Gyógyszerkereső

DIPROSALIC kenőcs

Hatóanyag:

betamethasone, salicylic acid

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

30 g

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

205

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  CORTICOSTEROIDOK EGYÉB KOMBINÁCIÓI

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-1283/01

 • Gyógyszeralkategória:

  Erős hatású corticosteroidok egyéb kombinációi

 • Gyártó:

  Organon Hungary

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Diprosalic kenőcs és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A betametazon a kortikoszteroid tartalmú készítmények erős hatású csoportjába tartozik, a szalicilsav a pikkelyek és a bőr hámló, száraz részeinek leválását segíti elő.
A Diprosalic kenőcs alkalmas psoriasis, seborrhoeás (a bőr faggyúmirigyeinek fokozott működésén és a termelt bőrfaggyú összetételének megváltozásán alapuló kórfolyamat) bőrgyulladás, különböző ekcémák és bőrgyulladások kezelésére, továbbá használható minden olyan kóros állapotban is, amely ún. kortizon-típusú készítményekre reagál. A Diprosalic csökkenti a gyulladást, a bőrszárazságot, a viszketést és az elváltozást kísérő diszkomfortérzést.
2. Tudnivalók a Diprosalic kenőcs alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Diprosalic kenőcsöt:
- ha allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Diprosalic kenőcs alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Diprosalic kenőcs nem alkalmazható nyílt sebekre vagy sérült bőrfelületekre. Vigyázzon, hogy a készítmény ne kerüljön a szembe, a nyálkahártyákra (mint pl. a száj és az orr nyálkahártyája) és pelenkázott bőrfelületekre.
- Diprosalic kenőcs nem alkalmazható nagy testfelületeken, mert ez megnövelheti a felszívódó hatóanyag mennyiségét. Ne használja a Diprosalic kenőcsöt gyakrabban vagy hosszabb ideig, mint ahogy azt kezelőorvosa előírja.
Gyermekek és serdülők
Gyermekek és serdülők csak állandó orvosi ellenőrzés mellett használhatják ezt a gyógyszerkészítményt, mert a kenőcs a bőrön át felszívódva befolyásolhatja a növekedést vagy egyéb nemkívánatos hatása lehet.
Ellenőriztesse magát kezelőorvosával, ha bőrének állapota rosszabbodik, fertőzés lép fel vagy a bőrszárazság fokozódik.
Tájékoztatnia kell kezelőorvosát a Diprosalic-kezelés előtt:
Közölje kezelőorvosával, amennyiben:
- terhes vagy szoptat,
- cukorbeteg vagy más betegsége van,
- nagyon fontos, hogy figyelmeztesse kezelőorvosát, ha valamilyen fertőzése van.
Egyéb gyógyszerek és a Diprosalic kenőcs
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A készítmény szalicilsav tartalma fokozhatja más, helyileg alkalmazandó gyógyszerek felszívódását, ezért a Diprosalic-kal kezelt bőrfelületet tilos egyidejűleg más gyógyszerrel vagy kozmetikummal kezelni.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert.
3. Hogyan kell alkalmazni a Diprosalic kenőcsöt?
A gyógyszert mindig kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Amennyiben kezelőorvosa másképpen nem rendeli, a kenőcsöt vékony rétegben a kezelendő bőrfelületre szükséges felvinni és finoman bedörzsölni. A készítményt rendszerint naponta kétszer kell használni (reggel és este) a kezelőorvos előírása szerint. Ne kösse, illetve ne fedje be a kezelt bőrfelületet, hacsak a kezelőorvos ezt nem rendeli el. A gyógyszer használata után mosson kezet.
Ha az előírtnál több Diprosalic kenőcsöt alkalmazott
A Diprosalic kenőcs csak az ajánlott adagban alkalmazható. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a gyógyszert az előírtnál nagyobb adagban vagy hosszabb ideig alkalmazta. Ha véletlenül lenyelt a Diprosalic kenőcsből, azonnal forduljon orvoshoz!
Ha elfelejtette alkalmazni a Diprosalic kenőcsöt
Ha elfelejtette a megfelelő időben használni a Diprosalic kenőcsöt, mielőbb pótolja be a mulasztást és térjen vissza az előírt alkalmazási rendre.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Közölje kezelőorvosával, ha az alábbi mellékhatások közül bármelyik tartósan fennáll vagy zavaró: égő érzés, viszketés, irritáció, fertőzés, száraz vagy repedezett bőr, az arc kivörösödése és irritációja, fokozott szőrnövekedés, acne, a bőr színének megváltozása, a bőr elvékonyodása és sérülékennyé válása, stria, fájdalom, gyulladás.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Diprosalic kenőcsöt tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Diprosalic kenőcs?
- A készítmény hatóanyagai: 0,64 mg betametazon-dipropionát (megfelel 0,50 mg betametazonnak) és 30,0 mg szalicilsav 1 g kenőcsben.
- Egyéb összetevők: fehér vazelin, folyékony paraffin.
Milyen a Diprosalic kenőcs külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
30 g sima, egységes, csaknem fehér, idegen részecskéktől mentes kenőcs epoxi-bevonatú alumínium tubusba töltve.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2017. 04. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2022.