Gyógyszerkereső

LIDOCAIN-HUMAN 20 mg/ml oldatos injekció

Hatóanyag:

lidocainium chloratum

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

10x2 ml

Tájékoztató ár:

1505 Ft

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  HELYI ÉRZÉSTELENÍTŐK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-9371/02

 • Gyógyszeralkategória:

  Amidok

 • Gyártó:

  Teva Gyógyszergyár

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Lidocain-Human 10 mg/ml vagy 20 mg/ml oldatos injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A lidokain reverzibilisen blokkolja az érzőidegsejteken az ingerület tovahaladását, ezáltal megakadályozza a fájdalomérzet kialakulását. A készítményt helyi, illetve regionális érzéstelenítő hatása miatt diagnosztikus célú, illetve sebészeti, szülészeti, fogászati, stb. beavatkozások esetén használják.
A lidokain ezen kívül a szívizomra is hat, ezért egyes szívkamrai eredetű ritmuszavarok megelőzésére és kezelésére is szolgál a készítmény.
2. Tudnivalók a Lidocain-Human 10 mg/ml vagy 20 mg/ml oldatos injekció alkalmazása előtt
Nem alkalmazható a Lidocain-Human 10 mg/ml vagy 20 mg/ml oldatos injekció:
- ha túlérzékeny a lidokainra, egyéb helyi érzéstelenítőkre vagy a készítmény bármely segédanyagára.
- súlyos májműködési zavarok esetén.
- kifejezetten alacsony pulzusszám esetén.
- egyes szív-ingerületvezetési zavarokban (II-III. fokú AV-blokk).
- kardiogén sokk.
- pillanatnyi eszméletvesztésekkel járó, úgynevezett Adams-Stokes-tünetegyüttes fennállásakor.
- korábbi lidokain-kezelés következtében jelentkezett epilepsziás görcs esetén.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Bizonyos gyógyszerek hatására kialakuló, kórosan magas testhőmérséklettel járó kórképre (malignus hypertermia) hajlamos beteg esetén az úgynevezett amid típusú helyi érzéstelenítők, így a lidokain biztonságossága kérdéses, ezért használatuk kerülendő.
- Gerincközeli érzéstelenítés különös óvatossággal alkalmazandó neurológiai megbetegedés, anatómiai rendellenesség, a vér baktériumok okozta fertőzése és súlyos magas vérnyomás esetén.
- Szívritmuszavar kezelése esetén a lidokain-kezelés bevezetése előtt a kálium-szintet normalizálni kell.
- Keringési elégtelenségben, csökkent vértérfogat, alacsony vérnyomás, máj- vagy vesekárosodás esetén fokozott körültekintéssel és kisebb adagban kell alkalmazni. Óvatosság szükséges idős korban is, továbbá epilepszia, a szív ingerületvezetési zavarai, légzési elégtelenség esetén, ha a beadandó adag valószínűleg magas vérplazmaszintet eredményez.
- Szívritmuszavar miatti alkalmazása esetén a beadás közben folyamatos EKG-monitorozás szükséges.
- A lidocain alkalmazása kóros hemoglobinok felszaporodását (methemoglobinémiát) okozhat. Különösen veszélyeztettek a glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz-hiányában, veleszületett vagy szerzett methemoglobinémiában, szív- vagy tüdőbetegségben szenvedők, illetve a 6 hónaposnál fiatalabb gyermekek. Amennyiben náluk érzéstelenítőt szükséges alkalmazni, fokozottan figyelni kell a methemoglobinémia jeleire és tüneteire.
Gyermekek és serdülők
Gyermekeknél az adagolást egyedileg, a kor és a testtömeg alapján kell kiszámítani.
Egyéb gyógyszerek és a Lidocain-Human 10 mg/ml vagy 20 mg/ml oldatos injekció
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is, mivel a lidokain hatása más készítményekkel együtt adva jelentősen módosulhat, s esetleg súlyos gyógyszerkölcsönhatások alakulhatnak ki.
A következő hatóanyagok esetében fokozott körültekintés szükséges:
- cimetidin, petidin, bupivakain, propranolol, amitriptilin, nortriptilin, klórpromazin, imipramin a lidokain hatását növelhetik;
- fenitoin fokozza a lidokain (szívműködésre ható) mellékhatását,
- nyugtatók hatása fokozódhat,
- bizonyos szívritmuszavar kezelésére szolgáló gyógyszerek (kinidin, prokainamid, dizopiramid, ajmalin) esetén súlyos ritmuszavar léphet fel,
- izomlazító szereknél hatásfokozódást figyelhetünk meg,
- lidokain és prokainamid egyidejű alkalmazásakor hallucináció és súlyos nyugtalansággal járó állapot (delírium) jelentkezhet.
Bizonyos methemoglobinképző gyógyszerek hatását felerősítheti.
A fenti felsorolásban a készítményeket hatóanyaguk, hatásmechanizmusuk alapján csoportosítva említjük, és nem a gyógyszer védjegyezett (kereskedelmi) nevén. Amennyiben Ön nem biztos abban, hogy az Ön által szedett többi gyógyszerrel együtt alkalmazhatja-e a Lidocain-Human
10 mg/ml vagy 20 mg/ml oldatos injekciót, feltétlenül kérdezze meg kezelőorvosát.
A Lidocain-Human 10 mg/ml vagy 20 mg/ml oldatos injekció egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
Nagy mennyiségű alkohol fogyasztása fokozza a lidokain légzőközpont-érzékenységet csökkentő hatását.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A lidokain átjut a méhlepényen, ezért terhesség alatt csak a haszon/kockázat arány gondos mérlegelésével alkalmazható, különösen a terhesség első harmadában. Az anyatejbe kis mennyiségben jut át. Ez gyakorlatilag nem jelent veszélyt a csecsemő számára, de szoptatás esetén fokozott odafigyelés szükséges.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Hatása és egyes mellékhatásai jelentősen befolyásolhatják a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket, ezért tartsa be kezelőorvosa tanácsait az esetleges tilalomra, illetve korlátozásokra vonatkozóan.
A Lidocain-Human 10 mg/ml vagy 20 mg/ml oldatos injekció nátriumot tartalmaz
A Lidocain-Human 10 mg/ml oldatos injekció 100 mg/10 ml-es ampullája, valamint a Lidocain-Human 20 mg/ml oldatos injekció 200 mg/10 ml-es ampullája 1,2 mmol (27,6 mg) nátriumot tartalmaz, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 0,06%-ának felnőtteknél.
A Lidocain-Human 20 mg/ml oldatos injekció 40 mg/2 ml-es ampullája kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".

3. Hogyan kell alkalmazni a Lidocain-Human 10 mg/ml vagy 20 mg/ml oldatos injekciót?
Kizárólag csak szakorvos, vagy a szakorvosi rendelő ápolója alkalmazhatja.
Helyi érzéstelenítésben adagolását mindig az alkalmazás helye és a beteg egyéni adottságai határozzák meg.
Kardiológiában hígítást követően intravénásan (bólusban), majd infúzióban adandó.
Ha az előírtnál több Lidocain-Human 10 mg/ml vagy 20 mg/ml oldatos injekciót alkalmaztak Önnél
Előfordulhat, hogy Ön egyéni érzékenységénél fogva fokozottan reagál a szokásos lidokain adagokra és túladagolási tünetek jelentkeznek Önnél. Ezek az alábbiak lehetnek:
Ajak és nyelvzsibbadás, nyugtalanság, szorongás, fülzúgás, szédülés, homályos látás, remegés, rossz kedélyállapot, (depresszió) és álmosság, görcsök.
A túladagolás pontos és gyors kezelése életmentő lehet, ezért, ha Ön a kezelés alatt bármilyen szokatlan jelenséget észlel, rosszul van, szédül, nehezen lélegzik, ezt azonnal jelezze kezelőorvosának.
Ha bármilyen további kérdése van a Lidocain-Human 10 mg/ml vagy 20 mg/ml oldatos injekció alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy az egészségügyi személyzetet.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások jórészt dózisfüggőek. Leggyakrabban a következők fordulnak elő, melyek az esetleges túladagolással erősödnek:
Allergiás reakciók a készítmény hatóanyagával, illetve segédanyagaival szemben, mely bőrtünetek, ödéma és légzési elégtelenség kialakulásával járnak.
Központi idegrendszer: álmosság, szédülés, fülzúgás, nagyobb adagok esetén nyugtalanság, eufória, reszketés, görcsök, eszméletvesztés, nehezített légzés.
Gyomor-bélrendszer: émelygés, hányás (gyakori), ajak-és nyelvzsibbadás.
Szív-érrendszer: ritkán a szívfrekvencia megváltozása, vérnyomásesés, ingerületvezetési zavarok.
Gerinc közeli érzéstelenítés során a hólyag- és végbélfunkciók, szexuális funkciók elvesztése, gáttájéki érzéketlenség alakulhat ki. Ritkán előfordult, hogy a kiesett mozgató, érző és/vagy zsigeri funkciók lassan (több hónap alatt), vagy inkomplett módon tértek vissza ezen beavatkozásokat követően.
Nem ismert gyakorisággal anafilaxiás reakció, methemoglobinvérűség (vérsejtkárosító mérgezésben) jelentkezhet.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Lidocain-Human 10 mg/ml vagy 20 mg/ml oldatos injekciót tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható / Felh.: /Exp) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Felbontás után a készítmény azonnal felhasználandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Lidocain-Human 10 mg/ml vagy 20 mg/ml oldatos injekció?
A készítmény hatóanyaga:
Lidocain-Human 10 mg/ml oldatos injekció
100 mg lidokain-hidroklorid (megfelel 81,14 mg lidokainnak) injekciós üvegenként.
Lidocain-Human 20 mg/ml oldatos injekció
40 mg lidokain-hidroklorid (megfelel 32,46 mg lidokainnak) ampullánként.
200 mg lidokain-hidroklorid (megfelel 162,28 mg lidokainnak) injekciós üvegenként.
Egyéb összetevők:
Nátrium-klorid, nátrium-hidroxid (pH beállítására), sósav (pH beállítására), injekcióhoz való víz
Milyen a Lidocain-Human 10 mg/ml vagy 20 mg/ml oldatos injekció készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Küllem: tiszta, színtelen, steril vizes oldat.
Csomagolás:
Lidocain-Human 10 mg/ml oldatos injekció
10 ml töltettérfogatú oldat, fehér, lepattintható védőlappal, rollnizott alumínium kupakkal és gumidugóval lezárt, átlátszó, színtelen injekciós üvegben. 10 db, illetve 50 db, illetve 100 db üveg dobozban.
Lidocain-Human 20 mg/ml oldatos injekció
2 ml töltettérfogatú oldat, fehér törőgyűrűvel ellátott, színtelen, átlátszó üvegampullában. 2 x 5 db,
illetve 10 x 5 db, illetve 20 x 5 db ampulla műanyag tálcában és dobozban.
10 ml töltettérfogatú oldat, szürke, lepattintható védőlappal, rollnizott alumínium kupakkal és gumidugóval lezárt, átlátszó, színtelen üvegben. 10 db, illetve 50 db, illetve 100 db üveg dobozban.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.