BENELYTE oldatos infúzió

Hatóanyag:

összetett: glucose monohydrate, sodium acetate trihydrate, magnézium-klorid hexahidrát, calcium chloride dihydrate, potassium chloride, sodium chloride

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

10x500 ml

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    INFUSIÓS OLDATOK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-23178/03

  • Gyógyszeralkategória:

    Az electrolyt-egyensúlyt befolyásoló oldatok

  • Gyártó:

    Fresenius Kabi Hungary

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Benelyte és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Benelyte egy intravénás infúzióhoz (vénába) való oldat. Elektrolitoknak nevezett ásványi anyagokat okat tartalmaz, amelyek az Ön testében található víz mennyiségét és egyéb fontos folyamatokat befolyásolnak. Szénhidrátot is tartalmaz.
A Benelytet újszülötteknél (0-28 napos), csecsemőknél (28 napostól ≤2 évesig), gyermekeknél (2 évestől ≤12 évesig) és serdülőknél (12 évestől ≤14 évesig) alkalmazzák, az alábbiak alapján:
- Segít helyreállítani a folyadék szint és a normális elektrolit (só) egyensúlyt műtét után. Glükózt is tartalmaz, amely energiaforrást biztosít.
- Plazmatérfogat-pótlóként hat, amit a vértérfogat helyreállítására használnak.
- Segít helyreállítani a folyadék- és elektrolit-hiányt.
- Vivőoldataként használják egyéb elektrolitokhoz és gyógyszerekhez.
2. Tudnivalók a Benelyte alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Benelytet:
- ha gyermeke allergiás a nátrium-kloridra, kálium-kloridra, kalcium-klorid-dihidrát, magnézium-klorid-hexahidrátra, nátrium-acetát-trihidrátra, glükóz-monohidrátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha gyermékének túl sok a folyadék a szervezetében. (hiperhidráció)
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Benelyte - gyermekénél történő - alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, gyermekénél az alábbiak fennállása esetén:
- a szervezete által termelt sav kevesebb a normálisnál (metabolikus acidózis)
- rendellenesen magas vércukorszint (hipergikémia)
- rendellenesen magas vér káliumszint (hiperkalémia)
- rendellenesen magas a vér nátriumszint (hipernatrémia)
- rendellenesen magas a vér kloridszint (hiperklorémia)
Miközben gyermeke ezt a gyógyszert kapja, időről időre ellenőrizni fogják a szérum elektrolit szinteket, a vízháztartást, a vércukor-szintet és a sav-bázis státuszt.
Ennek a gyógyszernek az alkalmazása a gyermekeknél elővigyázatosságot igényel, különösen újszülöttek és csecsemők esetében, mivel tejsavas acidózis (a tejsav megnövekedett szintje a vérben) léphet fel. Ezt figyelembe kell venni laktáthasznosítási problémákkal született gyermekek esetében.
Egyéb gyógyszerek és a Benelyte
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a gyermekénél jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszerekről.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ez a gyógyszer kizárólag gyermekekben (14 év alatt) történő felhasználásra szolgál.
3. Hogyan kell alkalmazni a Benelytet?
A kezelőorvos vagy a gondozást végző egyéb egészségügyi szakember ezt a gyógyszert vénába történő infúzióban (intravénás cseppinfúzió) fogja az Ön gyermekének beadni.
Adagolás
A gyógyszer gyermekének beadandó mennyiségét a kezelőorvos fogja meghatározni, és ez függ az Ön gyermeke életkorától,testsúlyától, klinikai állapotától, valamint a gyermeke által kapott egyéb kezeléstől. Így figyelembe veszik az egyedi folyadék-, elektrolit- és energiaszükségleteit. Kezelőorvosa fog dönteni a gyermek számára megfelelő adagról.
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha az előírtnál több Benelytet alkalmaztak gyermekénél
Mivel ezt a gyógyszert kezelőorvos vagy a gondozást végző egyéb egészségügyi szakember fogja az Ön gyermekének beadni, valószínűtlen, hogy gyermeke nem megfelelő adagot kap.
A túladagolás a szervezet túlzott folyadéktartalmához (hiperhidráció) és magas vércukorszinthez (hiperglikémia) vezethet.
A gyermek egészségi állapotának normalizálását célzó kezelést kezelőorvosa fogja meghatározni. Ez magában foglalhatja az infúzió megszakítását, a gyermek vérében találhazó ásványi anyagok szintjének ellenőrzését, valamint a gyermek tüneteinek kezelésére alkalmas gyógyszerek alkalmazását (pl. vízhajtók, inzulin).
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nem ismert (gyakorisága a rendelkezésre áló adatokból nem állapítható meg)
Az alkamazás technikája miatt fellépő helyi reakciók:
- láz (lázas reakció)
- fertőzés az infúzió alkalmazásának helyén
- annak a vénának az irritációja és gyulladása, amelybe az oldatot infundálták (érgyulladás). Ez bőrpírt, fájdalmat vagy égő érzést, és duzzanatot okozhat a véna mentén, amelybe az oldatot infundálták.
- vérrög (vénás trombózis) kialakulása az infúzió beadásának helyén, ami fájdalmat, duzzanatot vagy bőrpírt okoz a vérrög környékén
- az infúziós oldat vénán kívül, a szövetekbe kerülése (extravazáció). Ez károsíthatja a szöveteket és hegesedést okozhat.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: www.ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Benelytet tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a palackon feltüntetett lejárati idő (doboz: Felhasználható, palack: Exp.) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha az oldat nem átlátszó, látható részecskéket észlel benne, vagy a tartály sérült.
Az első felbontás után azonnal felhasználandó. Mikrobiológiai szempontból a készítményt azonnal fel kell használni. Ha nem használják fel azonnal, a felhasználás előtti tárolási idő és a tárolási körülmények betartása a felhasználó felelőssége, és általában nem lehet hosszabb 24 óránál 2-8 °C-on tárolva, kivéve, ha a felbontás és a tárolás ellenőrzött és validált aszeptikus körülmények között történt.
Egyéb infúziós oldatokkal történő kombináció esetén, be kell tartani a gyógyszerek kombinációjára vonatkozó aktuális követelményeket (pl. aszeptikus körülmények, kompatibilitás, és alapos keverés).
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Benelyte?
- A készítmény hatóanyagai:
A Benelyte oldatos infúzió milliliterenként tartalmaz:
Nátrium-klorid 6,429 mg
Kálium-klorid 0,298 mg
Kalcium-klorid-dihidrát 0,147 mg
Magnézium-klorid-hexahidrát 0,203 mg
Nátrium-acetát-trihidrát 4,082 mg
Glükóz-monohidrát 11,0 mg
(megfelel glükóznak 10,0 mg)
- Egyéb összetevők: 37%-os sósav (a pH beállításához), nátrium-hidroxid (a pH beállításához), injekcióhoz való víz.
Milyen a Benelyte külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Benelyte egy tiszta, színtelen vagy enyhén sárgás színű, vizes oldat.
A Benelyte elsődleges csomagolásként 100, 250 és 500 ml-es, poliizoprén dugót tartalmazó polietilén vagy polietilén/polipropilén kupakkal lezárt, LD polietilén palackokban kerül forgalomba.
Kiszerelések:
40 × 100 ml
20 × 250 ml
10 × 500 ml

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2017. 03. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.