2015. szeptember 1. kedd, Egyed, Egon napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Betegség- és tünetkereső  >  Betegség adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Méhen kívüli terhesség

  Méhen kívüli terhesség

  Méhen kívüli terhesség

  Életveszélyes kórkép, amit az okoz, hogy a megtermékenyített petesejt nem a méh üregében ágyazódik be és indul fejlődésnek, hanem a méhen kívül, a hasüregben.

  A méhen kívüli terhesség előfordulása

  Gyakorisága az összes terhességre nézve kb. 1%-os és emelkedő tendenciát mutat. Ennek oka egyrészt a mesterséges megtermékenyítések növekvő száma, illetve a petevezeték gyulladása, másrészt az, hogy az egyre fejlettebb diagnosztikus eljárásokkal jobb a méhen kívüli terhességek felismerésének aránya.

  A méhen kívüli terhesség okai

  Mivel a megtermékenyítés a méhkürtben történik, ezért a megtermékenyített petesejtnek le kell vándorolni a méhbe. Ha ez a folyamat gátolt, vagy zavart szenved, akkor kedvezőtlen helyen történhet meg a beágyazódás. Gátló illetve zavaró tényezők:
  - a petevezeték vékonysága, gyenge perisztaltikája, fejlődési rendellenességei;
  - korábbi gyulladás következtében kialakult hegesedés, összetapadás;
  - a petevezeték környezetében lévő endometriózis (rendellenes előfordulású méhnyálkahártya), a petevezetéket nyomó ciszták, daganatok (myomagöb);
  - mesterséges megtermékenyítés során bejuttatott számos megtermékenyített petesejt;
  - sikertelen petevezeték-lekötés, illetve a termékenységet helyreállító, úgynevezett refertilizációs beavatkozások;
  - korábban előfordult méhen kívüli terhesség.

  A méhen kívüli terhesség tünetei

  A tünetek a beágyazódás helyétől függenek. Leggyakoribb a méhkürti beágyazódás, amely járhat kürtvetéléssel, kürtrepedéssel, vagy tünetmentes felszívódással. Kezdetben a terhesség gyanújelei (hányinger, hányás, émelygés) és valószínűségi (menzesz kimaradása, duzzadt, érzékeny emlők) jelentkeznek. A terhességi teszt általában pozitív. A kürtvetélés 8-12 hét után következik be, kifejezett hasi fájdalommal, fokozatosan romló állapottal jár. Egyes esetekben azonban nem okoz jelentős panaszokat a kürtvetélés, ilyenkor a folyamat krónikussá válhat, és kiterjedt összenövéseket okozhat a kismedencében.

  Kürtrepedés esetén azonnal jelentős ütőeres vérzés indul meg, ami miatt rövid idő alatt heves hasi fájdalom jelentkezik, sokkos állapot fejlődhet ki, majd a beteg elájul.

  Tünetmentes felszívódás esetén, a méhen kívüli terhesség csak ultrahangvizsgálattal észlelhető, és mindössze kisebb összenövéseket okoz.

  Ritkább beágyazódási helyek közé tartozik a petevezetéknek a méh izomfalában futó szakasza, a petefészek, a hasűri terhesség, valamint a méhen kívüli és normál terhesség együttes (szimultán) előfordulása. Irodalmi ritkaságként leírtak már a lépbe, illetve a májba beágyazódott, megtermékenyített petesejtet is.

  A méhen kívüli terhesség diagnózisa

  - fontos a klinikai tünetek értékelése: vérzéskimaradást követő rendellenes vérzés, alhasi fájdalom és a nőgyógyászati tapintási lelet;
  - laboratóriumi vizsgálat során a vér béta-humán choriogonadotropin (hCG) szintje kétnaponta megduplázódik normál terhességben – méhen kívüli terhességben a méhlepény kevesebb hCG-t termel (<5000 NE/l);
  - hüvelyen keresztül végzett nőgyógyászati ultrahangvizsgálattal tisztázható, hogy van-e a méhen belül terhesség;
  - Színkódolt-Doppler ultrahangvizsgálattal kimutatható a beágyazódás helyére utaló szöveti véráramlás
  - a Douglas üreg (a medence legalacsonyabban lévő pontja) hüvelyen keresztüli megszúrásával tisztázható, hogy van-e vér a hasüregben

  A méhen kívüli terhesség terápiája

  A méhen kívüli terhesség kezelése kizárólag kórházi körülmények között lehetséges a vérzésveszély miatt.

  A választandó kezelési mód az állapot előrehaladottságától és a beteg állapotától függ. Általában műtéti beavatkozásra van szükség, amely során eltávolítják az érintett petevezetéket, illetve a beágyazódott embriót. Szervkímélő, gyógyszeres kezelési mód az intravénás methotrexát adása 50mg/m2 dózisban, korán felismert méhen kívüli terhesség esetében.

  Forrás:

  Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve

  Szerző: Dr. Dobróka Tamás
  Megjelent: 2010. január 19.
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés

  Ha ezt Kleopátra tudta volna!

  Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

  Tovább a cikkre