Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

CANESTEN KOMBI UNO 500 mg lágy hüvelykapszula és krém

Hatóanyag:
clotrimazole

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:
1x+20 g


Tájékoztató ár: 2959 Ft

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: FERTŐZÉSELLENES SZEREK ÉS ANTISEPTICUMOK, KIVÉVE A CORTICOSTEROID-KOMBINÁCIÓKAT Törzskönyvi szám: OGYI-T-8110/09
Gyógyszeralkategória: Imidazole-származékok Gyártó: Bayer Hungária

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém hatóanyaga a klotrimazol.
A hüvelykapszula a hüvely gombás fertőzésének és az ehhez kapcsolódó gyulladásnak a kezelésére alkalmas. Ezeket a fertőzéseket általában Candida elnevezésű gombafajok okozzák.
A krém a nőknél a szeméremtest és a körülötte levő területek gombás fertőzéseinek kezelésére, valamint a férfiaknál a makk- és a fityma bőrének élesztőgomba okozta gyulladásának kezelésére alkalmazható.
A hüvely gombás fertőzésének a tünetei: hüvelyviszketés, hüvelyi váladékozás (hüvely falát túrós lepedék borítja), hüvelyi érzékenység, irritáció és égő érzés, szeméremtest és szeméremajkak vörösek és duzzadtak lehetnek, viszketnek és érzékennyé válnak.
Amennyiben Önnek más tünetei vannak, a készítmény alkalmazása előtt konzultáljon nőgyógyászával, mert lehetséges, hogy az Ön tüneteit nem gomba, hanem más kórokozó okozza.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

2. Tudnivalók a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém készítményt
- ha allergiás a klotrimazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, olyan betegség állhat a háttérben, amely orvosi kivizsgálást igényel.
- A kezelés szükség esetén megismételhető, mindazonáltal a visszatérő fertőzések a háttérben meghúzódó betegségre utalhatnak, így ha a tünetek 2 hónapon belül visszatérnek, forduljon orvoshoz.
- Amennyiben Önnél láz (38 °C vagy afeletti testhőmérséklet), alhasi fájdalom, hátfájdalom, kellemetlen szagú hüvelyváladék, hányinger, hüvelyvérzés és/vagy ehhez társuló vállfájdalom jelentkezik, fel kell keresnie kezelőorvosát.
- Fontos figyelmeztetések:
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
- A gyógyszer ne kerüljön a szembe.
- A gyógyszert nem szabad lenyelni.
- A menstruáció alatt nem szabad a kezelést alkalmazni. A kezelést be kell fejezni a menstruáció kezdete előtt.
- A kezelés ideje alatt kerülni kell a tampon, hüvelyzuhany, spermaölő hatású készítmény vagy egyéb hüvelyi készítmény használatát.
- A szexuális aktus kerülendő a kezelés alatt, mivel a partner is megfertőződhet.
- A hüvelykapszula és a krém alkalmazásának ideje alatt csökkenhet a latex anyagú fogamzásgátló eszközök (gumióvszer, pesszárium) hatásossága és biztonságossága. Ez a hatás átmeneti és csak a kezelés időtartamára korlátozódik.
- Gyermekek és serdülők
- A Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém 18 éves kor alatt nem alkalmazható a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok hiánya miatt.
- Egyéb gyógyszerek és a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, vagy szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Takrolimusz, szirolimusz
- A hüvelyben alkalmazott klotrimazol és a szájon át alkalmazott takrolimusz és szirolimusz (immunszupresszáns szerek) együtt alkalmazva megemelkedett takrolimusz-, és szirolimusz szintet eredményezhet. Ebben az esetben körültekintő orvosi megfigyelés szükséges, és figyelni kell a takrolimusz- vagy szirolimusz-túladagolás tüneteinek megjelenését.
- Terhesség, szoptatás és termékenység
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

- Terhesség
- A készítmény rendeltetésszerű alkalmazása esetén a hatóanyagnak igen kis mennyisége szívódik fel, így nem valószínűsíthető az ártalmassága. Elővigyázatosságból azonban a klotrimazol alkalmazása a terhesség első három hónapjában kerülendő.
- Terhesség alatt a hüvelykapszulát applikátor nélkül kell használni.

- Szoptatás
- A rendelkezésre álló állatkísérletes adatok szerint a klotrimazol kiválasztódik az anyatejbe. A klotrimazollal történő kezelés során a szoptatást fel kell függeszteni.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A gyógyszer nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
- A Canesten krém cetil-sztearil alkoholt tartalmaz
- A cetil-sztearil alkohol helyi bőrreakciókat okozhat (pl. kontakt dermatitisz).
- 3. Hogyan kell alkalmazni a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém készítményt?

- Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- A készítmény ajánlott adagja:
- Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula
- A hüvelykapszulát egyszeri alkalommal kell este a hüvelybe vezetni.
- A buborékcsomagolás 1 db hüvelykapszulát tartalmaz.
- Ha a tünetek több, mint 7 napig fennállnak, olyan betegség állhat a háttérben, amely orvosi kivizsgálást igényel.
- A kezelőorvossal történt megbeszélés alapján a kezelés megismételhető, azonban a visszatérő fertőzések egy háttérben álló megbetegedést jelezhetnek. Amennyiben a tünetek 2 hónapon belül visszatérnek, orvoshoz kell fordulni.
- Canesten 10 mg/g krém
- A krémet naponta 2-3 alkalommal vékony rétegben kell a fertőzött bőrterületre (nőknél a külső nemi szervektől a végbélnyílás felé, férfiaknál a makk és fityma területére) felvinni és finoman be kell dörzsölni. A kezelés időtartama általában 1-2 hét.
- Egy tenyérnyi területre általában elegendő egy kb. 0,5 cm hosszú krémcsík.
- Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
- A Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém 18 éves kor alatt nem alkalmazható a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok hiánya miatt.

- Az alkalmazás módja
- Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula:
- A hüvelykapszulát este, lefekvés előtt, az applikátor segítségével kell, amilyen mélyen csak lehet a hüvelybe vezetni. Ez a leghatásosabban háton fekve, kissé felhúzott lábakkal érhető el.
- Terhesség alatt a hüvelykapszulát applikátor nélkül kell használni.
- A hüvelykapszula lágy bevonata hüvely- és szeméremtest-gyulladás esetén is biztosítja a könnyű felhelyezést. A hüvelykapszula percek alatt felolvad, és emulziót képezve bevonja a hüvelynyálkahártya felületét.
- A szexuális partner egyidejű helyi kezelése is szükséges (pl. Canesten krémmel), amennyiben tüneteket (pl. viszketés, gyulladás) tapasztal.

- Az applikátor használata:
-

- A hüvelykapszula alkalmazása applikátor nélkül:
-

- Ha elfelejtette alkalmazni a Canesten krémet
- Amennyiben elmarad a krém alkalmazása, akkor folytassa a szokásos alkalmazással a következő alkalommal. Ne alkalmazzon kétszeres adag krémet a kihagyott adag pótlására.
- Ha idő előtt abbahagyja a Canesten krém alkalmazását
- Ha a krém alkalmazását a fertőzés megszűnése előtt hagyja abba, tünetei visszatérhetnek.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- A következő mellékhatások a klotrimazol forgalomba hozatalt követő vizsgálatainak során kerültek azonosításra. Mivel a felsorolt mellékhatások a populáció egy nem meghatározható részétől származó spontán jelentéseken alapulnak, így a gyakorisági kategóriák szerinti megbízható besorolásuk nem mindig lehetséges.
- Immunrendszeri betegségek és tünetek
- allergiás reakció (ájulás, alacsony vérnyomás, légzési nehézség, csalánkiütés).
- A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek
- hámlás a nemi szervek területén, viszketés, bőrkiütés, duzzanat, bőrvörösség, diszkomfort érzés, égő érzet, irritáció, kismedencei fájdalom, hüvelyvérzés
- Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
- hasi fájdalom
- Mellékhatások bejelentése
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
- A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- 5. Hogyan kell a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém készítményt tárolni?

- A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
- 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

- Mit tartalmaz a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém?
- A készítmény hatóanyaga a klotrimazol.
- Egy Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula 500 mg mikronizált klotrimazolt tartalmaz.
- Egy gramm Canesten 10 mg/g krém grammonként 10 mg klotrimazolt tartalmaz, 200 mg klotrimazol van tubusonként a 20 g krémben
- Egyéb összetevők:
Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula:
Fehér vazelin, folyékony paraffin; zselatin; glicerin, titán-dioxid (E171); kinolin sárga (E104); Sunset yellow (E110). Nyomokban lecitint és közepes szénláncú triglicerideket tartalmazhat.
Canesten krém:
Benzil-alkohol, poliszorbát 60, szorbitán-sztearát, cetil-palmitát, cetil-sztearil-alkohol, oktil-dodekanol, tisztított víz

Milyen a Canesten Kombi Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és krém készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula: homogén szuszpenziót tartalmazó, csepp alakú, sárga, átlátszatlan lágy hüvelykapszula
Canesten krém: homogén, fehér krém
1 doboz tartalma:
1 db lágy hüvelykapszula átlátszó, laminált PVC/PVdC/PVC//Al buborékcsomagolásban,
1 db fehér PE/PP applikátor fehér dobozban,
20 g krém belső lakkréteggel bevont alumínium tubusban, mely PE csavaros kupakkal van lezárva, fehér dobozban.
A hüvelykapszula, applikátor és krém közös gyűjtődobozba van csomagolva.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.