2014. augusztus 31. vasárnap, Erika, Bella napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Betegség- és tünetkereső  >  Betegség adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Autoimmun betegségek

  Autoimmun betegségek

  Az autoimmun betegségek lényege, hogy a szervezet immunrendszere saját fehérjéit antigénnek ismeri fel, és ezek ellen ellenanyagot termel. Az autoimmun betegségek számos kórfolyamatot ölelnek fel, prognózisuk szerint a hetek alatt halálos kórtól az ártalmatlan pl. bőrjelenségig szinte bármi előfordulhat.

  Autoimmun betegségek

  Az autoimmun betegségek kórtani jelenség lényege a kötőszöveti (kollagén) rostok töredezése. A széttöredezett kollagénrostok helyén egynemű rózsaszínre festődő göb („fibrinoid degeneráció”) marad vissza, melyet fehérvérsejtek vesznek körül és határolják el a környezettől. A fibrinoid degeneráció hegesedéssel tűnik el. Léteznek olyan betegségek, ahol a gyulladás dominál (pl. dermatomioszitisz), van, ahol a gyulladásos göb (pl. Wegener-féle granulomatózis), ahol a fibrinoid degeneráció (pl. szisztémás lupusz) és olyan is, ahol a hegképződés (szkleroderma).

  Az alábbiakban a leggyakoribb autoimmun betegségeket soroljuk fel. A betegségek pontos leírására az Egészségkalauz megfelelő címszavai alatt térünk ki.

  Systemás lupus erythematosus (SLE)

  Systemás scleroderma

  Wegener-féle granulomatosis

  Boeck sarcoidosis
  Goodpasture-szindróma
  Idiopathiás progresszív tüdőfibrosis

  Basedow-kór

  Hashimoto-féle thyreoiditis

  Addison-szindróma

  Vitiligo

  Alopecia areata
  Lokális scleroderma (morphea, lineáris scleroderma)

  Dermatomyositis

  Egyes cardiomyopathiák

  Autóimmun myocarditis

  Egyes nephrosis szindrómák (membranoproliferatív glomerulonaphritis, Berger-kór, rapidly progress glomerulonephritis).

  Primer autóimmun hepatitis

  Vírusfertőzés által okozott krónikus aktív („agresszív”) hepatitisek

  Autóimmun petefészek-gyulladás (korai változókorral)

  Autóimmun heregyulladás és sterilitás

  Sokízületi gyulladás (reumás ízületi gyulladás, polyarthritis chronica progressiva)

  Bechterew-kór

  Autóimmun hemolítikus vérszegénység

  Vérlemezkehiányos vérzékenység (Werlhof-kór)

  A felsorolás természetesen sohasem lehet teljes. Számos olyan betegség van, melyről feltételezzük, de biztosan nem tudjuk, hogy autoimmun eredetű-e (pl. sclerosis multiplex). Másfelől a szervi alapon történő elkülönítés sem mindig pontos. Az SLE pl. okozhat vesebetegséget, akárcsak a Wegener-féle granulomatosis

  Az autoimmun betegségek summás gyakoriságát felbecsülni nem lehet, de tény, hogy a népesség tagjainak többségénél valamelyik autoimmun betegség az élete folyamán bekövetkezik. A betegségek nőknél kb. háromszor gyakoribbak, ennek oka ismeretlen. Az élet bármely szakaszában bekövetkeznek, de gyermekeknél nagyon ritka. Gyakoriságuk pubertáskorban kezd nőni. Fiatal életkorra sajnálatos módon az agresszívebb betegségek jellemzőek (szisztémás lupusz vagy SLE), idősebbeknél a kisízületek torzító reumás gyulladása a legfontosabb.

  Az autoimmun betegségek kiváltó oka ma sem ismert. Léteznek olyanok, pl. a reumás kisízületi gyulladás, melynek ismétlődési kockázat elsőfokú rokonok között 10% körül van, tehát a genetikai hajlam szerepe feltételezhető. Olyan is van, aminél a betegségre bizonyos fehérjék génjének öröklődése jellemző (pl. Bechterew-kór) kapcsán. Előfordul, hogy autoimmun betegség streptococcus pyogenes fertőzést követően alakul ki. Summásan mégis megállapítható, hogy az autoimmun betegségek oka jelenleg ismeretlen.

  Valamennyi betegségnek megvan a sajátos tünetspektruma, melynek alapján a betegség feltételezhető. Egyes kórformák főként laboratóriumi úton (pl. SLE), mások képalkotó eljárásokkal (MRI, CT) mutatható ki, de a végső szó mindig a szövettanászé.
  A lefolyás mindig az alapbetegség függvénye. Létezik csupán kellemetlen autoimmun betegség és létezik sajnos hetek alatt halálos is. Még azonos betegségek esetén is nagyok az egyéni különbségek. SLE esetén pl. a betegség lefolyását, az életkilátásokat lényegében a vesék érintettsége határozza meg.

  A kezelés minden esetben ún. immunszuppresszív (immunműködést elnyomó) kezelésekkel folyik. Az első gyógyszer rendszerint valamely szteroid gyulladásgátló. Amennyiben ez elégtelen, a szervátültetésekre kifejlesztett azatioprin (Imuran), ill. újabban a takrolimusz, ill. szirolimusz használatos. A rákos betegségek gyógyításában használt citosztatikus gyógyszerek (metotrexát, ciklofoszfamid) bevetésére a harmadik lépcsőben kerül sor. A gyógyszereknek számos komoly mellékhatása van, melyek önmagukban is ronthatják a betegek életkilátásait.

  Terhesség során az autoimmun betegségek enyhülést mutatnak. Terhesség vállalása csak akkor javasolt, ha ezt az alapbetegség, ill. az alkalmazott gyógyszerek nem ellenjavallják. A legkomolyabb ellenjavallat az SLE, mert a terhesség az esetek harmadában spontán vetéléssel végződik. Citosztatikus kezeléssel kombinált SLE esetén ez az arány a 100%-os megközelíti. Szülést követően legtöbbször a betegség súlyos kiújulásával kell számolnunk.

  Szerző: Dr. Elek Csaba
  Megjelent: 2013. május 3.
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.

  3. RA

  Ágimami
  2011-09-22 08:37:09

  Texán kell szednem RA betegségemre. Egy héten egyszer, 3x2. A következő napon gyomorszáj, nyelőcső alsó szakasza, valamint a hátamba sugárzó fájdalom jelenkezik. A nyelés is fájdalmas. Ez kb. 2 napig tart. Félek, hogy komoly mellékhatás következik be. Az izületeimre viszont nagyon jól reagál. Aggódom.
  A gyógyszert e néven nem találom. Ha megírná a hatóanyag (nem a gyógyszer) nevét, jobban tudnék segíteni Önnek! üdvözlettel: a szerkesztő.

  2. BECHTEREW kór-- Enbrell injekció

  pal.budavari
  2011-01-10 19:05:11

  Elnézést kérek, de eredeti hozzászólásom egy hiba miatt félbemaradt. Szeretném folytatni. Tehát a 72 db. injekció beadását követően 0 eredmény született. lásd a kvetkező bejegyzést! Állapotomban semmi javulás nem következett be, inkább romlott az állapotom. 74 éves ember vagyok és már hosszú ideje kinlódok mozgásszervi problémákkal. Az utóbbi két évben vált súlyosabbá a helyzet, 73 éves koromig még állományban voltam. Az új biotherápiát írta elő a hagyományos kezelésekkel szemben az orvos.
  Mindenáron izületi gyulladás ellen akartkezelni. Vérsüllyedésem évek óta 2 mm. Az izületek sehol nem dagadtak, nem pirosak. A cukrom 4-5 között van. Járásom bizonytalan , egyensúlyi zavarként élem meg a helyzetet. Tanácstalan vagyok a hogyan továbbot illetően. Várom szíves tanácsukat.
  Tisztelettel!
  Budavári Pál 5700 Gyula, Eszperantó tér 3.
  Kedves Budavári úr! Kérem küldje be a kérdését az Orvos válaszol rovatunkba, ott tudunk rá választ adni Önnek! üdvözlettel, a szerkesztő.

  1. Bechterew kór- Enbrell injekció

  pal.budavari
  2011-01-10 18:52:44

  A szakorvos nálam a tárgyba ni kórt állapította meg . Másfél éven keresztül injekcióztam magam Enbrell injekcióval / 72 db-ot adtam be magamnak./ Az eredmény: 0

  Hirdetés

  Ígéretes lehet az agyi érkatasztrófa kezelésében az őssejtterápia

  A páciensek csontvelejéből nyert őssejtek alkalmazása ígéretes eredményekkel kecsegtet az agyi érkatasztrófa (stroke) esetén, az Imperial College London kutatói által alkalmazott kezelés jelentősen csökkentette a károsodás mértékét és javította a betegek életminőségét.

  Harc a rákkal: élet gyomor nélkül és ünnepek az onkológián...

  Harc a rákkal: élet gyomor nélkül és ünnepek az onkológián...

  Nagy György televíziós szerkesztő-műsorvezető gyomorrákkal való küzdéséről is vall a Rákgyógyítás Magazin nyári lapszámában, amelyben betegségükkel példamutató módon küzdő sorstársak avatják be az olvasókat történetükbe. Az ingyenes, s hirdetéseket sem közlő országos lap kiemelten foglalkozik az onkológia legújabb irányvonalaival és dilemmáival is.