ELOCOM 0,1% krém

Hatóanyag:

mometasone

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

15 g

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

124

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

mometasone

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

20 g

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

124

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  CORTICOSTEROIDOK, ÖNMAGUKBAN

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-4219/03

 • Gyógyszeralkategória:

  Erős hatású corticosteroidok (III. csoport)

 • Gyártó:

  Organon Hungary

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Elocom krém és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Elocom krém egy erős hatású kortikoszteroidot (mellékvesekéreg-hormon) tartalmazó, bőrgyógyászati alkalmazásra szánt gyógyszer. Gyulladással és/vagy viszketéssel járó bőrbetegségek pl. pszoriázis (pikkelysömör), irritáció és/vagy allergia okozta bőrgyulladás kezelésére szolgál.

Gyermekeknek 2 éves kortól: bőrgyulladás, illetve kortikoszteroid-érzékeny, gyulladás nélküli bőrbetegség rövid időtartamú kezelésére alkalmazható.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.


2. Tudnivalók az Elocom krém alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Elocom krémet
- ha allergiás a mometazon-furoátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Kizárólag kezelőorvosa kifejezett utasítására használja ezt a készítményt, ha a mometazon-furoát bármikor korábban szokatlan vagy súlyos lefolyású allergiás reakciót okozott.
- Kezelőorvosának kell eldöntenie, hogy Ön használhatja-e ezt a készítményt akne, rozácea (az orron hajszálértágulattal járó bőrelváltozás) kezelésére.
- Az Elocom krémet nem szabad a szájnyílás körüli bőr gyulladására, a végbélnyílás és nemi szervek tájékán megjelenő viszketésre, védőoltás beadásának helyén kialakult szöveti reakció, bárányhimlő, övsömör, ajak herpesz ill. vírus, baktérium, parazita vagy gomba okozta egyéb bőrfertőzések kezelésére alkalmazni. Az Elocom krémet nem szabad sebeken vagy fekélyes bőrön alkalmazni.
- A felsorolt kórképek fennállásának lehetőségét kezelőorvosa zárhatja ki.
- 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem alkalmazható.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Elocom krém alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Hacsak kezelőorvosa ezt kifejezetten nem tanácsolja Önnek, ne fedje kötéssel az Elocom krémmel kezelt bőrfelületet. Ne használjon Elocom krémet hosszú időn keresztül vagy nagy kiterjedésű bőrfelületeken, az arcbőrén, vagy a testhajlatokban (pl. hónalj, lágyékhajlat bőrén).
Ezeket az óvintézkedéseket gyermekek kezelésekor különösen fontos betartani.
Zöld hályog, szürke hályog, cukorbetegség esetén a készítmény használatakor fokozott elővigyázatosság szükséges.
Ne hagyja abba hirtelen az Elocom krém alkalmazását! Ezzel kapcsolatban kérjen részletesebb tájékoztatást kezelőorvosától.
Ügyeljen arra, hogy a készítmény ne kerüljön a szemébe!

Forduljon kezelőorvosához, amennyiben homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik Önnél.

Gyermekek
Gyermekek esetében 2 éves kortól alkalmazható.

Egyéb gyógyszerek és az Elocom krém
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Kezelőorvosának kell eldöntenie, hogy a terhesség vagy a szoptatás ideje alatt biztonságos-e az Elocom krém alkalmazása.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert.


3. Hogyan kell alkalmazni az Elocom krémet?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az Elocom krém szokásos alkalmazása felnőttek és gyermekek (2 éves kortól) esetében a gyógykezelés ideje alatt a következő: az érintett bőrfelületet naponta egyszer vékony filmszerű rétegben kenje be.

Az Elocom krém használata során tartsa be az alábbiakat:
- A krémet ne használja arcán 5 napnál tovább!
- Ne tegye a krémet gyermeke pelenkája alá, mert ez megkönnyíti a hatóanyag bőrbe jutását, felszívódását és könnyen nem kívánt mellékhatások kialakulásához vezethet!
- Nem javasolt a krémet nagy mennyiségben hosszú ideig alkalmazni (pl. több héten, akár hónapokon keresztül).
- A krém szemészeti megbetegedésekben nem használható. Ha véletlenül a krémből nagyobb mennyiség a szemébe kerülne, keressen fel szemész szakorvost!
- Javasolt alkalmazási ideje általában legfeljebb 3 hét.

Ha az előírtnál több Elocom krémet alkalmazott
Ha Ön (vagy bárki más) véletlenül lenyeli a krémet, az elvileg nem okozhat mellékhatásokat.
Ha azonban emiatt nyugtalan, keresse fel kezelőorvosát és kérje tanácsát.
Ha a krémet a szükségesnél gyakrabban használják vagy a test nagykiterjedésű, illetve sebes bőrfelületein, hajlatokban, az - a felszívódás nagyobb mértéke miatt - bizonyos fokig hatással lehet a hormonháztartásra. Tartós alkalmazása gyermekeknél befolyással lehet a növekedésre és fejlődésre.
Ha nem követi az adagolási útmutatót vagy kezelőorvosa tanácsát, ezt feltétlenül tudassa kezelőorvosával!

Ha elfelejtette alkalmazni az Elocom krémet
Ha elfelejti a krémet a megfelelő időben használni, a soron következő előírt kezelési időpontban ne alkalmazzon dupla adagot a kimaradt kezelés pótlására, hanem folytassa a kezelést, amint eszébe jut, majd a továbbiakban a megszokott rend szerint alkalmazza a készítményt.

Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A következő mellékhatások jelentkezhetnek: csiklandozó érzés, viszketés, a bőr elvékonyodása - emiatt feltűnőbbé válhatnak a bőr kis erei -, a feszülésnek kitett helyeken csíkos rajzolat (stria) keletkezhet a bőrön, bőrpír (eritéma), a bőr bíbor-vörösesbarna elszíneződése, bőrgyulladás, szőrtüszőgyulladás, a bőr festékanyagának csökkenése, túlzott szőrnövekedés, homályos látás.
Az Elocom krém alkalmazása égő érzést válthat ki és bőrirritációt okozhat.
További, szisztémás (a szervezet egészét érintő) mellékhatások is felléphetnek, ha a kezelt bőrfelszínt a bőr szellőzését akadályozó módon befedi és/vagy nagy kiterjedésű bőrfelszínt kezel hosszú időn keresztül. Ezekben az esetekben kérje kezelőorvosa tanácsát.


Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Elocom krémet tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Elocom krém?
- A készítmény hatóanyaga: 1 mg mometazon-furoát 1 g krémben.
- Egyéb összetevők: titán-dioxid (E171), tisztított víz, fehér viasz, alumínium-keményítő-oktenil-szukcinát, hexilén-glikol, hidrogénezett szójalecitin (hidrogénezett foszfatidilkolin), fehér vazelin, foszforsav.

Milyen az Elocom krém külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy csaknem fehér, sima, homogén, idegen részecskéktől mentes krém.

Csomagolás:
15 g vagy 20 g krém alumínium tubusban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 11. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.