Ezeket látta már?

Sok súlyos betegség megelőzhető, ha ismeri ezeket a mérőszámokat

Diéta
2023. november 09. 10:04
vércukorszint étrend szénhidrát glikémiás index glükóz fehérje élelmiszerek

A magas glikémiás indexű élelmiszerek gyorsan felszívódnak, hamar megemelik a vércukorszintet.

A glikémiás index (GI) az a mérőszám, amely a szénhidrátokat tartalmazó élelmiszereket aszerint rangsorolja, hogy fogyasztásuk mennyire befolyásolja a vércukorszintet. Ha tudjuk, mely alapanyagok rendelkeznek alacsony, illetve magas GI-vel, könnyebben összeállíthatjuk a számunkra legmegfelelőbb étrendet.

A magas glikémiás indexű élelmiszerek gyorsan felszívódnak, hamar megemelik a vércukorszintet, és túlzott fogyasztásuk problémákat okozhat. Ezzel szemben az alacsony vagy közepes GI-jű alapanyagokból összeállított étrend segíthet a testsúly, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében.

A GI a felszívódás alapján rangsorol

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) a glikémiás index alapján 1-től 100-ig rangsorolja az élelmiszereket, referenciaként a tiszta glükózt használva, amelynek GI-je 100. A skála szerint az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek GI értéke 55 alatt van, a közepes GI-vel rendelkező élelmiszereknél az érték 55–70, a magas glikémiás indexű élelmiszerek GI-je pedig meghaladja 70-et. A GI-érték tehát azt jelzi, hogy a szénhidráttartalmú élelmiszerek a tiszta glükózhoz képest milyen gyorsan szívódnak fel, és emelik meg a vércukorszintet.

Általánosságban elmondható, hogy a bogyós gyümölcsök, a csonthéjasok és a citrusfélék glikémiás indexe alacsony, és ebbe a csoportba tartoznak a föld fölött termő zöldségek és a hüvelyesek is. Ezzel szemben a burgonya, a finomra őrölt gabonalisztből készült péktermékek és a rizs magas glikémiás indexűek.

Tényezők, amelyek befolyásolják a glikémiás indexet

  • A feldolgozott (hántolt, pelyhesített, puffasztott, extrudált, aprított) szénhidrátok általában magasabb GI-számmal rendelkeznek. 
  • A gyümölcsökben lévő cukor az érés során egyszerűbb cukrokra bomlik, ami növeli a GI-értéket. 
  • A hosszú főzési folyamat lebonthatja a szénhidrátokat, ami növeli az étel GI-értékét.
  • A szerves savak, például a gyümölcsecet vagy a citrom használata csökkenti az étel glikémiás indexét, ugyanis a gyomorban a savas környezet lassítja a tápanyagok bélbe jutását.
  • A táplálék rosttartalma szintén csökkenti a GI-t. A rostdús ételek lassítják a felszívódást, és teltségérzést okoznak.
  • A fehérjében gazdag ételek csökkentik az együtt fogyasztott szénhidrátok glikémiás indexét, mivel a gazdag fehérjetartalmú étel lassan jut el a belekbe.
  • A zsírmolekulák ugyancsak lassítják a szénhidrátok felszívódását, és csökkentik a glikémiás indexet. 

Az étrend összeállításához érdemes megjegyezni, hogy a magas GI-értékű élelmiszerek nem tiltottak, csak mértéket kell tartani a fogyasztásukkal.

Néhány gyakori élelmiszer glikémiás indexe

90 fölött: cukor, méz, növényi szirupok, cukrozott üdítőitalok, főtt burgonya, fehér kenyér, zsemle, kifli, gabonapehely, kukoricapehely, rizspehely, datolya

70-90: félbarna kenyér, kalács, puffasztott rizs, kétszersült, édes kekszek, nápolyi, pudingpor, fehérliszt, tojással gyúrt tészták (kivéve durum), szőlő, görögdinnye, hasábburgonya, cukrozott sűrített tej

50-70: zabpehely, kukorica, rizs, édesburgonya, banán, füge, mazsola, ananász, cukrozatlan gyümölcslé, zöldborsó, kivi, müzli, chips

30-50: tej, joghurt, kefir, alma, körte, sárgabarack, narancs, durum tészta, tejszínes fagylaltok, basmati rizs, sárgarépa

30 alatt: fruktóz, cukorhelyettesítők (pl. szorbit, xilit, maltit), lencsefélék, babfélék, olajos magvak (dió, mandula, mogyoró), grapefruit

15 alatt: zöldségek (zöldbab, padlizsán, spárga, brokkoli, karfiol, zeller, uborka, , cukkini, salátafélék, paprika, spenót, tök, paradicsom, retek, cékla)

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Köszvény: sokat tehet a fájdalom ellen, ha ezeket az ételeket elkerüli



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# vércukorszint # glikémiás index # Cukorbetegség # étkezés # élelmiszerek # megelőzés # fehérjék # rostok

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés