Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

VEKLURY 100 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz

Hatóanyag:
remdesivir

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
1x


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: KÖZVETLENÜL HATÓ VÍRUSELLENES SZEREK Törzskönyvi szám: EU/1/20/1459/001
Gyógyszeralkategória: Egyéb vírusellenes készítmények Gyártó: Gilead Sciences Ireland

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Veklury és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Veklury hatóanyaga remdesivir. Ez egy vírusellenes gyógyszer, amelyet a COVID-19 kezelésére használnak.

A COVID-19-et a koronavírusnak nevezett vírus okozza. A remdisivir megakadályozza a vírus szaporodását a sejtekben, és ezáltal a vírus terjedését a szervezetben. Ez segít az Ön szervezetének, hogy leküzdje a vírusfertőzést, aminek köszönhetően hamarabb meggyógyulhat.

A Veklury-t COVID-19-fertőzés miatt kezelt betegeknek adják. Felnőtteknél, valamint 12 éves és idősebb, legalább 40 kg testtömegű serdülőknél alkalmazható. Kizárólag tüdőgyulladásban (pneumoniában) szenvedő és légzésük segítéséhez külön oxigén-kezelést igénylő betegeknél alkalmazzák, olyanoknál, akiknél nem alkalmaznak mesterséges lélegeztetést (a mesterséges szó a gépi módszereket jelenti, amelyekre a spontán légzés segítésére vagy helyettesítésére van szükség).


2. Tudnivalók a Veklury alkalmazása előtt

Általában nem kaphat Veklury-t:

- ha allergiás a remdesivirre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
-> Amint lehetséges, beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha ez érvényes Önre.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Veklury alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- ha májproblémái vannak. Néhány betegnél emelkedtek a májenzimértékek a Veklury-kezelés ideje alatt. A kezelés megkezdése előtt kezelőorvosa vérvizsgálatokkal ellenőrzi, hogy Önnél biztonságosan alkalmazható-e ez a gyógyszer.
- ha veseproblémái vannak. A súlyos veseproblémában szenvedő betegek közül néhány nem kaphatja ezt a gyógyszert. Kezelőorvosa vérvizsgálatokkal ellenőrzi, hogy Önnél biztonságosan alkalmazható-e ez a gyógyszer.

Az infúzió utáni reakciók
A Veklury allergiás reakciókat vagy az infúzió utáni reakciókat válthat ki. A tünetek lehetnek:
- vérnyomás vagy pulzus változásai
- alacsony oxigéntartalom a vérben
- magas hőmérséklet
- légszomj, zihálás
- az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata (angioödéma)
- kiütés
- hányinger (émelygés)
- hányás
- verejtékezés
- reszketés

-> Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Önnél e panaszok vagy tünetek bármelyike jelentkezik.

A kezelés előtt és közben végzett vérvizsgálatok
Ha Önnek Veklury-t írnak fel, a kezelés megkezdése előtt vérvizsgálatokat végeznek Önnél. A Veklury-val kezelt betegeknél az egészségügyi szolgáltató által meghatározott módon végeznek vérvizsgálatokat a kezelés ideje alatt. Ezekkel a vizsgálatokkal ellenőrzik, hogy Önnek van-e máj- vagy veseproblémája. A Veklury-kezelést leállítják, ha Önnél vese- vagy májkárosodásra utaló jeleket észlelnek a kezelés alatt. Lásd az alábbi Lehetséges mellékhatások részt.

Gyermekek és serdülők
A Veklury nem alkalmazható olyan 12 év alatti gyermekeknél, akik testtömege nem éri el a 40 kg-ot. Még nem tudunk eleget ahhoz, hogy a gyógyszert ezeknél a gyermekeknél is alkalmazzuk.

Egyéb gyógyszerek és a Veklury
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A remdesivirrel egyidejűleg ne szedjen klorokint vagy hidroxiklorokint.

Bizonyos gyógyszereket, például a midazolámot vagy a pitavasztatint, a Veklury után legalább 2 órával kell bevenni, mivel a Veklury befolyásolhatja azok hatását.

A Veklury befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek (pl. teofillin vagy midazolám) hatását.

-> Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha e gyógyszerek bármelyikét szedi.

A Veklury alkalmazható dexametazonnal.

Egyelőre nem ismert, hogy a Veklury hatással van-e más gyógyszerekre, vagy hogy azok befolyásolják-e a Veklury-t. Az Ön kezelését végző egészségügyi csapat figyelemmel kíséri Önnél a gyógyszerek egymásra kifejtett hatásának jeleit.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. Nem áll rendelkezésre elegendő adat arról, hogy a Veklury biztonságosan adható terhesség alatt. A Veklury csak abban az esetben adható, ha a kezelés lehetséges előnye meghaladja a lehetséges kockázatot az anyára és a magzatra nézve. A remdesivir-kezelés alatt hatékony fogamzásgátlást kell alkalmaznia.

Ha Ön szoptat, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
Egyelőre nem ismert, hogy a Veklury vagy a COVID-19-vírus átjut-e az emberi anyatejbe, és hogy milyen hatással lehet a gyermekre vagy a tejtermelésre. A kezelőorvosa segít eldönteni, hogy folytatja- e a szoptatást, vagy megkezdi a Veklury-kezelést. Fontolóra kell vennie a kezelés lehetséges előnyét az Ön számára és a szoptatás előnyét és kockázatát a gyermek egészségére nézve.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Veklury valószínűleg nem befolyásolja a gépjárművezetéshez szükséges képességeit.

A Veklury ciklodextrint tartalmaz
Ez a gyógyszer 3 g szulfobutiléter-béta-ciklodextrint tartalmaz 100 mg-onként. Ez az összetevő ciklodextrin emulgeálószer, amely segít szétoszlatni a gyógyszert a szervezetben.


3. Hogyan kell alkalmazni a Veklury-t?

A Veklury-t a gondozását végző egészségügyi szakember, vagy orvos adja be, naponta egyszer, 30- 120 percen keresztül vénába csepegtetve (intravénás infúzió formájában). A kezelés alatt gondosan figyelemmel fogják Önt kísérni.

A készítmény ajánlott adagja:
- egy 200 mg-os kezdő dózis az 1. napon;
- napi egyszeri 100 mg-os dózisok a 2. nappal kezdődően.

Minden nap kap Veklury-t legalább 5 napig. Kezelőorvosa összesen 10 napra meghosszabbíthatja a kezelést.

Lásd az "Utasítások egészségügyi szakemberek számára" amelyek részletesen ismertetik a Veklury infúzió beadását.

Ha az előírtnál több vagy kevesebb Veklury-t kapott
Mivel a Veklury-t kizárólag egészségügyi szakember adja be Önnek, nem valószínű, hogy túl sokat vagy túl keveset fog beadni. Ha soron kívül kapott egy adagot, vagy kimaradt egy adag, azonnal szóljon a gondozását végző egészségügyi szakembernek vagy kezelőorvosának.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon gyakori mellékhatások
(10-ből több mint 1 beteget érinthet)
- A vérvizsgálatok a transzaminázoknak nevezett májenzimértékek emelkedését mutathatják ki.

Gyakori mellékhatások
(10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Fejfájás
- Hányinger (émelygés)
- Kiütés

Ritka mellékhatások
(1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- Allergiás reakciók vagy az infúzió utáni reakciók. A tünetek lehetnek:
-- Vérnyomás vagy pulzus változásai
-- Alacsony oxigéntartalom a vérben
-- Magas hőmérséklet
-- Légszomj, zihálás
-- Az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata (angioödéma)
-- Kiütés
-- Hányinger (émelygés)
-- Hányás
-- Verejtékezés
-- Reszketés

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: www.ogyei.gov.hu. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Veklury-t tárolni?

- Felhasználás előtt a felbontatlan Veklury koncentrált oldatot hűtőszekrényben tárolja, amíg felhasználásra kerül. Hígítás előtt hagyja, hogy a koncentrált oldat szobahőmérsékletűre melegedjen.
- Hígítás után a Veklury-t azonnal be kell adni. Ha szükséges, a hígított oldat zsákjai legfeljebb 25 °C-on 4 óráig, vagy hűtőszekrényben 24 óráig tárolhatók. A hígítás és a beadás között nem szabad több mint 24 órának eltelnie.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ne használja fel a gyógyszert, ha az injekciós üvegben részecskék láthatók, vagy ha az oldat nem színtelen vagy sárga színű.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Veklury?

- A készítmény hatóanyaga a remdesivir. 100 mg-ot tartalmaz injekciós üvegenként.
- Egyéb összetevők: nátrium szulfobutiléter-béta-ciklodextrin, sósav és nátrium-hidroxid; injekcióhoz való víz.

Milyen a Veklury külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Veklury 100 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz víztiszta, színtelen vagy sárga színű, vizes koncentrált oldat, amelyet az intravénás infúzióban történő beadás előtt nátrium-klorid oldattal kell hígítani. Egyszer használatos, víztiszta injekciós üvegbe töltve.

A Veklury 1 injekciós üveget tartalmazó dobozban kerül kiszerelésre.

Ezt a gyógyszert "feltételesen" engedélyezték, ami azt jelenti, hogy a gyógyszerre vonatkozóan további adatokat kell benyújtani.
Az Európai Gyógyszerügynökség legalább évente felülvizsgálja a gyógyszerre vonatkozó új információkat, és szükség esetén ezt a betegtájékoztatót is módosítja.

Egyéb információforrások
www.veklury.eu

A betegtájékoztató az EU/EGT összes hivatalos nyelvén elérhető az Európai Gyógyszerügynökség internetes honlapján.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.