Itt a bodza szezonja: nem csak a finom íze miatt érdemes fogyasztani
Ön szereti a bodzát? Szokta gyűjteni?
Május végén, június elején virágba borulnak a bodzabokrok, és ezzel kezdetét veszi a bodza szezonja. Illatos virágaival nemcsak a a kertekben és a természetben nyújt esztétikai élményt, hanem a konyhában is felhasználható - ám nem csak kellemes íze miatt, hanem azért is, mert több pozitív hatást is gyakorol az egészségre.
A bodza gyógyító ereje
A fekete bodza (Sambucus nigra) virágát és termését évszázadok óta használják a népi gyógyászatban. A virág főzete köhögéscsillapítóként, izzasztóként és enyhe lázcsökkentőként ismert. Teája megfázásos betegségek idején különösen ajánlott, mivel elősegítheti az izzadást.
Emellett gyulladáscsökkentő, enyhén vízhajtó hatása is ismert, sőt, értékes antioxidánsokban is gazdag, így felveszi a harcot a káros szabadgyökök ellen és támogatja az immunrendszer működését.
A bodzabogyókat – amelyek ősszel érnek – szintén hasznosítják: főként lekvár, szörp vagy szirup formájában. Ezek is bővelkednek vitaminokban, különösen A-, B- és C-vitaminban, valamint rostban és antocianinokban, amelyek gyulladásgátló és antivirális hatásúak lehetnek.
A bodzát és más gyógynövényeket tartalmazó termékek az antibiotikumokkal együtt alkalmazva jótékony hatással lehetnek az arcüreggyulladás kezelésére, ráadásul a kutatók megállapították, hogy segíthetnek a nyálkahártya duzzanatának csökkentésében, elősegíthetik a váladék kiürülését, enyhíthetik a fejfájást és csökkenthetik az orrdugulást.
Mindehhez azonban érdemes hozzátenni, hogy bár sok pozitív eredmény született a bodza hatékonyságát illetően, ám az igazán meggyőző bizonyítékok még hiányoznak.
Nem mindenki számára biztonságos
A bodzavirágot az FDA általában biztonságosnak ismeri el, és biztonságosan felhasználható élelmiszerekben. Azonban allergiát okozhat néhány embernél, különösen azoknál, akik lonc- és fűallergiában szenvednek. Emellett kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, például cukorbetegség elleni szerekkel, vérnyomáscsökkentőkkel, kemoterápiás gyógyszerekkel és vízhajtókkal, fokozva azok hatását.
Kiknek nem ajánlott?
- Autoimmun betegeknek: a bodza fokozhatja az immunválaszt, így autoimmun betegségek esetén nem ajánlott, mivel ronthatja a tüneteket.
- Allergiásoknak: bár ritka, de egyeseknél allergiás reakciót válthat ki maga a bodza.
Hogyan használjuk biztonságosan?
A legbiztonságosabb módja a bodza fogyasztásának, ha főzéssel vagy szárítással előkészített terméket használ. A szörp, tea, lekvár vagy hőkezelt szirup mind jó választás, feltéve, hogy megbízható forrásból származik, vagy otthon megfelelően készíti el.
Tipp: ha a bodzavirágot (vagy bogyót) maga szeretné szedni, csak tiszta, vegyszerektől mentes helyről gyűjtse – például ne forgalmas utak mellől!
Ne keverje össze a gyalogbodzával
Az Agroinform felhívja arra a figyelmet, hogy a fekete bodzát ne keverje össze a lágyszárú, útszéleken, fasorokban és állattartó telepek közelében található gyalogbodzával, ugyanis annak minden része, beleértve virágait és bogyóit, erősen mérgező! Ezért fontos felismerni azokat a különbségeket, amelyek megkülönböztetik a fekete bodzától:
- A gyalogbodza lágyszárú, nem fás szárú növény.
- Levelei és levélszeletei keskenyebbek és hegyesebbek, mint a fekete bodzáé.
- Virágai nyáron, júniustól augusztusig nyílnak, valamivel később, mint a fekete bodza, bár virágzási időszakuk átfedhet.
- A gyalogbodza virágainak portokjai kárminpirosak, míg a fekete bodza portokjai sárgák.
- Terméses bogernyői sűrűbben, általában felfelé állnak vagy oldalra hajlanak, míg a fekete bodza termései inkább lecsüngők.
- A fekete bodza édes illatot áraszt, a gyalogbodza kellemetlen szagú.
Virágzik a bodza: ennyi mindenre használhatja! Melyik része, milyen bajra jó?
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!