PRUCALOPRIDE SUPREMEX 2 mg filmtabletta

Hatóanyag:

prucalopride

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

28x buborékcsomagolásban

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    SZÉKREKEDÉS ELLENI SZEREK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-23964/02

  • Gyógyszeralkategória:

    Székrekedés elleni egyéb szerek

  • Gyártó:

    Supremex

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Prucalopride Supremex és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Prucalopride Supremex a prukaloprid nevű hatóanyagot tartalmazza.

A Prucalopride Supremex a bél mozgását serkentő gyógyszerek (úgynevezett gyomor-bélrendszeri prokinetikumok) egy csoportjába tartozik. A bél izomfalára hat, segítve a belek normál működésének helyreállítását. A Prucalopride Supremex-et krónikus székrekedés kezelésére alkalmazzák olyan felnőtteknél, akiknél a hashajtók nem elég hatásosak.

Nem javasolt gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek.

2. Tudnivalók a Prucalopride Supremex szedése előtt

Ne szedje a Prucalopride Supremex-et:

- ha allergiás a prukalopridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Ön művesekezelés alatt áll,
- ha Önnél átlyukadt a bélfal vagy elzáródott a bél, a bélrendszer súlyos gyulladása, például Chron-betegség, kifekélyesedő vastagbélgyulladás vagy toxikus megakolon/megarektum (kitágult vastagbél és végbél) áll fenn.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Prucalopride Supremex alkalmazása előtt kérje ki kezelőorvosa tanácsát, ha az alábbiak valamelyike vonatkozik Önre:
- ha Ön súlyos vesebetegségben szenved,
- ha Ön súlyos májbetegségben szenved,
- ha Ön jelenleg súlyos egészségi probléma - például tüdő- vagy szívbetegség, idegrendszeri vagy mentális betegség, daganatos betegség, AIDS vagy hormonális betegség - miatt orvosi felügyelet alatt áll.

Ha Önnek nagyon erős hasmenése van, előfordulhat, hogy a fogamzásgátló tabletta nem hat megfelelően, és kiegészítő fogamzásgátló módszert javasolt alkalmazni. Olvassa el az Ön által használt fogamzásgátló tabletta betegtájékoztatójában szereplő útmutatást.

Egyéb gyógyszerek és a Prucalopride Supremex
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Prucalopride Supremex egyidejű bevétele étellel és itallal
A Prucalopride Supremex a nap bármely szakában étkezéssel együtt, vagy attól függetlenül is bevehető.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Prucalopride Supremex alkalmazása nem javallt terhesség alatt.
- Mondja el kezelőorvosának, ha terhes vagy terhességet tervez.
- A Prucalopride Supremex szedése alatt a terhesség megelőzése érdekében alkalmazzon megbízható fogamzásgátló módszert.
- Ha mégis teherbe esett a Prucalopride Supremex-szel végzett kezelés alatt, szóljon kezelőorvosának.

A prukaloprid szoptatáskor kiválasztódhat az anyatejbe. A Prucalopride Supremex-szel végzett kezelés alatt a szoptatás nem javasolt. Beszélje meg kezelőorvosával hogy a szoptatást függesztik fel, vagy a kezeléstől tartózkodnak.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával!

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem valószínű, hogy a Prucalopride Supremex befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A Prucalopride Supremex azonban néha szédülést és fáradtságot okozhat, különösen a kezelés első napján, és ez hatással lehet a gépjárművezetésre és gépek kezelésére.

A Prucalopride Supremex laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra (laktóz) érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Prucalopride Supremex-et?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A Prucalopride Supremex-et addig szedje mindennap, amíg kezelőorvosa azt előírja.

Előfordulhat, hogy kezelőorvosa az első 4 hét után, ezt követően pedig rendszeres időközönként újra értékelni szeretné az Ön állapotát, és azt, hogy előnyös-e a kezelés folytatása.

A Prucalopride Supremex szokásos adagja a betegek többségénél naponta egyszer egy 2 mg-os tabletta.

Ha Ön 65 évnél idősebb vagy súlyos májbetegségben szenved, az adag naponta egyszer egy 1 mg-os tabletta, amelyet kezelőorvosa szükség esetén naponta egyszer 2 mg-ra emelhet.
Az 1 mg-os hatáserőség ezzel a készítménnyel nem biztosítható! Amennyiben 1 mg-os dózis szükséges, kezelőorvosa más prukaloprid tartalmú készítményt fog javasolni Önnek.

Ha Önnek súlyos vesebetegsége van, kezelőorvosa esetleg alacsonyabb adagot is javasolhat, amely naponta egyszer egy 1 mg-os tabletta.
A javasoltnál nagyobb adag szedése nem vezet a készítmény nagyobb hatásosságához.

A Prucalopride Supremex kizárólag felnőtteknek készül, és gyermekeknek, valamint 18 évnél fiatalabb serdülőknek nem javasolt.

Ha az előírtnál több Prucalopride Supremex-et vett be
Fontos a kezelőorvos által előírt adagot betartani. Ha az előírtnál több Prucalopride Supremex-et vett be, lehetséges, hogy hasmenés, fejfájás és/vagy émelygés alakul ki. Hasmenés esetén ügyeljen arra, hogy elegendő vizet fogyasszon.

Ha elfelejtette bevenni a Prucalopride Supremex-et
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. Mindössze annyit kell tennie, hogy a szokásos időben beveszi a következő adagot.

Ha idő előtt abbahagyja a Prucalopride Supremex szedését
Ha idő előtt abbahagyja a Prucalopride Supremex szedését, székrekedéses tünetei visszatérhetnek. Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi mellékhatásokat nagyon gyakran jelentették (10-ből több mint 1 beteget érinthet): fejfájás, hányinger, hasmenés és hasi fájdalom.

Az alábbi mellékhatásokat gyakran jelentették (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): csökkent étvágy, szédülés, hányás, emésztési zavarok, bélgázok távozása, rendellenes bélhangok, fáradtság.

Az alábbi, nem gyakori mellékhatásokat szintén megfigyelték (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet): remegés, migrén, erős szívdobogás, vérzés a végbélből, a vizelés gyakoriságának fokozódása, láz és rossz közérzet. Ha erős szívdobogást tapasztal, kérjük, szóljon erről kezelőorvosának!

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Prucalopride Supremex-et tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Prucalopride Supremex?
A készítmény hatóanyaga a prukaloprid.

Egy 2 mg Prucalopride Supremex filmtabletta 2 mg prukalopridot tartalmaz (szukcinát formájában).

Egyéb összetevők:
Tablettamag: laktóz-monohidrát (lásd a 2. pontot), mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, hipromellóz, triacetin, titán-dioxid (E171), makrogol 4000, vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172) és indigókármin alumínium lakk (E132).

Milyen a Prucalopride Supremex külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Prucalopride Supremex 2 mg filmtabletta rózsaszínű, kerek, mindkét oldalán domború filmbevonatú tabletta, egyik oldalán "P2" felirattal.

A Prucalopride Supremex OPA/alumínium/PVC/alumínium buborékcsomagolásban kapható kartondobozban. Minden csomag 14, 28 vagy 84 db filmtablettát tartalmaz.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 11. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.