Ezeket látta már?

Mi a metabolikus szindróma? Ezek a tünetei és kezelési módjai

Mi a metabolikus szindróma tünete kezelése

A metabolikus szindróma egy olyan anyagcserezavar, ahol az anyagcserének több problémája is jelen van, egymással párhuzamosan.

Ez a betegség valójában bizonyos tünetek együttes fennállásának az összefoglaló neve. A metabolikus szindróma világszerte rendkívül gyakori betegség, amelyre az elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint és kóros vérzsír-összetétel jellemző. Korábban elsősorban idősebb korosztálynál jelentkezett, manapság azonban egyre több fiatalnál is megfigyelhető ez az állapot. Az elhízás során a testösszetétel arányai is megváltoznak, súlyos betegségekre hajlamosítva, mint például cukorbetegség, magas vérnyomás, érelmeszesedés, valamint egyéb szív- és érrendszeri problémák.

A cukorbetegség (diabetes mellitus), világszerte egyre elterjedtebb, és mára a civilizációs betegségek közé tartozik. Becsült adatok szerint a lakosság körülbelül 5-6%-a cukorbeteg, ami Magyarországon mintegy félmillió embert jelent! Civilizációs betegségek tekintetében Magyarországon a halálozási statisztikákat a szív-és érrendszeri betegségek vezetik, második helyen a daganatos megbetegedések állnak.

Ezt jelenti a metabilkus szindróma

A metabolikus szindróma tehát egy olyan anyagcsere-állapot, amelyben többnyire egyszerre van jelen a magas vérnyomás, az elhízás, a magas koleszterinszint és az inzulinrezisztencia. Ez a kombináció jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek, például a koszorúér-betegség és stroke kockázatát. A metabolikus szindróma alapvetően négy fő részre osztható:

 1. zsíranyagcsere,
 2. szénhidrátanyagcsere
 3. elhízás
 4. magas vérnyomás.

A metabolikus szindróma tünetei

Az első jelek közé tartozik a súlyfelesleg - a betegek általában ezt veszik először észre, de a magas vérnyomás is gyakori tünet. Ha mindkettő jelen van, joggak merülhet fel a gyanú, hogy metabolikus szindrómáról van szó.

 • súlyfelesleg
 • túlsúly
 • magas vérnyomás
 • magas vérzsírszint
 • magas koleszterinszint
 • magas vércukorszint
 • magas inzulinszint

A metabolikus szindrómában a tünetek gyakran a magas vérnyomás, elhízás, magas koleszterinszint és vércukorszint miatti eltérésekhez kapcsolódnak:

 • Elhízás: főként a derék körül rakódik le a zsír, "alma" típusú elhízásnak nevezik. Férfiaknál a 102 cm, nőknél pedig a 88 cm feletti haskörfogat már kórosnak számít.
 • Magas vérnyomás: 130/85 Hgmm felett.
 • Magas vércukorszint: 5,6 mmol/l feletti éhgyomri érték.
 • Magas koleszterinszint: a vér trigliceridszintje 1,7 mmol/l felett van, az HDL-koleszterin (jó koleszterin) férfiaknál 1,04 mmol/l alatt, nőknél 1,3 mmol/l alatt.

Kiket érint leginkább a metabolikus szindróma?

A probléma mindkét nemet egyaránt érinti, általában 20 éves kortól, de egyre gyakrabban fordul elő fiatalabb korban is. Érdekes megjegyezni, hogy a nőknél gyakrabban fedezik fel a testsúlyproblémák miatt. Az életkor előrehaladta azonban mindkét nemnél növeli a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát.

alkohol, májdaganat, májrák, zsírmáj A tünetegyüttes hátterében genetikai hajlam is állhat, ám ennél sokkal fontosabbak az életmódbeli tényezők. A helytelen táplálkozás során a leggyakoribb gond kalóriabevitel és az alkoholfogyasztás - valamint a mozgásszegény életvitel. Forrás: shuttertock.com

Mi a metabolikus szindróma oka?

Bár a genetikai hajlam szerepet játszhat, az életmód jelentőségét nem lehet alábecsülni. Leggyakoribb okai közé tartozik a helytelen táplálkozás - különösen a kalóriatúlzás és az alkoholfogyasztás -, valamint a mozgásszegény életmód. A vérnyomás emelkedéséhez hozzájárulhat a túlzott sóbevitel is.

A metabolikus szindróma diagnosztizálása

A magas vérzsír- és vércukorszintet laborvizsgálattal lehet egyértelműen kimutatni - az orvosok a tünetek és laboratóriumi eredmények alapján állítják fel a diagnózist.

A metabolikus szindróma kivizsgálása során fizikális vizsgálat, vérnyomás- és testsúlymérés, valamint laboratóriumi vizsgálatok is szükségesek lehetnek. Az anyagcserezavarra való gyanúhoz legalább két másik tünetnek is meg kell jelennie az elhízás mellett.

Ezek a diagnosztikus kritériumok:

 • A haskörfogatnak férfiaknál legalább 94 centiméter, nőknél 80 centiméter felettinek kell lennie.
 • A trigliceridszintnek legalább 1,7 mmol/l-nek, a jó koleszterinszintnek pedig alacsonynak kell lennie.
 • Az artériás vérnyomásnak legalább 130/85 higanymilliméternek kell lennie.
 • Az éhgyomri vércukorszintnek legalább 5,6 mmol/l-nek kell lennie, vagy a betegnek már 2-es típusú cukorbetegsége kell lennie.
Hasi elhízás pocak betegség jele A testzsírok jellemzően a derék körül rakódnak le („alma" típusú elhízás). Férfiak esetében a 102 cm-nél, nők esetében a 88 cm-nél nagyobb haskörfogat számít kórosnak. Forrás: shutterstock.com

Legalább három az alábbi tünet közül jelen kell lennie a diagnózis felállításához:

 • Hasi hízás
 • Trigliceridszint emelkedés (1,7 mmol/l felett)
 • Magas vérnyomás
 • Kóros koleszterinszint
 • 2-es típusú cukorbetegség
 • Inzulinrezisztencia

Minél több tünet jelentkezik, annál nagyobb az egészségügyi kockázat.

A metabolikus szindróma kezelése

Az életmódváltás - különösen az étrend megváltoztatása - fontos része az anyagcserezavar kezelésének. Ajánlott az alacsony glikémiás indexű étrend, amely zöldségekből, gyümölcsökből, teljes kiőrlésű gabonákból és sovány húsokból áll. Fontos, hogy:

 • többször egyen kisebb adagokat a nap folyamán,
 • a mozgást is be kell iktatni a mindennapokba, különösen olyan sportokat, amelyek sok kalóriát égetnek és serkentik a keringést.
 • Egyes betegeknek átmenetileg gyógyszert kell szedniük, de a cél az, hogy az életmódváltás után ezt már ne kelljen megtenni.
terhesség, sport mozgás, várandósság A metabolikus szindróma kialakulásának megelőzése érdekében a legfontosabb az életmódváltásra vonatkozó javaslatok követése. Forrás: shutterstock.com

Az anyagcserezavar gyógyulási esélyei

A metabolikus szindróma kezelése többféle gyógyszer kombinációjából állhat, melyek csökkentik a vérnyomást, koleszterinszintet és vércukorszintet. Az életmódváltoztatások, mint például a testmozgás, egészséges étkezés és dohányzás mellőzése szintén fontosak.

zsírmáj, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, májenzim, túlsúly, trigliceridszint Mivel a máj nagyon jól regenerálódik, a betegség akkor sem végzetes, ha csak akkor diagnosztizálják, amikor ez a szerv az elhízás miatt már elzsírosodott. Ha a beteg ilyenkor le tud fogyni, figyelni tud a testmozgásra és a diétára, még ha kell is gyógyszert szednie, akkor is gyógyultnak tekinthető, élethosszára nem lesz hatással ez a szindróma. Forrás: shuttertock.com

Az életmódváltás a legfontosabb része a kezelésnek. Fokozott fizikai aktivitás, testsúlycsökkentés, egészséges táplálkozás, dohányzás elkerülése és stresszkezelés mind hozzájárulnak a metabolikus szindróma kezeléséhez és megelőzéséhez.

Ha az anyagcserezavart időben felismerik, és életmódváltással kezelik, akkor nagyon jól kontrollálható és kezelhető. Még akkor sem végzetes, ha már májzsírosodás alakult ki. Ha a beteg sikerrel tud fogyni, figyel oda az étrendjére és rendszeresen mozog, akkor teljesen felépülhet az anyagcserezavarból.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához