ABELCET 5 mg/ml szuszpenziós infúzió

Hatóanyag:

amphotericin b

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

10x20 ml

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  SYSTEMÁS GOMBAELLENES SZEREK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-6918/01

 • Gyógyszeralkategória:

  Antibioticumok

 • Gyártó:

  Teva Gyógyszergyár

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Abelcet és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Abelcet széles spektrumú gombaellenes készítmény.
Kezelőorvosa azért rendelte el az Abelcet alkalmazását, hogy bizonyos gombák okozta fertőzéseket, pl. kandidiázist, aszpergillózist, kriptokokkusz meningítiszt, disszeminált kriptokokkózist, fuzariózist, zigomikózist, blasztomikózist, illetve kokcidiomikózist kezeljen. A gombák elterjedten fordulnak elő környezetünkben és a természetben, de normális körülmények között nem okoznak fertőzést.
Mindazonáltal bizonyos esetekben, amikor az immunrendszer nem működik megfelelően, néhány gombafajta fertőzést válthat ki az emberi szervezetben.
Fontos, hogy kövesse az orvos utasításait és az Önnek rendelt gyógyszert megkapja akkor is, ha már jobban érzi magát.
2. Tudnivalók az Abelcet alkalmazása előtt
Nem alkalmazható Önnél az Abelcet
- ha allergiás az amfotericin-B-re vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Abelcet alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
Az Abelcet kizárólag kórházban alkalmazható orvosi ellenőrzés mellett.
Az Abelcet alkalmazásának első 2 napján előfordulhatnak az infúzió adásával összefüggő tünetek (láz, hidegrázás), amelyek általában enyhék vagy mérsékeltek és néhány nap múlva enyhülnek. Megelőzésükre vagy kezelésükre lázcsillapító (paracetamol) adása szükséges.
Vesebetegség vagy veseelégtelenség és/vagy májbetegség vagy májkárosodás esetén az Abelcet-kezelés megkezdése előtt és a kezelés időtartama alatt rendszeresen kell ellenőrizni a vese- és májműködést.
Egyéb gyógyszerek és az Abelcet
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az Abelcet és az alábbi gyógyszerek egyidejű alkalmazása esetén óvatossággal kell eljárni:
A vesére káros gyógyszerek, zidovudin, ciklosporin, továbbá daganatellenes szerek, kortikoszteroidok, kortikotrofin, izomrelaxánsok és digitálisz glikozidok.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az Abelcet terhes anyáknak csak akkor adható, ha az anyára és a magzatra nézve a várható előny nagyobb a kockázatnál.
Szoptatás időszakában annak eldöntésére, hogy a szoptatást vagy az Abelcet alkalmazását kell-e folytatni, illetve abbahagyni, figyelembe kell venni a szoptatás előnyét a csecsemőre és az Abelcet előnyét az anyára nézve.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Abelcet mellékhatásai közül néhány befolyásolhatja ezeket a képességeket, de az Abelcet-kezelésre szoruló betegek állapota rendszerint eleve kizárja a gépjárművezetést és a gépkezelési tevékenységet.
Az Abelcet nátriumot tartalmaz
A készítmény 0,156 mmol (vagy 3,6 mg) nátriumot tartalmaz milliliterenként, amit kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.
3. Hogyan kell alkalmazni az Abelcetet?
Az Abelcetet felhasználás előtt glükózoldattal kell hígítani.
Az Abelcet nem elegyíthető más gyógyszerekkel vagy elektrolitokkal.
Az Abelcet steril, pirogénmentes szuszpenzió, amely hígítást követően, kizárólag intravénás infúzió formájában alkalmazható.
Az első infúzió alkalmazása előtt egy tesztadagot adnak annak ellenőrzésére, hogy fellép-e Önnél a készítmény bármely összetevőjével szemben túlérzékenységi reakció.
Az Abelcetet intravénás infúzióban 5 mg/ttkg adagolásban kell alkalmazni kb. 2 óra alatt. A kezelés időtartama sok tényezőtől függ, előfordulhat, hogy legalább 14 napon keresztül szükséges a kezelés.
Az alkalmazás ttkg-ra számított adagban történik gyermekek, idősek (65 éves vagy idősebb betegek), cukorbetegek, neutropéniás betegek, vese- és májbetegek, valamint a veseműködést esetleg befolyásoló gyógyszereket szedők esetében egyaránt.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások az előfordulás gyakorisága szerint az alábbi csoportokba sorolhatók:
Nagyon gyakori (10 kezelt betegből több mint 1 beteg esetén észlelhető): hidegrázás, láz, veseműködés romlása.
Gyakori (100 kezelt betegből 1-10 beteg esetén észlelhető): a májműködés romlása, a vércukorszint emelkedése, szívritmuszavarok, fejfájás, reszketés, nehézlégzés, asztma, hányinger, hányás, hasi fájdalom, vesekárosodás, veseelégtelenség, bőrkiütés, a vérnyomás változása (magas vagy alacsony vérnyomás), a vérlemezkék számának csökkenése, a normálisnál több epefesték a vérben, a vér káliumszintjének csökkenése, elektrolit-egyensúly zavarok, a vér káliumszintjének megemelkedése és magnéziumszintjének csökkenése.
Nem gyakori (1000 kezelt betegből 1-10 beteg esetén észlelhető): szívmegállás, görcsök, idegbántalom, légzési elégtelenség, izomfájdalom, viszketés, injekció beadási helyén irritáció, anafilaxiás reakció, sokk, mellkasi fájdalom, a vér alacsony oxigénszintje és a bőr és az ajkak kékes elszíneződése.
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): agyvelőbántalom, hörgőgörcs, túlzott szomjúságérzet, alacsony sűrűségű vizelet képződése, kóros vesefunkció, hámló bőrgyulladás.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Abelcetet tárolni?
Hűtőszekrényben (2 °C-8 °C) tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Nem fagyasztható!
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Abelcet?
- A készítmény hatóanyaga: a szuszpenzió 5 mg amfotericin-B-t tartalmaz milliliterenként.
- Egyéb összetevők: L-α-dimirisztoil-foszfatidil-glicerin (DMPG) (nátrium-, ammóniumsó),
L-α-dimirisztoil-foszfatidil-kolin (DMPC), nátrium-klorid, injekcióhoz való víz.
Milyen az Abelcet külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Sárga színű, átlátszatlan, steril, pirogénmentes szuszpenzió.
10 db 20 ml töltettérfogatú, lila színű, lepattintható műanyag védőkoronggal, rolnizott alumíniumkupakkal és gumidugóval lezárt színtelen injekciós üveg és 10 db injekciós szűrőtű, dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2018. 11. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.