Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

AMMONAPS 500 mg tabletta

Hatóanyag:
sodium phenylbutyrate

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
250x


Tájékoztató ár: 368116 Ft

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE EGYÉB GYÓGYSZEREI Törzskönyvi szám: EU/1/99/120/001
Gyógyszeralkategória: Tápcsatorna és anyagcsere egyéb gyógyszerei Gyártó: Immedica Pharma

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az AMMONAPS és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az AMMONAPS-ot a karbamid-ciklus zavaraiban szenvedő betegek számára írják fel. Az ebben a ritka kórképben szenvedőknek bizonyos májenzim elégtelensége van,, ennél fogva nem képesek a felesleges nitrogén kiürítésére. A nitrogén a fehérjék egyik építőeleme, ezért a szervezetben fehérjetartalmú táplálék elfogyasztása után nitrogén halmozódik fel. A felesleges mennyiségű nitrogén ammónia formájában van jelen, ami különösen az agyra nézve mérgező, és súlyos esetekben csökkenti a tudatszintet, és kómához vezet.
Az AMMONAPS segít a szervezetnek a felesleges nitrogént eltávolítani, csökkentve a testben az ammónia mennyiségét.
2. Tudnivalók az AMMONAPS szedése előtt
Ne szedje az AMMONAPS-ot:
- ha terhes.
- ha szoptat.
- ha allergiás a nátrium-fenil-butirátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az AMMONAPS szedése előtt beszéljen kezelőorvosával
- ha nehezen tud nyelni. Az AMMONAPS tabletták megakadhatnak a nyelőcsőben és fekélyt okozhatnak. Ha nehezen tud nyelni, akkor a tabletta helyett az AMMONAPS granulátum alkalmazása javasolt.
- ha szívbetegségben, veseműködés csökkenésében vagy egyéb olyan betegségben szenved, melyek esetében az ebben a gyógyszerben található nátrium-só visszatartása ronthatja az Ön állapotát.
- ha vese- vagy májműködése csökkent, mivel az AMMONAPS a veséken és a májon keresztül ürül ki a szervezetből.
- Amikor kisgyermeknek adják, mivel lehet, hogy nem tudják lenyelni a tablettát és megfulladhatnak. A tabletta helyett számukra az AMMONAPS granulátum használata javasolt.
Az AMMONAPS szedése mellett csökkentett fehérjetartalmú táplálékot kell fogyasztani, melyet az orvos vagy a dietetikus személyre szabottan Önnek állított össze. Figyelmesen tartsa be ezt a diétát.
Az AMMONAPS nem képes a vér ammóniatartalmának heveny emelkedését teljesen meggátolni, és nem alkalmas az ilyen, sürgős orvosi beavatkozást igénylő állapot kezelésére sem.
Amennyiben Önnél laboratóriumi vizsgálatok elvégzése válik szükségessé, akkor emlékeztesse orvosát arra, hogy Ön AMMONAPS-ot szed, hiszen a nátrium-fenil-butirát befolyásolhatja bizonyos laboratóriumi vizsgálatok eredményeit.
Egyéb gyógyszerek és az AMMONAPS
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen fontos, hogy orvosát tájékoztassa, ha az Ön által szedett gyógyszerek a következőket tartalmazzák:
- valproát sav (egy epilepszia-ellenes gyógyszer),
- haloperidol (egyes pszichotikus zavarok esetén használják),
- kortikoszteroid (kortizon jellegű gyógyszerek, melyeket arra használnak, hogy enyhülést nyújtsanak a gyulladásban lévő testrészeknek),
- probenecid (köszvényben a vér magas húgysavszintjének kezelésére)
Ezek a gyógyszerek megváltoztathatják az AMMONAPS hatását, és Önnek gyakori vérvizsgálatokra lesz szüksége. Ha nem biztos az Ön által szedett gyógyszerek hatóanyagait illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Terhesség és szoptatás
Ne szedje az AMMONAPS-ot terhesség alatt, mert ez a gyógyszer károsíthatja a meg nem született magzatot. Ha Ön fogamzóképes nő, akkor az AMMONAPS-szal történő kezelés időtartama alatt megbíztató fogamzásgátlást kell alkalmaznia.
Ne szedje az AMMONAPS-ot szoptatás közben, mert ez a gyógyszer kiválasztódhat az anyatejbe, és károsíthatja a csecsemőjét.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.
Az AMMONAPS nátriumott tartalmaz
62 mg nátriumot tartalmaz tablettánként.
Ezt figyelembe kell vennie, ha Ön korlátozott nátriumtartalmú étrendet tart.
3. Hogyan kell szedni az AMMONAPS-ot
A gyógyszert mindig a kezelőorvosaorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Adagolás:
Az AMMONAPS napi adagját az Ön fehérje-toleranciája, diétája és testsúlya vagy testfelülete alapján számolják ki. A pontos napi adag meghatározása érdekében Önnek rendszeresen vérvételre kell járnia. Az orvosa tájékoztatni fogja Önt, hogy hány tablettát kell szednie.
Az alkalmazás módja
Az AMMONAPS-ot szájon át, minden egyes étkezés alkalmával egyenlő mennyiségben elosztva kell bevenni (például háromszor egy nap). Az AMMONAPS tablettát nagy mennyiségű vízzel kell lenyelni.
Az AMMONAPS-ot speciális, csökkentett fehérjetartalmú diétával kell együtt szedni.
Nem szabad az AMMONAPS tablettát olyan gyermekek számára adni, akik nem tudják lenyelni a tablettát. Esetükben ehelyett az AMMONAPS granulátum használata ajánlott.
Hacsak nem esik át sikeres májátültetésen, akkor a kezelést és a diétát egész életében folytatnia kell.
Ha az előírtnál több AMMONAPS-ot vett be
Azok a betegek, akik nagyon nagy AMMONAPS adagot vettek be, a következőket tapasztalták:
- álmosság, fáradtság, szédülés, ritkábban zavartság,
- fejfájás,
- az ízérzékelés zavara,
- halláscsökkenés,
- dezorientáció,
- memóriazavar
- korábban fennálló neurológiai betegségek súlyosbodása.
Amennyiben a fenti tünetek bármelyikét észleli, azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház ambulanciáját, hogy megkaphassa a szükséges kezelést.
Ha elfelejtette bevenni az AMMONAPS-ot
A következő étkezés alkalmával mielőbb vegyen be egy adagot. Ügyeljen arra, hogy két adag bevétele között legalább 3 óra elteljen. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatásokat az alábbi gyakorisági csoportokba sorolták:
Nagyon gyakori: 10 beteg közül több mint 1 beteget érint
Gyakori: 100 beteg közül 1-10 beteget érint
Nem gyakori: 1000 beteg közül 1-10 beteget érint
Ritka: 10 000 beteg közül 1-10 beteget érint
Nagyon ritka: 10 000 beteg közül kevesebb mint 1 beteget érint
Nem ismert: A gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
Nagyon gyakori mellékhatások: rendszertelenné válik vagy megszűnik a menstruáció.
Amennyiben aktív nemi életet él, és ciklusa teljesen kimarad, akkor ne azt feltételezze, hogy ezt az AMMONAPS okozta. Amennyiben ez előfordul, kérjük, keresse fel kezelőorvosát, mivel ez terhesség jele is lehet (lásd fent a Terhesség és szoptatás részt).
Gyakori mellékhatások: a vér alakos elemeinek számbeli eltérése (vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék), étvágycsökkenés, depresszió, ingerlékenység, fejfájás, ájulás, folyadék felhalmozódása a szervezetben (vizenyő), ízérzékelés zavara, hasi fájdalom, hányás, hányinger, székrekedés, kellemetlen bőrszag, bőrkiütés, kóros vesefunkció, súlygyarapodás, laboratóriumi eredmények megváltozása.

Nem gyakori mellékhatások
: a vörösvértestek számának csökkenése a csontvelő működésének csökkenése miatt, bőrbevérzés, szívritmuszavar, a végbél vérzése, gyomorhurut, gyomorfekély, hasnyálmirigy-gyulladás.
Tartós hányás előfordulása esetén azonnal keresse fel orvosát vagy gyógyszerészét.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az AMMONAPS-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A kartondobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő ("EXP") után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az AMMONAPS
- A készítmény hatóanyaga a nátrium-fenil-butirát.
500 mg nátrium-fenil-butirát tablettánként.
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát és vízmentes, kolloid, szilícium-dioxid.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az AMMONAPS tabletta törtfehér, ovális tabletta, "UCY 500" dombornyomással.
A tablettákat gyermekbiztonsági zárókupakkal ellátott tartályokba csomagolják. A tartályok 250 vagy 500 tablettát tartalmaznak.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.