Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

CRINONE 80 mg/g hüvelygél

Hatóanyag:
progesterone

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
15x


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: 3035

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: PROGESTOGENEK Törzskönyvi szám: OGYI-T-20730/02
Gyógyszeralkategória: Pregnen (4) származékok Gyártó: Merck

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Crinone 80 mg/g hüvelygél és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Crinone 80 mg/g hüvelygél a hüvelyben alkalmazandó, a vérkeringésbe felszívódó hormonkészítmény. Lágy, fehér vagy csaknem fehér gél, egyszer használatos hüvelyi alkalmazásra készült applikátorba töltve.
A Crinone 80 mg/g hüvelygél a mesterséges megtermékenyítés során a sárgatestműködés szakaszában a progeszteron pótlására javasolt.
2. Tudnivalók a Crinone 80 mg/g hüvelygél alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Crinone 80 mg/g hüvelygélt
- ha allergiás (túlérzékeny) a progeszteronra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha tisztázatlan eredetű hüvelyi vérzése van;
- ha porfiriában szenved (a vörösvértestek festékanyagának szintézisében fennálló veleszületett vagy szerzett zavar);
- ha a mellek vagy a nemi szervek rosszindulatú betegségében szenved vagy ilyen betegség gyanúja fennáll;
- ha szervezetében vérrögképződés történik, vagy történt, beleértve a felületes és a mély vénák gyulladását (tromboflebitisz);
- ha bármikor érelzáródása alakult ki (verőér elzáródások, leszakadó vérrögök következtében kialakuló érelzáródás, így pl. tromboembóliás betegség, tüdőembólia);
- ha agyvérzése van, vagy korábban volt;
- ha megkésett (orvosi segítséggel befejezett) vetélése volt (ún. "missed" abortusz);
- ha szoptat.
Gyermekek
A Crinone 80 mg/g hüvelygél gyermekek kezelésére nem alkalmazható.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Crinone 80 mg/g alkalmazása előtt feltétlenül beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, amennyiben az alábbi betegségek bármelyike fennáll Önnél:
- ha súlyos májműködési zavara, májelégtelensége van;
- ha áttöréses vérzése, vagy bármely rendellenes hüvelyi vérzése van;
- ha a szervezet folyadékháztartásával összefüggő betegségben szenved, pl. epilepszia, migrén, asztma, szív- vagy veseműködési zavar (a progeszteron bizonyos mértékű folyadék-visszatartást okozhat);
- ha cukorbeteg;
- ha depressziós, vagy korábban az volt.
Nőgyógyászati ellenőrző vizsgálatra van szükség a Crinone 80 mg/g hüvelygél alkalmazása előtt és a kezelés közben ezt rendszeresen kell végezni. Elsősorban a hosszabb távú kezelés során fenyegető endometrium-hyperplasia (méhbelhártya túlburjánzás) lehetőségét kell kizárni.
Amennyiben a Crinone 80 mg/g hüvelygél alkalmazása során fenyegető koraszülés jelentkezik, a magzat életképességét vérvizsgálattal (emelkedett HCG-koncentrációk) és/vagy ultrahang-vizsgálattal kell igazolni.
Mivel a progesztogének (a Crinone 80 mg/g progeszteronjához hasonló anyagok csoportja) bizonyos fokú folyadék-visszatartást okozhatnak, gondos orvosi ellenőrzés szükséges azoknál a betegségeknél, melyekre ez hatással lehet (pl. epilepszia, migrén, asztma, a szív- vagy a veseműködés zavarai).
Kezelőorvosa nagy figyelemmel követi majd az Ön kezelését, amennyiben Ön cukorbeteg, vagy depresszióban szenvedett, vagy szenved.
Laboratóriumi (vér, vizelet, egyéb testnedvek) és szövettani vizsgálatok elvégzése előtt a vizsgálatot végző orvost tájékoztatni kell arról, hogy Ön progeszteron-kezelésben részesül.
Egyéb gyógyszerek és a Crinone 80 mg/g hüvelygél
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Crinone 80 mg/g hüvelygél más, hüvelybe helyezett gyógyszerekkel együtt nem alkalmazható.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene alkalmazni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Crinone 80 mg/g hüvelygél terhesség idején nem alkalmazható, kivéve a mesterséges megtermékenyítés során létrejött terhesség korai szakaszában való alkalmazást.
A Crinone 80 mg/g hüvelygél szoptatás ideje alatt nem alkalmazható.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Crinone 80 mg/g hüvelygél alkalmazása során fáradékonyság jelentkezhet.
Gépjárművezetés és gépek üzemeltetése során fokozott elővigyázatosság szükséges.
Kérjük, ügyeljen arra, hogy az alkohol tovább ronthatja a gépjárművezetéshez szükséges képességeket.
A Crinone 80 mg/g hüvelygél szorbinsavat tartalmaz.
A Crinone 80 mg/g hüvelygél segédanyagként szorbinsavat tartalmaz. A szorbinsav helyi bőrreakciókat, pl. kontakt dermatitiszt idézhet elő. A Crinone 80 mg/g hüvelygél alkalmazását követő közösülés esetén a partner péniszén is bőrreakció jelentkezhet. Ez óvszer használatával megelőzhető.
3. Hogyan kell alkalmazni a Crinone 80 mg/g hüvelygélt?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A gyógyszert a hüvelybe kell juttatni.
Adagolás:
Az embrió beültetésének napjától kezdve naponta egyszer 1,125 g Crinone 80 mg/g hüvelygélt (azaz 1 applikátorból adagolható mennyiséget, amely 90 mg progeszteront tartalmaz) kell a hüvelybe juttatni. A kezelést 30 napig kell folytatni akkor, ha a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a terhesség fennállását.
Az adagolás módja:
A Crinone 80 mg/g hüvelygélt a speciálisan kialakított, sterilen lezárt applikátorból közvetlenül a hüvelybe kell juttatni, lehetőség szerint reggel. A megfelelő alkalmazás érdekében kövesse az alábbiakban ismertetett és ábrázolt lépéseket (A - D képek).
Mindegyik applikátor 1,45 g hüvelygélt tartalmaz, és úgy van kialakítva, hogy minden egyes alkalmazás során pontosan meghatározott mennyiségű (1,125 g) gél jusson a hüvelybe. Mindegyik applikátor egyszer használatos. A használat után az applikátorban maradt gélt ki kell dobni.
Javasoljuk, hogy a használt applikátorokat gyűjtse össze és a gyógyszertárban elhelyezett gyűjtőbe dobja.
1 légtartály
2 a vastag vég lapos része
3 vastag vég
4 vékony vég
5 lecsavarható zárórész
A) Hüvelyk- és mutatóujjával fogja meg az applikátor vastag végét, és rázza le, mint egy hőmérőt. Ez arra szolgál, hogy az applikátor tartalma annak vékony végébe kerüljön.
B) Fogja meg az applikátort a vastag vég lapos részénél. Csavarja meg és távolítsa el a lecsavarható zárórészt az applikátor másik oldaláról, a vékony vég lapos részéről. Annak érdekében, hogy a gél ne folyjon ki még az alkalmazás előtt, vigyázzon arra, hogy ne nyomja meg a vastag végnél lévő légtartályt.
C) Dőljön hátra vagy feküdjön le, és húzza fel a térdeit. Óvatosan helyezze be az applikátort mélyen a hüvelybe.
D) Nyomja meg erősen az applikátor vastag végén található légtartályt, hogy a gél az applikátorból a hüvelybe jusson. A mechanizmusból adódóan alkalmazás után valamennyi gél az applikátorban marad. Ennek ellenére mégis bejut a szükséges mennyiségű hatóanyag. Dobja ki az applikátort a benne lévő, maradék géllel együtt. A gél hatóanyaga, a progeszteron lassan és folyamatosan szabadul fel.
Apró fehér csomók jelenhetnek meg hüvelyfolyás formájában abból adódóan, hogy a gél több napos használat után összgyűlhet a hüvelyben.
Ha az előírtnál több Crinone 80 mg/g hüvelygélt alkalmazott
A túladagolás nem valószínű, mivel minden egyes adag egyszer használatos applikátor segítségével kerül beadásra. Amennyiben mégis túladagolás következik be, úgy a Crinone 80 mg/g hüvelygél alkalmazását abba kell hagyni.
Ha elfelejtette alkalmazni a Crinone 80 mg/g hüvelygélt
Ne használjon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Amennyiben elfelejtette beadni a
Crinone 80 mg/g hüvelygélt, folytassa a terápiát úgy, hogy a következő napon az esedékes egyszeres dózist alkalmazza.
Ha idő előtt abbahagyja a Crinone 80 mg/g hüvelygél alkalmazását
Amennyiben a megbeszélt idő előtt abbahagyja a Crinone 80 mg/g hüvelygél alkalmazását, kérjük, azonnal forduljon kezelőorvosához.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások felsorolása az alábbi gyakorisági beosztást követi:
Gyakori: 100 betegből 1-10-nél fordul elő.
Nem gyakori 1000 betegből 1-10-nél fordul elő.
Ritka: 10 000 betegből 1-10-nél fordul elő.
Nagyon ritka: 10 000 kezelt beteg közül kevesebb, mint 1 esetben fordulhat elő.
Gyakori (100 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő): fejfájás, aluszékonyság, gyomor és bélgörcsök és az emlő érzékenysége.
Nem gyakori (1000 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő) - nagyon ritka (10 000 kezelt beteg közül kevesebb, mint 1 esetben fordulhat elő): menstruációk közötti pecsételő vérzés, hüvelyirritáció és az alkalmazással kapcsolatos egyéb enyhe helyi reakciók.
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg): túlérzékenységi reakciók, például testszerte viszkető bőrkiütések.
A forgalomba hozatalt követő megfigyelési időszak során a Crinone gél összecsapzódásáról / csomóképződéséről / felhalmozódásáról számoltak be. Ezek a tünetek rendszerint nem súlyosak, és világos drapp-barna színű csomós, esetenként opálos fehérfolyás formájában jelentkeznek. A gél összecsapzódása / csomóképződése / felhalmozódása hüvelyi irritációval, fájdalommal és duzzanattal járhat; igen ritkán görcsöket és hüvelyi vérzést okozhat.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Crinone 80 mg/g hüvelygélt tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Crinone hüvelygélt.
A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Minden applikátor egyszeri használatra készült. Az alkalmazást követően az applikátorban maradt gélt ki kell dobni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Crinone 80 mg/g hüvelygél

- A készítmény hatóanyaga a progeszteron. Minden applikátorból 1,125 g hüvelygél juttatható be. 1,125 g hüvelygél 90 mg progeszteront tartalmaz.
- Egyéb összetevők: szorbinsav, karbomer 974P, hidrogénezett pálma olaj glicerid
(Myverol 18-04), polikarbofil (Noveon AA1), hígan folyó paraffin, glicerin, nátrium-hidroxid, tisztított víz.
Milyen a Crinone 80 mg/g hüvelygél külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Crinone 80 mg/g kb. 1,45 g gél egyszer használatos, egy részből álló fehér, polietilén applikátorba töltve.
Az applikátorok egyenként tasakba csomagolva.
Az applikátor 1,45 g gélt tartalmaz, melyből 1,125 g juttatható a hüvelybe.
6 db vagy 15 db applikátor dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.