TOBRAMYCIN VIA PHARMA 300 mg/5 ml oldat porlasztásra

Hatóanyag:

tobramycin

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

56x5 ml LDPE ampullában

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  AMINOGLYCOSIDE ANTIBIOTICUMOK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-23038/01

 • Gyógyszeralkategória:

  Egyéb aminoglycosidok

 • Gyártó:

  UAB Via pharma

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tobramycin Via pharma és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Tobramycin Via pharma egy aminoglikozid típusú antibiotikum.
A Tobramycin Via pharma 6 éves vagy ennél idősebb korú, cisztikus fibrózisban szenvedő betegeknél egy Pszeudomonasz eruginózának nevezett baktérium által okozott mellkasi fertőzések kezelésére alkalmazható.
A Tobramycin Via pharma a Pszeudomonasz baktérium által okozott tüdőfertőzés ellen hat, és javítja a légzést.
Amikor belélegzi a Tobramycin Via pharma -t, az antibiotikum közvetlenül a tüdejébe jut, és elpusztítja a fertőzést okozó baktériumokat. A legjobb eredmény elérése érdekében a gyógyszert a betegtájékoztató utasításai szerint alkalmazza.
Mi az a Pszeudomonasz eruginóza?

Ez egy mindenütt előforduló baktérium, amely csaknem valamennyi cisztikus fibrózisban szenvedő beteget megfertőz az élete során. Míg néhányan csak idősebb korukban fertőződnek meg, másokat már nagyon fiatalon megfertőz.
Ez a baktérium a cisztikus fibrózisban szenvedő betegek számára az egyik legveszélyesebb kórokozó. Ha a fertőzést nem tartják megfelelő ellenőrzés alatt, tovább károsíthatja a tüdőt, ezzel további légzési panaszokat okozva.
A Tobramycin Via pharma elpusztítja a tüdő fertőzését okozó baktériumokat. A probléma korai felfedezése esetén a fertőzés sikeresen leküzdhető.
2. Tudnivalók a Tobramycin Via pharma alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Tobramycin Via pharma -t
- ha allergiás a tobramicinre vagy bármilyen aminoglikozid típusú antibiotikumra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, beszéljen a kezelőorvosával a Tobramycin Via pharma használata előtt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tobramycin Via pharma alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, ha Önnél az alábbi állapotok bármelyike fennáll vagy fennállt korábban:
- hallásproblémák (beleértve a fülcsengést és a szédülést is),
- veseproblémák,
- szokatlan nehézlégzés zihálással vagy köhögéssel, mellkasi szorító érzés,
- véres köpet (az a váladék, amit felköhög),
- izomgyengeség, ami tartós vagy idővel romlik. Ez a tünet leginkább olyan betegségekkel függ össze, mint a miaszténia gravis vagy a Parkinzon-kór.
- A gyógyszerek belélegzése mellkasi szorító érzést és zihálást okozhat, és ez a Tobramycin Via pharma esetében is bekövetkezhet. Ön a kezelőorvosa felügyelete mellett fogja először alkalmazni a Tobramycin Via pharma-kezelést, és az orvos az alkalmazás előtt és után ellenőrizni fogja az Ön tüdőfunkcióját. Ha Ön jelenleg nem alkalmaz hörgőtágítót, kezelőorvosa javasolhatja, hogy használjon ilyet (pl. szalbutamolt) a Tobramycin Via pharma alkalmazása előtt.
- Ha Tobramycin Via pharma -t alkalmaz, a Pszeudomonasz törzsek idővel ellenállóvá válhatnak a kezeléssel szemben. Ez azt jelenti, előfordulhat, hogy idővel a gyógyszer nem hat úgy, ahogyan kellene. Beszéljen a kezelőorvosával, ha aggódik emiatt.
- Ha injekcióban kapja, akkor a tobramicin néha halláscsökkenést, szédülést és vesekárosodást okozhat, és terhes anyáknál károsíthatja a magzatot.
- Gyermekek és serdülők
- A Tobramycin Via pharma -t 6 éves vagy annál idősebb gyermekek és serdülők alkalmazhatják. A Tobramycin Via pharma nem adható 6 évesnél fiatalabb gyermekeknek.
- Egyéb gyógyszerek és a Tobramycin Via pharma
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenlegi vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről.
- A Tobramycin Via pharma alkalmazása alatt nem szedheti a következő gyógyszereket:
- furoszemid, ami egy diuretikum,("vízhajtó")
- karbamid vagy mannit,
- egyéb olyan gyógyszerek, amelyek károsíthatják az idegrendszerét, a veséit vagy a hallását.
- Az alábbi gyógyszerek növelhetik a káros hatások kialakulásának esélyét, ha azokat Ön akkor szedi, amikor injekcióban tobramicint kap:
- amfotericin B, cefalotin, ciklosporin, takrolimusz, polimixinek: ezek a gyógyszerek károsíthatják a veséit;
- platina-vegyületek (mint például a karboplatin és a ciszplatin): ezek a gyógyszerek károsíthatják a veséit vagy a hallását;
- antikolinészterázok (például a neosztigmin és a piridosztigmin), vagy a botulinusz toxin: ezek a gyógyszerek izomgyengeség kialakulását vagy annak romlását okozhatják.
- Ha Ön a fent felsorolt gyógyszerek közül egyet vagy többet is szed, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt a Tobramycin Via pharma -t alkalmazza.
- A Tobramycin Via pharma -t nem szabad semmilyen más gyógyszerrel keverni vagy hígítani az Ön porlasztójában.
- Ha Ön több különböző kezelést kap cisztikus fibrózisra, akkor azokat a következő sorrendben kell alkalmaznia:
- hörgőtágító-kezelés, mint például a szalbutamol,
- mellkasi fizioterápia,
- egyéb inhalált gyógyszerek,
- azután a Tobramycin Via pharma.
- Kérjük, ellenőriztesse a gyógyszerei sorrendjét a kezelőorvosával is!
- Terhesség és szoptatás és termékenység
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
- Nem ismert, hogy ennek a gyógyszernek az inhalálása okoz-e mellékhatásokat, amennyiben Ön terhes.
- Amikor injekcióban kapja, akkor a tobramicin vagy egyéb aminoglikozid típusú antibiotikumok károsíthatják a magzatát, például süketséget okozhatnak.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A Tobramycin Via pharma nem befolyásolja az Ön gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
- 3. Hogyan kell alkalmazni a Tobramycin Via pharma -t?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.
- Mennyit kell alkalmaznia ebből a gyógyszerből, és milyen gyakran?

- A javasolt adag nem korfüggő, 6 éves korban és ennél idősebbeknél is ugyanaz.
- Alkalmazzon minden nap két ampullát 28 napon át. Inhalálja egy ampulla teljes tartalmát reggel, és egy ampulláét este. Ideális esetben az adagok között 12 órás szünetnek kell lennie.
- A Tobramycin Via pharma két inhalálása között legalább 6 órás szünetet kell tartania.
- Miután 28 napig szedte a gyógyszerét, egy 28-napos szünetet kell tartania, amikor Ön egyetlen Tobramycin Via pharma -t sem inhalál, mielőtt egy újabb kezelési ciklust kezd.
- Fontos, hogy a 28-napos kezelési időszak alatt folyamatosan, naponta kétszer alkalmazza a készítményt, és hogy betartsa a 28-napos kezelést és a 28-napos kezelésmentes ciklust.

-

- Ha az előírtnál több Tobramycin Via pharma -t vett be
- Ha túl nagy mennyiségű Tobramycin Via pharma -t lélegzett be, a hangja nagyon rekedté válhat. Erről feltétlenül, minél hamarabb tájékoztassa a kezelőorvosát. Amennyiben lenyelte a Tobramycin Via pharma -t, haladéktalanul értesítse a kezelőorvosát.
- Ha elfelejtette bevenni a Tobramycin Via pharma -t
- Ha elfelejtette bevenni a Tobramycin Via pharma -t, és a következő adag belégzésének időpontjáig legalább 6 óra van hátra, alkalmazza az adagját, rögtön amint eszébe jut. Ha a következő adag 6 órán belül esedékes, hagyja ki ezt az adagot. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
- A Tobramycin Via pharma inhalálásához szükséges készülék
- A Tobramycin Via pharma -t egy tiszta és száraz, többször használatos porlasztóval kell beadni.
- A PARI GmbH által gyártott LC PLUS porlasztó alkalmas a Tobramycin Via pharma beadására.
- A Tobramycin Via pharma és a szükséges készülék helyes alkalmazásával kapcsolatban kezelőorvosa vagy a gyógytornász tud tanácsot adni Önnek. Lehet, hogy a cisztikus fibrózis kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerei inhalálásához egy másik porlasztóra van szüksége.

- A Tobramycin Via pharma inhalálásához szükséges előkészületek

- Szappannal és vízzel alaposan mosson kezet.
- Minden Tobramycin Via pharma fóliatasak 7 ampullát tartalmaz. Vágja vagy tépje fel a tasakot. Vegyen le egy Tobramycin Via pharma ampullát. A megmaradó ampullákat tegye vissza a fóliatasakba, és tartsa hűtőszekrényben.
- A porlasztó minden darabját fektesse egy tiszta, száraz papír- vagy textiltörlőre.
- Győződjön meg róla, hogy a megfelelő kompresszort, valamint a porlasztó és a kompresszor összekötéséhez szükséges csövet használja.
- Gondosan kövesse a porlasztó típusának megfelelő használati utasításokat, és el kell olvasnia a gyártó által a porlasztóhoz mellékelt tájékoztatót is. Mielőtt elkezdi alkalmazni a gyógyszert, ellenőrizze le, hogy a porlasztója és a kompresszora a gyártó utasításainak megfelelően működik-e.
A Tobramycin Via pharma alkalmazása az LC PLUS-szal (PARI GmbH)

Kérjük, a porlasztó még részletesebb használati és karbantartási utasítását olvassa el a PARI LC PLUS mellé adott tájékoztatóban.
1. Vegye le a porlasztó tetejét a porlasztó aljáról, úgy, hogy a tetőt az óramutató járásával ellentétes irányban lecsavarja, majd felemeli. Tegye a tetőt a törlőre, és állítsa függőlegesen a porlasztó alját a törlőre.
2. Az összekötőcső egyik végét csatlakoztassa a kompresszor levegő-kimenetéhez. Győződjön meg róla, hogy a cső rendesen illeszkedik. Dugja be a kompresszor elektromos vezetékét a fali csatlakozóba.
3. Nyissa fel a Tobramycin Via pharma ampullát úgy, hogy egyik kezével az alsó végét tartja, és a másik kezével lecsavarja a tetejét. Az ampulla teljes tartalmát nyomja a porlasztó alsó részébe.

4. Tegye vissza a helyére a porlasztó tetejét, tegye a porlasztón a helyére a belégzőszelepet tartalmazó kupakot és a szájfeltétet, és a PARI LC PLUS porlasztó tájékoztatójában mutatottnak megfelelően csatlakoztassa a kompresszort.
5. Kapcsolja be a kompresszort. Ellenőrizze le, hogy egyenletes pára áramlik-e ki a szájfeltétből. Ha nincs pára, ellenőrizze le az összes csőcsatlakozást, és azt, hogy a kompresszor megfelelően működik-e.
6. Üljön vagy álljon egyenesen, így normálisan tud lélegezni.
7. Vegye a szájfeltétet a fogai közé, a nyelvét pedig helyezze alá. Lélegezzen a megszokott módon, de csak a száján keresztül (ha a kezelőorvosa egyetért vele, használhat orrcsipeszt is). Próbálja meg a nyelvével nem elzárni a légáram útját.

8. Mindaddig folytassa, amíg az összes Tobramycin Via pharma el nem fogy, és már nem termelődik több pára. A teljes kezelésnek mintegy 15 percig kell tartania. Ha a porlasztó csészéje kiürül, akkor bugyogó hangot hallhat.
9. Kérjük, ne felejtse el a kezelés után a porlasztót a gyártó utasításainak megfelelően megtisztítani és fertőtleníteni! Soha nem szabad piszkos vagy eldugult porlasztót használnia! Nem használhatja a porlasztóját mással közösen!

Ha a kezelés közben megzavarják, köhögnie kell vagy pihenni szeretne, kapcsolja ki a kompresszort, hogy spóroljon a gyógyszerrel.
Ha kész a kezelés újrakezdésére, kapcsolja be megint a kompresszort. Hagyja ki ezt az adagot, ha a következő adag kevesebb, mint 6 órán belül esedékes.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Tobramycin Via pharma is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Egyes mellékhatások súlyosak lehetnek

Ha az alábbiak bármelyikét észleli, azonnal hagyja abba a Tobramycin Via pharma alkalmazását és tájékoztassa kezelőorvosát:
- szokatlan nehézlégzés zihálással vagy köhögéssel, és mellkasi szorító érzéssel
- allergiás reakciók, beleértve a csalánkiütést és viszketést is (nagyon ritka mellékhatás)
Amennyiben a fentiek bármelyikét észleli, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát:
- Halláscsökkenés (a fülcsengés a halláscsökkenés egyik figyelmeztető jele lehet), zajok (pl. sziszegő hang) a fülben
A Tobramycin Via pharma alkalmazása alatt a tüdőbetegsége rosszabbodhat. Ennek oka lehet a hatás elmaradása. Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha ez bekövetkezik.
Egyes mellékhatások nagyon gyakoriak
Ezek a mellékhatások 10 ember közül több, mint 1-et érinthetnek.
- orrfolyás vagy orrdugulás, tüsszögés
- a hang elváltozása (rekedtség)
- a felköhögött váladék (köpet) színének megváltozása
- a légzésfunkciós vizsgálatok eredményeinek romlása
Amennyiben a fentiek bármelyike súlyos formában jelentkezik Önnél, tájékoztassa kezelőorvosát.
Egyes mellékhatások gyakoriak
Ezek a mellékhatások 10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek.
- általános rossz közérzet
- izomfájdalom
- a hang elváltozása torokfájással és nyelési nehézséggel (laringitisz)
Amennyiben a fentiek bármelyike súlyos formában jelentkezik Önnél, tájékoztassa kezelőorvosát.
Egyéb mellékhatások:
- viszketés
- viszkető bőrkiütés
- bőrkiütés
- hangvesztés
- az ízérzés zavara
- torokfájás
Amennyiben a fentiek bármelyike súlyos formában jelentkezik Önnél, tájékoztassa kezelőorvosát.
A Tobramycin Via pharma vagy egy másik aminoglikozid antibiotikum injekcióban történt ismételt adásával egyidejűleg vagy azt követően történő alkalmazásakor mellékhatásként halláscsökkenésről számoltak be.
Az injekcióban adott tobramicin vagy egyéb aminoglikozidok allergiás reakciókat, hallászavart és vesebetegséget okozhatnak.
A cisztikus fibrózisban szenvedő betegeknél a betegségnek sok tünete jelentkezik.
Ezek még a Tobramycin Via pharma alkalmazása mellett is jelentkezhetnek, de nem lesznek olyan gyakoriak, vagy nem tűnhetnek súlyosabbnak, mint előtte.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tobramycin Via pharma -t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon vagy a fóliatasakon feltüntetett vagy az ampullára bélyegzett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatozik.
Ne alkalmazza a Tobramycin Via pharma -t, ha az zavarossá vált, vagy csapadék van az oldatban.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C-on) tárolandó. Ha nem áll hűtőszekrény a rendelkezésére (például amikor szállítja a gyógyszerét), akkor a fóliatasakokat (felbontva vagy bontatlanul) legfeljebb 28 napig szobahőmérsékleten is tárolhatja (legfeljebb 25 °C-on).
Ne használja fel azokat a Tobramycin Via pharma ampullákat, amelyek 28 napnál tovább voltak szobahőmérsékleten tárolva.
A Tobramycin Via pharma gyógyszer normális esetben kissé sárga színű, de ez változhat, és néha sötétebb sárga lehet. Ez nem változtatja meg ennek a Tobramycin Via pharma hatását, feltéve, hogy a tárolási utasításokat betartották.
Soha ne tároljon felbontott ampullát. A felbontott ampullát azonnal fel kell használni, és a megmaradó készítményt ki kell dobni.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tobramycin Via pharma?
- A készítmény hatóanyaga a tobramicin. Egy ampulla 300 mg tobramicint tartalmaz, ami egyszeri adagnak felel meg.
- Egyéb összetevők a nátrium-klorid, injekcióhoz való víz, nátrium-hidroxid és a kénsav (a kémhatás beállításához).
Milyen a Tobramycin Via pharma külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Tobramycin Via pharma tiszta, kissé sárga színű oldat, ami felhasználásra kész állapotban, ampullában kerül forgalomba.
Az ampullák fóliatasakokba vannak csomagolva, egy fóliatasak 7ampullát tartalmaz dobozonként.
A Tobramycin Via pharma 56 db, ampullát tartalmazó kiszerelésben kapható, amely egy kezelési ciklusra elegendő.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2016. 12. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2023.