Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

VYNDAQEL 20 mg lágy kapszula

Hatóanyag:
tafamidis

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
30x buborékfóliában


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: AZ IDEGRENDSZERRE HATÓ EGYÉB GYÓGYSZEREK Törzskönyvi szám: EU/1/11/717/001
Gyógyszeralkategória: Idegrendszer egyéb gyógyszerei Gyártó: Pfizer Europe

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével.
A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Vyndaqel és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Vyndaqel a tafamidisz nevű hatóanyagot tartalmazza.
A Vyndaqel egy olyan gyógyszer, ami a transztiretin (TTR) amiloid polineuropátia vagy más néven TTR familiáris amiloid polineuropátia (TTR-FAP) elnevezésű betegség kezelésére való. A TTR amiloid polineuropátiát egy TTR-nek nevezett fehérje okozza, ami nem működik megfelelően. A TTR egy fontos fehérje, ami más vegyületeket, például hormonokat szállít a szervezetben.
A betegségben szenvedő betegeknél a TTR szétesik, és amiloidnak nevezett szálakat alkot. Az amiloid felhalmozódik az idegrostok körül és más helyeken a szervezetében, és megakadályozza azok normális működését. Végül is az amiloid okozza a betegség tüneteit.
A Vyndaqel képes megakadályozni a TTR szétesését és az amiloid lerakódások kialakulását. Ezt a gyógyszert a betegségben szenvedő olyan felnőtt betegek kezelésére alkalmazzák, akiknek az idegrostjait érinti a betegség (ezeknek az embereknek tünetekkel járó polineuropátiájuk van).
2. Tudnivalók a a Vyndaqel szedése előtt
Ne szedje a Vyndaqel-t:
ha allergiás a tafamidiszre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Vyndaqel szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
- Azoknak a nőknek, akik teherbe eshetnek, a Vyndaqel szedése alatt fogamzásgátlást kell alkalmazniuk, és a Vyndaqel-kezelés befejezése után még egy hónapig folytatniuk kell a fogamzásgátlást.
Gyermekek és serdülők
Gyermekeknél és serdülőknél nem jelentkeznek a TTR amiloid polineuropáti tünetei. A Vyndaqel-t ezért gyermekeknél és serdülőknél nem alkalmazzák.
Egyéb gyógyszerek és a Vyndaqel
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Terhesség, szoptatás és termékenység
- Nem szedhet Vyndaqel-t, ha terhes vagy ha szoptat. Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha terhes, ha úgy véli, hogy terhes lehet, vagy ha terhességet tervez.
- Ha képes teherbe esni, akkor a kezelés alatt és annak befejezése után még egy hónapig fogamzásgátlást kell alkalmaznia.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Vyndaqel-nek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.
A Vyndaqel szorbitot tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Vyndaqel-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja naponta egyszer 1 Vyndaqel kapszula (20 mg), étellel vagy a nélkül bevéve.
A kapszulákat egészben kell lenyelni, nem szabad összetörni vagy szétvágni.
Ha a gyógyszer bevétele után röviddel hányna, és a Vyndaqel kapszula felismerhető, akkor még aznap egy újabb Vyndaqel adagot kell bevennie, ha azt a gyomra lehetővé teszi. Ha nem ismeri fel a Vyndaqel kapszulát, akkor nem szükséges még egy Vyndaqel dózist bevenni, és másnap a szokásos módon folytathatja a gyógyszer szedését.
Ha az előírtnál több Vyndaqel-t vett be
Nem szabad több kapszulát bevennie, mint amit kezelőorvosa mond Önnek. Ha több kapszulát vett be, mint amit mondtak Önnek, forduljon kezelőorvosához.
Ha elfelejtette bevenni a Vyndaqel-t
Vegye be a kapszuláit, amint eszébe jut. Ha már majdnem itt az ideje a következő adagnak, hagyja ki az elfelejtett adagot, és a szokott időben vegye be a következő adagot. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Vyndaqel szedését
Ne hagyja abba úgy a Vyndaqel alkalmazását, hogy nem beszélt előbb kezelőorvosával. A Vyndaqel úgy hat, hogy stabilizálja a fehérjét, ezért ha abbahagyja a Vyndaqel szedését, a fehérje nem lesz többé stabil, és a betegsége súlyosbodhat.
A Vyndaqel-kezelés befejezése után még egy hónapig folytatnia kell a fogamzásgátlás alkalmazását. Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A nagyon gyakori mellékhatások, amelyek 10 beteg közül 1-nél több beteget érinthetnek, az alábbiakban vannak felsorolva:
- hasmenés,
- húgyúti fertőzés (a tünetek közé tartozhat: a vizeléskor jelentkező fájdalom vagy égő érzés vagy a gyakori vizelési inger),
- nőknél hüvelyi fertőzés,
- gyomorfájás vagy hasi fájdalom.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Vyndaqel-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Vyndaqel
A készítmény hatóanyaga a tafamidisz. 20 mg tafamidisz meglumin lágy kapszulánként, ami 12,2 mg tafamidisz bázisnak felel meg.
- Egyéb összetevők: zselatin, glicerin, szorbit szirup, titán-dioxid, tisztított víz, makrogol, szorbitán-monooleát, poliszorbát 80, sellak máz, izopropil-alkohol, fekete vas-oxid, propilénglikol és ammónium-hidroxid.
Milyen a Vyndaqel külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Vyndaqel lágy kapszula törtfehér - világossárga, nem átlátszó, hosszúkás (megközelítőleg 21,5 mm-es), fekete tintával nyomott "FX 6A" jelzéssel. 15 db lágy kapszulát tartalmazó buborékcsomagolásban kapható. Minden kártyacsomagolásban 2 buborékcsomagolás van. A csomag 30 vagy 90 darab lágy kapszulát tartalmaz. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.