MUCOPLANT DR. THEISS Borostyán köhögés elleni szirup

Hatóanyag:

hederae helicis folium

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:

1x100 ml

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    EXPECTORANSOK, KIVÉVE KOMBINÁCIÓK KÖHÖGÉSCSILLAPÍTÓKKAL

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-22743/01

  • Gyógyszeralkategória:

  • Gyártó:

    Dr. Theiss Naturwaren

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup borostyánlevél száraz kivonatot tartalmaz.

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup növényi gyógyszer, amely köptetőként alkalmazható hurutos köhögés esetén felnőtteknél, serdülőknél és gyermekeknél 2 éves kor felett.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.


2. Tudnivalók a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup szedése előtt

Ne vegye be a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot:
- Ha allergiás a borostyánlevélre, az Araliaceae (borostyánok) családjába tartozó növényekre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- 2 éves kor alatt nem alkalmazható a légzési tünetek súlyosbodásának veszélye miatt, melyet a nyákoldó hatóanyagok idézhetnek elő.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Ha gyermekeknél 2-4 éves kor között tartós vagy ismétlődő köhögés jelentkezik, a kezelés előtt orvosi diagnózisra van szükség.
- Légzési nehézségek, láz vagy gennyes (gennyt tartalmazó) köpet esetén forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
- Ha a tünetek a gyógyszer szedése esetén 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, tájékoztassa erről a kezelőorvosát.
- A gyógyszert orvosi javallat nélkül nem tanácsos egyéb köhögéscsillapító gyógyszerekkel (opiát köhögéscsillapítók, mint például kodein vagy dextrometorfán) együtt szedni.
- Gyomorproblémák (gyomorhurut, gyomorfekély) esetén a gyógyszert körültekintően kell alkalmazni.
- Veseelégtelenség vagy májkárosodás esetén beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot elkezdené szedni. Ilyen betegek számára nem állnak rendelkezésre adagolási javaslatok.

Egyéb gyógyszerek és a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Mucoplant Dr. Theiss köhögés elleni szirup esetén még nem érkezett bejelentetés arról, hogy befolyásolná más gyógyszerek hatását. Interakciós vizsgálatokat nem végeztek.

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup egyidejű bevétele étellel és itallal
A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup étkezéstől függetlenül bevehető.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup szedése terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott, mert nem áll rendelkezésre elegendő adat a borostyánlevél száraz kivonatának a terhes nőknél és szoptatós anyáknál történő alkalmazására vonatkozóan.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatását érintően még nem végeztek vizsgálatot.
A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni sziruppal kapcsolatban nem érkezett bejelentés arról, hogy befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup maltit-szirupot tartalmaz
Amennyiben a kezelőorvosa már figyelmeztette, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt a készítményt.

10 ml készítmény 4 g maltit-szirupot tartalmaz, ami 0,3 kenyéregységnek felel meg. Ezt figyelembe kell venni, ha Ön cukorbeteg. A maltit-szirup energiaértéke 2,3 kcal/g.

A maltit-szirup enyhén hashajtó hatású lehet.


3. Hogyan kell szedni a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:
- Felnőtteknél, serdülőknél és gyermekeknél 12 éves életkor felett:
15 ml naponta háromszor.

- 6-11 éves gyermekeknél:
15 ml naponta kétszer.

- 2-5 éves gyermekeknél:
10 ml naponta kétszer.

Gyermekeknél 2 éves életkor alatt:
Az alkalmazás ellenjavallt.

A pontos adagoláshoz használja a mellékelt adagolópoharat.

Vesekárosodásban és/vagy májkárosodásban szenvedő betegeknél:
Mivel adatok nem állnak rendelkezésre, adagolási ajánlás nem lehetséges. (Lásd még "Figyelmeztetések és óvintézkedések")

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup hígítás nélkül és étkezéstől függetlenül bevehető. A nap folyamán sok vizet vagy meleg, koffeinmentes italt ajánlott fogyasztani a Mucoplant Dr. Theiss köhögés elleni szirup alkalmazásának időszaka alatt.

Ha a tünetek a gyógyszer szedése esetén egy hétnél tovább megmaradnak, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ha a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup hatása túl erős vagy túl gyenge lenne, konzultáljon kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha az előírtnál több Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot vett be
Ne vegyen be az ajánlottnál nagyobb adagokat. A javasoltnál nagyobb adag bevétele (több mint háromszoros adag esetén) hányingert, hányást, hasmenést és izgatottságot okozhat. Forduljon a kezelőorvosához, aki eldönti, milyen kezelésre van szükség.

Egy esetben egy 4 éves gyermekről tettek bejelentést, akinél agresszivitás és hasmenés jelentkezett, miután véletlenül bevett 1,8 g gyógynövény tartalomnak megfelelő borostyán kivonatot (ami 195 ml Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupnak felel meg).

Ha elfelejtette bevenni a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Emésztőrendszeri reakciókat (hányinger, hányás, hasmenés) jelentettek. Gyakoriság nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

Allergiás reakciókat, mint például csalánkiütés (urtikária), bőrkiütés, nehézlégzést (diszpnoe) és anafilaxás reakciót jelentettek. Gyakoriság nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

Allergiás reakció jelentkezése esetén hagyja abba a készítmény alkalmazását, és azonnal értesítse kezelőorvosát!

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és az üvegen feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer az üveg első felbontását követően 6 hétig használható fel.

Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup?
A készítmény hatóanyaga a borostyánlevél száraz kivonata. 1 ml készítmény 1,54 mg Hedera helix L. folium (borostyán levél) kivonatot (mint százaz kivonat) (DER 4-8:1) tartalmaz.
Kivonószer: Etanol 30% (m/m).

Egyéb összetevők: kálium-szorbát; hidroxietilcellulóz; feketeribizli aroma SD (652281); maltit-szirup (E 965); citromsav; tisztított víz.

Milyen a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup barnás-sárga színű, enyhén zavaros szirup, jellegzetes (ribizli) illattal.

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup 100 ml-es, 200 ml-es, 250 ml-es barna üvegben, adagolópohárral ellátva, dobozban kerül forgalomba.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 05. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.