Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

YELLOX 0,9 mg/ml oldatos szemcsepp

Hatóanyag:
bromfenac

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
1x5 ml


Tájékoztató ár: 3430 Ft

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: GYULLADÁSGÁTLÓ SZEREK Törzskönyvi szám: EU/1/11/692/001
Gyógyszeralkategória: Nem steroid gyulladásgátló szerek Gyártó: Bausch Health Ireland

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén talál további tájékoztatást.

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A YELLOX ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Yellox bromfenakot tartalmaz, ami a nem szteroid gyulladáscsökkentőknek (NSAID-oknak) nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Úgy hat, hogy gátol bizonyos, a gyulladás kialakulásában résztvevő anyagokat. Ezért a Yellox-ot felnőtteknél a szem szürke hályog műtéte utáni gyulladásának csökkentésére alkalmazzák.
2. TUDNIVALÓK A YELLOX ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a Yellox-ot

- ha allergiás (túlérzékeny) a bromfenakra vagy a Yellox egyéb összetevőjére (lásd a Betegtájékoztató végén a "További információk" pontot).
- ha más nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazásakor asztmát, allergiás bőrjelenséget vagy az orrnyálkahártya kifejezett gyulladását észlelte. Nem szteroid gyulladáscsökkentők például: az acetilszalicilsav, ibuprofen, ketoprofen, diklofenak.
A Yellox fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha helyileg szteroidokat (pl. kortizont) alkalmaz, mert ez nemkívánatos mellékhatásokat okozhat.
- ha véralvadási zavara van (pl. vérzékenység, hemofília) vagy ilyen korábban előfordult, vagy ha olyan, egyéb gyógyszereket szed, amelyek megnyújthatják a vérzési időt.
- ha szembetegsége van (pl. száraz szem szindróma, szaruhártya betegségek).
- ha cukorbeteg.
- ha reumás ízületi gyulladása van.
- ha rövid időn belül ismételt szemműtéte volt.
Gyermekek és serdülők
A Yellox-ot nem szabad gyermekeknél és serdülőknél alkalmazni.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, a Yellox alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. A Yellox-ot a terhesség utolsó három hónapja alatt nem szabad alkalmazni.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre Látása a Yellox alkalmazása után rövid ideig homályos lehet. Ha a Yellox alkalmazásakor homályos látást tapasztal, akkor a látása kitisztulásáig ne vezessen gépjárművet vagy ne kezeljen gépeket.
Fontos információk a Yellox egyes összetevőiről
A Yellox nátrium-szulfitot tartalmaz, ami allergiás reakciókat okozhat.
A Yellox benzalkónium-kloridot tartalmaz, ami egy tartósítószer, mely szem irritációt okozhat. Ne alkalmazza a Yellox-ot, amikor kontaktlencsét visel, mivel a benzalkónium-kloridról ismert, hogy elszínezi azokat. Ráadásul a kontaktlencse viselése a szürke hályog műtét után sem javasolt. Ezért a Yellox alkalmazásának ideje alatt ne viseljen kontaktlencsét.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A YELLOX-OT?
A Yellox-ot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Az adag és a kezelés időtartama
A javasolt adag egy csepp Yellox az érintett szem(ek)be, naponta kétszer (reggel és este). Ne alkalmazzon többet az érintett szem(ek)be adott, naponta kétszer egy cseppnél.
A Yellox-ot a szürke hályog műtétet követő napon kezdje el használni. A műtétet követő első 2 héten folytassa a cseppek alkalmazását. Ne alkalmazza a Yellox-ot 2 hétnél hosszabb ideig.
Alkalmazás
- A szemcsepp alkalmazása előtt mosson kezet.
- Helyezkedjen el kényelmesen, stabil testhelyzetben.
- Csavarja le a palack kupakját.
- Hüvelyk- és a többi ujja között tartsa úgy a palackot, hogy az lefelé mutat.
- Hajtsa hátra a fejét.
- Egyik tiszta ujjával húzza lefelé az alsó szemhéját.
- Közelítse a palack hegyét a szeméhez.
- Ne érintse meg a cseppentővel a szemét vagy a szemhéját, a környező területeket vagy más felületeket.
- Óvatosan nyomja meg a palackot, hogy egy csepp Yellox kijöjjön belőle.
- A használat után a palack kupakját azonnal, szorosan zárja vissza.
- Használaton kívül a palackot tartsa jól lezárva.
Ha bármilyen más szemcseppet is használ, várjon legalább 5 percet a Yellox és más szemcseppek alkalmazása között.
Ha az előírtnál több Yellox-ot alkalmazott
Meleg vízzel öblítse ki a szemét. Ne használjon több szemcseppet, amíg nem jön el a következő, szokásos adag ideje. A Yellox véletlen lenyelésekor a gyógyszer felhígítása érdekében folyadékot (pl. egy pohár vizet) kell inni.
Ha elfelejtette alkalmazni a Yellox-ot
Alkalmazzon egyetlen adagot, amint eszébe jut. Ha már majdnem itt az ideje a következő adagnak, akkor hagyja ki az elfelejtett adagot. Folytassa a következő, előírt adaggal, a tervezett időben. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Yellox alkalmazását
Ne hagyja abba úgy a Yellox alkalmazását, hogy nem beszélt kezelőorvosával.
A Yellox alkalmazásának abbahagyásakor ritka esetekben a gyulladás fellángolását figyelték meg, pl. szürke hályog műtét következtében fellépő makula ödéma formájában.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Yellox is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha a kezelés befejezése utáni héten a látás romlását vagy homályos látást észlel, azonnal kezelőorvosához kell fordulnia.
Az alább felsorolt lehetséges mellékhatások gyakoriságát a következő egyezményes megjelöléseket használva határozták meg:

Ha a szemcseppek alkalmazása közben az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, azonnal forduljon orvoshoz:
Nem gyakori mellékhatások (1000 beteg közül 1 - 10 beteget érint)
Idegentest érzés a szemben, a szem bevörösödése és gyulladása, a szem felszínének sérülése és gyulladása, a szem váladékozása, a szem viszketése, irritációja vagy fájdalma, a szemhéj feldagadása vagy vérzése, gyulladás miatti látásromlás, lebegő foltok vagy mozgó pontok a szeme előtt vagy romló látás, ami a szemfenék (ideghártya) vérzését vagy károsodását jelezheti, kellemetlen érzés a szemben, fényérzékenység, csökkent vagy homályos látás, az arc feldagadása, köhögés, orrvérzés vagy orrfolyás.
Ritka mellékhatások (10 000 beteg közül 1 - 10 beteget érint)
A szem felszínének sérülése, a szem bevörösödése, asztma.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a következő módon:
GYEMSZI Országos Gyógyszerészeti Intézet
Postafiók 450
H-1372 Budapest
Website: www.ogyi.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. HOGYAN KELL A YELLOX-OT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A palackon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a Yellox-ot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fertőzés megelőzése érdekében a felbontás után 4 héttel akkor is dobja ki a palackot, ha maradt benne oldat.
Írja rá a felbontás dátumát a doboz címkéjén lévő, erre a célra biztosított helyre.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Yellox

- A készítmény hatóanyaga a bromfenak. Az oldat 0,9 mg bromfenakot tartalmaz milliliterenként (nátrium-szeszkvihidrát formájában). Egy csepp megközelítőleg 33 mikrogramm bromfenakot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: bórsav, nátrium-tetraborát, vízmentes nátrium-szulfit (E221), benzalkónium-klorid, tiloxapol, povidon, nátrium-edetát, injekcióhoz való víz, nátrium-hidroxid (a kémhatás normális szinten történő tartásához).
Milyen a Yellox készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Yellox egy átlátszó, sárga folyadék (oldat), ami 5 ml-t tartalmazó, csavaros kupakkal lezárt műanyag palackban kerül forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.