ANTIPOLL FORTE belsőleges oldat

Hatóanyag:

összetett: angelicae radix, crataegi folium cum flore, melissae herba, verbena officinalis, inulae radix, verbasci flos, marrubi herba

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:

1x200 ml

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    KÖHÖGÉSCSILLAPÍTÓK ÉS EXPECTORANSOK KOMBINÁCIÓI

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-TN-25/01

  • Gyógyszeralkategória:

  • Gyártó:

    Biropharma

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ANTIPOLL FORTE BELSŐLEGES OLDAT ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN SZEDHETÖ?
Az Antipoll forte belsőleges oldat hagyományos növényi gyógyszer, kizárólag a régóta fennálló használaton alapuló meghatározott javallatokra alkalmazandó: hurutos, allergiás (szénanáthás) felső légúti megbetegedésekben az alábbi tünetek mérséklésére, enyhébb esetben megszüntetésére:
- szemviszketés
- tüsszögés
- orrdugulás
- orrnyálkahártya váladékozás.
2. TUDNIVALÓK AZ ANTIPOLL FORTE BELSŐLEGES OLDAT SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje az Antipoll forte belsőleges oldatot
- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagokra vagy egyéb összetevőjére,
- ha vesegyulladása van,
- ha örökletesen fruktózérzékeny,
- amikor az alkoholfogyasztás tiltott,
- 14 éves életkor alatt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A készítmény szedése nem ajánlott - terhesség és szoptatás ideje alatt,
- májbetegség és epilepszia esetén.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is mielőtt elkezdené szedni a gyógyszert.
Az Antipoll forte belsőleges oldat alkohollal kölcsönhatásba lépő gyógyszerekkel nem szedhető.
Terhesség és szoptatás
A készítmény szedése nem ajánlott terhesség és szoptatás ideje alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Antipoll forte belsőleges oldat gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatását nem vizsgálták.
A javasolt adagolásban a készítménnyel kis mennyiségű alkoholt viszünk be a szervezetbe, ami kismértékben befolyásolhatja gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Fontos információk az Antipoll forte egyes összetevőiről
Ez a készítmény 33-37 térfogat% etanolt (alkohol) (legfeljebb 1,33 g adagonként, 3,7 cl sörrel, 1,2 cl borral megegyező adag) tartalmaz. Alkoholprobléma esetén a készítmény ártalmas.
A készítmény 2,898 g gyümölcscukrot (fruktózt) tartalmaz. Rendeltetésszerű használat esetén egy adagban (4 ml) 0,116 g gyümölcscukor van. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
Figyelmeztetés
Haladéktalanul keresse fel orvosát, amennyiben tünetei súlyosbodnak, ha magas láza, nehézlégzése, gennyes vagy véres köpete van.
3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ ANTIPOLL FORTE BELSŐLEGES OLDATOT?
Az Antipoll forte belsőleges oldatot mindig a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja:
Az érzékenységet kiváltó pollenek, szálló termések megjelenésétől kezdve napi 2 x 4 ml-t kevés vízben vagy gyümölcslében felhígítva ajánlott bevenni. A készítmény napi adagja 3 x 4 ml-re emelhető, legfeljebb két hétig.
A kezelést a szezon időtartama alatt megszakítás nélkül lehet folytatni, legalább négy hétig, de legfeljebb három hónapig.
Alkalmazása gyermekeknél
14 éves kor alatt a készítmény nem szedhető.
Ha az előírtnál több Antipoll forte belsőleges oldatot vett be:
Túladagolásról ezidáig nem számoltak be. A készítmény alkoholt tartalmaz, ezért a megadott adag többszörösének bevitelénél az alkohol élettani hatásai megjelenhetnek.
Ha elfelejtette bevenni az Antipoll forte belsőleges oldatot:
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, hanem folytassa a gyógyszer szedését a betegtájékoztatóban leírt útmutatás szerint.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így az Antipoll forte belsőleges oldat is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha a tünetek a gyógyszer használata alatt fennmaradnak vagy bármely mellékhatás súlyossá válik, valamint a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, keresse fel orvosát vagy gyógyszerészét.
Nagyon ritkán (százezer kezelt beteg közül legfeljebb tízen tapasztalták) túlérzékenységi reakciók (bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés) előfordulhatnak. Ilyen esetben a szedést fel kell függeszteni!
5. HOGYAN KELL AZ ANTIPOLL FORTE BELSŐLEGES OLDATOT TÁROLNI?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Tudnivaló a felbontás utáni eltarthatóságról
Felbontás után 6 hónapig alkalmazható.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felh: hh/éééé) után ne szedje az Antipoll forte belsőleges oldatot! A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízbe juttatni vagy a háztartási hulladékkal együtt kezelni. Kérdezze meg gyógyszerészét, mit tegyen fel nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Antipoll forte belsőleges oldat?
- A készítmény hatóanyagai:
1 ml ( 0,975 g) belsőleges oldat tartalma: 1 ml etanolos kivonat (1:8) a következő gyógynövényekből: orvosi pemetefű virágos hajtás (Marrubium vulgare L.,herba), ökörfarkkóró virágpárta (Verbascum species, flos), örvénygyökér (Inula helenium L., radix), közönséges vasfű virágos hajtás (Verbena officinalis L., herba), orvosi citromfű levél (Melissa officinalis L., folium), galagonya virágos hajtásvég (Crataegus species, folium cum flore), orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L., radix) 5: 3,3: 1,7: 1,7: 1,7: 1,7: 1 arányban.
- Egyéb összetevő: fruktóz
Milyen az Antipoll forte belsőleges oldat külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Sárgásbarna színű, tiszta, jellegzetes szagú alkoholos oldat.
200 ml oldat, barna PET palackba töltve, fehér színű PE garanciazáras csavaros kupakkal lezárva. 1 db palack, 1 db adagoló eszköz dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. 03. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.