Gyógyszerkereső

VIMIZIM 1 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

Hatóanyag:

elosulfase alfa

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1x5 ml injekciós üvegben

Tájékoztató ár:

387253 Ft

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE EGYÉB GYÓGYSZEREI

 • Törzskönyvi szám:

  EU/1/14/914/001

 • Gyógyszeralkategória:

  Enzimek

 • Gyártó:

  BioMarin International

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Vimizim és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Vimizim eloszulfáz alfa nevű enzimet tartalmaz, amely az enzimhelyettesítőként ismert gyógyszerek csoportjába tartozik. Az IVA típusú mukopoliszacharidózis (MPS IVA betegség, más néven Morquio A tünetegyüttes) betegségben szenvedő felnőttek és gyermekek kezelésére használják.
Az MPS IVA betegségben szenvedő emberek szervezetében a jellegzetes anyagokká, például a test sok szövetében, így a porcban és a csontban is jelen lévő keratán-szulfátra lebomló N-acetil- galaktózamin-6-szulfatáz enzim teljesen hiányzik vagy mennyisége nem elegendő. Ennek eredményeképpen ezek az anyagok nem bomlanak le, és a szervezet nem dolgozza fel őket, ahogy kellene. A szervezet számos szövetében felgyülemlenek, megzavarva azok szokásos működését, ez okozza az MPS IVA tüneteit, például nehézséget a járás során, problémás légzést, alacsony testmagasságot és hallásvesztést.
Hogyan működik a Vimizim
Ez a gyógyszer helyettesíti az MPS IVA betegeknél hiányzó természetes enzimet, az N-acetil-galaktózamin-6-szulfatázt. A kezelés bizonyítottan javítja a járást, és csökkenti a keratán-szulfát szintjét a szervezetben. Ez a gyógyszer javíthatja az MPS IVA betegség tüneteit.
2. Tudnivalók a Vimizim alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Vimizim-et
- ha már előfordult Önnél az eloszulfáz alfával vagy ezen gyógyszer bármely (a 6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjével szembeni életveszélyes allergiás reakció.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

- Ha Vimizim kezelést kap, infúziós reakciók alakulhatnak ki Önnél. Az infúziós reakció az infúzió során vagy az infúziót követő napon keletkező bármilyen mellékhatás, az allergiás reakciót is ideértve (lásd 4. pont: Lehetséges mellékhatások). Ha ilyen reakciót tapasztal, akkor azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- Ha allergiás reakciója van az infúzió során, azt kezelőorvosa le tudja lassítani, vagy az infúziót le tudja állítani. Kezelőorvosa további gyógyszereket is adhat Önnek bármely allergiás reakció kezelésére.
- Ha hátfájást tapasztal, karja vagy lába zsibbad, vagy a vizelet- illetve székletürítést nem tudja kontrollálni, azonnal forduljon kezelőorvosához. Ezek a problémák betegsége részét képezhetik, amelyeket a gerincvelőre kifejtett nyomás okozhat.
Egyéb gyógyszerek és a Vimizim
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Nem kaphat Vimizim-et a terhesség alatt, kivéve, ha egyértelműen szükséges. Nem ismert, hogy a Vimizim kiválasztódik-e az emberi anyatejbe. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy a Vimizim alkalmazásának előnyei nagyobbak-e, mint az újszülöttjére vonatkozó potenciális kockázat a szoptatás során. Nem ismert, hogy a Vimizim hatással van-e az emberi termékenységre. Állatoknál nem figyeltek meg a termékenységre vonatkozó hatást.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Legyen óvatos, ha vezet, vagy bármilyen szerszámot vagy gépet használ a Vimizim infúziót követően, mivel előfordulhat Önnél szédülés. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az infúziót követően szédülést tapasztal, különösen gépjárművezetés és a gépek kezelése előtt, amikor a szédülés veszélyes lehet.
A Vimizim nátriumot és szorbitolt tartalmaz
Minden egyes 5 ml-es injekciós üveg 8 mg nátriumot tartalmaz. Ezt figyelembe kell venni az ellenőrzött nátrium tartalmú étrendet követő betegeknél.
Minden egyes injekciós üveg 100 mg szorbitolt is tartalmaz (E420). Ha kezelőorvosa Önt arról tájékoztatta, hogy bizonyos cukrokkal szemben intoleráns, akkor lépjen kapcsolatba kezelőorvosával, mielőtt alkalmazná ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell alkalmazni a Vimizim-et?
Kezelőorvosa vagy ápolónője fogja a Vimizim-et Önnek infúzióval a vérerébe juttatni.
A gyógyszert fel kell hígítani, mielőtt beadják. A kezelőorvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember bizonyos gyógyszereket ad Önnek a kezelés előtt, az allergiás reakciók kialakulásának csökkentésére, gyógyszereket kaphat a láz csillapítására is.
Adag
A kapott dózis az Ön testtömegével arányos. A javasolt adagolási forma felnőttek és gyermekek esetében 2 mg/testtömeg kg minden héten egyszer, csepegtetőn keresztül a vénába (intravénás infúzióval). Minden infúzió beadása körülbelül 4 óráig tart. A Vimizim alkalmazása a lehető legfiatalabb életkorban megkezdhető és hosszú távú használatra szolgál.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Mellékhatásokat főleg a gyógyszer betegnél történő alkalmazása során vagy röviddel azután (infúziós reakciók) figyeltek meg. A legsúlyosabb mellékhatások súlyos allergiás reakciók (ritkán előforduló - legfeljebb 100 személy közül 1-et érinthet) és a hányás (nagyon gyakran előforduló - 10 személy közül több mint 1-et érinthet) voltak. Ritka esetekben a hányás súlyos volt. A súlyos allergiás reakció tünetei közé tartozik a légszomj, zihálás vagy nehézlégzés, az arc, az ajkak, a nyelv vagy egyéb testrészek megduzzadása, a kiütés, a viszketés és a csalánkiütés. Ha bármilyen ilyen reakciót tapasztal, kérjük, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát. További gyógyszereket kaphat súlyos allergiás reakció hatásainak csökkentése érdekében (pl. antihisztaminokat és/vagy kortikoszteroidokat), vagy lázának csillapítására (lázcsillapítók).
A nagyon gyakori mellékhatások tünetei közé tartoznak az infúziós reakciók, például a fejfájás, a hányinger, a láz, a hidegrázás és a gyomorfájás. Egyéb nagyon gyakori nemkívánatos reakciók voltak a hasmenés, a száj- és torokfájás, a szédülés és a légszomj.
Gyakori mellékhatások voltak (melyek legfeljebb 10 emberből 1-et érinthetnek) az izomfájdalom és az allergiás reakciók.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Vimizim-et tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az injekciós üvegen a Felh.: jelölés után feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Fel nem bontott injekciós üvegek: Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó! Nem fagyasztható!
Az eredeti csomagolásban tárolandó, a fénytől való védelem érdekében.
Ne használjon fel a Vimizim-et, ha látható részecskéket tartalmaz.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Vimizim
- A készítmény hatóanyag eloszulfáz alfa. A koncentrátum minden egyes ml-e 1 mg eloszulfáz alfát tartalmaz. Minden egyes 5 ml-es injekciós üveg 5 mg eloszulfáz alfát tartalmaz.
- Egyéb összetevők: nátrium-acetát trihidrát, mononátrium-foszfát-monohidrát), arginin- hidroklorid, szorbitol, poliszorbát 20, és víz injekcióhoz (lásd 2. pont "A Vimizim nátriumot és szorbitolt tartalmaz".
Milyen a Vimizim külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Vimizim oldatos infúzióhoz való koncentrátumként kerül forgalomba. Az átlátszó/enyhén áttetsző, színtelen/halványsárga színű koncentrátum szemmel látható részecskéket nem tartalmazhat.
Csomagolási egység: 1 darab 5 ml-es injekciós üveg.

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2015. 05. 20.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2022.