Ezeket látta már?

Fekélyek a szájüregben

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A szájüregbeli fekélyek olyan kelések, melyek időről időre bárkinél megjelenhetnek. Általában nem komolyak, és kb. 2 héten belül maguktól is elmúlnak. Sűrű gyakorisággal fordulhatnak elő azonban szexuális úton terjedő betegségekben szenvedőknél, alacsony szintű immunitás esetén (pl. szteroid-, vagy rákellenes kezelésnél), vagy súlyos vérszegénységben. Ritka esetben a tartósan jelentkező szájüregi fekély a szájrák első stádiumát jelentheti.

A fekélyek a szájüregben tünetei

Kisméretű kelések az ajkakon/az orcák belső oldalán/az ínyen/a nyelven. Általában egyedül jelentkező, 1-2 mm átmérőjő, fehér/sárga középpontú pörsenések.Fájdalom, főleg ha étel/fogkefe nyomódik a keléshez.Enyhe nehézségek a beszédben, melyeket az ajak/nyelvmozgatás fájdalmas akadályoztatása okoz.

A fekélyek a szájüregben kiváltó okai

Véletlen önharaFpás az ajkakba/az orca belső felszínébe/a nyelvbe.Fogkefe, csont/kemény ételrészecskék vagy egy kiálló csorba fog által okozott sérülés.Vírusfertőzés.

Mit tehet Ön fekélyek a szájüregben esetén

Várja meg, míg a fekély magától elmúlik!Használjon fájdalomcsillapító gélt, antiszeptikus/nyálkahártya-nyugtató szájvizet!Menjen el fogorvosához, ha a fekély több mint három héten át fennmarad, vagy nagyobb számban alakul ki!

Mit tehet az orvos fekélyek a szájüregben esetén

Kizárja a fekély komoly okait.Szteroid gélt/pasztát ír fel (erős gyulladásgátlók), ha szükséges.

A fekélyek a szájüregben megelőzése

Használjon lágy sörtéjű fogkefét és cserélje ki, amint a sörteszálak kezdenek kifelé hajlani!Ha sérülést szenved, rögtön öblítse ki szájüregét fertőtlenítő szájöblítővel, és tegyen egy kis darab gencián-ibolya kristályt a sérült területre, majd helyezzen rá gézpárnát!- Menjen el fogorvosához, hogy szabálytalanul nőtt fogait fogszabályzóval a helyes irányba terelhesse!

Forrás: EgészségKalauz