Gyógyszerkereső

THIOCTACID 600 mg/24 ml oldatos injekció

Hatóanyag:

thioctic acid

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

5x24 ml

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

thioctic acid

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

10x24 ml

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE EGYÉB GYÓGYSZEREI

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-6164/03

 • Gyógyszeralkategória:

  Tápcsatorna és anyagcsere egyéb gyógyszerei

 • Gyártó:

  Mylan EPD

Betegtájékoztató

- MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A THIOCTACID 600 MG/ 24 ML OLDATOS INJEKCIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Thioctacid 600 mg/24 ml oldatos injekció perifériás hatóanyaga, az alfa-liponsav, a szervezetben képződő anyag, ami a szervezet bizonyos anyagcserefolyamatait befolyásolja. Az alfa-liponsav antioxidáns tulajdonsága révén védi az idegsejteket a káros bomlástermékekkel szemben.
A Thioctacid 600 mg/24 ml oldatos injekció a cukorbetegséghez társuló idegrendszeri zavarok (ún. perifériás polineuropátia diabetika) tüneteinek kezelésére javasolt.
Az alfa-liponsav hatására javul a perifériás idegek működése, csökkennek az érzékelési zavarok, mint égő érzés, fájdalom, zsibbadás-, bizsergés-érzés.
- TUDNIVALÓK THIOCTACID 600 MG/24 ML OLDATOS INJEKCIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a Thioctacid 600 mg/24 ml oldatos injekciót
- ha allergiás (túlérzékeny) az alfa-liponsavra vagy a Thioctacid 600 mg/24 ml egyéb összetevőjére,
- gyermekkor és serdülőkor esetén. Gyermekek és serdülők kezelésére a Thioctacid 600 mg/24 ml oldatos injekció az alkalmazásával kapcsolatos klinikai tapasztalatok elégtelensége miatt nem ajánlott.
A Thioctacid 600 mg/24 ml oldatos injekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A Thioctacid 600 mg/ 24 ml oldatos injekció /és vagy infúzió alkalmazása során allergiás (túlérzékenységi reakciók), ami akár életveszélyes is lehet sokk is (a keringés összeomlása) kialakulhat.
Ezért kezelőorvosa ellenőrizni fogja a korai tüneteket (pl. viszketés, hányinger, hányás) a kezelés során. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, a kezelést azonnal fel kell függeszteni és amennyiben szükséges további orvosi intézkedés szükséges.
A vizelet szagának megváltozása előfordulhat a Thioctacid 600 mg/24 ml oldatos injekció alkalmazásakor, ennek azonban nincs klinikai jelentősége.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek:
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Nem zárható ki, hogy a Thioctacid 600 mg/24 ml oldatos injekció egyidejű alkalmazása a ciszplatin hatásának csökkenéséhez vezet.
Mivel a Thioctacid 600 mg/24 ml oldatos injekció az inzulin és a szájon át szedhető antidiabetikumok vércukorszint csökkentő hatását erősítheti, ezért a vércukorszint rendszeres ellenőrzése ajánlott, különösen a Thioctacid terápia kezdetén. Egyes esetekben szükségessé válhat az inzulin vagy a szájon át szedhető antidiabetikumok adagjának csökkentése a túlzott vércukor-szint csökkenés (hipoglikémia) elkerülése érdekében.
A Thioctacid 600 mg/24 ml oldatos injekció egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
Az alkohol rendszeres fogyasztása jelentős kockázatot jelent az idegrendszeri betegségek előfordulásában és fejlődésében, és így gyengítheti a Thioctacid 600 mg/24 ml oldatos injekcióval történő kezelés eredményességét. A cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegrendszeri betegségekben szenvedő betegek ezért lehetőleg tartózkodjanak az alkohol fogyasztásától. Ez vonatkozik a gyógyszermentes időszakokra is.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A gyógyszeres kezelés általános alapelve, hogy a terhesség és/vagy szoptatás ideje alatt bármely gyógyszer csak a kockázat/haszon gondos mérlegelését követően adható.
Ezért terhes és/vagy szoptató nők alfa-liponsavval történő kezelése kizárólag az orvos gondos mérlegelése után és ellenőrzése mellett végezhető, mivel ezen betegek esetén nincs klinikai tapasztalat.
Speciális állatkísérletekben a fogamzóképességre vagy a magzati fejlődésre gyakorolt káros hatást nem észleltek.
Nincsenek adatok arra vonatkozóan, hogy az alfa-liponsav kiválasztódik-e az anyatejbe
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatást nem észleltek.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A THIOCTACID 600 MG/ 24 ML OLDATOS INJEKCIÓT?
A Thioctacid 600 mg /24 ml oldatos injekciót mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:
Szokásos adagja perifériás (szenzomotoros) diabéteszes polineuropátia súlyos tüneteinek kezelésére naponta 1 ampulla (600 mg alfa-liponsav) 2-4 héten át a kezdeti fázisban.
A kezelést az orvos előírására szájon át történő alfa-liponsavval kell folytatni.
Az alkalmazás módja:
Az oldatos injekciót közvetlen intravénás oldatos injekció formájában vagy fiziológiás konyhasó oldattal hígítva lassú infúzióban adják be Önnek. A beadás ideje legalább 12 perc. A hatóanyag fényérzékenysége miatt az ampullát csak közvetlenül a felhasználás előtt szabad kivenni a dobozból. Az elkészített infúziót azonnal védeni kell a fénytől (pl. aluminium fóliával).
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Ha az előírtnál több Thioctacid 600 mg/24 ml oldatos injekciót kapott
Túladagolás esetén hányinger, hányás és fejfájás jelentkezhet.
Izolált esetekben, súlyos - részben életveszélyes - mérgezési tüneteket (görcsök, sav-bázis egyensúly megbomlása miatti savasság a vérben, és/vagy súlyos véralvadási zavarok) figyeltek meg, több mint 10 g alfa-liponsav bevétele után különösen alkohollal együtt alkalmazva. Ha a legkisebb gyanú van Thioctacid túladagolásra (pl.>10 db 600 mg-os tabletta felnőtteknél és >50 mg/testtömegkg adag gyermekeknél), azonnali kórházba szállítás és általános mérgezési terápia megkezdése (pl. hánytatás, gyomormosás, aktív szén adása) indokolt. A görcsök, sav-bázis egyensúly zavarok, egyéb életveszélyes tünetek feltétlenül intenzív terápiát igényelnek.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így az Thioctacid 600 mg/24 ml oldatos injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások előfordulásának gyakoriságát az alábbiak szerint adtuk meg:
nagyon gyakori: 10 kezelt betegből legalább 1 betegnél
gyakori: 100 kezelt betegből legalább 1 betegnél, de kevesebb, mint 10 betegből 1 betegben
nem gyakori: 1000 kezelt betegből legalább 1 betegnél, de kevesebb, mint 100 betegből 1 betegnél
ritka: 10 000 kezelt betegből legalább 1 betegnél, de kevesebb, mint 1000 betegből 1 betegnél
nagyon ritka: 10 000 betegből kevesebb, mint 1 beteget érint, beleértve az egyedi eseteket is
Gyakori: Fokozott agyűri nyomás okoztafejfájás és légzési nehézség léphet fel az infúzió gyors beadása esetén. A tünetek spontán megszűnnek.
Nem gyakori: Hányinger, hányás, ízérzési zavarok.
Nagyon ritka: Helyi reakciók az oldatos injekció beadásának helyén. Túlérzékenységi bőrreakciók, mint csalánkiütés, viszketés, ekcéma és kipirulás, valamint az egész szervezetre kiterjedő sokk is kialakulhat. A glükóz felhasználás javulása következtében a vércukorszint csökkenhet. Ilyen esetben a tünetek a túlzottan alacsony vércukorszintre, a hipoglikémiára emlékeztetnek: szédülés, verejtékezés, fejfájás és látási zavarok léphetnek fel. Görcsök, kettős látás. Apró bőrvérzés és véralvadási zavar.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5 HOGYAN KELL A THIOCTACID 600 MG/24 ML OLDATOS INJEKCIÓT TÁROLNI?
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Az elkészített infúziót azonnal védeni kell a fénytől (pl. alumínium fóliával).
A fiziológiás konyhasó oldattal elkészített infúziós oldat 6 órán keresztül tárolható.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Thioctacid 600 mg/24 ml-oldatos injekciót.A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Thioctacid 600 mg/24 ml oldatos injekció
- A készítmény hatóanyaga: 600 mg alfa-liponsav (tioktánsav) trometamol só formájában 24 ml injekciós oldatban ampullánként.
- Egyéb összetevők: trometamol, injekcióhoz való víz.
Milyen az Thictacid 600 mg/24 ml oldatos injekció készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Vörös és bíborszínű kódgyűrűvel, fehér színű törőgyűrűvel ellátott, barna színű ampullába töltött
24 ml töltettérfogatú, sárgás színű tiszta, steril oldat.
Csomagolás:
5 db ampulla (24 ml) műanyag tálcában, dobozban.
10 db ampulla (24 ml) műanyag tálcában, dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.