Gyógyszerkereső

VPRIV 400 egység por oldatos infúzióhoz

Hatóanyag:

velaglucerase alfa

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1x

Tájékoztató ár:

595092 Ft

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE EGYÉB GYÓGYSZEREI

 • Törzskönyvi szám:

  EU/1/10/646/002

 • Gyógyszeralkategória:

  Enzimek

 • Gyártó:

  Shire Pharmaceuticals Ireland

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a VPRIV és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A VPRIV az I. típusú Gaucher-kórban szenvedő betegek hosszantartó enzimpótló terápiájára alkalmas.
A Gaucher-kór genetikai betegség, amelyet a glükocerebrozidáz nevű enzim hiánya vagy nem megfelelő működése okoz. Az enzim hiánya vagy nem megfelelő működése esetén a glükocerebrozid nevű anyag felhalmozódik a szervezet sejtjeiben. Ezen anyag felhalmozódása okozza a Gaucher-kór okozta panaszokat és tüneteket.
A VPRIV a Gaucher-kórban szenvedő betegeknél a glükocerebrozidáz nevű hiányzó vagy nem megfelelően működő enzimet helyettesíti.
2. Tudnivalók a VPRIV alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a VPRIV-et:
- ha allergiás a velagluceráz-alfára vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A VPRIV alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával
- Ha VPRIV-kezelésben részesül, az infúzió közben vagy után mellékhatásokat észlelhet (lásd a 4. pontban, Lehetséges mellékhatások). Ezeket infúzióval összefüggő reakcióknak nevezik, és néha súlyosak is lehetnek.
- Az infúzióval összefüggő reakciók közzé tartoznak: szédülés, fejfájás, hányinger, alacsony vagy magas vérnyomás, fáradtság, láz. Ha infúzióval összefüggő reakciót tapasztal, azonnal közölnie kell orvosával.
- Infúzióval összefüggő reakció előfordulása esetén további készítményeket kaphat a jövőbeli reakciók kezelésére vagy megelőzésére. Ezek közé tartozhatnak a következők:
antihisztaminok, lázcsillapítók, kortikoszteroidok.
- Súlyos, infúzióval összefüggő reakció előfordulása esetén orvosa azonnal megszakítja az intravénás infúziót, és megfelelő gyógyszeres kezelésben részesíti.
- Amennyiben az infúzió okozta reakciók súlyosak és/vagy a gyógyszer hatása csökkent, akkor kezelőorvosa vérvizsgálatot fog végeztetni, hogy ellenőrizze az ellenanyagok esetleges jelenlétét, amelyek befolyásolhatják a kezelés eredményét.
- A legtöbb esetben az infúzióval összefüggő reakciók megjelenése ellenére is beadhatják Önnek az VPRIV-et.
Tudassa orvosával, ha a Gaucher-kórra adott más enzimpótló terápia esetén korábban már tapasztalt infúzióval összefüggő reakciókat vagy allergiás reakciókat.
Gyermekek
A VPRIV-et nem szabad 2 évnél fiatalabb gyerekeknél alkalmazni.
Egyéb gyógyszerek és a VPRIV
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
Nőknél a terhesség alatt, valamint a szülés utáni néhány hétre fellobbanhat a Gaucher-kór. A Gaucher-kórban szenvedő, terhességet tervező nőknek beszélniük kell orvosukkal.
A VPRIV hatását nem vizsgálták terhes nőknél, ezért a terhes nőknél történő alkalmazása tekintetében nem áll rendelkezésre információ vagy csak korlátozott mennyiségű információ áll rendelkezésre. Az állatkísérletek nem utalnak a VPRIV káros hatásaira. Terhes nőknek csak gondos mérlegelést követően rendelhető.
A VPRIV hatását nem vizsgálták szoptató nőknél, és nem ismert, hogy a VPRIV megjelenik-e az anyatejben. A VPRIV azonban egy fehérjét tartalmaz, amelyet a gyermek szervezete megemészthet. Szoptató nőknek csak gondos mérlegelést követően rendelhető.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A VPRIV nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A VPRIV nátriumot tartalmaz
A 400 egység gyógyszert tartalmazó injekciós üveg 12,15 mg nátriumot tartalmaz. Ezt figyelembe kell venni kontrollált nátrium tartalmú diéta esetén.
3. Hogyan kell alkalmazni a VPRIV-et?
A VPRIV csak megfelelő orvosi felügyelet mellett alkalmazható, amelyet a Gaucher-kór kezelésében gyakorlott orvosnak kell biztosítania. A VPRIV-et orvos vagy nővér adja be, intravénás infúzió formájában.
Dózis
A készítmény ajánlott adagja 60 egység/kg, kéthetente adva.
Ha a Gaucher-kór miatt jelenleg más enzimpótló kezelést kap, és az orvosa szeretné átállítani a VPRIV-re, az utóbbit kezdetben azonos dózissal és gyakorisággal kaphatja, mint a másik enzimpótló terápiát. A klinikai vizsgálatokban 15 és 60 egység/kg közötti dózisokat alkalmaztak.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A VPRIV adható gyermekeknek és serdülőknek (2 - 17 év között) ugyanolyan adagban és gyakorisággal, mint a felnőttek esetében.
Alkalmazása időskorú betegeknél
A VPRIV ugyanolyan adagban és gyakorisággal adható időskorú (65 éves és idősebb) betegeknek, mint egyébként a felnőtteknek.
A kezelésre adott reakció
Orvosa ellenőrzi a kezelésre adott reakcióját, és idővel módosíthatja a dózist (növelheti vagy csökkentheti).
Ha a kórházban jól tolerálja az infúziót, az orvosa vagy az ápolója otthon is beadhatja az infúziót.
Alkalmazás
A VPRIV injekciós üvegben, por formájában kapható, amelyet steril vízzel kell feloldani, majd az intravénás infúzió beadása előtt 9 mg/ml (0,9%-os) nátrium-klorid oldattal kell hígítani.
Elkészítés után az orvos vagy nővér 60 perces cseppinfúzió (intravénás infúzió) formájában adja be a VPRIV-et.
Ha az előírtnál több VPRIV-et alkalmazott
Ha az infúzió beadása közben rosszul érzi magát, azonnal szóljon az orvosnak vagy a nővérnek.
Ha elfelejtette alkalmazni a VPRIV-et
Ha kihagyott egy infúziót, lépjen kapcsolatba orvosával.
Ha abbahagyja a VPRIV alkalmazását
Beszélje meg orvosával a kezelése megváltoztatását.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Néhány beteg ugyanakkor allergiás bőrreakciókat tapasztalt, így például súlyos bőrkiütést vagy viszketést. Egy esetben légzési nehézséggel, az arc, ajkak, nyelv vagy torok feldagadásával járó, súlyos allergiás reakció fordult elő. Ha ezen tünetek bármelyikét észleli, azonnal szóljon orvosának.
A VPRIV-vel végzett vizsgálatokban a legtöbb mellékhatás az infúzió beadása közben vagy röviddel azután jelentkezett. Ezeket infúzióval összefüggő reakcióknak nevezik és az alábbiak tartoznak közéjük:
- fejfájás,
- szédülés,
- láz/hőemelkedés,
- alacsony vérnyomás vagy magas vérnyomás,
- hányinger és fáradtság.
Ha ehhez hasonló mellékhatásokat tapasztal, azonnal közölje orvosával. Az említett mellékhatások többsége enyhe volt.
A VPRIV-vel végzett vizsgálatokban az alábbi további mellékhatásokról is beszámoltak: Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 beteget érintenek):
- csontfájdalom
- ízületi fájdalom
- hátfájás
- gyengeség/erő elvesztése/fáradtság
Gyakori mellékhatások (10 közül kevesebb mint 1 beteget érintenek):
- hasi fájdalom/hányinger
- könnyen kialakuló vérzések/véraláfutások
- a bőr kipirulása
- gyors szívverés
- kiütés/csalánkiütés
- ellenanyag termelése a VPRIV-vel szemben (lásd 2. pont).
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a VPRIV-et tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveget tartsa a dobozában.
Ha elszíneződés vagy idegen részecskék észlelhetők, az oldat nem használható fel.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a VPRIV
- A készítmény hatóanyaga a velagluceráz-alfa.
A 400 egység VPRIV port tartalmazó injekciós üveg 400 egység velagluceráz-alfát tartalmaz. Feloldás után az oldat milliliterenként 100 egység velagluceráz-alfát tartalmaz.
- Egyéb összetevők: szacharóz, nátrium-citrát-dihidrát, citromsav-monohidrát, poliszorbát 20 (lásd 2. pont "A VPRIV nátriumot tartalmaz").
Milyen a VPRIV külleme és mit tartalmaz a csomagolás
400 egység VPRIV por: 400 egység velagluceráz-alfát tartalmazó 20 ml-es injekciós üveg. Dobozonként 1, 5 vagy 25 db injekciós üveget tartalmaz.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.