Ezeket látta már?

Állandóan fáradt, kimerült? Ez a rák egyik figyelmeztető jele is lehet!

cukorbetegség, fáradékonyság, fáradtság, diabétesz

Bizonyos daganattípusok esetében a korai diagnózis óriási különbséget jelenthet a prognózis és a kimenetel szempontjából.

A rákot könnyebb gyógyítani, ha a tüneteit korán felismerik. Érdemes tehát nagyon odafigyelni a tünetekre és a rendszeres szűrővizsgálatokra, hogy szeretteink megőrizhessék jó egészségi állapotukat. Íme néhány gyakori daganatos betegség tünetei a legfontosabb kockázati tényezőkkel együtt.

1. Emlőrák

A mellrák tünetei: kitapintható csomó vagy megkeményedés az emlőben illetve a hónalj környékén, az emlő vagy az emlőbimbó érzékenysége, az emlő vagy az emlőbimbó alakjának megváltozása, váladékozás az emlőbimbóból, valamint vörös, duzzadt vagy hámló bőr az emlőn vagy az emlőbimbón.

  • A kockázatot az is növelheti, ha előfordult a családi kórtörténetben emlőrák, ha valaki telített zsírokban gazdag étrenden él, elhízott, korai vagy késői menopauzát tapasztal, gyermektelen illetve idősebb korban szülte első gyermekét, vagy hormonokat szed. A BRCA gén jelenléte nagymértékben megnöveli a kockázatot (a kelet-európai zsidó származású emberekben a leggyakoribb), különösen akkor, ha családi kórtörténettel is párosul.

2. Vastagbélrák, végbélrák

A bélrák tünetei: székrekedés, véres széklet, szorulás vagy hasmenés, hasi görcsök, puffadás, teltségérzés kevés evés után is, valamint hányinger és hányás jelentkezhet.

  • Mivel a kolorektális daganat jelei könnyen összetéveszthetők valamilyen emésztőrendszeri rendellenesség tüneteivel, nagyon oda kell figyelni és orvoshoz kell fordulni abban az esetben, ha a panaszok gyakran kiújulnak, nem múlnak el gyorsan, vagy krónikussá válnak. Ötven év felett mindenkinek javasolt a rendszeres kolonoszkópiás rákszűrés.
  • A kockázatot növeli a polipeltávolítás a vastagbélből, és a gyulladásos bélbetegség előfordulása. A családi kórtörténet is kockázati tényező lehet, az afro-amerikai és a kelet-európai zsidó származású emberekben pedig különösen magas a kolorektális rák kockázata.

3. Tüdőrák

A tüdőrák tünetei: légszomj, krónikus köhögés, a krónikus köhögés megváltozása, fájdalom köhögés vagy légzés közben, vér felköhögése, nyelési nehézség jelentkezhet.

A dohányzás nagymértékben növeli a tüdőrák kockázatát, de a másodlagos füst és bizonyos vegyi anyagok is kockázati tényezők lehetnek.

4. Petefészekrák

A petefészekrák tünetei: medence-táji vagy hasi fájdalom, puffadás, sürgető vizelési kényszer, gyakori vizelés, szokatlanul korán bekövetkező jóllakottság tapasztalható.

  • A petefészekrák egyik legfőbb kockázati tényezője a családi kórtörténet. A BRCA génmutációval rendelkezők esetében az emlőrák mellett a petefészekrák kockázata is magasabb.

5. Prosztatarák

A prosztatarák tünetei: vizelési panaszok ,nehezen induló vizelés, illetve gyenge, vagy vizelés közben időnként megszakadó vizeletsugár. Ezen kívül fájdalom vagy égető érzés tapasztalható vizelés közben, vér jelenhet meg a vizeletben vagy az ondóban, merevedési zavar léphet fel, fájdalom jelentkezhet ejakuláció közben, és fájdalom érezhető deréktájon, a csípőben vagy a comb felső részében.

  • Fontos, hogy a 60 éven felüli férfiak több mint a fele szenved jóindulatú prosztata-megnagyobbodásban, ami hasonló tünetcsoporttal jár. Ez az állapot kellemetlen, de nem életveszélyes. A prosztatapanaszokat tapasztaló férfiakon rendszeres PSA (prosztataspecifikus antigén) tesztet kell végezni, és megfigyelés alatt kell tartani a prosztatarákot illetően. Kockázati tényező az is, ha valakinek előfordult prosztatarák a családi kórtörténetében.

A daganatos betegségek általános tünetei

Tünetei: étvágytalanság, megmagyarázhatatlan fogyás, láz, kimerültség, sárgaság, hányinger. Időnként előfordulhat, hogy valakinek gyorsan romlik az egészségi állapota, de nem érez fájdalmat vagy panaszokat egyetlen testrészében sem. Ez olyan rákot jelezhet, amely egy pontból kiindulva tovább terjedt a májra vagy más szervre, és az általános egészségi állapotot befolyásolja. Néha úgy fedezik fel a daganatot, hogy olyan méretűre nő, hogy nyomást gyakorol más szervekre.

Új diagnosztikai, prognosztikai eljárások

A rákkutatás fontos területe a szűrésre is alkalmas diagnosztikai fejlesztés, mert a kezelések sokkal hatékonyabbak, ha a betegség korai stádiumában elkezdődnek. Ezért az ún. biomarkerek (olyan jelzőanyagok, melyek betegségek kimutatására, továbbá a súlyosság meghatározására, a terápia követésére használhatóak) meghatározása elsődleges feladat. Erre jó példa a tokiói Nemzeti Rákkutató Intézet és a Tokiói Orvosi Egyetem közreműködésével kifejlesztett diagnosztikai eljárás, mely szinte százszázalékos pontossággal mutat ki 13 ráktípust egyetlen vércseppből. A gyomor-, nyelőcső-, tüdő-, máj-, hasnyálmirigy-, petefészek- és mellrák kiszűrésére alkalmas technológia lényege, hogy a vérben lévő mikroRNS-ek típusát és koncentrációját vizsgálja; egy chip és egy apró készülék segítségével kevesebb mint két óra alatt állítja fel a diagnózist.

Más módszerek szintén a vérből vagy a vizeletből mutatják ki a vérben keringő tumorsejteket, a keringő tumor-DNS-t vagy a vizeletben található tumor-DNS-t, illetve anyagcseretermékeket. Ezeket a minimálisan invazív vagy nem invazív módszereket összefoglaló néven folyékony biopsziának nevezzük. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal engedélyezte például a CellSearch módszert, mellyel a keringő tumorsejtek száma meghatározható áttétes mell-, prosztata-, és vastagbélrákban, a vizsgálat prognosztikai jelentőséggel bír. A nem kissejtes tüdőrákban pedig a keringő tumor-DNS az EGFR mutáció kimutatását teszi lehetővé, mely alapvetően meghatározza a kezelést.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas tumormarker érték a laboreredményen: nem feltétlen jelent daganatot

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Daganatos betegségek

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához