Lekvárként és gyümölcsléként is fogyaszthatja ezt a szíverősítő bogyós gyümölcsöt
Nem hiába nevezik sokan fekete aranynak.
A fekete berkenye, más néven arónia (Aronia melanocarpa), az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségtudatos vásárlók körében. Ez a sötétlila, majdnem fekete bogyó Észak-Amerikából származik, de ma már Európa számos részén, így Magyarországon is termesztik. Számos kutatás és tapasztalat igazolja, hogy a fekete berkenye nem csupán ízletes, de igen egészséges is – jótékony hatással van ugyanis többek között a szívre, az immunrendszerre és a sejtek öregedésére is.
Magas antioxidáns-tartalom
A fekete berkenyét gyakran emlegetik az egyik legerősebb antioxidáns-tartalmú gyümölcsként. Legfőbb hatóanyagai közé tartoznak a polifenolok, flavonoidok, antocianinok és tanninok – ezek a vegyületek segítenek semlegesíteni a szervezetben lévő szabad gyököket, amelyek sejtkárosodást és gyulladásokat okozhatnak. Egyes tanulmányok szerint az arónia antioxidáns-aktivitása meghaladja a fekete áfonyáét is.
Szív- és érrendszer védelme
Több klinikai vizsgálat is alátámasztotta, hogy a fekete berkenye rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és a "rossz" LDL-koleszterinszintet, miközben növelheti a "jó" HDL-koleszterin arányát. Ezzel hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, különösen a magas vérnyomás és érelmeszesedés esetén.
Vércukorszint szabályozása
A fekete berkenye kedvezően hathat a vércukorszintre, különösen a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára. Antocianin-tartalma javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti az oxidatív stresszt, ami hozzájárulhat a szénhidrát-anyagcsere javításához és a vércukorszint stabilizálásához. Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a vér glükóz szintjét és mérsékelni a vércukorszint ingadozását.
Gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatás
A fekete berkenye természetes gyulladáscsökkentőként is ismert. Segíthet enyhíteni a krónikus gyulladással járó betegségek tüneteit, például ízületi gyulladás vagy bélgyulladás esetén. Emellett a C-vitaminban és más immunerősítő tápanyagokban gazdag gyümölcs hozzájárulhat a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességének növeléséhez.
Támogatja az emésztést
A magas rosttartalom segíti az emésztést és elősegíti a bélrendszer egészségét. A rostok támogatják a jó bélflórát és megelőzhetik a székrekedést. A berkenyelé vagy szárított bogyók rendszeres fogyasztása enyhítheti a puffadást és javíthatja a bélmozgást.
Hogyan fogyassza?
A fekete berkenye nyersen kissé fanyar, összehúzó ízű, de feldolgozva – lekvárként, gyümölcsléként, por vagy kapszula formájában – kifejezetten kellemes. Érdemes napi 1-2 evőkanálnyi arónialét vagy 10-20 gramm szárított bogyót fogyasztani a jótékony hatások eléréséhez.
Ha vesekövekre hajlamos, csak óvatosan fogyassza
A vesekőre hajlamosaknak érdemes csak mértékkel fogyasztaniuk, mivel magas oxaláttartalma elősegítheti a vesekövek kialakulását. Szintén csak óvatosan egyék/igyák azok is, akiknek érzékeny a gyomruk, mivel nagy mennyiségben magas savtartalma irritálhatja a gyomrot.
Virágzik a bodza: ennyi mindenre használhatja! Melyik része, milyen bajra jó?
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!