Ezeket látta már?

Ettől is függ, hogy mennyi magnéziumra van szüksége a szervezetnek

magnézium, magnéziumpótlás, magnéziumhiány, görcs

A magnézium hiánya nemcsak izomgörcsöt és levertséget, hanem szívizom problémákat is okozhat.

A magnézium az emberi szervezet negyedik legnagyobb mennyiségben jelen lévő ásványi anyaga. Jelenléte nagyon sok folyamatban nélkülözhetetlen. Így például szerepe van a vázizom, a szívizom és a méhizomzat működésében, az idegműködésben. Jótékonyan befolyásolja a szív- és érrendszer működését.

Magnézium: a nem és a stressz is befolyásolja mennyire van szüksége a szervezetnek

A megfelelő magnéziumbevitel mennyisége nőknél naponta 300, férfiaknál naponta 350 milligramm. Megfelelő táplálkozás és életmód mellett ez a mennyiség a táplálékkal is bevihető. Bizonyos esetekben magnéziumpótlásra lehet szükség, hogy az ásványi anyag hiánya ne okozzon betegségeket.

A fokozott stressz például emelheti a napi magnéziumszükségletet, ha ezt nem vesszük figyelembe, bizony problémáink lehetnek. Szintén előidézhet magnéziumhiányt a túlzott fehérje- és zsírfogyasztás, a foszfát-tartalmú élelmiszerek, például szénsavas üdítőitalok, virslik, felvágottak, fagylaltok túlzott fogyasztása, a túl sós ételek, túlzott fogyókúra. Terhes nőknek és szoptatós anyáknak is szüksége lehet magnéziumpótlásra.

Mivel a magnéziumsók oldódnak vízben, a gyakran alkalmazott, hibás konyhai eljárásokkal magunk is csökkenthetjük az egyébként egészséges ételek magnéziumtartalmát. Így például nem jó túl hosszan áztatni, főzni a magnéziumtartalmú ételeket, illetve érdemes kevés főzővízben elkészíteni, és a vizet is felhasználni, hisz abban oldódik ki a magnézium egy része. A "túlfinomított" gabona alapú termékek - a fehér kenyér, finom pékáruk - túlzott fogyasztása is a magnéziumbevitel csökkenéséhez vezethet.

Magnéziumpótlás: ezekben az esetekben ártalmas is lehet! Olvasson tovább!

Magnéziumhiány kezelése

A magnéziumhiányt elsősorban egészséges táplálkozással, életmódváltással érdemes kezelni. A legfontosabb magnéziumforrások a burgonya, a zöldségek, a különféle hüvelyesek és halfélék és a csonthéjas gyümölcsök. Fontos a megfelelő magnéziumtartalmú ásványvizek fogyasztása is, különösen azok számára, akik aktívan sportolnak. Figyeljünk arra, hogy az elérhető forrásvizek és ásványvizek magnéziumtartalma nagymértékben eltérhet, ezért mindig érdemes elolvasni a csomagoláson lévő információkat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Sajtóközlemény