Mindenki ezt nézi most!

Otthonápolás: mit egyen a gondozott, és milyen étel tiltólistás?

Otthonápolás: mit egyen a gondozott, és milyen étel tiltólistás?

Az otthon ápolt hozzátartozónk esetében figyelembe kell vennünk a magasabb életkorból adódó sajátosságokat is, amikor az étrendjét összeállítjuk. Mit szabad a tányérra tenni, és mi az, amit hanyagoljunk?

Az egészséges, tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás nélkülözhetetlen eleme az erőnlét megőrzésének, a betegségek elleni küzdelemnek, a felépülésnek és lábadozásnak. Az otthoni ápolásban különösen nagy figyelmet kell fordítani az egészséges étrend összeállítására, ebben nemcsak az egyéni preferenciák játszanak szerepet, hanem az idősebbek megváltozott tápanyagigénye és az esetleges speciális diétás követelmények is.

Hogyan állítsuk össze az étrendet?

Az idő előrehaladtával csökken a szervezet energiaigénye, lassul az anyagcsere., változik a tápanyagszükséglet. Bizonyos tápanyagoknak romlik a felszívódása, hasznosulása, és a gyógyszerek, krónikus betegségek is befolyásolhatják ezt. Jellemző példája ennek a B12-vitamin, illetve a kalcium. Az életkor és a betegségek a szag- és ízérzékelésre is hatással lehet. Az is nagyon gyakori, hogy az idősebbek étvágya csökken, vagy éppen a rágási, nyelési problémák miatt nem esznek eleget vagy elkezdenek túlságosan egyoldalúan táplálkozni. Sajnos, arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a vizelet- és széklettartási zavarok, a székrekedés, a hasmenés vagy az ezektől való félelem is befolyásolhatja, mit és mennyit eszik valaki.

Az első és legfontosabb szempont az étrend összeállítása során az, hogy van-e olyan betegsége, egészségügyi problémája a hozzátartozónknak, mely miatt speciális diétát kell tartania. Ha nem vagyunk tisztában az adott étrend alapszabályaival, kérjünk segítséget a gondozott kezelőorvosától, vagy dietetikus szakembertől.

Az egészséges, kiegyensúlyozott, idősebb korosztály számára is megfelelő étrend főként a következőket tartalmazza:

  • zöldségek és gyümölcsök: ezekben vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat is találunk
  • halak, sovány húsok és tejtermékek: nélkülözhetetlen fehérjéket, egészséges zsírokat, ásványi anyagokat, vitaminokat és aminosavakat tartalmaznak
  • hüvelyesek és olajos magvak: a bennük lévő rostok jótékonyan hatnak az emésztésre, emellett hasznos zsírokat, fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat is találhatunk bennük
  • teljes kiőrlésű gabonák és a belőlük készült péksütemények: szintén a rosttartalom és a B-vitaminok miatt fontos a fogyasztásuk
  • Elegendő folyadék (víz, gyümölcstea, hígított gyümölcslé, leves): az idősebb korosztályba tartozókat fokozottan veszélyezteti a kiszáradás, ezért nagyon oda kell figyelni a folyadékbevitelre.

A túl sok cukrot, finomított szénhidrátokat, zsírokat és sót tartalmazó élelmiszereket javasolt kerülni!

Mennyire legyen fűszeres az otthon gondozottnak készült étel? Hacsak nincs egészségügyi indok rá, nem kell fűszermentesen főzni, nyugodtan készíthetjük azokat az ételeket, melyeket szeretünk, megszoktunk. Ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy megváltozhat az ízérzékelés, és szerettünk esetleg érzékenyebben reagál a túl csípős, fűszeres fogásokra.

Kell-e étrend-kiegészítő az otthon gondozottnak?

Szinte megszámlálhatatlan multivitaminból, gyógynövény-készítményből és étrend-kiegészítőből válogathatunk, néhány közülük egészen elképesztő ígéretekkel kecsegtet. Mielőtt azonban ilyenekre költjük a pénzünket, érdemes néhány dolgot megfontolni.

Könnyen lehet például, hogy a hozzátartozónk által szedett gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek ezekkel a készítményekkel, és felerősíthetik, vagy éppen ellenkezőleg, gyengíthetik egymást. Ez bizonyos esetekben kifejezetten veszélyes lehet! Mindenképpen kérdezzük ki tehát az orvos véleményét, még mielőtt adagolni kezdenénk az étrend-kiegészítőt. Beszéljünk magával a gondozottal is, ne döntsünk a feje felett.

Az is szempont lehet, hogy mekkora az adott tabletta, le tudja-e azt egyáltalán nyelni a gondozott. Az esetleges mellékhatásokkal is tisztában kell lennünk, a túl sok vasat tartalmazó étrend-kiegészítők például székrekedést is okozhatnak.

Nem éri el a háziorvosát? Hívja az Egészségkalauz orvosait! Kattintson IDE!

Ha úgy döntünk, szeretnénk kiegészíteni gondozottunk étrendjét, a következő vitaminokból érdemes választani:

  • D-vitamin: hozzájárul többek között az immunrendszer megfelelő működéséhez, támogatja a csontok és az agy egészségét. Az életkor előrehaladtával egyre kevésbé képes a szervezetünk szintetizálni a D-vitamint, ráadásul az otthon gondozottak, tartós betegek sajnos még kevesebb napfényhez jutnak.
  • B-komplex: az idősebbek szervezetében romlik a B-vitaminok felszívódási, hasznosulási aránya. A B-vitaminok többek között az idegrendszer optimális működéséhez fontosak.
  • Omega-3: ezek az egészséges zsírsavak támogatják az agy, a szív, az erek egészségét, és számos betegség megelőzésében szerepet játszhatnak.
  • Probiotikumok: egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy az egészséges, változatos bélflóra nemcsak a fertőzések elleni küzdelemben játszik nagy szerepet, de az agyműködésre, sőt a hangulatra is pozitívan hat.

Együnk együtt!

Az étkezések nemcsak a puszta tápanyagfelvételt szolgálják, sok gondozott számára a nap különleges pillanata az ebéd vagy a vacsora, nemcsak az ízletes finomságok, de annak szociális értéke miatt is. Ilyenkor lehetőség van a beszélgetésre, a közösségi élményre, akár a régi emlékek, receptek felelevenítésére. Ez pedig rendkívül fontos lehet egy idősebb, ágyhoz kötött vagy nehezen mozgó hozzátartozónk számára, főleg, ha korábban éppen ő volt az, aki másoknak főzött. Teremtsünk tehát lehetőséget arra, hogy az étkezés közös élmény legyen: maradjunk ott mellette, míg eszik, vagy terítsünk meg neki a közös asztalnál, ha lehet.

Forrás: EgészségKalauz