CALCICARB 700 mg tabletta

Hatóanyag:

calcium carbonate

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

10x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

328

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    CALCIUM

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-9042/01

  • Gyógyszeralkategória:

    Calcium

  • Gyártó:

    Parma Produkt

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CALCICARB 700 MG TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Calcicarb 700 mg tabletta ún. foszfát-kötő gyógyszer, mely a krónikus veseelégtelenségben szenvedő és dialízis kezelésben részesülő betegeknél alkalmazható, a szervezet magas foszfátszintjének csökkentése céljából. A szervezetben a csontok megfelelő kalciumtartalma és ezáltal erőssége hormonális szabályozás mellett a kalcium és foszfát egyensúlyától függ. Krónikus veseelégtelenségben a vese foszfát ürítése csökken, ezáltal a vér foszfát szintje jelentősen megnő, ami egyben a kalcium szint csökkenésével jár. A dialízis kezelés a kalciumszintet tovább csökkentheti, és mindez a csontok szerkezeti átalakulását és erősségük, teherbíró képességük csökkenését eredményezi. A Calcicarb 700 mg tabletta a táplálékkal bekerülő foszfát felszívódásának korlátozásával hozzájárul a kalcium/foszfát egyensúly zavarának enyhítéséhez.
2. TUDNIVALÓK A CALCICARB 700 MG TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne szedje a Calcicarb 700 mg tablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a Calcicarb 700 mg tabletta bármely más összetevőjére,
- ha magas kalcium-vérszinttel (hiperkalcémia) vagy alacsony foszfát-vérszinttel
(hipofoszfatémia) járó betegségben szenved, illetve sok kalciumot ürít a vizelettel.
A Calcicarb 700 mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
ha az alábbi betegségek valamelyikében szenved:
gyomorfekély,
prosztata-megnagyobbodás.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Calcicarb 700 mg tabletta gátolja egyes antibiotikumok (tetraciklinek és fluorokinolinok), gombaellenes szerek (ketokonazol), ún. béta-adrenerg-gátló gyógyszerek, a levotiroxin valamint a vas és a fluoridok felszívódását a gyomor-bélszakaszból. Az ilyen gyógyszereket ezért nem szabad a Calcicarb 700 mg tabletta bevétele előtt, illetve után 3 órán belül beszedni.
A szájon át szedett gyulladáscsökkentő hatású ún. kortikoszteroidok csökkentik, az ösztrogének (női nemi hormon) fokozzák a kalcium felszívódását.
A Calcicarb 700 mg tabletta fokozhatja az egyidejűleg alkalmazott ún. digitálisz készítmények (szívgyógyszerek) hatását és mellékhatását (szívritmuszavarok).
Egyes vízhajtó gyógyszerek (az ún. tiazid típusú vízhajtók) gátolják a kalcium kiválasztását a vesén át, ezért Calcicarb 700 mg tablettával együtt adva túlzottan emelhetik a vér kalcium szintjét. Ezt eredményezheti a D-vitamin is, ami a kalcium felszívódását fokozza.
A Calcicarb 700 mg tabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
A Calcicarb 700 mg tabletta foszfát-kötő hatását az ételek nem befolyásolják, de a túlzott mértékű tejivás a kalcium tartalmú gyógyszer szedése mellett elősegítheti az ún. tej-alkáli szindróma kialakulását. A szokásos mértékű tejfogyasztást azonban nem kell korlátozni.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A nagy adagban adott kalcium sók magzatkárosító hatása nem zárható ki. A várható előnyök és a kockázat arányát orvosának mérlegelnie kell. A kalcium jelentős mennyiségben választódik ki az anyatejjel.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Calcicarb 700 mg tabletta nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A CALCICARB 700 MG TABLETTÁT?
A Calcicarb 700 mg tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát. A készítmény szokásos adagja krónikus veseelégtelenségben szenvedő dializált betegeknél általában nem haladja meg a napi 5-7 Calcicarb 700 mg tablettát, amit 2-3 részre osztva, összerágás nélkül, mindig étkezés közben kell egy fél pohár vízzel bevenni.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Calcicarb 700 mg tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A kezelés során székrekedés, hasmenés, felfúvódás, ritkán a belekben gázképződés alakulhat ki.. A tabletta bevétele után a gyomorban felszabaduló széndioxid gyomorpuffadást, felböfögést, ritkán hányingert okozhat. A gyomorsósav-termelés reaktív növekedése is előfordulhat.
Nagy adagok tartós alkalmazása esetén túlzottan emelkedhet a vér kalcium szintje, ami súlyos esetben vesekő-képződés és szöveti mészlerakódás veszélyével járhat.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.
5. HOGYAN KELL A CALCICARB 700 MG TABLETTÁT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Calcicarb 700 mg tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Calcicarb 700 mg tabletta
- A készítmény hatóanyaga: kalcium-karbonát.
Egy tabletta 700 mg kalcium-karbonátot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: povidon, kukoricakeményítő, talkum, magnézium-sztearát, víztartalmú kolloid szilícium-dioxid, sztearin, karboximetil-keményítő-nátrium.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
10 tabletta barna, átlátszó PVC/alumínium buborékfóliában, dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. 02. 26.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.