2015. szeptember 2. szerda, Rebeka, Dorina napja van
Nyitólap  >  Betegségek - tünetek  >  Gyomor-nyombél betegségek
Továbbküldés
Tartalom címe: Operáció nélküli refluxműtét?

  Operáció nélküli refluxműtét?

  Gyomorműtét operáció nélkül... A reflux nevű betegség (GERD) kezelése mindeddig még műtéti úton sem mindig vezetett sikerre. Amerikai orvoskutatók a közelmúltban olyan technikát mutattak be, amely beavatkozással jár, de hasi bemetszés nélkül segíthet a refluxosok panaszain.

  Refluxműtét - operáció nélkül?

  Az angol rövidítéséből GERD-nek (gastro-esophageal reflux disease) nevezett állapotot a gyomorszáj záróizmának elégtelen működése okozza. A tünetei rendkívül változatosak: vannak, akik gyomorpanaszuk miatt belgyógyászatra kerülnek, másoknál tüdő- vagy szívbetegségre gyanakszanak, ám a változatos panaszok hátterében a nyelőcsőbe visszakerülő, savas gyomortartalom maró hatása miatt kialakuló gyulladás található.

  A GERD a gyomorégés leggyakoribb magyarázata. Többféle gyógyszerrel kezelhető, ezek közül a protonpumpa-gátló vegyületek (PPI) a panaszokat általában enyhítik, de egyfelől folyamatos szedésük nem olcsó, másfelől krónikus szedést követően fokozhatják a csontritkulás kockázatát. A szakorvosok évek óta dolgoztak olyan megoldáson, mely biztonságosabban javítaná a betegek életminőségét.

  A tünetcsoport igen gyakori: amerikai statisztikák szerint minden tizedik felnőtt szenved a gyakori köhögéstől, szívtáji fájdalomtól, a savas visszaáramlás miatt bekövetkező erőteljes fogszuvasodástól. A Surgical Innovation című folyóirat legújabb kiadásában Kevin Hoddinott számol be arról az eljárásról, mely hasi bemetszés, tehát hasi műtét nélkül oldja meg a bonyolult panaszcsoportot.

  A máris magánklinikák sora által ajánlott TIF (transoral incisionless fundoplication) módszer lényege, hogy a nyelőcsövön keresztül levezetett endoszkópos eszköz és annak toldata segítségével a nyelőcső-gyomor átmenetbe olyan billentyűt ültetnek be, mely akadálytalanul beengedi az ételt a nyelőcsőből a gyomorba, de a savas gyomortartalmat nem hagyja visszaáramlani a nyelőcsőbe.

  Az új technikával már két éve is kísérleteztek, ám azóta tökéletesítették az eljárást. A betegek arról számolnak be, hogy a TIF beavatkozás óta úgy tudnak újra táplálkozni, mint valaha. Az eddigi eredmények szerint az eddig folyamatos gyógyszerszedésre szoruló emberek 80 százalékának már nincs szüksége a tablettákra.

   
  Megjelent: 2013. július 6.
  Forrás: MTI
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés

  Ha ezt Kleopátra tudta volna!

  Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

  Tovább a cikkre