Reaktív hipoglikémia: nem csak a cukorbetegek lehetnek rosszul evés után
A hipoglikémia egy szakkifejezés az alacsony vércukorszintre utal. Ilyenkor az érték 3,3 mmol/l alá esik. A reaktív hipoglikéma pedig azt a jelenséget írja le, amikor a vércukorszint étkezés után néhány órával esik le, és kellemetlen tüneteket, akár rosszullétet okoz.
Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy ez nem csak cukorbetegeknél fordulhat elő, viszont mindenki tehet a megelőzéséért.
Az étkezés utáni rosszullét a vércukorszint esés miatt jelentkezik
Az étkezés után 2-4 órával bekövetkező reaktív hipoglikémia oka, hogy a szénhidrátokban gazdag étkezés után felgyorsul az inzulin hormon kiválasztása, ami a vércukorszint csökkentéséért felelős Gyakran ennek hátterében inzulinrezisztencia áll. Ilyenkor a sejtek ellenállóvá válnak az inzulin hatásával szemben, mert a szervezet több inzulint fog termelni. Jórészt az étkezés a közvetlen kiváltó ok, de a már kezelt cukorbetegeknél az is előfordulhat. Ennek oka lehet:
- A szokásosnál több gyógyszer, vagy inzulin használata a cukorbetegség kezelése során.
- A szokásosnál kevesebb étkezés, valamely étel vagy kisebb fogás kihagyása.
- A szokásosnál több fizikai aktivitás vagy edzés.
- Alkoholfogyasztás.
- Hasmenéssel járó betegségek.
- Ha az étkezést és a tablettás kezelést nem hangolja össze.
- Időjárási szélsőségek, például nagyon meleg vagy nagyon hideg időjárás.
Az inzulin vagy más gyógyszer dózisának megváltoztatására van szükség ahhoz, hogy kikerülhető legyen a vércukorszint esés. Ugyanakkor Porochnavecz doktornő szerint nem csak cukorbetegeknél figyelhető meg ez a jelenség, aminek a pontos okai sokszor nem tisztázottak, de mindenképp kapcsolatban van azzal, mikor és mennyit eszik az illető.
Reaktív hipoglikémiát okozhatnak:
- Más jellegű betegségek, állapotok is, mint például az alkohol függőség.
- Bizonyos műtétek (mint a testsúlycsökkenést célzó bariátriai eljárások).
- Az öröklődő anyagcsere rendellenességek.
- Bizonyos típusú daganatos betegségek.
A reaktív hipoglikéma tünetei az alábbiak lehetnek:
- erős izzadás,
- remegés,
- zavartság, kábultság,
- erős éhségérzet, édesség utáni sóvárgás,
- gyors pulzus,
- gyengeség érzés,
- irritáltság, feszültség,
- fejfájás.
Ha van lehetőség vércukorszintmérésre, egy-egy ilyen hipoglikémiás epizódnál a vércukorszint 4 mmol/L alá esik. Ilyenkor a legfontosabba gyors vércukor rendezés.
Mit lehet tenni a reaktív hipoglikéma esetén?
Az enyhébb rosszulléteknél a legsürgősebb teendő, hogy kb. 15 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot kell elfogyasztani, ami rövid idő alatt megemeli a vércukorszintet (szőlőcukor, cukros üdítő). Ez 15-20 perc alatt javulást eredményez. Ha mégsem megy 4 mmol/L fölé a vércukorszint, ismét együnk, együnk valamilyen keményítő tartalmú szénhidrátot fehérjével együtt, hogy stabilizáljuk a normál vércukorszintet. Megfelelő lehet két zabkeksz vagy egy szeletteljes kiőrlésű kenyér sajttal, húsfélével.
– ismerteti dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa.
Így kell felépíteni az étrendet, hogy megelőzhető legyen a vércukorszint esése
Ha valaki azt tapasztalja, hogy többször előfordul vele a reaktív hipoglikémia, mindenképpen jeleznie kell azt a diabetológusnak, részben, hogy ellenőrizhető legyen a rendelt gyógyszerek dózisa, részben, hogy felfrissítsük a megfelelő étrendre vonatkozó szabályokat.
Együnk rendszeresen kis adagokat
A napi három főétkezés és két kisétkezés hozzájárul a stabil vércukorszinthez és elejét veheti annak, hogy egyszerre többet együnk. Az sem mindegy, hogy mikor eszünk gyors és mikor lassú szénhidrátokat.
Számoljuk a szénhidrátot
Reggel, este 30 gramm délben 50 g, kisétkezésnél 20 gramm szénhidrát az az átlagos mennyiség, ami mellett csökken az inzulinkiválasztás növekedésének, és így a hipoglikémia kialakulásának rizikója. Ugyanakkor ezt mindenkinél személyre kell szabni.
Válasszunk alacsony glikémiás indexű szénhidrátot
A szénhidrátok eltérő sebességgel szívódnak fel. Az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztásával az étkezések során lelassítható az evés utáni vércukorszint emelkedés, ami segíthet megelőzni vagy csökkenteni a reaktív hipoglikémiás epizódokat.
Együnk fehérjét
A napi 70-100 gramm fehérje (hús, sajt, tojás, hal, babfélék, diófélék) fogyasztása segít megőrizni az izomtömeget és eltelít, ezért érdemes az étkezés elején enni.
Együnk több rostot
A rostban gazdag ételek lassabban jutnak el a gyomorból a vékonybélbe. Ez segíthet késleltetni az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést, csökkentheti az inzulinelválasztást, és ezáltal csökkentheti a reaktív hipoglikémia kockázatát.
Igyunk tudatosan
Kerüljük a cukros üdítőket, az alkoholt. Az együttes evés és ivás ugyanis felgyorsíthatja az étel kiürülését a gyomorból a vékonybélbe, ami a vércukorszint gyors emelkedését és az inzulin gyors elválasztását okozhatja.
Összegzés
- A hipoglikémia az alacsony vércukorszint állapotára utal, amely cukorbetegeken kívül másoknál is előfordulhat.
- A reaktív hipoglikémia leggyakrabban az étkezés utáni 2-4 órában jelentkezik, tünetei között szerepel többek között az izzadás és remegés.
- Az állapotot az gyors szénhidrátok fogyasztása és inzulinrezisztencia is előidézheti, de egyes betegségek és gyógyszerhasználat is hozzájárulhatnak.
- Az enyhe rosszullétek gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztásával enyhíthetőek; súlyosabb esetekben szakemberhez kell fordulni.
- Az állapot megelőzésére javasolt a kiegyensúlyozott étrend, alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása és rendszeres, kis adagú étkezések.
Egyszer magas, máskor pedig alacsony vércukorszintet mér? Így lehet beállítani!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!