antioxidáns tulajdonsága révén védi az idegsejteket a káros bomlástermékekkel szemben.
A Thioctacid 600 mg filmtabletta a cukorbetegséghez társuló idegrendszeri zavarok (ún. perifériás polineuropátia diabetika) tüneteinek kezelésére javasolt.
Az alfa-liponsav hatására javul a perifériás idegek működése, csökkennek az érzészavarok, mint égő érzés, fájdalom, zsibbadás-, bizsergésérzés.
2. Tudnivalók a Thioctacid 600 mg filmtabletta szedése előtt
Ne szedje a Thioctacid 600 mg filmtablettát
- ha allergiás az alfa-liponsavra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Thioctacid 600 mg filmtabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A vizelet szagának megváltozása előfordulhat a Thioctacid 600 mg filmtabletta alkalmazásakor, ennek azonban nincs klinikai jelentősége.
Az egy bizonyos humán leukocita antigén genotípussal (amely gyakoribb a japán és koreai betegeknél, de megtalálható a kaukázusiaknál is) rendelkező betegek hajlamosabbak az inzulin autoimmun szindróma (a vércukor-szabályozó hormonok rendellenessége, amely a vércukorszint kifejezett csökkenésével jár) kialakulására, ha tioktánsavval kezelik őket.
Gyermekek és serdülők
Gyermekek és serdülők esetében a Thioctacid 600 mg filmtablettával kapcsolatos klinikai tapasztalatok elégtelensége miatt a készítmény alkalmazása nem ajánlott.
Egyéb gyógyszerek és a Thioctacid 600 mg
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Nem zárható ki, hogy a Thioctacid 600 mg filmtabletta egyidejű alkalmazása a ciszplatin (daganatos betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszer) hatásának csökkenéséhez vezet.
A Thioctacid 600 mg filmtabletta hatóanyaga az alfa-liponsav könnyen lép kémia reakcióba a fémionokkal, ezért nem alkalmazható egyidejűleg un. fém-komplex vegyületekkel (pl. vaskészítmények, magnéziumkészítmények, kalcium tartalmuk miatt tejtermékek). Ha a Thioctacid 600 mg filmtablettát 30 perccel reggeli előtt veszi be, a vas- és magnéziumkészítmények ebédidőben vagy este vehetők be.
Mivel a Thioctacid 600 mg filmtabletta az inzulin és a szájon át szedhető antidiabetikumok vércukorszint-csökkentő hatását erősítheti, ezért a vércukorszint rendszeres ellenőrzése ajánlott, különösen a Thioctacid-terápia kezdetén. Egyes esetekben szükségessé válhat az inzulin vagy a szájon át szedhető antidiabetikumok adagjának csökkentése a túlzott vércukorszint-csökkenés (hipoglikémia) elkerülése érdekében.
A Thioctacid egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A rendszeres alkoholfogyasztás jelentős kockázatot jelent az idegrendszeri betegségek klinikai tüneteinek kialakulásában és súlyosbodásában, és így gyengítheti a Thioctacid 600 mg filmtablettával történő kezelés eredményességét. A cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegrendszeri betegségekben szenvedő betegek ezért lehetőleg tartózkodjanak az alkohol fogyasztásától. Ez vonatkozik a kezelésmentes időszakokra is.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A gyógyszeres kezelés általános alapelve, hogy a terhesség és/vagy szoptatás ideje alatt bármely gyógyszer csak a kockázat/haszon gondos mérlegelését követően adható.
Ezért terhes és/vagy szoptató nők alfa-liponsavval történő kezelése kizárólag az orvos gondos mérlegelése után és ellenőrzése mellett végezhető, mivel ezen betegek esetén nincs klinikai tapasztalat.
Speciális állatkísérletekben a termékenységre vagy a magzati fejlődésre gyakorolt káros hatást nem észleltek.
Nincsenek adatok arra vonatkozóan, hogy az alfa-liponsav kiválasztódik-e az anyatejbe.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert, hogy a készítmény befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
3. Hogyan kell szedni a Thioctacid 600 mg filmtablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja
Naponta egyszer 1 db Thioctacid 600 mg filmtabletta (azaz 600 mg alfa-liponsav), kb. fél órával az első étkezés előtt.
A kezelés időtartama
Mivel a perifériás polineuropátia krónikus betegség, lehetséges, hogy a Thioctacid 600 mg filmtablettát hosszú ideig kell szednie.
Orvosa egyénileg fog dönteni az Ön kezeléséről.
Az alkalmazás módja
A Thioctacid 600 mg filmtablettát egészben, kevés folyadékkal, éhgyomorra kell bevenni. Étellel együtt bevéve csökkenhet az alfa-liponsav felszívódása. Ezért ajánlott az egész napi adagot fél órával a reggeli előtt bevenni, különösen azoknak a betegeknek, akiknél elhúzódó az emésztési idő.
Ha a filmtabletta alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha az előírtnál több Thioctacid 600 mg filmtablettát vett be
Túladagolás esetén hányinger, hányás és fejfájás jelentkezhet.
Izolált esetekben, súlyos - részben életveszélyes - mérgezési tüneteket (görcsrohamok, sav-bázis egyensúly megbomlása miatti savasság a vérben, és/vagy súlyos véralvadási zavarok) figyeltek meg, több mint 10 g alfa-liponsav bevétele után, különösen alkohollal együtt alkalmazva. Ha a legkisebb gyanú van Thioctacid-túladagolásra (pl.több, mint 10 db 600 mg-os tabletta felnőtteknél és több, mint 50 mg/testtömeg-kilogramm adag gyermekeknél), azonnali kórházba szállítás és általános mérgezési terápia megkezdése (pl. hánytatás, gyomormosás, aktív szén adása) indokolt. A görcsrohamok, sav-bázis egyensúly zavarok, egyéb életveszélyes tünetek feltétlenül intenzív terápiát igényelnek.
Ha elfelejtette bevenni a Thioctacid 600 mg filmtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Thioctacid 600 mg filmtabletta szedését
Mielőtt abbahagyja tabletta szedését kérje ki kezelőorvosa tanácsát, mert tünetei súlyosbodhatnak.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő):
- hányinger
- szédülés
Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő):
- allergiás bőrreakciók, mint bőrkiütés, csalánkiütés és viszketés. Amennyiben allergiás tüneteket észlel, hagyja abba a gyógyszer szedését és azonnal forduljon orvoshoz.
- gyomor- bélrendszeri tünetek, pl. hányás, gyomor- és bélfájdalmak, hasmenés
- ízérzészavarok
- a glükóz (cukor)-felhasználás javulása következtében, a vércukorszint csökkenhet. Ilyen esetben a tünetek a túlzottan alacsony vércukorszintre, a hipoglikémiára emlékeztetnek: szédülés, verejtékezés, fejfájás és látászavarok.
Nem ismert gyakoriság (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg a gyakoriság):
- a vércukor-szabályozó hormonok rendellenessége, amely a vércukorszint kifejezett csökkenésével jár (inzulin autoimmun szindróma)
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Thioctacid 600 mg filmtablettát tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az üvegen feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Thioctacid 600 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 600 mg alfa-liponsav (tioktánsav) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: Quinolin yellow-lakk (E104), indigokármin-lakk (E132), talkum, makrogol 6000, titán-dioxid, hipromellóz.
Milyen a Thioctacid 600 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Sárgászöld színű, hosszúkás alakú, domború felületű, filmbevonatú tabletta. Törési felülete világos sárga.
30 db, ill. 60 db filmtabletta fehér színű, PE garanciazáras kupakkal lezárt barna színű üvegben, dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2017. 11. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2022.