Ezeket látta már?

Milyen ételekre van szüksége szervezetünknek a megfelelő működéshez?

Dietetika
2024. október 11. 20:34
táplálkozás, egészséges ételek, vitaminok, rostok

Mely ételeket fogyasszuk akár napi szinten, hogy szervezetünk mindig egészségesen funkcionáljon? Íme 9 tápanyagban gazdag és igazán ízletes étel!

Ha tehetjük, minél többször kerüljenek a tányérunkra az alábbi finomságok!

1. Brokkoli

Ha fehérjedús, de kalóriaszegény zöldséget keresünk, válasszuk a brokkolit! Ez az egyik legegészségesebb zöldségféle, hiszen 100 gramm brokkoliban kb. 2,6 gramm fehérje és 2,4 gramm rost, illetve a napi ajánlott K-vitamin bevitel 116%-a is megtalálható.

Miért hívják szuperzöldségnek?

  • Tele van antioxidánsokkal.
  • Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
  • Elősegíti az egészséges emésztést.
  • Csökkenti a koleszterinszintet.
  • Erősíti a csontozatot.

2. Kelkáposzta

Ez az ízletes téli zöldség elsőrangú forrása a béta-karotinnak, amelyet a szervezet szükség esetén A-vitaminná alakíthat át. Az A-vitamin pedig elengedhetetlen a szövetek egészségének fenntartásához, és jelentősen befolyásolja a haj és a bőr állapotát is.

További előnye, hogy természetes módon serkenti a szervezet kollagén termelését, amely a bőr feszességéért felel.

Kvercetin nevű flavonoidban is gazdag, ami:

  • Megelőzheti a neurológiai betegségeket.
  • Enyhíti az allergiás tüneteket.
  • Csökkenti a gyulladásokat.

3. Avokádó

50 grammnyi avokádóban majdnem 3 gramm rost és csupán 3,5 gramm szénhidrát található. Habár közel 6 gramm zsírt is tartalmaz, de ennek ellenére nem kell megijedni a fogyasztásától. Egy fél avokádó elfogyasztásával pedig a napi ajánlott K-vitamin bevitel 25%-át is biztosítjuk.

Miért fogyasszuk rendszeresen?

  • Csökkenti a csontritkulás esélyét.
  • Enyhíti a depressziós tüneteket.
  • Erősíti a látást.

4. Áfonya

Ez a kék színű, kellemesen savanykás bogyós gyümölcs az egyik legtöbb antioxidánst tartalmazó étel. Napi szintű fogyasztása nemcsak a szív- és érrendszeri betegségeket előzheti meg, hanem az ízületi és egyéb gyulladásokat is csökkenti.

Mi történik, ha napi egy csésze áfonyát megeszünk?

  • Csökkentjük a cukorbetegség kockázatát.
  • Javítjuk a memóriás képességeinket.
  • Felpörgetjük az anyagcserénk.

5. Citrom

Egy citrom kb. 31 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 51%-át teszi ki. Oldható rostjai pedig felpörgetik az anyagcserét, és támogatják az emésztőrendszer megfelelő működését. A rendszeres citromfogyasztás elősegítheti a fogyást, csökkentheti a szívbetegségek és a vérszegénység kialakulását, és vesekő ellen is remek választás lehet.

Tipp: Készítsünk minden nap egy kis citromos vizet! Így nemcsak finom, hanem egészséges módon gondoskodhatunk a napi ajánlott folyadékbevitelről.

6. Alma

Napi egy alma elfogyasztásával rostot, K-vitamint és káliumot, fluort, jódot, illetve cinket is beviszünk a szervezetünkbe. Ennek köszönhetően javul az emésztésünk, és hatékonyan csökkentjük az oxidatív stresszt is. A “minden nap egy alma az orvost távol tartja” mondás mögött tehát valódi fedezet áll.

Mely almafajtákat érdemes fogyasztanunk?

  • Granny Smith
  • Jonagold
  • Jonatán
  • Idared
  • Gála

7. Csirkehús

A csirkehúst nagyon sokan a zsírban bővelkedő vörös húsok alternatívájának tartják. Ez nem véletlen, hiszen magas proteintartalma mellett esszenciális ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz. Ilyen például a B6- és a B12-vitamin, illetve a vas, cink és a réz is.

Mi a csirke legegészségesebb része?

  • A csirkemell. Alacsony zsírtartalma ellenére 100 gramm csirkemell kb. 22 gramm fehérjében bővelkedik. A vörös húsokkal szemben pedig az emésztőrendszert sem terheli meg. Bármelyik diétába könnyen beépíthető, és az elkészítése is rendkívül egyszerű.

8. Halhús

Sajnos hazánkban még mindig nem olyan elterjedt a halfogyasztás, pedig a halak számtalan értékes tápanyagot biztosítanak. Tele vannak omega-3 zsírsavval, ami a szív és az agy egészséges működését segíti elő. Olyan fontos ásványi anyagokban is gazdagok, mint a kálium és a magnézium, továbbá a cink és a jód.

Melyek a legegészségesebb halfajták?

  • Alaszkai tőkehal
  • Pisztráng
  • Makréla
  • Hering
  • Lazac

9. Tojás

A tojás fehérjében gazdag étel, amely átlagosan 7 gramm fehérjét tartalmaz. Szerencsére a diétázók, sportolók és egészséges életmódot követők étrendjébe is bátran beépíthető. Készíthetünk belőle főtt tojást, tükörtojást vagy éppen rántottát is, ezért egy igazán sokoldalú ételről van szó. B12-vitaminban és B2-vitaminban is bővelkedik. Emellett vas, szelén és cink utánpótlást is biztosít számunkra.

Magnéziumhiány, vashiány, káliumhiány: ezek a tünetek figyelmeztetnek
Cikkajánló

Magnéziumhiány, vashiány, káliumhiány: ezek a tünetek figyelmeztetnek



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# alma # táplálkozás # egészséges életmód # egészséges táplálkozás # tojás # csirkemell # citrom # áfonya # brokkoli

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés