Melyik gyümölcslé a legjobb? Dietetikusok elárulják, mit érdemes inni, és mit jobb elkerülni
Önnek melyik a kedvenc gyümölcsleve?
A gyümölcslé fogyasztása kétségtelenül kényelmes módja annak, hogy szervezetünk vitaminhoz és ásványi anyagokhoz jusson – a szakemberek azonban óvatosságra intenek. A reggeli frissítő pohár akár több kárt is okozhat, mint amennyi előnyt.
- A gyümölcslében olyan tápanyagok találhatók, mint a C-vitamin, a kálium vagy a folát, és emellett növényi vegyületeket – például flavonoidokat – is tartalmaz – mondja Rob Hobson, táplálkozási szakértő, az Unprocess Your Life című könyv szerzője.
- Egy kis adag valóban kiegészítheti a kiegyensúlyozott étrendet, de ha rendszeresen isszuk, az olyan, mintha rejtett formában fogyasztanánk egy üdítőitalt.
A lényeg a rostok hiánya: a préselés során eltűnnek, pedig ezek lassítják a cukor felszívódását. A gyümölcslében található természetes fruktóz így „szabad cukorrá” válik, amely gyorsan megemeli a vércukorszintet, majd hirtelen vissza is esik.
Szakemberek szerint ezért napi 150 ml gyümölcslé bőven elegendő, ami akár 18 gramm cukrot is tartalmazhat. A túlzásba vitt fogyasztás fogszuvasodást, súlygyarapodást és 2-es típusú cukorbetegséget is előidézhet.
- Nem maga a gyümölcslé a baj, hanem az adag és az ismétlődés – teszi hozzá Hobson, aki hozzátette, hogy étkezés közben igya, ne üres gyomorra. Ráadásul arra is felhívta a figyelmet, hogy egy kis pohár narancslé reggelire nemcsak tompítja a cukorcsúcsot, de segíti a vas felszívódását is a zabpehelyből vagy a gabonából.
Gránátalmalé – a legjobb választás
Nem mindenkinek a kedvence, de tápanyagtartalma vitathatatlan. A gránátalmalé rendkívül gazdag polifenolokban, melyek hozzájárulnak a szív- és érrendszer védelméhez azáltal, hogy csökkentik az oxidatív stresszt, és javítják az érfalak működését.
A sötétvörös gyümölcsben található ellagitanninok ráadásul lassítják az étkezés utáni vércukor-emelkedést. Érdekesség, hogy vizsgálatok szerint a gránátalmalé kenyérrel együtt fogyasztva jobban csökkenti a vércukorszintet, mint a tablettás kivonat – ez is azt mutatja, hogy a teljes gyümölcs természetes egyensúlya számít.
Fontos azonban, hogy a lé nem egyenértékű a gyümölccsel: a rostok hiánya miatt gyorsabban felszívódik, és ha cukrot is tartalmaz, könnyen túlzásba eshetünk.
Hobson szerint egy kis pohár gránátalmalé egy teljes étkezés mellé ideális – így segít elkerülni a vércukor-ingadozást.
Narancslé – a klasszikus, de nem mindegy, hogyan issza
A narancslé az egyik legismertebb C-vitamin-forrás – már egy pohár is fedezheti a napi szükséglet több mint felét. Emellett folsavban és káliumban is gazdag, ami az immunrendszer és a sejtműködés szempontjából kulcsfontosságú.
Kutatások szerint a mérsékelt mennyiségű, rendszeres fogyasztás növeli a C-vitamin-szintet, csökkenti a gyulladást és javítja az étrend minőségét.
A szakértő szerint azonban érdemes frissen facsart vagy hidegen sajtolt változatot választani, mivel ezek megőrzik a növényi vegyületek jótékony hatását. A „sűrítményből készült” italok általában édesebbek, és kevesebb rostot tartalmaznak.
Grépfrútlé – óvatosan a gyógyszerekkel
A grépfrútlé igazi tápanyagbomba: egyetlen pohár fedezheti a napi C-vitamin-szükséglet közel felét, miközben káliumban és antioxidáns vegyületekben, például naringénben is bővelkedik. Ezek segítik a vércukorszint-szabályozást és a szív egészségét.
Viszont fontos tudni, hogy bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, mivel a benne lévő anyagok befolyásolják a májban történő lebontásukat. Ha sztatinokat, vérnyomáscsökkentőket vagy antidepresszánsokat szed, érdemes orvosával egyeztetni a rendszeres fogyasztás előtt.
A savas ital gyomorégést vagy fogérzékenységet is fokozhat, ezért ajánlott vízzel hígítva vagy étkezés közben inni.
Áfonyalé – a húgyúti fertőzések megelőzője?
- Bár az áfonyalé nem gyógyítja a húgyúti fertőzést, néhány embernél csökkentheti a visszatérő panaszokat – mondja Hobson.
Ennek oka az áfonyában található proantocianidinek (PAC) jelenléte, amelyek gátolják az E. coli baktérium megtapadását a húgyutak falán.
A hatás azonban csak a cukrozatlan italoknál vagy a standardizált áfonyakivonatoknál érvényesül, amelyek legalább 36 mg PAC-ot tartalmaznak adagonként. Ez az a mennyiség, amelyet klinikai kutatások hatékonynak találtak.
Ezen túl az áfonyalé kapcsolatba hozható a „jó” HDL-koleszterin növekedésével, valamint az ínybetegségek, gyomorfekély és szívproblémák alacsonyabb kockázatával.
Ananászlé – egzotikus, de mértékkel
Az ananászlé természetes édessége mellett bőségesen tartalmaz C-vitamint, mangánt és bromelaint – ez utóbbi egy enzim, amely elősegítheti az emésztést és csökkentheti a gyulladást.
A bromelain főként a gyümölcs szárában található, így a frissen facsart ital előnyösebb, mint az ipari változat. Az ananászlé különösen hasznos lehet ízületi gyulladások vagy magas vérnyomás esetén, de természetes cukortartalma miatt mértékkel ajánlott.
Hobson szerint „inkább tekintsen rá alkalmankénti tápanyaglöketként, ne napi italnak.
- Ha fehérjében vagy rostban gazdag étkezéssel fogyasztja, az segít lassítani a cukor felszívódását.
Almalé – egészséges gyümölcs, de nem mindig jó italnak
- Az alma- és szőlőlé általában magasabb természetes cukortartalmú, ugyanakkor kevesebb vitamint és antioxidánst tartalmaz, mint a narancs- vagy gránátalmalé – mondja Hobson.
A teljes alma viszont rendkívül gazdag flavonoidokban, amelyek erős gyulladáscsökkentő hatásúak, és az egészséges öregedés kulcstényezői. Egy Readingi Egyetem-kutatás szerint napi két alma elfogyasztása 4 százalékkal csökkentette a „rossz” koleszterinszintet – de ez a hatás nem volt megfigyelhető az almalé esetében.
Kísérletek arra is utalnak, hogy az alma fogyasztása védhet a demencia ellen, és enyhítheti a szorongást Alzheimer-kórban szenvedőknél.
Hogyan dolgozza fel a szervezet a gyümölcslevet?
- Amikor gyümölcslevet iszunk, a szervezetünk gyorsabban szívja fel a természetes cukrokat és a tápanyagokat, mivel a rost hiányzik – magyarázza Hobson.
A vitaminok biológiai hasznosulása így magas marad, viszont elveszítjük a rost előnyeit, amelyek támogatják az emésztést, a jóllakottságérzetet és a vércukorszint-szabályozást.
Ez az oka annak is, hogy a gyümölcslé gyakran hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz: a mennyiséget nehezebb kontrollálni, és sokan észrevétlenül túllépik az ajánlott napi 150 ml-t.
Milyen szempontok alapján válasszon?
A szakértő tanácsa egyértelmű:
- Mindig 100%-os, nem sűrítményből készült, hozzáadott cukor nélküli italt válasszon – lehetőleg frissen facsart vagy hidegen sajtolt formában.
Olvassa el a címkét, kerülje az édesítőszereket és adalékokat tartalmazó változatokat. A legjobb, ha otthon facsarja a gyümölcsöt, így akár zöldségeket – például céklát vagy uborkát – is keverhet hozzá, hogy kevesebb cukorral növelje az antioxidáns-bevitelt.
Ezért nem ajánlott sok gyógyszer mellé grapefruitlevet inni
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!