Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

ENTEKAVIR ONKOGEN 0,5 mg filmtabletta

Hatóanyag:
entecavir

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
30x OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás és doboz


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: KÖZVETLENÜL HATÓ VÍRUSELLENES SZEREK Törzskönyvi szám: OGYI-T-23397/01
Gyógyszeralkategória: Nucleosid és nucleotid reverse transcriptase-gátlók Gyártó: ONKOGEN Kft.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Entekavir Onkogen és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Entekavir Onkogen filmtabletta egy olyan vírusellenes gyógyszer, amelyet hepatitisz B vírus (HBV) okozta idült (hosszan tartó), fertőző májgyulladás kezelésére alkalmaznak felnőtteknél. A Entekavir Onkogen alkalmazható olyan betegeknél, akiknek a mája károsodott, de a máj még megfelelően működik (kompenzált májbetegség) és olyan betegeknél is, akiknek a mája károsodott és nem működik megfelelően (dekompenzált májbetegségben).
Az Entekavir Onkogen filmtablettát a krónikus (hosszan tartó) HBV-fertőzés kezelésére 2 éves kortól a 18. év betöltéséig gyermekeknél és serdülőknél is alkalmazzák. Az Entekavir Onkogen olyan gyermekeknél alkalmazható, akiknek a mája károsodott, de még megfelelően működik (kompenzált májbetegség).
A hepatitisz B vírus fertőzés májkárosodáshoz vezethet. Az Entekavir Onkogen csökkenti a vírus mennyiségét az Ön szervezetében és javítja a máj állapotát.
2. Tudnivalók az Entekavir Onkogen szedése előtt
Ne szedje az Entekavir Onkogen-t
- ha allergiás (túlérzékeny) az entekavirra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Entekavir Onkogen szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- ha veséjével problémák vannak vagy voltak, erről tájékoztassa kezelőorvosát. Ez azért fontos, mivel az Entekavir Onkogen a vesén keresztül választódik ki és távozik az Ön szervezetéből, ezért lehetséges, hogy Önnél szükségessé válhat az adag, illetve adagolás módosítása.
- ne hagyja abba az Entekavir Onkogen szedését a kezelőorvos utasítása nélkül, mivel fertőző májgyulladása (hepatitisze) súlyosbodhat a kezelés megszakítása után. Az Entekavir Onkogen
kezelés abbahagyása után kezelőorvosa folytatja az Ön állapotának megfigyelését és vizsgálat céljából több hónapon keresztül rendszeresen vérmintákat vesz Öntől.
- beszélje meg kezelőorvosával, hogy Önnek van-e problémája a májával, és ha igen, ez milyen módon befolyásolhatja az Ön Entekavir Onkogen kezelését.
- ha HIV (humán immunhiány vírus) fertőzésben is szenved, erről feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát. Ne alkalmazza az Entekavir Onkogen-t hepatitisz B fertőzés kezelésére, amíg egyidejűleg HIV-ellenes kezelésben részesül, mert a HIV-kezelés hatékonysága ezzel csökkenhet. Az Entekavir Onkogen nem alkalmas a HIV-fertőzés kezelésére.
- az Entekavir Onkogen szedése nem gátolja meg, hogy Ön másokat megfertőzzön hepatitisz B vírussal (HBV-vel) nemi kapcsolat révén vagy a testnedvekkel (pl. vérrel) történő szennyeződés által. Ezért fontos megfelelő óvintézkedéseket tenni annak érdekében, hogy mások HBV vírussal való megfertőződését megelőzzük. A HBV fertőzés veszélyének fokozottan kitett személyek számára oltóanyag is hozzáférhető.
- az Entekavir Onkogen a gyógyszereknek egy olyan csoportjához tartozik, amelyek úgynevezett laktacidózist (a tejsav felszaporodását a vérben) és máj-megnagyobbodást okozhatnak. Az olyan tünetek, mint például a hányinger, hányás és gyomorfájás a laktacidózis kialakulását jelezhetik. Ezek a ritka, de súlyos mellékhatások esetenként végzetes kimenetelűek lehetnek. A laktacidózis nőknél gyakrabban fordul elő, különösen, ha jelentősen túlsúlyosak. Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja az Ön állapotát az Entekavir Onkogen kezelés időtartama alatt.
- közölje kezelőorvosával, ha Ön korábban már kapott idült hepatitisz B vírus elleni kezelést.
Gyermekek és serdülők
Az Entekavir Onkogen nem alkalmazható két évesnél fiatalabb vagy a 10 kg-nál kisebb testtömegű gyermekeknél.
Egyéb gyógyszerek és az Entekavir Onkogen
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az Entekavir Onkogen egyidejű bevétele étellel és itallal
A legtöbb esetben az Entekavir Onkogen-t étkezés közben vagy attól függetlenül is beveheti. Ha azonban korábban olyan gyógyszeres kezelést kapott, amely lamivudin hatóanyagot tartalmazott, a következőket kell figyelembe vennie. Ha Ön azért lett átállítva az Entekavir Onkogen-re, mert a lamivudin- kezelés eredménytelennek bizonyult, az Entekavir Onkogen-t naponta egyszer, éhgyomorra kell bevennie. Ha májbetegsége nagyon előrehaladott, kezelőorvosa ebben az esetben is arra fogja utasítani, hogy az Entekavir Onkogen-t éhgyomorra vegye be. Az éhgyomorra történő bevétel azt jelenti, hogy legalább két órával étkezés után és legalább két órával a következő étkezés előtt kell bevenni.
A gyermekek és serdülők (2-18 éves életkor között) az Entekavir Onkogen-t étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehetik.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Közölje kezelőorvosával, ha terhes, vagy ha a közeljövőben terhességet tervez. Az Entekavir Onkogen használatának biztonságos voltát terhesség alatt nem igazolták. Az Entekavir Onkogen-t a terhesség ideje alatt nem szabad alkalmazni, csak akkor, ha kezelőorvosa erre kifejezetten utasítást ad. Fontos, hogy a fogamzóképes nők hatékony fogamzásgátló módszert alkalmazzanak az Entekavir Onkogen kezelés alatt, hogy elkerüljék a teherbeesést.
Az Entekavir Onkogen kezelés idején nem szabad gyermekét szoptatnia. Közölje kezelőorvosával, ha szoptat. Nincs adat arra vonatkozóan, hogy az entekavir, az Entekavir Onkogen hatóanyaga kiválasztódik-e az anyatejjel.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A szédülés, fáradtság és álmosság azonban gyakori mellékhatások, melyek hátrányosan befolyásolhatják a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Ha aggályai vannak ezzel kapcsolatban, forduljon kezelőorvosához.
A Entekavir Onkogen laktózt tartalmaz
Ez a készítmény laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Entekavir Onkogen-t?
Nem minden betegnek kell azonos adagot szednie a Entekavir Onkogen-ből.
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Felnőtteknél a készítmény javasolt adagja 0,5 mg naponta egyszer, amelyet szájon át kell bevenni (azaz lenyelni).
Az Ön gyógyszeradagja az alábbiaktól függ:
- volt-e korábban HBV fertőzése és azt milyen gyógyszerrel kezelték.
- voltak-e korábban vese problémái. Kezelőorvosa a szokásosnál alacsonyabb adagot is előírhat Önnek vagy arra utasíthatja, hogy napi egyszeri alkalomnál ritkábban vegye be a gyógyszert.
- milyen állapotban van a mája.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Gyermekek és serdülők számára (2 éves kortól a-18. év betöltéséig): gyermeke kezelőorvosa fogja meghatározni a szükséges adagot a gyermek testsúlya alapján. A legalább 32,6 kg testsúlyú gyermekeknek entekavir tartalmú belsőleges oldat vagy 0,5 mg-os tabletta adható. 10 kg és 32,5 kg közötti testsúlyú betegek számára entekavir tartalmú belsőleges oldat alkalmazása ajánlott. Az adagokat naponta egyszer szájon át kell bevenni. A 2 évesnél fiatalabb illetve 10 kg-nál kisebb testsúlyú gyermekek számára az entekavirnak nincs adagolási javaslata.
A megfelelő adagolást gyermeke kezelőorvosa fogja meghatározni a gyermek testsúlya alapján.
Ha az előírtnál több Entekavir Onkogen-t vett be
Azonnal kérjen tanácsot kezelőorvosától.
Ha elfelejtette bevenni az Entekavir Onkogen-t
Fontos, hogy ne hagyjon ki egyetlen adagot sem. Ha elfelejti bevenni az Entekavir Onkogen egy adagját, pótolja ezt, mihelyt eszébe jut, és ezt követően vegye be a következő adagot a megfelelő időpontban. Ha közel van a következő bevétel időpontja, akkor már ne vegye be az elmulasztott adagot. Várjon és az előírás szerinti időpontban vegye be a következő adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ne hagyja abba az Entekavir Onkogen szedését a kezelőorvos utasítása nélkül
Néhány betegnél nagyon súlyos májgyulladásos tünetek léptek fel, amikor abbahagyták az Entekavir Onkogen szedését. Haladéktalanul közölje kezelőorvosával, ha a kezelés megszakítását követően bármilyen változást észlel betegsége tüneteiben.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az Entekavir Onkogen-nel kezelt betegeknél az alábbi mellékhatások előfordulását jelentették:
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet): fejfájás, álmatlanság, extrém fáradtság, (kimerültség), szédülés, aluszékonyság, hányás, hasmenés, hányinger, emésztési zavarok és a májenzim-értékek emelkedése a vérben.
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet): bőrkiütés, hajhullás.
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet): súlyos allergiás reakció
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Entekavir Onkogen-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tartályokon, buborékcsomagoláson vagy a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A tartály felbontása után 30 napig, legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Entekavir Onkogen filmtabletta
- Hatóanyaga az entekavir.
0,5mg entekavir (monohidrát formájában) tablettánként
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, L típusú hidroxipropilcellulóz, A típusú kroszpovidon és magnézium-sztearát.
Tabletta bevonat: hipromellóz, makrogol 4000, titán-dioxid (E171), laktóz-monohidrát
Milyen az Entekavir Onkogen filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A filmtabletta (tabletták) fehér, ill. csaknem fehér, háromszög alakú, egyik oldalán "0,5" mélynyomásos jelöléssel ellátott, a másik oldalán jelzés nélküli tabletta, 8.4mm±0.2 mm átmérővel és 3.7mm±0.3 mm vastagsággal.
30 db filmtabletta OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban vagy gyermekbiztos, csavaros, indukciós záróbetéttel ellátott kupakkal (PP) lezárt fehér HDPE tartályban és dobozban.
Nem feltétlenül kerül mindegyik kiszerelés kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.