Tovita csonterősítő por

Hatóanyag:

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:

100 g

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    EGYÉB ÁSVÁNYI ANYAGOK

  • Törzskönyvi szám:

    150/90

  • Gyógyszeralkategória:

  • Gyártó:

    Osteofit

Betegtájékoztató

Mielőtt elkezdené a gyógyhatású készítményt alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. E recept nélkül kapható gyógyhatású szerrel Ön enyhe, múló panaszokat kezelhet orvosi felügyelet nélkül. Az optimális hatás érdekében azonban, elengedhetetlen a készítmény körültekintő, előírásszerű alkalmazása.
Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
Tovita csonterősítő por
100 g
Tulajdonság és hatás
A Tovita csonterősítő por gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény. A tyúktojáshéjból és a tojás hártyájából mikrobiológiailag ellenőrzött eljárással előállított tojáshéjpor sajátos, speciális összetételben tartalmazza a csontozat és fogazat építőanyagait. A tojáshéj-terápia pozitív hatását magyar kutatócsoport által végzett tudományos vizsgálatok eredménye, népgyógyászati tapasztalat és a több mint 10 éves felhasználói tapasztalat igazolja. A Tovita jól felszívódó formában tartalmazza az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen elemeket: kalciumot és további makro-és nyomelemeket.
A Tovita segíti az egészséges csontozat, fogazat és a porcszövet kialakulását.
Mi a Tovita por hatóanyaga?
Egy adagolókanálnyi (1 g) por 340-380 mg tojáshéj-kalciumot tartalmaz. További összetevők: magnézium, kálium, nátrium, foszfor, mangán, cink, vas, molibdén, 15 nyomelem, valamint a kollagént tartalmazó tojás-hártya.
Mit tartalmaz még a Tovita por?
A készítmény ízesítőként édeskömény olajat tartalmaz.
Mikor ajánlott a Tovita szedése?
A készítmény alkalmazása ajánlott:
- Az egészséges, szilárd csontrendszer és ép fogazat kialakulásához, valamint annak megőrzéséhez.
- A csontozat építéshez;
- a változókori és időskori csontvesztés, csontritkulás esetén, gyógyszeres kezelés kiegészítésére,
- a csonttömeg megőrzéséhez a biológiailag kritikus élethelyzetekben, úgymint várandósság, szoptatás, csonttörés, valamint rendszeres sportolás idején.

Mikor ne szedje a Tovita port?
Nem alkalmazható a készítmény a ható-és segédanyaggal szembeni túlérzékenység (allergia) esetén. Ha Önnek hajlama van vesekőképződésre, vagy ha súlyos veseelégtelensége van, ha a vizelettel nagyfokú kalciumvesztése van, ne szedje a Tovita port. Gyomorsavhiány illetve hiperkalcémia (a vér normálnál magasabb kalciumtartalma) esetén sem ajánlott a szedése.
Mit kell tudnia a Tovita szedés elkezdése előtt?
A szedés megkezdése előtt győződjön meg arról, hogy szüksége van-e a makro-és mikroelem bevitelre, van-e veseköve, és iszik-e elegendő (2-3 l) folyadékot naponta.
Szedhetik-e a Tovita port gyermekek is?
Igen, kisgyermekeknek (szükség esetén) egyéves kortól adható.

Szedhető-e a Tovita más gyógyszerekkel együtt?
Savlekötők, illetve a fluorokinolont, tetraciklint, fenitoint, penicillamint, biszfoszfátot tartalmazó gyógyszerek, és a készítmény bevétele között legalább 3 órának kell eltelnie (lehetséges hatáscsökkenés miatt). Egyidejű alkalmazása kerülendő más kalcium- és D-vitamin-tartalmú készítményekkel, a túlzott bevitel és az élettaninál magasabb vérkalcium-szint kialakulásának lehetősége miatt! Tiazid-tipusú vizelethajtó és Digitalis glikozidokat tartalmazó készítményekkel együtt csak orvosi javaslatra és orvosi ellenőrzés mellett szedhető.
Mire kell ügyelni várandósság és szoptatás ideje alatt?
Ebben a csonttömeg megőrzése szempontjából biológiailag kritikus élethelyzetben megnövekszik a szervezet ásványianyag igénye, ezért az átlagosnál nagyobb mennyiség - főleg kalcium - bevitelére van szükség. Ha Ön az ásványianyag pótlására Tovita port és a várandósság során ajánlott multivitamint is akarja szedni, akkor ezt minden esetben beszélje meg kezelőorvosával!
Mikor és hogyan kell a Tovita port bevenni?
Étkezés közben vagy közvetlenül étkezés után, folyadékkal javasolt bevenni.
Kisgyermekeknél célszerű szilárd ételbe (pl. főzelék) keverve beadni.
Mennyi az ajánlott adag?


Egy adagolókanálnyi por ~ 1g
Milyen nem kívánt hatást válthat ki a Tovita?
Előírásszerű szedés esetén mellékhatás nem várható. A javasoltnál nagyobb adagok szedése esetén gyomorsavhiány és székrekedés előfordulhat, az adagok csökkentésével és naponta elegendő (2-3 l) folyadék fogyasztásával azonban a tünetek megszüntethetők. Amennyiben a felsoroltakon kívül egyéb kedvezőtlen hatást észlel, hagyja abba a készítmény szedését.

Mire fontos még ügyelni a Tovita szedése során?
A készítményt gyermekek elől mindig gondosan el kell zárni!

Mennyi ideig szedhető a Tovita?
A készítmény a kalciumpótlást indokoló állapot (pl. növekedési időszak, várandósság, változókor) vagy betegség (pl. csonttörés, csontritkulás) fennállása esetén folyamatosan szedhető. Csontritkulás kiegészítő kezelésére történő alkalmazásakor ügyeljen arra, hogy évente konzultáljon kezelőorvosával.
Hogyan kell tárolni a Tovita port?
Legfeljebb 25 °C-on, felbontás után jól lezárva.
Meddig használható fel a Tovita?
A csomagoláson jelzett időpontig használható fel a készítmény.
Nyilvántartási szám: OGYI-150/1990
Gyártó/forgalomba hozatali engedély jogosultja: Osteofit Kft.
1131 Budapest, Reitter F. u. 132.

Kérjük, olvassa tovább ezt az ismertetőt, mert fontos információkat tartalmaz az Ön számára
.
Egész életünk során fontos, hogy rendszeresen elegendő ásványi anyagot
- főleg kalciumot - juttassunk szervezetünkbe. Így 20-25 éves korunkra erős, a szervezetünket tartani és működtetni képes csontállomány alakul ki.
A későbbiekben a csontállomány csökkenésének és a csontritkulásnak a megelőzése a cél. A csonttömeg megőrzése szempontjából kritikus élethelyzetekben - várandós állapot, szoptatás, csonttörés - valamint rendszeres sportolás idején különösen megnövekszik a szervezet kalcium igénye.
A változókorral járó intenzív csontvesztés megakadályozásához és a csontritkulás gyógyszereinek kiegészítőjeként elengedhetetlenül szükséges a megemelt mennyiségű kalcium fogyasztása.
Napi kalciumszükséglet



Napjainkban Magyarországon, a táplálkozás során naponta elfogyasztott kalcium mennyisége (beleértve egy adag tejterméket is) nem haladja meg a 400-600 mg-ot.
A fentiek alapján látható, hogy napjaink táplálkozási szokásai és lehetőségei miatt minden élethelyzetben és szinte minden életkorban kalciumpótlásra van szükségünk.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.