VIROFOB 245 mg filmtabletta

Hatóanyag:

tenofovir

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

30x hdpe tartályban

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    KÖZVETLENÜL HATÓ VÍRUSELLENES SZEREK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-23008/01

  • Gyógyszeralkategória:

    Nucleosid és nucleotid reverse transcriptase-gátlók

  • Gyártó:

    Zentiva k.s.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Virofob és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Virofob a tenofovir-dizoproxil-szukcinát hatóanyagot tartalmazza. Ez a hatóanyag antiretrovirális (retrovírusellenes), illetve antivirális (vírusellenes) gyógyszer, amelyet HIV-fertőzés, HBV-fertőzés (hepatitisz B) vagy mindkettő kezelésére alkalmaznak. A tenofovir egy nukleotid reverztranszkriptáz-gátló, amely általánosan NRTI-ként ismert, és olyan enzimek (HIV esetén a reverz transzkriptáz, HBV esetén a DNS-polimeráz) normális működését akadályozza meg, amelyek elengedhetetlenek a vírusok szaporodásához. A HIV-fertőzés kezelésére a Virofob-ot mindig más gyógyszerekkel kombinálva kell alkalmazni.

A Virofob 245 mg tabletta a HIV- (humán immunhiányt okozó vírus) fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszer. A tabletta alkalmazható:
felnőtteknél
legalább 12 éves, de 18 évesnél fiatalabb gyermekeknél és serdülőknél, akiket korábban már kezeltek más, HIV elleni gyógyszerrel, amelyek rezisztencia kialakulása miatt már nem teljesen hatásosak, vagy mellékhatásokat okoztak.

A Virofob 245 mg tabletta a krónikus hepatitisz B, a HBV- (hepatitisz B vírus) fertőzés kezelésére is szolgál. A tabletta alkalmazható:
felnőtteknél
legalább 12 éves, de 18 évesnél fiatalabb gyermekeknél és serdülőknél.

Nem kell HIV-fertőzöttnek lennie ahhoz, hogy HBV elleni Virofob-kezelésben részesüljön.

Ez a gyógyszer nem alkalmas a HIV-fertőzés meggyógyítására. A Virofob szedése alatt is kialakulhatnak fertőzések, vagy bármely más olyan betegség, ami a HIV-fertőzéssel járhat. Ön továbbra is megfertőzhet másokat a HBV-vel, ezért fontos, hogy óvintézkedéseket tegyen mások megfertőzésének elkerülésére.


2. Tudnivalók a Virofob szedése előtt

NE szedje a Virofob-ot
Ha allergiás a tenofovirra, a tenofovir-dizoproxilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Ha ez vonatkozik Önre, azonnal értesítse kezelőorvosát és ne szedje a Virofob-ot.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Virofob szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
• A Virofob nem csökkenti a HBV nemi kapcsolat vagy vér útján való átadásának veszélyét. A fertőzés átadásának elkerülése érdekében továbbra is óvintézkedéseket kell tennie.

Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha bármikor vesebetegségben szenvedett, illetve ha a vizsgálatok veserendellenességre utaltak. A Virofob-ot nem szabad veseproblémában szenvedő serdülőknek adni. A kezelés megkezdése előtt, kezelőorvosa vérvizsgálatokat rendelhet el a veseműködés felmérése céljából. A Virofob a kezelés során hatással lehet a veseműködésére. Kezelőorvosa a kezelés során vérvizsgálatokat is végeztethet az Ön veseműködésének ellenőrzése érdekében. Amennyiben Ön felnőtt, kezelőorvosa javasolhatja Önnek, hogy ritkábban szedje a tablettákat. Ne csökkentse az előírt adagot, csak akkor, ha erre a kezelőorvosa utasítja.

A Virofob-ot általában nem szedik olyan gyógyszerekkel együtt, amelyek károsíthatják a vesét (lásd az Egyéb gyógyszerek és a Virofob című részt). Ha ez elkerülhetetlen, kezelőorvosa hetente egyszer ellenőrizni fogja az Ön veseműködését.

Csontrendszeri problémák. Egyes, kombinált antiretrovirális terápiában részesülő HIV-fertőzött felnőtt betegeknél egy csontrendszeri betegség, az úgynevezett oszteonekrózis (a csontszövet elhalása a csontok vérellátásának megszűnése miatt) alakulhat ki. A betegség kialakulásának számos kockázati tényezője közé tartozik többek között a kombinált antiretrovirális kezelés időtartama, kortikoszteroidok használata, alkoholfogyasztás, súlyos immunszuppresszió (az immunrendszer elnyomása) és a magas testtömegindex. Az oszteonekrózis tünetei az ízületi merevség, ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén) és a mozgási nehézség. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, közölje kezelőorvosával.

Felnőtt betegeknél:

A csontrendszeri problémák (amelyek tartós vagy romló csontfájdalomként jelentkeznek, és néha csonttöréshez vezetnek) a vesecsatornák hámsejtjeinek károsodása következtében is előfordulhatnak (lásd 4. pont, Lehetséges mellékhatások). Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Önnél csontfájdalom lép fel, vagy csonttörést szenved.

A tenofovir-dizoproxil a csonttömeg csökkenését is okozhatja. A legkifejezettebb csontvesztést olyan klinikai vizsgálatokban tapasztalták, amelyekben a betegeket felerősített hatású proteáz-gátlóval együtt alkalmazott tenofovir-dizoproxillal kezelték.

Összességében a tenofovir-dizoproxilnak a csontok hosszú távú egészségére és a csonttörés jövőbeni kockázatára gyakorolt hatásai felnőtt, gyermek- és serdülőkorú betegeknél bizonytalanok.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha tudja, hogy csontritkulásban szenved. A csontritkulásban szenvedő betegeknél nagyobb a csonttörés kockázata.

Gyermek és serdülőkorú betegeknél:

A csontrendszeri problémák (amelyek tartós vagy romló csontfájdalomként jelentkeznek, és néha csonttörést eredményeznek) a vesecsatornák hámsejtjeinek károsodása következtében is előfordulhatnak (lásd 4. pont, Lehetséges mellékhatások). Tájékoztassa gyermeke kezelőorvosát, ha gyermekénél csontfájdalom lép fel, vagy csonttörést szenved.

A tenofovir-dizoproxil a csonttömeg csökkenését is okozhatja. A legkifejezettebb csontvesztést olyan klinikai vizsgálatokban tapasztalták, amelyekben a betegeket felerősített hatású proteáz-gátlóval együtt alkalmazott tenofovir-dizoproxillal kezelték.

Összességében a tenofovir-dizoproxilnak a csontok hosszú távú egészségére és a csonttörés jövőbeni kockázatára gyakorolt hatásai felnőtt, gyermek- és serdülőkorú betegeknél bizonytalanok.

Tájékoztassa gyermeke kezelőorvosát, ha gyermeke csontritkulásban szenved. A csontritkulásban szenvedő betegeknél nagyobb a csonttörés kockázata.

Beszéljen kezelőorvosával, ha korábban májbetegségben (beleértve a májgyulladást, más néven hepatitisz) szenvedett. Antiretrovirális szerekkel kezelt májbetegeknél (beleértve az idült májgyulladás B- vagy C-formájában szenvedő betegeket) nagyobb a kockázata a súlyos és esetleg halálos, májat érintő szövődményeknek. Ha hepatitisz B-fertőzésben szenved, kezelőorvosa körültekintően határozza meg az Ön számára legjobb kezelést. Ha kórtörténetében májbetegség vagy krónikus hepatitisz B-fertőzés szerepel, kezelőorvosa vérvizsgálatokat végezhet az Ön májműködésének ellenőrzésére.

Figyeljen a fertőzésekre utaló jelekre. Ha Önnek előrehaladott HIV-fertőzése (AIDS) van és fertőzést kap, a Virofob szedésének elkezdésekor fertőzéses és gyulladásos tünetek jelentkezhetnek, vagy egy, már fennálló fertőzés tünetei súlyosbodhatnak. Ezek a tünetek arra utalhatnak, hogy szervezetének megerősödött immunrendszere küzd a fertőzéssel. Figyeljen a gyulladásra vagy fertőzésre utaló jelekre, amint elkezdte szedni a Virofob-ot. Ha gyulladásra vagy fertőzésre utaló jelet tapasztal, azonnal közölje kezelőorvosával.

Az opportunista fertőzéseken kívül autoimmun betegségek (olyan állapotok, amikor az immunrendszer a szervezet egészséges szöveteit támadja meg) szintén előfordulhatnak azt követően, hogy HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszereket kezd el szedni. Az autoimmun betegségek hónapokkal a kezelés elkezdését követően is jelentkezhetnek. Ha fertőzésre utaló bármilyen tünetet, vagy egyéb tünetet, például izomgyengeséget, a kezekben és a lábakban kezdődő, majd a törzs felé terjedő gyengeséget, szívdobogásérzést, remegést vagy hiperaktivitást észlel, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, hogy a szükséges kezelést elkezdhesse.

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha már elmúlt 65 éves. A Virofob-ot nem vizsgálták 65 évesnél idősebb betegeknél. Ha Ön már elmúlt 65 éves és felírták Önnek a Virofob-ot, akkor állapotát a kezelőorvosa fokozott figyelemmel fogja kísérni.

Gyermekek és serdülők

A Virofob 245 mg tabletta alkalmazható:
12 éves és 18 évesnél fiatalabb kor közötti, HIV-1 fertőzött gyermekeknél és serdülőknél, akiknek testtömege legalább 35 kg, és akiket korábban már kezeltek más, HIV elleni gyógyszerrel, amelyek rezisztencia kialakulása miatt már nem teljesen hatásosak, vagy mellékhatásokat okoztak.
12 éves és 18 évesnél fiatalabb kor közötti, HBV-fertőzött gyermekeknél és serdülőknél, akiknek testtömege legalább 35 kg.

A Virofob 245 mg tabletta nem alkalmazható az alábbi betegcsoportokban:
nem alkalmazható HIV-1 fertőzött, 12 éven aluli gyermekeknél
nem alkalmazható HBV-fertőzött, 12 éven aluli gyermekeknél.

Az adagolást illetően lásd a 3. pontot, "Hogyan kell szedni a Virofob-ot?".

Egyéb gyógyszerek és a Virofob
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

• Ha egyszerre HBV- és HIV-fertőzésben is szenved, ne hagyja abba az orvosa által felírt egyetlen, HIV-elleni gyógyszer szedését sem, amikor megkezdi a Virofob szedését.

Ne szedje a Virofob-ot, ha már más, tenofovir-dizoproxilt vagy tenofovir-alafenamidot tartalmazó gyógyszert szed. Ne szedjen egyszerre a Virofob-ot adefovir-dipivoxilt tartalmazó gyógyszerrel (idült hepatitisz B kezelésére szolgáló gyógyszer).

Nagyon fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha olyan egyéb gyógyszereket szed, amelyek károsíthatják veséjét.

Ezek közé tartoznak az alábbiak:
-- aminoglikozidok, pentamidin vagy vankomicin (bakteriális fertőzés ellen),
-- amfotericin B (gombás fertőzés ellen),
-- foszkarnet, ganciklovir vagy cidofovir (vírusos fertőzés ellen),
-- interleukin-2 (daganatos betegség kezelésére),
-- adefovir-dipivoxil (HBV kezelésére),
-- takrolimusz (az immunrendszer elnyomására),
-- nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok, csont- vagy izomfájdalom enyhítésére).

Didanozint tartalmazó egyéb gyógyszerek (HIV-fertőzés kezelésére): a Virofob és más, didanozint tartalmazó antivirális gyógyszerek együttes szedése a vér didanozinszintjének emelkedéséhez vezethet, és csökkentheti a CD4 sejtek számát. Tenofovir-dizoproxilt és didanozint tartalmazó gyógyszerek egyidejű szedése esetén ritkán hasnyálmirigy-gyulladásról és tejsavas acidózisról (túlzott mennyiségű tejsav a vérben) számoltak be, amely néha halálos kimenetelű volt. Kezelőorvosa alaposan meg fogja fontolni, hogy kezeli-e Önt tenofovir és didanozin kombinációjával.

Fontos, hogy szintén tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha ledipaszvir/szofoszbuvir, szofoszbuvir/velpataszvir vagy szofosbuvir/velpataszvir/voxilaprevir hatóanyagú gyógyszert kap hepatitisz C-vírusfertőzés kezelésére.

A Virofob egyidejű bevétele bizonyos étellel és itallal
A Virofob-ot étellel vegye be
(például valamelyik étkezéskor vagy csak néhány falat elfogyasztásával együtt).

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha terhessége ideje alatt Virofob-ot szedett, kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatokat és más diagnosztikai vizsgálatokat végeztethet, hogy figyelemmel kísérhesse gyermeke fejlődését. Azoknál a gyermekeknél, akiknek az édesanyja a terhesség ideje alatt NRTI-t szedett, a HIV elleni védelemmel járó előnyök felülmúlták a mellékhatások veszélyét.

Felnőtt betegeknél:
• Ha Ön HBV-fertőzésben szenvedő anya, és csecsemője kapott kezelést a hepatitis B születéskor történő átadásának megelőzésére, lehetséges, hogy szoptathat, előbb azonban beszéljen kezelőorvosával, hogy további információkhoz jusson.
• A szoptatás nem javasolt HIV-fertőzött nőknek, mivel a HIV-fertőzés az anyatejen keresztül átterjedhet a csecsemőre. Ha Ön szoptat vagy szoptatni szeretne, a lehető leghamarabb beszélje ezt meg ezt kezelőorvosával.

Gyermek és serdülőkorú betegeknél:
• Ha gyermeke HBV-fertőzésben szenved, és csecsemője a születésekor kapott kezelést a hepatitis B átadásának megelőzésére, lehetséges, hogy gyermeke szoptathat, előbb azonban beszéljen gyermeke kezelőorvosával, hogy további információkhoz jusson.
• A szoptatás nem javasolt HIV-fertőzött nőknek, mivel a HIV-fertőzés az anyatejen keresztül átterjedhet a csecsemőre. Ha gyermeke szoptat vagy szoptatni szeretne, a lehető leghamarabb beszélje ezt meg ezt kezelőorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Virofob szédülést okozhat. Amennyiben a Virofob alkalmazása során szédül, tilos gépjárművet vezetnie vagy kerékpároznia és szerszámokat, illetve gépeket kezelnie.

A Virofob laktózt és nátriumot tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
Ez a gyógyszer kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Virofob-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:
Felnőttek: napi 1 tabletta étellel bevéve (például valamelyik étkezés vagy csak néhány falat elfogyasztásával együtt).
12 éves és 18 évesnél fiatalabb kor közötti, legalább 35 kg testtömegű gyermekek és serdülők: napi 1 tabletta étellel bevéve (például valamelyik étkezés vagy csak néhány falat elfogyasztásával együtt).

Ha kifejezetten nyelési nehézsége van, egy kanál végével széttörheti a tablettát. Utána a port keverje össze körülbelül 100 ml (fél pohár) vízzel, narancslével vagy szőlőlével, és azonnal igya meg.

Mindig a kezelőorvosa által javasolt adagot vegye be. Így biztosítható gyógyszerének teljes hatékonysága, illetve csökkenthető a kezeléssel szembeni ellenállás kialakulásának veszélye. Az adagot csak kezelőorvosa utasítására változtassa meg.
Amennyiben Ön felnőtt és veseproblémái vannak, kezelőorvosa javasolhatja, hogy a Virofob-ot ritkábban szedje.
• Ha Ön HBV-fertőzésben szenved, kezelőorvosa felajánlhatja Önnek egy HIV-teszt elvégzését, annak ellenőrzésére, hogy nem szenved-e egyszerre HBV- és HIV-fertőzésben. Más antiretrovirális gyógyszerek szedésével kapcsolatban olvassa el azok betegtájékoztatóit.

Ha az előírtnál több Virofob-ot vett be
Amennyiben véletlenül túl sok Virofob tablettát vett be, akkor Önnél fokozott lehet a gyógyszerrel kapcsolatos mellékhatások kialakulásának kockázata (lásd 4. pont, Lehetséges mellékhatások). Forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy a legközelebbi sürgősségi osztályhoz. Tartsa magánál a gyógyszer tartályát, így könnyen elmagyarázhatja, hogy mit vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Virofob-ot
Fontos, hogy ne hagyjon ki egyetlen Virofob adagot sem. Ha elmulasztja egy adag bevételét, derítse ki, hogy mennyi idő telt el azóta, hogy be kellett volna vennie a gyógyszert.

• Amennyiben a szokásos bevételi időponttól számítva 12 óránál kevesebb idő telt el, vegye be a gyógyszert minél hamarabb; a következő adagot pedig a szokásos időpontban vegye be.
Ha 12 óránál több idő telt el azóta, hogy be kellett volna vennie a gyógyszert, akkor ne vegye be a kihagyott adagot. Várjon, és a szokásos időben vegye be a következő adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Amennyiben a Virofob bevételétől számított egy órán belül hányt, vegyen be egy másik tablettát. Nem kell bevennie másik tablettát, ha a hányás több mint egy órával a Virofob bevétele után következett be.

Ha idő előtt abbahagyja a Virofob szedését
Ne hagyja abba a Virofob szedését kezelőorvosa tanácsa nélkül. A Virofob-kezelés megszakítása csökkentheti a kezelőorvosa által javasolt kezelés hatásosságát.

Amennyiben hepatitisz B-fertőzött, vagy mind HIV-, mind hepatitisz B-fertőzése van, nagyon fontos, hogy ne hagyja abba a Virofob-kezelést anélkül, hogy azt először megbeszélné kezelőorvosával. Egyes betegeknél a Virofob-kezelés megszakítását követően végzett vérvizsgálatok vagy a tünetek a hepatitisz-fertőzésük súlyosbodását jelezték. A kezelés befejezése után akár hónapokig szükség lehet további vérvizsgálatokra. Előrehaladott májbetegségben vagy májzsugorban szenvedő betegek egy részénél nem ajánlott a kezelés leállítása, mert ez a hepatitisz súlyosbodásához vezethet.

• Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt valamilyen okból abbahagyná a Virofob szedését, különösen akkor, ha bármilyen mellékhatást észlel, vagy más betegsége is van.
• Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát az olyan új vagy szokatlan tünetekről, amelyeket a kezelés megszakítása után észlel, különösen akkor, ha ezek a tünetek a hepatitisz B-fertőzés tüneteire emlékeztetik.
• Forduljon kezelőorvosához abban az esetben is, ha újból elkezdi szedni a Virofob tablettát.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

A HIV-ellenes kezelés során növekedhet a testtömeg, illetve emelkedhet a vérzsírok és a vércukor szintje. Ez részben az egészségi állapot és az életmód rendeződésével, illetve a vérzsírok esetében olykor magukkal a HIV-ellenes gyógyszerekkel függ össze. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja ezeket a változásokat.

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Lehetséges súlyos mellékhatások: azonnal mondja el kezelőorvosának
Tejsavas acidózis (túlzott mennyiségű tejsav a vérben), amely egy ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet), de súlyos, esetenként halálos mellékhatás. Az alábbi mellékhatások a tejsavas acidózis jelei lehetnek:
-- mély és gyors légzés
-- álmosság
-- hányinger, hányás és hasfájás.

Ha úgy gondolja, hogy tejsavas acidózisa lehet, azonnal lépjen érintkezésbe kezelőorvosával.

Egyéb lehetséges, súlyos mellékhatások
Az alábbi mellékhatások nem gyakoriak (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
hasi fájdalom, amit hasnyálmirigy-gyulladás okoz.
• a vesecsatornák hámsejtjeinek károsodása

Az alábbi mellékhatások ritkák (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
• vesegyulladás, fokozott vizeletürítés és szomjúság.
• a vizelet megváltozása, hátfájás, amit veseprobléma, többek között veseelégtelenség okoz
• csontlágyulás (amelyet csontfájdalom kísér, és néha csonttöréshez vezet), amely a vesecsatornák hámsejtjeinek károsodása következtében léphet fel
zsírmáj

Ha úgy gondolja, hogy a fenti súlyos mellékhatások bármelyike esetleg kialakult Önnél, beszéljen kezelőorvosával.

Leggyakoribb mellékhatások
Az alábbi mellékhatások nagyon gyakoriak (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
• hasmenés, hányás, hányinger, szédülés, kiütés, gyengeség.
Vizsgálatokkal kimutatható még:
• a vér foszfáttartalmának csökkenése.

Egyéb lehetséges mellékhatások
Az alábbi mellékhatások gyakoriak (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
• fejfájás, hasfájás, fáradtság, puffadás, fokozott bélgáz-képződés.
Vizsgálatokkal kimutathatók még:
• májproblémák.

Az alábbi mellékhatások nem gyakoriak (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
• az izomszövet szétesése, izomfájdalom vagy izomgyengeség.
Vizsgálatokkal kimutatható még:
• a vér káliumszintjének csökkenése,
• a vér emelkedett kreatininszintje,
• hasnyálmirigy-problémák.

Az izomszövet szétesését, a csontlágyulást (amelyet csontfájdalom kísér, és néha csonttöréshez vezet), az izomfájdalmat, az izomgyengeséget, valamint a vér kálium- és foszfátszintjének csökkenését a vesecsatornák hámsejtjeinek károsodása okozhatja.

Az alábbi mellékhatások ritkák (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
• a máj gyulladása okozta hasi fájdalom,
• az arc, az ajak, a nyelv és a torok vizenyős duzzanata.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét
. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Virofob-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A tartályon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Virofob?
- A készítmény hatóanyaga a tenofovir.
A Virofob filmtabletta 245 mg tenofovir-dizoproxilt tartalmaz filmtablettánként (szukcinát formájában).

- Egyéb összetevők:
laktóz, mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, kroszkarmellóz-nátrium és magnézium-sztearát, amelyek a tabletta magját alkotják, továbbá indigókármin alumínium lakk (E132), titán-dioxid (E171), poli(vinil-alkohol), makrogol 3350 és talkum, amelyek a tabletta bevonatának összetevői. Olvassa el a 2. pont: "A Virofob laktózt és nátriumot tartalmaz" bekezdését.

Milyen Virofob külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Virofob 245 mg filmtabletta halványkék, mandula alakú, kb. 17 mm × 10,5 mm méretű filmtabletta.

A Virofob 245 mg filmtabletta 30 db tablettát tartalmazó tartályban kerül forgalomba.
Minden tartály szilikagél nedvességmegkötőt tartalmaz, amit a tartályban kell tartani, hogy megvédje a tablettákat. A szilikagél nedvességmegkötő egy külön kapszulában van, nem szabad lenyelni.

Az alábbi kiszerelések kaphatók:
30 db (1 × 30 db) filmtabletta
90 db (3 × 30 db) filmtabletta

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 06. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.