Ezeket látta már?

Agyhártyagyulladás: nyakfájás és fejfájás jelzi

nyakfájás

Mikor érdemes orvoshoz fordulni a nyaki fájdalommal? Elmondjuk!

A nyakfájás a legtöbb esetben múló probléma, melynek hátterében a nyaki izmok túlerőltetése áll, vagy éppen a rossz tartás miatt alakul ki.

Nyakfájás: haladéktalanul menjünk orvoshoz!

A nyakfájás igen gyakori panasz, de a legtöbb esetben nem igényel orvosi vizsgálatot vagy gyógyszeres kezelést. Az önmagában jelentkező nyakfájás általában csak az izmok túlerőltetésére, a rossz tartásra vagy a kényelmetlen pózra utal, és legfeljebb néhány napon belül elmúlik. Éppen ezért, orvosi vizsgálatra lehet szükség akkor, ha a nyakfájás mellett más tüneteink is vannak, vagy ha a fájdalom hosszabb ideig (akár hetekig) is elhúzódik, és az állapotunk nem javul, vagy esetleg romlik.

Nem minden esetben javasolt várni több hetet a nyakfájással: a lehető leggyorsabban forduljunk orvoshoz, ha a fájdalom jelentkezése előtti napokban balesetünk volt, elestünk vagy megerőltető testmozgást végeztünk (a megerőltetőt természetesen a saját edzettségi szintünk határozza meg), vagy ha új edzésformát próbáltunk ki. A nyakfájás ilyen esetekben akár az úgynevezett ostorcsapás-sérülésre is utalhat!

Szintén haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha a nyakfájás magas lázzal, erős fejfájással, zavarodottsággal együtt jelentkezik, illetve, ha a nyakunkat nagyon merevnek érezzük, nem tudjuk mozgatni, pl. nem tudunk bólintani. Ezek ugyanis az agyhártyagyulladás tünetei is lehetnek.

Nagyon fontos a kivizsgálás akkor is, ha a fájdalom hirtelen jelentkezik, szinte egyik pillanatról a másikra lesz igen erős. Ez a gyorsan kialakuló és intenzív fájdalom érintheti a nyak egyik oldalát, de nyak mellett a fejünket is.

Fáj a nyakam: mikor szükséges az orvosi vizsgálat?

Mint már említettük, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat, ha a nyakfájás legalább egy hete változatlanul fennáll (esetleg az állapotunk folyamatosan romlik), és ha más tüneteink is vannak. Komolyabb betegségre utaló tünetek lehetnek a nyakfájás mellett:

 • láz (vagy erős hidegrázás)
 • fejfájás, gyengeség, általános rosszullét
 • a végtagokba, vállba vagy mellkasba kisugárzó fájdalom
 • hányinger vagy hányás
 • megduzzadt, érzékeny nyirokcsomók, vagy a nyakon tapintható dudur
 • nyelési vagy légzési nehézségek, légszomj
 • zsibbadás, bizsergés, érzéketlenség (a végtagokban is jelentkezhet)
 • a kéz erejének csökkenése, koordinációs zavarok, bicegés, csoszogás (vagy a járás másmilyen változása)
 • szédülés
 • bőrkiütések
 • inkontinencia

Azoknak is javasolt az orvosi vizsgálat, akiknél egyéb betegségek, állapotok növelik a komolyabb betegségek rizikóját. Forduljunk orvoshoz a nyakfájdalommal, ha 50 éven felüliek vagyunk, ha krónikus betegségben (pl. diabéteszben) szenvedünk, ha hosszabb ideig szteroid tartalmú gyógyszereket szedtünk, ha a családunkban már előfordult autoimmun betegség, vagy ha nemcsak a nyakunk, de más ízületeink is gyakran fájnak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Elfeküdte a nyakát? Ezek a tippek enyhíthetik a fájdalmat

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#nyakfájás

Forrás: EgészségKalauz