2015. április 18. szombat, Andrea, Ilma napja van
Nyitólap  >  Betegségek - tünetek  >  Gyomor-nyombél betegségek
Továbbküldés
Tartalom címe: Operáció nélküli refluxműtét?

  Operáció nélküli refluxműtét?

  Gyomorműtét operáció nélkül... A reflux nevű betegség (GERD) kezelése mindeddig még műtéti úton sem mindig vezetett sikerre. Amerikai orvoskutatók a közelmúltban olyan technikát mutattak be, amely beavatkozással jár, de hasi bemetszés nélkül segíthet a refluxosok panaszain.

  Refluxműtét - operáció nélkül?

  Az angol rövidítéséből GERD-nek (gastro-esophageal reflux disease) nevezett állapotot a gyomorszáj záróizmának elégtelen működése okozza. A tünetei rendkívül változatosak: vannak, akik gyomorpanaszuk miatt belgyógyászatra kerülnek, másoknál tüdő- vagy szívbetegségre gyanakszanak, ám a változatos panaszok hátterében a nyelőcsőbe visszakerülő, savas gyomortartalom maró hatása miatt kialakuló gyulladás található.

  A GERD a gyomorégés leggyakoribb magyarázata. Többféle gyógyszerrel kezelhető, ezek közül a protonpumpa-gátló vegyületek (PPI) a panaszokat általában enyhítik, de egyfelől folyamatos szedésük nem olcsó, másfelől krónikus szedést követően fokozhatják a csontritkulás kockázatát. A szakorvosok évek óta dolgoztak olyan megoldáson, mely biztonságosabban javítaná a betegek életminőségét.

  A tünetcsoport igen gyakori: amerikai statisztikák szerint minden tizedik felnőtt szenved a gyakori köhögéstől, szívtáji fájdalomtól, a savas visszaáramlás miatt bekövetkező erőteljes fogszuvasodástól. A Surgical Innovation című folyóirat legújabb kiadásában Kevin Hoddinott számol be arról az eljárásról, mely hasi bemetszés, tehát hasi műtét nélkül oldja meg a bonyolult panaszcsoportot.

  A máris magánklinikák sora által ajánlott TIF (transoral incisionless fundoplication) módszer lényege, hogy a nyelőcsövön keresztül levezetett endoszkópos eszköz és annak toldata segítségével a nyelőcső-gyomor átmenetbe olyan billentyűt ültetnek be, mely akadálytalanul beengedi az ételt a nyelőcsőből a gyomorba, de a savas gyomortartalmat nem hagyja visszaáramlani a nyelőcsőbe.

  Az új technikával már két éve is kísérleteztek, ám azóta tökéletesítették az eljárást. A betegek arról számolnak be, hogy a TIF beavatkozás óta úgy tudnak újra táplálkozni, mint valaha. Az eddigi eredmények szerint az eddig folyamatos gyógyszerszedésre szoruló emberek 80 százalékának már nincs szüksége a tablettákra.

   
  Megjelent: 2013. július 6.
  Forrás: MTI
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés

  Cukorbetegség a hálószobában

  A szexualitás egyik legfontosabb eleme életünknek. A diabétesz a mindennapok betegsége, mely a hálószobába is elkíséri a férfit és a nőt. Lelki szempontból nehezíti a beteg érzelmi életét a gyakori hangulatváltás, az enyhe vagy erősebb depresszió. Az odabújás, a gyengédség, melynek része a szex is, terápiával ér fel a nehezebb napokban. A deprimált ember viszont elriaszthatja partnerét, aki pedig segítene kilábalni a rosszkedvből.

  Tovább a cikkre

  Fokozza a látásélményt!

  Nem elég hosszú a karja, hogy elolvassa az apró betűs szöveget?

  Tovább a cikkre

  Nem minden gyógyszer, ami annak látszik!

  Nem minden gyógyszer, ami annak látszik!

  Gyógyszer- és étrend-kiegészítő témában beszélgettünk Dr. Ilku Líviával, aki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) igazgatója. A hamis gyógyszerek elleni harc lehetőségeiről kérdeztük. Tovább a cikkre