TEVETEN 600 mg filmtabletta

Hatóanyag:

eprosartan

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

28x buborékcsomagolásban PVC/PCTFE//Al

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

eprosartan

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

28x buborékcsomagolásban pvc/pvdc//al

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    ANGIOTENSIN II ANTAGONISTÁK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-7742/02

  • Gyógyszeralkategória:

    Angiotensin II antagonisták önmagukban

  • Gyártó:

    Viatris Healthcare

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Teveten 600 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Teveten 600 mg filmtabletta
- magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszer.
A Teveten 600 mg filmtabletta hatóanyagként eprozartánt tartalmaz.
- az eprozartán olyan gyógyszerek csoportjába tartozik, amelyeket angiotenzin II-receptor-gátlóknak neveznek. Az eprozartán gátolja az angiotenzin II nevű anyag működését az Ön szervezetében. Ez az anyag szűkíti az ereket, ami megnehezíti a vérnek az ereken keresztül történő áramlását, s így emelkedik a vérnyomás. Az angiotenzin II működésének gátlása következtében az erek elernyednek és az Ön vérnyomása csökken.
2. Tudnivalók a Teveten 600 mg filmtabletta szedése előtt
Ne szedje a Teveten 600 mg filmtablettát
- ha Ön allergiás az eprozartánra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely más összetevőjére,
- ha Önnek súlyos májkárosodása van,
- ha az Ön veséiben súlyos vérkeringési zavar áll fenn,
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap,
- amennyiben több mint 3 hónapos terhes, ne szedje a Teveten 600 mg filmtablettát. (A terhesség korai szakaszában sem ajánlott a Teveten szedése.) (Lásd a "Terhesség" c. pontot).
Ha a fenti megállapítások valamelyike érvényes Önre, ne szedje a Teveten filmtablettát. Ha nem biztos abban, hogy a fenti megállapítások valamelyike érvényes-e Önre, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, hogy az alábbiak közül érvényes-e Önre valamelyik megállapítás:
- Önnek egyéb májproblémái vannak,
- Önnek egyéb veseproblémái vannak.
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- ACE-gátlók (például enalapril, lizinopril, ramipril), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkirén.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) az Ön vérében. Lásd még a "Ne szedje a Teveten 600 mg filmtablettát" pontban szereplő információkat.
- Önnek olyan szívproblémái vannak, mint a szívkoszorúér-betegség, szívelégtelenség, érszűkület vagy szívbillentyű-szűkület vagy szívizomproblémák,
- túl sok aldoszteron nevű hormon termelődik az Ön szervezetében,
- Ön alacsony sótartalmú diétát folytat vagy vízhajtót szed, esetleg hány vagy hasmenése van. Ilyen esetekben a vérének térfogata, valamint a vérében lévő sók mennyisége lecsökkenhet. Ezt a problémát korrigálni kell a Teveten-kezelés megkezdése előtt.
- úgy gondolja, hogy terhes vagy teherbe eshet. A Teveten filmtabletta szedése a terhesség első harmadában nem ajánlott, és súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhesség 3. hónapjától alkalmazza (lásd a "Terhesség" c. pontot).
Ha a felsoroltak közül bármelyik megállapítás érvényes Önre (vagy Ön nem biztos afelől, hogy érvényes-e), kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől, mielőtt elkezdi szedni a Tevetent.
A Teveten kevésbé hatékonyan csökkenti a vérnyomást a feketebőrű populációnál.
Egyéb gyógyszerek és a Teveten
Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez azért fontos, mert a Teveten 600 mg filmtabletta befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását. Hasonlóképp más gyógyszerek is hatással lehetnek a Teveten hatásmódjára. Lehet, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet. Különösen fontos, hogy közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha az alábbi gyógyszereket szedi:
- ha lítiumot szed hangulati problémákra. Kezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell a lítium szintjét az Ön vérében, mivel a Teveten emelheti annak szintjét.
Ha ez érvényes Önre (vagy Ön nem biztos afelől, hogy érvényes-e), kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől, mielőtt elkezdi szedni a Tevetent.
- Ha Ön ACE-gátlót vagy aliszkirént szed (Lásd még a "Ne szedje a Teveten 600 mg filmtablettát" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt)."
Az alábbi gyógyszerek fokozhatják a Teveten hatását:
- vérnyomáscsökkentő gyógyszerek.
Ha ez érvényes Önre (vagy Ön nem biztos afelől, hogy érvényes-e), kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől, mielőtt elkezdi szedni a Tevetent.
Az alábbi gyógyszerek csökkenthetik a Teveten hatását:
- indometacin - fájdalom- és lázcsillapító, ill. gyulladáscsökkentő (főként mozgásszervi gyullladásos betegségekben alkalmazzák) gyógyszer.
Ha ez érvényes Önre (vagy Ön nem biztos afelől, hogy érvényes-e), kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől, mielőtt elkezdi szedni a Tevetent.
Ha Ön az alábbi gyógyszereket szedi, kezelőorvosa vérvizsgálatot rendelhet el Önnél:
- káliumtartalmú vagy káliummegtakarító gyógyszerek,
- a vér káliumszintjét növelő gyógyszerek, mint a heparin és az ACE-gátlók.
Ilyen esetben kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől, mielőtt elkezdi szedni a Tevetent. Az Ön laboreredményétől függően kezelőorvosa dönthet úgy, hogy a fenti gyógyszerekkel történő kezelést vagy a Teveten-kezelést megváltoztatja.
A Teveten egyidejű bevétele bizonyos étellel, és itallal
- A filmtablettákat Ön beveheti étkezéskor, de attól függetlenül is.
- Kérjen tanácsot kezelőorvosától, ha Ön alacsony sótartalmú diétát folytat. Ha nem fogyaszt elég sót, az csökkentheti vérének mennyiségét, illetve vérének nátriumszintjét.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
- Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes vagy teherbe eshet. Orvosa ajánlani fog Önnek egy másik gyógyszert, amit a Teveten filmtabletta helyett szedhet, mivel a Tevetent nem ajánlott alkalmazni a terhesség első harmadában, és súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhesség 3. hónapjától alkalmazza.
- Általában már a terhesség előtt át kell állni a Teveten 600 mg filmtablettáról egy másik vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedésére.
- A terhesség második és harmadik trimeszterében a Teveten filmtablettát nem szabad alkalmazni.
- Kezelőorvosa valószínűleg azt fogja javasolni Önnek, hogy hagyja abba a Teveten filmtabletta szedését, mihelyt megtudja, hogy terhes.
- Amennyiben a Teveten 600 mg filmtablettával történő kezelés alatt esne teherbe, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát.
Szoptatás
- Közölje kezelőorvosával, amennyiben szoptat vagy el szeretné kezdeni a szoptatást.
- Szoptatás alatt a Teveten szedése nem javasolt. Orvosa valószínűleg más kezelést fog javasolni Önnek, amennyiben szoptatni szeretne - különösen, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem valószínű, hogy a Teveten befolyásolja az Ön gépjárművezetéshez, ill. gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Ennek ellenére előfordulhat, hogy Ön álmosnak érzi magát vagy szédül a Teveten szedése mellett. Ha Ön ilyet észlel magán, konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt megkísérelné a fenti tevékenységeket.
A Teveten laktózt tartalmaz
Ez a gyógyszer tejcukrot (laktózt) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell alkalmazni a Teveten 600 mg filmtablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Teveten alkalmazásának módja
- Ezt a gyógyszert szájon keresztül kell bevenni.
- A filmtablettát egészben nyelje le sok folyadékkal, pl. egy pohár vízzel.
- Ne törje össze vagy rágja szét a filmtablettát.
- A gyógyszert reggel vegye be, lehetőleg mindennap kb. azonos időpontban.
A készítmény ajánlott adagja.
Felnőtteknek az ajánlott adag naponta egy filmtabletta.
Alkalmazás gyermekeknél és serdülőknél
A Tevetent nem szabad gyermekeknek vagy 18 év alatti serdülőknek adni.
Ha az előírtnál több Tevetent vett be
Ha Ön véletlenül túl sok tablettát vett be vagy véletlenül más vett be belőlük, azonnal forduljon orvoshoz vagy keresse fel egy kórház sürgősségi osztályát.Vigye magával a gyógyszercsomagot is.
A következő tüneteket észlelheti:
- kóválygás vagy szédülés a vérnyomásesés (hipotónia) következtében,
- hányinger,
- álmosság.
Ha elfelejtette bevenni a Teveten filmtablettát
- Ha elfelejtette bevenni gyógyszeradagját, mielőbb pótolja a bevételt.
- Ha elfelejtett bevenni egy gyógyszeradagot és már közel van a következő adag bevételének időpontja, hagyja ki az elfelejtett adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Teveten filmtabletta szedését
Ne szakítsa meg a Tevetennel folytatott kezelést anélkül, hogy előbb megbeszélné kezelőorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Teveten 600 mg filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ez a gyógyszer az alábbi mellékhatásokat okozhatja:
Allergiás (túlérzékenységi) reakciók (100 beteg közül legfeljebb 1-et értinthet)
Ha Ön allergiás reakciót észlel, hagyja abba a gyógyszer szedését és azonnal forduljon orvoshoz. A következő tünetek jelentkezhetnek:
- bőrreakciók, mint kiütés vagy csalánkiütés,
- az ajkak, az arc, a torok vagy a nyelv duzzanata,
- légszomj,
- az arc megdagadása, a bőr és a nyálkahártyák duzzanata (angioödéma).
A Teveten filmtabletta egyéb lehetséges mellékhatásai:
Nagyon gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1-et értinthet):
- fejfájás.
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1-et értinthet)
- szédülés,
- kiütés vagy viszketés,
- hányinger, hányás, hasmenés,
- gyengeségérzés (aszténia),
- orrdugulás (rinitisz).
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-et értinthet)
- alacsony vérnyomás, felálláskor észlelt vérnyomásesés. Úgy érezheti, hogy szédül vagy kóvályog a feje.
A gyakoriság nem ismert
- veseproblémák, beleértve a veseelégtelenséget is,
- ízületi fájdalom (artralgia)
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Teveten 600 mg filmtablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon, ill. a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Teveten 600 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga: Egy filmtabletta 600 mg eprozartánt (eprozartán-mezilát formájában) tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
tablettamag: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó (kukorica)keményítő, kroszpovidon, magnézium-sztearát, tisztított víz.
filmbevonat: hipromellóz (E 464), titán-dioxid (E 171), makrogol 400, poliszorbát 80 (E 433).
Milyen a Teveten 600 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Filmtabletta: fehér színű, hosszúkás, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán "5046" kódjelzéssel, a másik oldalán jelzés nélkül.
28 db filmtabletta PVC/ PCTFE//Al vagy PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2018. 04. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.