CITROKALCIUM 100 mg tabletta

Hatóanyag:

calcium citrate

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:

90x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

429

Eü. emelt támogatás:

Igen

  • Gyógyszerfőkategória:

    CALCIUM

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-7260/08

  • Gyógyszeralkategória:

    Calcium

  • Gyártó:

    Pharma Patent

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Citrokalcium tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A kalcium nélkülözhetetlen ásványi anyag, melyre szükség van a csontok képződése és egészsége szempontjából. A kalcium a bélből szívódik fel, az egész testben eloszlik és fontos szerepet játszik a szervezet működésében; az ideg-, az izom- és a szívműködésben, a véralvadásban, valamint számos hormon hatásának kialakulásában is. Ahhoz, hogy mindez végbemenjen, a szövetekben elegendő mennyiségű kalciumnak kell lennie.

A Citrokalcium tabletta alkalmazása a következő kórképek kezelésére javasolt:
- kalciumhiány megelőzésére és kezelésére,
- más gyógyszerekkel együtt a csontritkulás megelőzésére és kezelésére,
- D3-vitaminnal együtt gyermek- és felnőttkori csontlágyulás (oszteomalácia) illetve angolkór (rahitisz) kezelésére.


2. Tudnivalók a Citrokalcium tabletta szedése előtt

Ne szedje a Citrokalcium tablettát:
- ha allergiás (túlérzékeny) a kalcium-citrátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha a vérében magas a kalciumszint (hiperkalcémia),
- vizeletében sok kalcium ürül (hiperkalciuria),
- vesebetegségben szenved, beleértve a veseszövetben történt kalcium lerakódást (nefrokalcinózis) és a csökkent veseműködést.

A Citrokalcium tabletta alkalmazása előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha az előbb felsoroltak közül valamelyik eset vonatkozik Önre, és a tablettát csak akkor szedje, ha kezelőorvosa azt javasolta.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Bár a vizelettel kiválasztott citrát a vesekőképződéssel szemben védő hatású, bizonyos állapotokban a hosszú ideig fennálló hiperkalciuria (vizeletében sok kalcium ürül) és a vesekőképződés közötti összefüggést nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Egyéb gyógyszerek és a Citrokalcium tabletta
Alumínium tartalmú készítmények alkalmazása esetén különösen fontos, hogy konzultáljon kezelőorvosával.
A tablettát csak akkor szedje együtt D-vitamin tartalmú készítményekkel, ha azt kezelőorvosa javasolja.

Kérjük, ellenőrizze kezelőorvosa vagy a gyógyszerész segítségével, hogy szedi, vagy szedte-e a következő gyógyszereket:
- tiazid típusú vízhajtó,
- tetraciklin illetve kinolon típusú antibiotikum,
- nátrium-fluorid, biszfoszfonátok, stroncium tartalmú készítmények,
- kortikoszteroidok,
- pajzsmirigyhormonok,
- kolloidális bizmut-szubcitrát,
- estramustin (kemoterápiás szer).

Mivel a kalcium csökkenti számos gyógyszer felszívódását, ezért a Citrokalcium tablettát
- szájon át szedett biszfoszfonátok, vagy nátrium-fluorid (a csontritkulás kezelésében alkalmazott gyógyszerek) szedése esetén legalább 3 órával azok alkalmazása után,
- fluorokinolon (antibiotikum) és az estramustin (kemoterápiás szer) szedése esetén 2 órával azok bevételét megelőzően vagy azt követően,
- pajzsmirigyhormonok (például levotiroxin) szedése esetén 4 órával azok bevételét megelőzően vagy azt követően,
- a vas, cink és stroncium tartalmú készítmények szedése esetén legalább 2 órával azok bevételét követően,
- kolloidális bizmut-szubcitrát esetén 30 perccel a bizmut készítmény bevételét megelőzően vagy azt követően,
- tetraciklin (antibiotikum) szedése esetén legalább 2 órával a tetraciklin bevétele után, vagy legkevesebb 4-6 órával annak bevétele előtt kell bevenni.

A Citrokalcium és úgynevezett digitálisz készítmények (szívre ható gyógyszerek) együttes alkalmazása esetén mindig pontosan kövesse kezelőorvosa tanácsát.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Citrokalcium tabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A tabletták bevehetők étkezés közben vagy az étkezések közötti időben.
Magas oxálsav, vagy fitinsav tartalmú ételek fogyasztása esetén (spenót, rebarbara, teljes kiőrlésű gabonafélék) az étkezés és a gyógyszer bevétele között legalább 2 órának kell eltelnie.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A kalcium szükséglet várandósság, szoptatás idején megnő; a napi kalciumszükséglet (beleértve az élelmiszereket és az étrend-kiegészítőket) 1000-1300 mg. A terhesség alatt - amennyiben szükséges -, a kalciumpótlást úgy határozzák meg, hogy a napi teljes kalciumbevitel ne haladja meg az 1500 mg-ot, ezért ne szedjen a javasolt napi adagnál többet. A terhesség alatt a kalcium túladagolását kerülni kell, mivel az anyai szervezet vérében folyamatosan fennálló magas kalcium szint károsan hat a magzat fejlődésére.
Bár a kalcium kiválasztódik az anyatejbe, ennek az újszülöttre nincs káros hatása.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Citrokalcium tabletta nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.


3. Hogyan kell szedni a Citrokalcium tablettát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. A napi adag egyénileg kerül megállapításra az életkor, a kalcium szükséglet, az egyéb forrásból származó kalciumbevitel és a napi kalciumbevitelre vonatkozó klinikai ajánlásoknak megfelelően. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A napi adagot ajánlott 2-3 vagy akár 4 részre osztani. Az egy alkalommal bevett (egyszeri) dózis ne legyen több, mint 500 mg. A készítmény ajánlott adagja:

Felnőtteknek:
A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek általában 600-800 mg kalcium naponta, több részre elosztva.

- Citrokalcium 100 mg tabletta: naponta 3-szor vagy 4-szer 2 tabletta (ami naponta 600 mg, illetve 800 mg kalciumnak felel meg),
- Citrokalcium 200 mg tabletta: naponta 3-szor vagy 4-szer 1 tabletta (ami naponta 600 mg, illetve 800 mg kalciumnak felel meg), vagy 2-szer 2 tabletta (ami naponta 800 mg kalciumnak felel meg)

Gyermekeknek:
Ajánlott adagja gyermekeknek általában 400-600 mg kalcium naponta, több részre elosztva.

- Citrokalcium 100 mg tabletta: naponta 4-szer 1 tabletta (ami naponta 400 mg kalciumnak felel meg), vagy 3-szor 2 tabletta (ami naponta 600 mg kalciumnak felel meg),
- Citrokalcium 200 mg tabletta: naponta 2-szer 1 tabletta (ami naponta 400 mg kalciumnak felel meg), vagy 3-szor 1 tabletta (ami naponta 600 mg kalciumnak felel meg)

Hogyan kell bevenni a Citrokalcium tablettát?
A Citrokalcium tabletta étkezéstől függetlenül szedhető.

A tablettákat egy pohár vízzel kell bevenni. A tabletta lenyelhető egészben, vagy széttörhető, porítható a könnyebb bevétel érdekében.

Nyelési nehézség esetén a tablettát 1 pohár vízben elkeverve is be lehet venni. A bevételt követően a hatóanyag egy része a pohárban maradhat, ezért tanácsos ehhez kevés vizet adni, és ezt is meginni.

A panaszok és tünetek megszüntetése érdekében szedje a gyógyszert a kezelőorvos, vagy a gyógyszerész által javasolt adagban és ideig. A Citrokalcium tabletta a kalciumhiány megelőzésére és kezelésére és - amennyiben más gyógyszerekkel is kombinálják - az oszteoporózis (a csontok meggyengülése) megelőzésére és kezelésre használatos. Az utóbbi esetben a kezelés hosszú ideig is tarthat. Mivel a kalciumpótlás szükségességét és mértékét az étkezési szokások (így elsősorban a tejtermékek mennyisége) is jelentősen befolyásolják, amennyiben étkezési szokásai jelentősen változnak, forduljon kezelőorvosához.

Ha az előírtnál több Citrokalcium tablettát vett be
A túladagolás tünetei a hányinger, hányás, túlzott szomjúságérzés, nagy mennyiségű vizeletürítés, kiszáradás vagy székrekedés lehetnek. Túladagolás gyanúja esetén azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy az orvosi ügyelethez.

Ha elfelejtette bevenni a Citrokalcium tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet): a vér kalciumszintjének jelentős emelkedése, úgynevezett hiperkalcémia (veseelégtelenségben, valamint nagy adaggal, hosszú ideig folytatott kezelés során), vagy a vizelet kalcium tartalmának nagyfokú növekedése, úgynevezett hiperkalciuria (a kezelés első hónapjai után, valamint veseelégtelenségben és nagy adaggal, hosszú ideig folytatott kezelés során) jelentkezhet.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet): székrekedés, hányinger.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Citrokalcium tablettát tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe, vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Citrokalcium tabletta

Citrokalcium 100 mg tabletta
- A készítmény hatóanyaga: 475 mg kalcium-citrát (megfelel 100 mg kalciumnak) tablettánként.
- Egyéb összetevők: kukoricakeményítő, sztearinsav, talkum

Citrokalcium 200 mg tabletta
- A készítmény hatóanyaga: 950 mg kalcium-citrát (megfelel 200 mg kalciumnak) tablettánként.
- Egyéb összetevők: kukoricakeményítő, sztearinsav, talkum

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A készítmény külleme:

Citrokalcium 100 mg tabletta:
Fehér színű, hosszúkás, egyik oldalán "Cit Kal", másik oldalán "100" mélynyomású jelöléssel ellátott tabletta.

Citrokalcium 200 mg tabletta:
Fehér színű, hosszúkás, egyik oldalán "CALCIUM" jelöléssel, másik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta. Törési felülete fehér vagy csaknem fehér színű.
A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

A csomagolás tartalma:

Citrokalcium 100 mg tabletta:
60 vagy 90 db tabletta fehér polipropilén garanciazáras kupakkal lezárt fehér HDPE tartályban és dobozban.

Citrokalcium 200 mg tabletta:
50, 56, 60, 84, 90 vagy 100 db tabletta fehér polipropilén garanciazáras kupakkal lezárt fehér HDPE tartályban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 04. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.