Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

TRIMETAZIDINE ALVOGEN 35 mg módosított hatóanyag-leadású tabletta

Hatóanyag:
trimetazidine

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
60x


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Igen

Hatóanyag:
trimetazidine

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
100x


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Igen

Gyógyszerfőkategória: EGYÉB SZÍVGYÓGYSZEREK Törzskönyvi szám: OGYI-T-23297/02
Gyógyszeralkategória: Egyéb szívgyógyszerek Gyártó: Alvogen Malta

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Trimetazidine Alvogen és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Ez a készítmény más gyógyszerekkel együtt adva a koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom (angina pektorisz) kezelésére használható felnőtteknél.
2. Tudnivalók a Trimetazidine Alvogen szedése előtt
Ne szedje a Trimetazidine Alvogen-t
- ha allergiás a trimetazidinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Parkinson-kórban szenved (a mozgások szabályozását érintő idegrendszeri betegség, ami remegéssel, merev testtartással, lassú mozdulatokkal, csoszogó léptekkel és bizonytalan járással jár),
- ha súlyos vesebetegségben szenved.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Trimetazidine Alvogen bevétele előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Ez a gyógyszer súlyosbíthat olyan tüneteket, mint a remegés, a merev testtartás, a lassú mozdulatok és a csoszogás, a bizonytalan járás, különösen időseknél. Ilyen tünetek jelentkezése esetén értesítse kezelőorvosát, aki felül fogja vizsgálni a kezelését.
- Terhesség alatt csak szigorú egyedi orvosi elbírálás után szedhető.
- Szoptatás alatt szedése nem ajánlott.
- Súlyos májkárodosá esetén a készítmény csak egyedi orvosi elbírálás alapján alkalmazható.
Gyermekek és serdülők
A Trimetazidine Alvogen szedése gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők számára nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a Trimetazidine Alvogen
Egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatás nem ismert.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, illetve szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Trimetazidine Alvogen egyidejű bevétele étellel és itallal
A Trimetazidine Alvogen-t reggel és este étkezés közben, egy pohár vízzel kell bevenni.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhesség alatt alkalmazása kerülendő. Amennyiben a készítmény alkalmazása idején derül fény a terhességére, kérje ki kezelőorvosa véleményét. Csak kezelőorvosa dönthet a készítmény további alkalmazásáról.
Ha terhes vagy szoptat, úgy gondolja, hogy terhes, vagy terhességet tervez, kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze véleményét, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.
Nem ismeretes, hogy a trimetazidin kiválasztódik-e az anyatejbe, ezért a szoptatás időszaka alatt alkalmazása kerülendő.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ez a gyógyszer szédülést és álmosságot okozhat, amelyek ronthatják a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
3. Hogyan kell szedni a Trimetazidine Alvogen-t?
A Trimetazidine Alvogen-t mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Trimetazidine Alvogen szokásos adagja 2-szer 1 db 35 mg-os tabletta naponta. A tablettákat reggel és este étkezés közben, egy pohár vízzel kell bevenni.
Ha vesebetegségben szenved, vagy 75 évnél idősebb, lehetséges, hogy kezelőorvosa módosítani fogja a gyógyszer adagját.
Ha az előírtnál több Trimetazidine Alvogen-t vett be
Ha az előírtnál több Trimetazidine Alvogen-t vett be, haladéktalanul forduljon tanácsért kezelőorvosához, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi betegellátó részlegéhez. Vigye magával a gyógyszer dobozát!
Ha elfelejtette bevenni a Trimetazidine Alvogen-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a kihagyott adagot, amint eszébe jut, majd folytassa alkalmazását a megszokott időpontokban.
Ha idő előtt abbahagyja a Trimetazidine Alvogen szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, amíg nem beszélt kezelőorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A gyógyszer alkalmazása során a következő mellékhatásokat figyelték meg:
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Szédülés, fejfájás, hasi fájdalom, hasmenés, emésztési zavar, hányinger, hányás, kiütés, viszketés, csalánkiütés, gyengeségérzés.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Szívdobogásérzés, soron kívüli szívdobbanások (extraszisztole), szapora szívverés, hirtelen felálláskor kialakuló alacsony vérnyomás, amelyet rosszullét, szédülés, összeesés kísérhet, bágyadtság, átalános rosszullétérzés, szédülés, kipirulás.
Nem ismert gyakoriságú (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):
Idegrendszeri (úgy nevezett extrapiramidális) tünetek jelentkezhetnek, mint például szokatlan mozdulatok, úgymint a kezek és ujjak remegése és rángása, a test rángatózó mozgása, csoszogó járás, a karok és lábak merevsége, amelyek a kezelés elhagyását követően általában megszűnnek.
Alvászavarok (álmatlanság, aluszékonyság), székrekedés, súlyos allergiás reakció (testszerte vörös, hólyagos kiütésekkel, az arc, az ajkak, a szájüreg, a nyelv vagy a torok duzzanatával, ami nyelési és légzési problémát is okozhat).
A vérben található fehérvérsejtek számának súlyos mértékű csökkenése, ami fertőzésekre hajlamosít. A vérlemezkék számának csökkenése a vérben, ami növeli a vérzések és véraláfutások kockázatát.
Májbetegség (hányinger, hányás, étvágytalanság, általános rossz közérzet, láz, viszketés, a bőr és a szemek sárgára színeződése, világos színű széklet, sötét színű vizelet).
Egyéb mellékhatások
Néhány mellékhatás nagyon kis számú beteget érint és ezek pontos gyakorisága nem ismert. (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg): forgó jellegű szédülés (vertigo).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Trimetazidine Alvogen-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható:") után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Trimetazidine Alvogen
- A készítmény hatóanyaga: 35 mg trimetazidin-dihidroklorid tablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: mannit (E421), kukoricakeményítő, hipromellóz (E464), povidon K30 (E1201), talkum (E553b), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, hidrogenizált növényi olaj, magnézium-sztearát
Filmbevonat: hipromellóz (E464), hidroxi-propil-cellulóz (E463), talkum (E553b), miglyol, titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172)
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Trimetazidine Alvogen 35 mg módosított hatóanyag-leadású tabletta kerek, mindkét oldalán domború felületű, világos rózsaszínű 9 mm átmérőjű tabletta.
PVC/PVDC/AI buborékcsomagolás dobozban. Mindegyik buborékcsomagolás 10 db módosított hatóanyag-leadású tablettát tartalmaz.
Kiszerelés:
30 db módosított hatóanyag-leadású tabletta
60 db módosított hatóanyag-leadású tabletta
100 db módosított hatóanyag-leadású tabletta
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.