Gyógyszerkereső

IBANDRONATE PHARMACENTER 50 mg filmtabletta

Hatóanyag:

ibandronic acid

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

84x buborékcsomagolásban

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  MINERALISATIÓRA ÉS A CSONTSTRUKTÚRÁRA HATÓ SZEREK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-22839/02

 • Gyógyszeralkategória:

  Bisphosphonatok

 • Gyártó:

  Pharmacenter Europe

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Ibandronate Pharmacenter és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Ibandronate Pharmacenter hatóanyaga, az ibandronsav, a biszfoszfonátoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.
Az Ibandronate Pharmacenter filmtablettát felnőtteknél alkalmazzák és akkor írják fel, ha Ön mellrákban szenved, ami átterjedt a csontjaira (úgynevezett csontáttétek).
- Az Ibandronate Pharmacenter segít megelőzni a csonttöréseket.
- Az Ibandronate Pharmacenter segít megelőzni egyéb csontbetegségeket, amelyek műtétet vagy sugárkezelést igényelnek.
Az Ibandronate Pharmacenter hatására csökken a csontok kalciumvesztése. Ez segít megállítani a csontok gyengülését.
2. Tudnivalók az Ibandronate Pharmacenter szedése előtt
Ne szedje az Ibandronate Pharmacenter-t:
- ha allergiás az ibandronsavra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha bizonyos nyelőcsőbetegségei vannak, például szűkület vagy fájdalmas nyelés.
- ha nem tud egyenesen állni vagy ülni legalább egy órán át (60 percig).
- ha jelenleg alacsony, vagy a múltban bármikor alacsony volt a kalciumszint a vérében.
Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre. Ha bizonytalan beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével az Ibandronate Pharmacenter szedése előtt.
Az Ibandronate Pharmacenter nem alkalmazható gyermekeknél és serdülőknél.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Ibandronate Pharmacenter szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha allergiás bármelyik másik biszfoszfonátra,
- bármilyen nyelési vagy emésztési problémája van,
- ha magas vagy alacsony a D-vitamin vagy bármely más ásványianyag szintje a vérében,
- ha vesebetegsége van,
- ha fogászati vagy szájsebészeti kezelés alatt áll, vagy tudja, hogy a közeljövőben szükséges lesz Önnél ilyen kezelés, közölje fogorvosával, hogy Ibandronate Pharmacenter-kezelést kap daganatos betegségre.
A nyelőcső irritációja, gyulladása vagy kifekélyesedése előfordulhat, mely gyakran erős mellkasi fájdalommal, az étel és/vagy ital lenyelése után jelentkező erős fájdalommal, erős hányingerrel vagy hányással jár, különösen akkor, ha nem iszik meg egy egész pohár vizet és/vagy az Ibandronate Pharmacenter bevétele után egy órán belül lefekszik. Ha ezek a tünetek kialakulnak Önnél, hagyja abba az Ibandronate Pharmacenter szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához (lásd 3. és 4. pont).
Gyermekek és serdülők
Gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők nem kaphatnak Ibandronate Pharmacenter-t.
Egyéb gyógyszerek és az Ibandronate Pharmacenter
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez azért fontos, mert az Ibandronate Pharmacenter befolyásolhatja bizonyos más gyógyszerek hatását, ill. más gyógyszerek is befolyásolhatják az Ibandronate Pharmacenter hatását.
Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:
- kalciumot, magnéziumot, vasat vagy alumíniumot tartalmazó táplálékkiegészítők
- nem szteroid gyulladáscsökkentők (úgynevezett NSAID-ok), mint az acetilszalicilsav, ibuprofén vagy naproxén. Ez azért fontos, mert az NSAID-ok is és az Ibandronate Pharmacenter is gyomor- és bélirritációt okozhat.
- egy bizonyos típusú antibiotikum injekciót, úgynevezett "aminoglikozidot" kap, pl. gemtamicint. Ez azért fontos, mert az aminoglikozidok is és az Ibandronate Pharmacenter is csökkentheti a vérében található kalcium mennyiségét.
A gyomorsavcsökkentő gyógyszerek, mint a cimetidin és a ranitidin szedése enyhén fokozhatják az Ibandronate Pharmacenter hatásait.
Az Ibandronate Pharmacenter egyidejű bevétele étellel és itallal
Ne vegye be az Ibandronate Pharmacenter-t étellel vagy a vízen kívül más itallal, mivel az Ibandronate Pharmacenter hatása csökken ha étellel vagy itallal veszik be (lásd 3. pont).
Az Ibandronate Pharmacenter-t legalább 6 órával a legutóbbi étkezés, italfogyasztás (víz kivételével) vagy egyéb gyógyszer vagy táplálékkiegészítő (pl. kalcium- (tej), alumínium-, magnézium- és vas-tartalmú termékek) bevétele után vegye be. A tabletta bevétele után várjon legalább 30 percet. Ezután elfogyaszthatja első ételét és italát és bevehet egyéb gyógyszereket vagy étrendkiegészítőket (lásd 3. pont).
Terhesség, szoptatás és termékenység
Nem szedhet Ibandronate Pharmacenter-t ha terhes, terhességet tervez vagy szoptat.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Vezethet gépjárművet és kezelhet gépeket mivel az Ibandronate Pharmacenter várhatóan nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Beszéljen kezelőorvosával, ha vezetni szeretne, vagy gépeket, eszközöket szeretne használni.
Az Ibandronate Pharmacenter laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny (pl. Önnek galaktóz intoleranciája, laktóz-intoleranciája vagy glükóz-galaktóz felszívódási zavara van), keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Ibandronate Pharmacenter-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A tablettát legalább 6 órával a legutóbbi étkezés, italfogyasztás (kivéve a vizet), vagy bármely más gyógyszer vagy étrendkiegészítő bevétele után vegye be. Ne vegye be magas kalcium tartalmú vízzel.
Amennyiben felmerül, hogy a csapvízben nagy mennyiségű kalcium van (kemény víz), akkor javasolt alacsony ásványianyag tartalmú palackozott vizet használni.
Kezelőorvosa rendszeresen vérvizsgálatot rendelhet el Önnél az Ibandronate Pharmacenter kezelés alatt. Erre azért van szükség, hogy ellenőrizzék, hogy a gyógyszer megfelelő adagját kapja.
A gyógyszer szedése
Fontos, hogy az Ibandronate Pharmacenter-t a megfelelő időben és megfelelő módon vegye be. Ez azért szükséges, mert az Ibandronate Pharmacenter irritációt, gyulladást vagy kifekélyesedést okozhat a nyelőcsövén.
A következő utasítások betartásával segíthet ennek megelőzésében:
- Vegye be a filmtablettáját, amint felkelt, a napi első étkezés, italfogyasztás vagy egyéb gyógyszerének, táplálékkiegészítőjének bevétele előtt.
- Vegye be a filmtablettáját egy nagy pohár vízzel (kb. 200 ml). A tablettát soha ne vegye be más folyadékkal, csak vízzel.
- Nyelje le a filmtablettát egészben. Ne rágja szét, ne szopogassa és ne törje össze a tablettát. Ne hagyja, hogy a filmtabletta feloldódjon a szájában.
- Miután bevette az Ibandronate Pharmacenter filmtablettát, várjon még legalább 30 percet. Ezután elfogyaszthatja napi első ételét és italát, valamint beveheti egyéb gyógyszereit és táplálékkiegészítőit.
- A filmtabletta bevételekor és még egy óráig (60 percig) a bevétel után, maradjon függőleges testhelyzetben (ülve vagy állva). Ellenkező esetben a gyógyszer egy része visszajuthat a nyelőcsövébe.
Mekkora adagot kell bevenni
Az Ibandronate Pharmacenter szokásos adagja naponta egy filmtabletta. Ha közepesen súlyos vesebetegsége van, az orvos másnaponta egy tablettára csökkentheti az adagot. Ha súlyos vesebetegsége van, az orvos heti egy tablettára csökkentheti az adagot.
Ha az előírtnál több Ibandronate Pharmacenter-t vett be
Ha túl sok tablettát vett be, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy keressen fel egy kórházat. Igyon egy nagy pohár tejet mielőtt elindul. Ne hánytassa magát. Ne feküdjön le.

Ha elfelejtette bevenni az Ibandronate Pharmacenter-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ha naponta egy tablettát szed, teljesen hagyja ki az adott napi adagot. A következő napon térjen vissza a szokásos, napi egy tabletta bevételéhez. Ha másnaponta vagy hetente egyszer szedi a tablettát, kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.
Ha idő előtt abbahagyja az Ibandronate Pharmacenter szedését
A gyógyszert az orvos által előírt ideig szedje. Ez azért fontos, mert a gyógyszer csak akkor lesz hatásos, ha ezalatt az idő alatt végig szedi a tablettát.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal beszéljen egy orvossal, ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, mivel Önnek sürgős orvosi kezelésre lehet szüksége:
Gyakori
(10 beteg közül legfeljebb egyet érint)
- émelygés, gyomorégés, kellemetlen érzés nyelés közben (nyelőcsőgyulladás)
- Nem gyakori (100 beteg közül kevesebb mint 1 beteget érint)
- súlyos gyomorfájdalom. Ez a vékonybél első szakaszának (patkóbél) fekély miatti vérzése vagy a gyomor gyulladásának jele lehet (gasztritisz)
- Ritka (1000 beteg közül legfeljebb egyet érint)
- elhúzódó szemfájdalom és szemgyulladás
- újonnan fellépő fájdalom, gyengeség vagy kellemetlen érzés a combjában, csípőjében- vagy lágyéktájékon. Ezek a combcsontja esetleges, nem szokványos törésének korai jelei lehetnek.
- Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb egyet érint)
- fájdalom vagy seb a szájban vagy az állkapocsban. Ezek súlyos állkapocsbetegség (elhalt csontszövet) korai jelei lehetnek.
- az arc, az ajkak, a nyelv és a torok viszketése és duzzanata, amely nehézlégzéssel jár. Önnek lehet, hogy súlyos, esetenként végzetes kimenetelű allergiás reakciója van.
- Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- asztmás roham
- Egyéb lehetséges mellékhatások

- Gyakori (10 beteg közül legfeljebb egyet érint)
- hasi fájdalom, emésztési zavar
- alacsony kalciumszint a vérében
- gyengeség
- Nem gyakori (100 beteg közül kevesebb mint 1 beteget érint)
- mellkasi fájdalom
- bőrviszketés vagy zsibbadás (paresztézia)
- influenzaszerű tünetek, általános rossz közérzet vagy fájdalom
- szájszárazság, furcsa szájíz vagy nyelési nehézség
- vérszegénység (anémia)
- magas karbamidszint vagy magas mellékpajzsmirigy-hormonszint a vérben.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Ibandronate Pharmacenter-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Ibandronate Pharmacenter?
- A készítmény hatóanyaga az ibandronsav. Egy filmtabletta 50 mg ibandronsavat tartalmaz (nátrium-ibandronát-monohidrát formájában).
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, povidon K30, mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon (E1202), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, nátrium-sztearil-fumarát (tablettamag); hipromellóz, titán-dioxid (E171) és makrogol 6000 (tabletta bevonat).
Milyen az Ibandronate Pharmacenter készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Az Ibandronate Pharmacenter fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás alakú metszett élű, mindkét oldalán domború, kb. 10 mm hosszú és kb. 5 mm széles filmtabletta.
28 vagy 84 filmtabletta PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2022.