Ezeket látta már?

Már akkor fáradt, amikor felkel? Jó hasznát veheti a telefonja egyik funkciójának

ébredés alvás alvászavar képernyő testmozgás biológiai óra

Amikor fáradtan ébredünk, alapból rosszkedvvel indul az egész nap. Megmutatjuk, mit tehet ellene.

Ahhoz, hogy ne ébredjünk fáradtan reggelente, kezdjük azzal, hogy lehetőség szerint azonos időben feküdjünk le esténként. Jó, ha rögzítünk egy lefekvési időpontot, és azt mindenkor – egyes, kivételes időszakoktól eltekintve – be is tartjuk.

Tartsuk tiszteletben a biológiai órát

A legfontosabb az alvás mennyisége, ez egyénre szabott, lehet 6, 7, 8 óra. Akkor is vegyük figyelembe a szokott lefekvési időt és az éjszakai pihenés időtartamát, ha olykor engedélyezünk magunknak egy kis lustálkodást. Ez a leggyakrabban hétvégén, vagy egyéb munkaszüneti napokon történik, illetve a vakáció idején. De ekkor is ügyeljünk arra, hogy ne lépjük túl a plusz két óra alvást annak érdekében, így megtartjuk a biológiai óránk ritmusát.

Vannak az alvás szempontjából káros hatások, melyektől óvakodnunk kell. Például kerülnünk kell esténként a képernyő hosszas nézését (televízió, mobiltelefon, tablet, e-könyv stb.), a koncentrációt fejlesztő játékokat (keresztrejtvény stb.) és természetesen az élvezeti szerek (kávé, alkohol) fogyasztását is.

Kíméletes ébredés

Manapság már sokan a telefon funkciót használják vekkernek, ezért ébresztőnek egy kellemes, lágy hangot válasszunk inkább, mint harsány, zavaró csengőhangot. A reggeli rádió automatikus megszólalása is idegesítő lehet, főleg, ha a hírek tömege zúdul ránk ébredéskor.

Hogyan kerülhető ez az agresszív ébredés? Pl. úgy, hogy állítsuk „snooze” üzemmódra az órát, és szundikáljunk a következő csengésig. Nincs annál rosszabb, mint amikor a ismétlődő, apró berregésre próbálunk magunkhoz térni, ilyenkor fáradtabbnak és kábának érezhetjük magunkat felkeléskor. A nyugodt és fokozatos ébredéshez ásítsunk jó nagyokat, és nyújtózkodjunk hosszan a takaró alatt, vagy az ágyból kilépve, legalább 2-3 percig, miközben lélegezzünk mélyeket.

Egy kis testmozgás

Felkelés után álljunk az ágy mellé és mozgassuk át ízületeinket. Alkalmazzuk a következő gyakorlatokat:

  • Csípőre tett kézzel, kisterpeszben végezzünk medencekörzést.
  • Összezárt, behajlított lábbal végezzük térdkörzést, a bokánkat is jól megmozgatva.
  • Egyenesedjünk ki jól, majd vállkörzés következzék előre és hátra.
  • Tegyük mindkét kezünket a vállunkra, és rajzoljunk kis köröket a könyökünkkel.
  • Forgassuk a csuklónkat és végül a nyakszirtünket. Mindegyik zónában 5-5-ször végezzük el a gyakorlatokat, mindkét irányban, elegendő időt szakítva rá, és erőltetés nélkül.
  • Végezetül hajoljunk előre, miközben hajlítjuk a térdet, majd lassan egyenesítsük ki a gerincünket, csigolyáról csigolyára haladva

Előző napi készülődés

Tanácsos összekészíteni a ruháinkat előző este, ami lehető teszi, hogy nyugodtan aludjunk, és néhány perc plusz alvásidőt nyerjünk. Ha kicsit tovább alszunk, akkor is még lesz időnk kényelmesen öltözködni, sminkelni, frizurát igazítani, átnézni a napi tennivalókat, kapkodás nélkül reggelizni, uzsonnát csomagolni stb. A kapkodás, sietség helyett így kellemesen kezdhetjük a napot!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az anyagcserének is van cirkadián ritmusa: nagyon nem mindegy, mikor mit eszik!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

álmatlanság

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához