BERIATE 100 NE/ml por és oldószer oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz

Hatóanyag:

factor VIII

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1x500ne por inj. üvegben+1x5ml oldószer inj. üvegben (I-es típusú)

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

factor VIII

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1x1000ne por inj. üvegben (II-es típusú) +1x10 ml oldószer inj. üvegben (I-es típusú)

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    K-VITAMIN ÉS EGYÉB VÉRZÉSCSILLAPÍTÓ SZEREK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-4357/01

  • Gyógyszeralkategória:

    Véralvadási faktorok

  • Gyártó:

    CSL Behring

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Beriate és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a Beriate?
A Beriate por és oldószer. A kész oldatot injekcióként vagy infúzióként vénába kell adni.
A Beriate készítményt humán plazmából (a vér folyékony része) állítják elő és humán VIII. véralvadási faktort tartalmaz. Vérzés megelőzésére és kezelésére alkalmazható VIII. véralvadási faktorhiányban (hemofília A-ban) szenvedő betegeknél. Szerzett VIII. faktorhiány kezelésére is alkalmazható.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Beriate?
A VIII. faktor fontos eleme a véralvadási rendszernek. Hiányában a vér alvadása elhúzódik és megnövekszik a vérzés veszélye. A Beriate adásával a VIII. faktort pótoljuk és az alvadási rendszer megfelelően működik.
2. Tudnivalók a Beriate alkalmazása előtt
Az következő szakaszok fontos információkat tartalmaznak, amelyeket Önnek és az Ön orvosának figyelembe kell vennie a Beriate alkalmazása előtt.

Ne alkalmazza a Beriate-t:
- ha Ön allergiás humán VIII. véralvadási faktorra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével a Beriate alkalmazása előtt.
- Allergiás típusú túlérzékenységi reakciók előfordulhatnak. Az Ön kezelőorvosa tájékoztatja a túlérzékenységi reakciók korai tüneteiről, köztük a csalánkiütésről, nehézlégzésről, légszomjról, vérnyomásesésről, anafilaxiáról (súlyos allergiás reakció, súlyos légzési nehézséget és szédülést okoz). Amennyiben ezek a tünetek jelentkeznek Önnél azonnal meg kell szüntetni a készítmény adagolását, és vegye fel a kapcsolatot a kezelőorvosával.
- A kezelés ismert komplikációja a VIII. faktor elleni inhibitorok (semlegesítő antitestek) kialakulása, melyek akadályozzák a hatékony működést. Amennyiben a Beriate beadására a vérzés nem szűnik meg, haladéktalanul vegye föl a kapcsolatot kezelőorvosával, aki vizsgálatokkal ellenőrzi az inhibitorok kialakulását.
- Amennyiben a Beriate beadásához Önnél egy centrális vénás kanülre van szükség, akkor kezelőorvosának mérlegelnie kell a centrális vénás kanüllel kapcsolatos szövődmények, köztük a helyi fertőzések, baktériumok véráramba kerülésének (bakterémia), valamint a kanül bevezetésének helyén az érben kialakuló vérrög (trombózis) kockázatát.
Az Ön kezelőorvosa gondosan mérlegeli a Beriate alkalmazásának előnyét és kockázatát.
Vírusbiztonság
Amikor emberi vérből vagy plazmából állítanak elő gyógyszert, bizonyos szabályokat léptetnek életbe, hogy megelőzzék a fertőzések betegekre való átvitelét. Ez magába foglalja a vér- és plazmadonorok gondos kiválasztását a fertőzés hordozóinak kizárása érdekében, az egyedi plazmaadományok és a plazmakeverékek ellenőrzését vírusokra illetve egyéb fertőzésre utaló jelekre, valamint a vér és a plazma feldolgozásának folyamatába a gyártók által beiktatott lépéseket, melyek inaktiválják vagy eltávolítják a vírusokat. Mindezek ellenére az emberi vérből vagy plazmából előállított gyógyászati készítmények alkalmazásával fertőzések átvitelének lehetősége nem zárható ki teljesen. Ez vonatkozik az ez idáig ismeretlen vagy módosult vírusokra vagy más típusú kórokozókra is.
A rendszabályok megfelelő hatékonysággal alkalmazhatók a burokkal rendelkező vírusokra, mint a humán immundeficiencia vírus (HIV, az AIDS vírus) a hepatitisz B vírus, hepatitisz C vírus (májgyulladás) és a burok nélküli hepatitisz A vírusra (májgyulladás) és a parvovírus B19-re.
Amennyiben Ön rendszeresen vagy ismételten kap humán plazmából előállított gyógyszert (pl. VIII. faktor), meg kell fontolnia a hepatitisz B és hepatitisz A védőoltás beadásának szükségességét, ezt az Ön kezelőorvosa is ajánlani fogja.
Nagyon ajánlott, hogy minden alkalommal az alkalmazott Beriate gyártási számát, injekcióban felhasznált mennyiségét és az alkalmazás idejét gondozási naplójában rögzítse.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, vagy szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- A Beriate-t gyógyszerrel, oldószerrel és oldatokkal nem szabad keverni, kivéve a gyártó által ajánlottakat (lásd 6. pont).
- Terhesség, szoptatás és termékenység
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Terhesség és szoptatás alatt a Beriate csak akkor alkalmazható, ha egyértelműen szükséges.
- Termékenységre vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek nincs hatása a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre.
A Beriate nátriumot tartalmaz
A Beriate 28 mg nátriumot tartalmaz 1000 egységenként. Ezt vegye figyelembe, ha Ön sószegény diétát alkalmaz.
3. Hogyan kell alkalmazni a Beriate-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A hemofília A kezelését az ilyen típusú betegség kezelésében jártas orvos felügyelete mellett kell elkezdeni.
Adagolás
Az Önnek szükséges VIII. faktor mennyiségét és az alkalmazás időtartamát több tényező befolyásolja, pl. a testsúlya, betegségének súlyossága, a vérzés helye és mértéke, vagy az a körülmény, hogy egy operáció vagy vizsgálat alatt valószínűsíthető vérzést kell meggátolni.
Ha Önnek otthoni alkalmazásra írták elő a Beriate készítményt az Ön kezelőorvosa megbizonyosodik arról, hogy Ön ismeri az alkalmazás módját és mennyiségét.
Alkalmazáskor kövesse kezelőorvosa vagy a hemofília központ egészségügyi szakemberének útmutatását.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Az adag meghatározása a testtömeg alapján történik, ugyanúgy, mint a felnötteknél.
Ha az előírtnál több Beriate készítményt alkalmazott
A humán VIII. faktor-tartalmú készítmény túladagolásával kapcsolatos tüneteket nem jelentettek.
Ha elfelejtette alkalmazni a Beriate-t
Haladéktalanul adja be a következő adagot, majd folytassa az Ön kezelőorvosa által előírt rendszeres időközönként. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Visszaoldás és alkalmazás

Általános teendők
- A feloldást és a felszívást aszeptikus körülmények között kell végezni.
- Feloldás után az oldat tiszta vagy kissé opálos, fény felé fordítva buborékok lehetnek benne, de látható, fel nem oldódott részecskék nem. Alkalmazás előtt a felszívott, megszűrt (lásd alább) oldatot ellenőrizni kell vizuálisan, színváltozásra, esetleges részecskék megjelenésére. Zavaros, vagy részecskéket (üledéket) tartalmazó oldatot nem szabad felhasználni.
- Alkalmazás után a fel nem használt oldatot, a keletkezett hulladékot a helyi előírásoknak megfelelően kell kezelni.
Visszaoldás
A Beriate készítményt tartalmazó üveget és az oldószert bontatlanul melegítse szoba- vagy testhőmérsékletre. Ezt megteheti úgy, hogy a kis üvegeket szobahőmérsékletre helyezi kb. 1 órára, vagy néhány percig a kezében tartja őket. Direkt hőhatásnak ne tegye ki a kis üvegeket. Testhőmérsékletnél magasabb hőfokra ne melegítse (37 °C).

A készítményt és az oldószert tartalmazó injekciós üvegek védőkupakját óvatosan távolítsa el, majd a gumidugó felületét kezelje az alkoholos kendővel. Hagyja megszáradni mielőtt a Mix2Vial csomagot kibontaná, ezután kövesse az alább leírt utasításokat.


Felszívás és alkalmazás


Használja a mellékelt vénapunkciós készletet, a készlet tűjét szúrja a vénájába. Engedje visszafolyni a vért a cső végéig. A fecskendőt csatlakoztassa a vénapunkciós készlet végéhez. A kész oldatot lassan injektálja a vénájába, kövesse kezelőorvosa tanácsait. Az injekció vagy infúzió sebessége ne haladja meg a 2 ml/perc értéket. Ügyeljen arra, hogy vér ne kerüljön a készítményt tartalmazó fecskendőbe!

Ha nagyobb térfogat szükséges, infúziós beadási mód is választható. A kész oldatot egy alkalmas infúziós szerelékkel kell beadni. A kivitelezésnél kövesse kezelőorvosa tanácsait.
Ellenőrizze önmagát, hogy jelentkeznek-e mellékhatásra utaló tünetek. Amennyiben bármilyen mellékhatást észlel a Beriate alkalmazása közben, a készítmény beadását állítsa le és forduljon kezelőorvosához (lásd a 2. pontot).
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi mellékhatások közül bármelyiket észleli, azonnal vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával, vagy menjen az Önhöz legközelebb eső kórház sürgősségi osztályára, vagy a hemofília kezelő központba:
- Angioödémás tünetek:
- Arc, nyelv vagy torokduzzanat (ödéma)
- Nehéz nyelés
- Bőrkiütések és nehézlégzés
Ezek a mellékhatások nagyon ritkán (10 000 beteg közül legfeljebb 1 esetben) jelentkeznek, és egyes esetekben súlyos allergiás reakció (anafilaxia és sokk) is kialakulhat.
- Hatás elmaradása (folyamatos vérzés). Önnél kialakulhat inhibitor (semlegesítő antitest) a VIII. faktor ellen, és ilyen esetben a VIII. faktor hatása nem lesz megfelelő. Feltétlenül vegye fel a kapcsolatot egy szakosodott hemofilia központtal, ha ezt tapasztalja.
Egyéb mellékhatások
- Allergiás (túlérzékenységi) reakciók:
- Égő, csípő érzés az injekció vagy infúzió beadásának helyén.
- Hidegrázás, kipirulás, csalánkiütés a test teljes felületén, egyéb kiütés.
- Fejfájás.
- Vérnyomáscsökkenés, nyugtalanság, szapora szívverés, mellkasi szorító érzés, zihálás.
- Fáradtság.
- Hányinger, hányás.
- Bizsergő érzés.
- Ezek a mellékhatások nagyon ritkán jelentkeznek, és egyes esetekben súlyos allergiás reakciók (anafilaxia és sokk) is kialakulhatnak.
- Nagyon ritkán láz is előfordult.
- További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél

- Gyermekeknél és serdülőknél a mellékhatások gyakorisága, típusa és súlyossága várhatóan a felnőtt mellékhatásokkal azonos.
- Mellékhatások bejelentése
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- 5. Hogyan kell a Beriate-t tárolni?
- A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Hűtőszekrényben (2-8 °C) tárolandó.
- A lejárati időn belül a Beriate legfeljebb 25 °C-on tárolható úgy, hogy az összesített tárolási idő ne haladja meg az 1 hónapot. A szobahőmérsékleten történő tárolási szakaszokat dokumentálni kell, hogy az 1 hónapos maximális időtartam biztosítható legyen.
- A Beriate nem tartalmaz konzerválószert, ezért az oldatot lehetőleg azonnal fel kell használni.
- Amennyiben az elkészített oldatot nem használják fel azonnal, a szobahőmérsékleten való tárolás nem haladhatja meg a 8 órát.
- Nem fagyasztható!
- A fénytől való védelem érdekében a külső csomagolásban tárolandó.
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Beriate?
- A készítmény hatóanyaga: A Beriate 100 NE/ml por és oldószer oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz injekciós üvegenként névlegesen 250, 500, 1000 NE VIII. faktort és oldószert tartalmaz, a Beriate 100 NE/ml por és oldószer oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz injekciós üvegenként 2000 NE humán alvadási VIII. faktort és oldószert tartalmaz.
- A 2,5 ml/5 ml és 10 ml injekcióhoz való vízben feloldott Beriate 250/500/1000 megközelítőleg 100 NE/ml humán VIII. alvadási faktort tartalmaz. A 10 ml injekcióhoz való vízben feloldott Beriate 2000 megközelítőleg 200 NE/ml humán VIII. alvadási faktort tartalmaz.
- Egyéb összetevők: glicin, kalcium-klorid, nátrium-hidroxid (kis mennyiségben a pH beállítására), szacharóz, nátrium-klorid,
Oldószer: injekcióhoz való víz, 2,5 ml; 5 ml; 10 ml.
Milyen a Beriate külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Beriate egy-egy injekciós üvegben fehér, steril liofilizált port és injekcióhoz való vizet tartalmaz. Feloldás után az oldat tiszta vagy kissé opálos, fény felé fordítva buborékok lehetnek benne, de látható, fel nem oldódott részecskék nem.
Kiszerelés
250 NE-t tartalmazó csomag
1 port tartalmazó injekciós üveg
1 injekciós üveg 2,5 ml injekcióhoz való vízzel
Elkészítéshez és beadáshoz szükséges készlet
- 1 db szűrővel ellátott áttöltő eszköz 20/20
- 1 db 5 ml-es egyszer használatos fecskendő
- 1 db vénapunkcióra szolgáló készlet
- 2 db alkoholos törlő
- 1 db nem steril tapasz

500 NE-t tartalmazó csomag
1 port tartalmazó injekciós üveg
1 injekciós üveg 5 ml injekcióhoz való vízzel
Elkészítéshez és beadáshoz szükséges készlet
- 1 db szűrővel ellátott áttöltő eszköz 20/20
- 1 db 5 ml-es egyszer használatos fecskendő
- 1 db vénapunkcióra szolgáló készlet
- 2 db alkoholos törlő
- 1 db nem steril tapasz
1000 NE-t tartalmazó csomag
1 port tartalmazó injekciós üveg
1 injekciós üveg 10 ml injekcióhoz való vízzel
Elkészítéshez és beadáshoz szükséges készlet
- 1 db szűrővel ellátott áttöltő eszköz 20/20
- 1 db 10 ml-es egyszer használatos fecskendő
- 1 db vénapunkcióra szolgáló készlet
- 2 db alkoholos törlő
- 1 db nem steril tapasz
2000 NE-t tartalmazó csomag
1 port tartalmazó injekciós üveg
1 injekciós üveg 10 ml injekcióhoz való vízzel
Elkészítéshez és beadáshoz szükséges készlet
- 1 db szűrővel ellátott áttöltő eszköz 20/20
- 1 db 10 ml-es egyszer használatos fecskendő
- 1 db vénapunkcióra szolgáló készlet
- 2 db alkoholos törlő
- 1 db nem steril tapasz

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2016. 07. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.