Ezeket látta már?

Ilyen drága az egészség: havonta 30 ezret is kivesz a zsebünkből

egészség, életmód, pandémia, táplálékkiegészítő, vitamin, sport, sporteszköz, mozgás

Egészségtudatosság a pandémia alatt: többet költünk sporteszközökre és táplálékkiegészítőkre költöttünk - a szűrővizsgálatok már nem ennyire néoszerűek.

Többet foglalkoznak az egészséges táplálkozással a megkérdezettek a pandémia hatására, 25 százalék pedig többet is sportol, és emelkedett az otthon is használható sporteszközök iránti kereslet - derül ki a GymBeam, Közép-Kelet-Európa 14 országában működő fitnesz e-boltjának felméréséből. A válaszadók közel fele havonta 10-30 ezer forintot is elkölt az egészséges életmódra, viszont a szűrővizsgálatok már nem ennyire népszerűek: a megkérdezettek több mint fele nem veszi igénybe ezeket rendszeresen.

A koronavírus-járvány az élet számos területére hatással volt, így a sportolási szokásokra, valamint az egészségtudatosságra is. A GymBeam vásárlók között végzett felmérésből kiderült:

  • A megkérdezettek több mint fele, 54 százaléka egészségesebben táplálkozik, próbál vitamindúsan étkezni,
  • 53 százalék jobban figyel az egészségére,
  • 25 százalék pedig többet sportol a járvány kitörése óta.
  • A válaszadók 44 százaléka a járvány előtt is rendszeresen sportolt, méghozzá heti 4-5 alkalommal.

Hódít a home fitnesz

A kutatásból az is látszik, hogy a megkérdezettek legnagyobb része alapvetően nem változtatott a sportolási szokásain, viszont 21 százalék azóta másfajta, otthonról is végezhető mozgásformát választott. Ehhez pedig a többség vásárolt is kiegészítőt, a legtöbben, 41 százalék erősítő gumiszalagot szerzett be, 31 százalék pedig kézi súlyzót.

Így lehet a természetes táplálékból tudatos étkezéssel medicina - kattintson!

Tavaly a legnagyobb növekedés az otthoni edzőeszközök (+ 355%), a vitaminok és ásványi anyagok (+ 142%), az étkezéshelyettesítő (+ 180%), valamint az egészséges ételek kategóriában volt érezhető. Idén is ugyanezt tapasztaljuk, de visszafogottabb növekedéssel.

A pandémia alatt robbanásszerűen nőtt a vitaminok, főként a C- és D-vitaminok, illetve a multivitamin-komplexek kategóriája.

Mindez jól mutatja, hogy a vírus hozományaként a lakosság tudatosabban fogyasztja ezeket a termékeket és odafigyel az általános egészségére, immunrendszere támogatásra

– mondta Szász Judit, a GymBeam Magyarországért felelős country managere.

Hozzátete, hogy emellett a kollagénes és proteines termékek trendje továbbra is töretlen, sőt egyre többen és egyre idősebb vásárlók is keresik, és iktatják be ezeket a termékeket az étrendjükbe, még akkor is ha csak mérsékelten jelenik meg a sport az életünkben.

A fehérje az örök favorit, a többség nem követ speciális diétát

A válaszadók nem tartják elegendőnek az egészséges, vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztását, több mint 70 százalékuk szed vitaminokat, ásványi anyagokat is az egészséges táplálkozás mellett.

A kutatás a táplálékkiegészítőkkel kapcsolatos vásárlási és fogyasztási szokásokat is vizsgálta, a megkérdezettek közül csupán 1 százalék jelölte, hogy nem fogyaszt táplálékkiegészítőt. A legnépszerűbb a fehérje lett, melyet a válaszadók 80 százaléka fogyaszt rendszeresen, utána a C-vitamin (69 százalék), a D-vitamin (62 százalék) és a magnézium (61 százalék) következik a sorban, de a multivitamin és a kollagén is szerepel a válaszadók több mint felénél az étrendben. A fogyasztók döntését leginkább a termék hatóanyaga befolyásolja a vásárlás során, de a válaszadók több mint fele fontosnak tarja a szakértői véleményt is a termékkel kapcsolatban, illetve a termékleírás is fontos szerepet játszik a döntéshozatalban.

Érdekes viszont, hogy a többség, 53 százalék nem követ semmilyen speciális diétát. 22 százalék szénhidrátszegényen étkezik, 10 százalék laktózmentesen, míg közel 10 százalék zsírszegényen táplálkozik.

Havonta 10-30 ezret költünk egészséges életmódra

Az egészséges életmódra, azaz vitaminok és étrendkiegészítőkre, funkcionális élelmiszerekre és a sporttevékenységekre a legnagyobb része, 49 százaléka 10 és 30 ezer forintot költ havonta, 27 százalék pedig 5 és 10 ezer forint közötti összeget szán erre a célra. Annak ellenére, hogy a felmérésben túlsúlyban voltak a gyakran sportoló, a táplálkozással és az egészségükkel az átlagnál többet foglalkozók, a megelőzésben már kevésbé voltak tudatosak: keveseknek jön össze a napi minimum 7 óra alvás, és a válaszadók több mint fele nem jár rendszeresen szűrővizsgálatokra.

A magyarok nem járnak szűrővizsgálatokra, inkább halogatják - olvasson tovább!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához